Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

View previous topic View next topic Go down

Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

Post by yat on Fri Apr 27, 2012 11:47 am

Salam,

Boleh bagi dalil yg ini tak? dikatakan kanak2 yang meninggal sewaktu sebelum baligh dapat memberi syafaat kepada orang tuanya semasa kiamat

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

Post by thtl on Fri Apr 27, 2012 12:02 pm

HR Bukhari Muslim, kena minima tiga anak

(BUKHARI - 6164) : Telah menceritakan kepada kami Isma'il menuturkan; telah menceritakan kepadaku Malik dari Ibnu Syihab dari Ibnul Musayyab dari Abu Hurairah, bahwasanya Rasulullah Shallallahu'alaihiwasallam bersabda: "Seorang muslim yang mendapat kematian ketiga anaknya, tidak akan tersentuh api neraka kecuali sebatas pelaksanaan sumpah Allah."

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

Post by Ad-Dien on Sat Apr 28, 2012 8:13 pm

thtl wrote:HR Bukhari Muslim, kena minima tiga anak

(BUKHARI - 6164) : Telah menceritakan kepada kami Isma'il menuturkan; telah menceritakan kepadaku Malik dari Ibnu Syihab dari Ibnul Musayyab dari Abu Hurairah, bahwasanya Rasulullah Shallallahu'alaihiwasallam bersabda: "Seorang muslim yang mendapat kematian ketiga anaknya, tidak akan tersentuh api neraka kecuali sebatas pelaksanaan sumpah Allah."

boleh syarahkan hadith ini? dalam fathul bari cakap apa ye?

soalan saya hadith ini menyebut kematian 3 orang anak kecil sebelum baligh atau sebelum mumayyiz atau yang dewasa (mungkin jihad/perang/etc)?

apa makna sebatas perlaksanaan sumpah Allah?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

Post by thtl on Sat Apr 28, 2012 10:02 pm

tak sempat nak buka kitab la sekarang dien...tapi rasanya anak kecillaa..kalau anak besar tu lain pulak fiqhnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

Post by thtl on Sun Apr 29, 2012 8:40 am

nak masuk syurga dien, jgn harap syafaat, work hard for it...apapun dlm hidup, jgn harapkan ihsan orang..be independent

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

Post by Ad-Dien on Mon Apr 30, 2012 10:27 am

thtl wrote:tak sempat nak buka kitab la sekarang dien...tapi rasanya anak kecillaa..kalau anak besar tu lain pulak fiqhnya...

la baksa bihi..jazakallah ya syeikh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

Post by yat on Mon Apr 30, 2012 10:46 am

yang menyebabkan saya bertanya kerana rakan saya baru sahaja kematian isteri dan anak ketiganya (pregnancy complication, wife meninggal dahulu, selang beberapa hari anak pula mati, double blow jugak kat dia), tatkala ramai yg 'menyedekahkan' al-fatihah yang kita pun tau apa stand dia pada para pengikut manhaj salaf di sini, saya hanya menyatakan 'innalillah huwa inna ilahi rojiun' dan mendoakan keampunan pada si mati...

cuma nasib baik saya tak console dia dgn anak yg mati sebelum baligh boleh beli syafaat, sebab saya tak sure dalilnya..

syukran syaikh THTL..

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

Post by thtl on Mon Apr 30, 2012 11:00 am

dengan kesabarannya pun dah boleh masuk syurga..
besar ujian kematian dua nyawa serentak tu...
kemudian isterinya mati syahid.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dalil kanak2 kecil meniggal yg belum baligh memberi syafaah

Post by Sponsored content Today at 9:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum