Tanda2 kematian

View previous topic View next topic Go down

Tanda2 kematian

Post by soni on Fri Apr 27, 2012 1:48 pm

Assalamualaikum Wr. Wb

Setelah sekian lama lupa akan masalah ini, saya jadi ingin bertanya tentang soalan ini lagi karena muncul kembali rasa takut pada diri saya.
Soalan ini berkaitan dengan masalah tanda2 100 hari, 40 hari sebelum kematian. Saya membaca di AFN bahwa hal ini palsu, dan tidak berdasar pada hadis. Ketika saya melaporkan bahwa saya pernah mengalami salah satu tanda2 kematian tersebut yaitu getaran di ubun2. Ustadz Thtl berkata "mungkin getaran di ubun2 itu sudah betul". Apa berarti Ustadz Thtl telah membenarkan perkara itu sebagai tanda kematian? Mohon maaf jika saya annoying. No offence Smile

Syukran Jaziilan Smile
Assalamualaikum Wr. Wb

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by thtl on Fri Apr 27, 2012 2:16 pm

silap,
jangan tunggu tanda2 mati..tapi kena selalu ingat mati. kena pergi ziarah kubur selalu...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by soni on Fri Apr 27, 2012 2:41 pm

Jadi tanda2 mati itu tidak ada kan pak Ustadz? Seperti getaran di ubun2 yang saya rasakan?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by thtl on Fri Apr 27, 2012 3:37 pm

tanda2 mati ada..
dalil:
AQS 2:180 [Diwajibkan atas kamu, apabila seorang di antara kamu kedatangan (tanda-tanda) maut, jika ia meninggalkan harta yang banyak, berwasiat untuk ibu-bapak dan karib kerabatnya secara ma'ruf]

AQS 2: 240 [Dan orang-orang yang (hampir) mati di antara kamu serta meninggalkan isteri, hendaklah berwasiat untuk isteri-isteri mereka]

tapi masa tu dah lewat nak buat apa-apa melainkan wasiat je, termasuklah ubun2 tadi yg enta kata tanda2 nak mati tu.

ayat di atas menunjukkan, org yg nak mati tu pun tau dia nak mati dan org tua-tua pun dapat kenal tanda mati dan akhir sekali doktor pakar pun akan kasi tau kpd anda bahawa mmg pesakit tu dah ada tanda2 nak mati dan dia suruh anak beranak masuk bilik ICU. masuk bilik ICU tu pun tanda2 nak mati
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by soni on Sat Apr 28, 2012 1:58 am

thtl wrote:
tapi masa tu dah lewat nak buat apa-apa melainkan wasiat je, termasuklah ubun2 tadi yg enta kata tanda2 nak mati tu.
Getaran yang ada pada ubun2 itu saya yakini sebagai tanda2 nak mati karena artikel ini:
http://alibastomi.blogspot.com/2011/09/tanda-tanda-100-hari-hingga-menjelang.html

dia menulis "1 Hari Sebelum Hari Kematian

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang yaitu di bahagian ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya."

mungkin kalau saya tak membaca ni saya tidak meyakini bahwa ini tanda2 nak mati. kemudian Saya baca di AFN bahwa tanda2 100 hari, 40 hari, 1 hari nak mati tu tak ada, kemudian saya menganggap bahwa denyutan ini hanya denyutan di kepala biasa, Kemudian denyutan pun hilang.
Jadinya bgaimna?

Syukran

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by Nizam on Sat Apr 28, 2012 6:05 am

Setahu saya tanda2 mati mcm 100 hari ni tak sagih dan pernah diulas di afn dulu. Ana pernah mengallami getaran satu badan time asar namun sampai ari ni hidup lagi Alhamdulillah. FYI, masa jadi getaran tu ana wisau sgt dan trus mencari jawapan. Akhirnya ana jumpa satu forum yg membincangkan hal ni iaitu AFN. thtl pun ada ulas hal ni.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani
avatar
Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by thtl on Sat Apr 28, 2012 6:27 am

kenapa kia dok pikir benda2 tu sumer...kan ada mati mengejut (sudden death) tanpa ada tanda..cth: heart attack dan terus mati, accident kat lebuhraya, bang, mati on the spot...

yg diperintahkan, kita kena ingat mati sokmo
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by soni on Sat Apr 28, 2012 8:14 am

Syukran atas semua yang berkongsi dalam thread ini Smile

Saya membincangkan semua ini karena hal2 ini membuat pikiran saya kalut, sehingga saya ingin tahu jawapan dari pada perkara ini, apakah ada atau tidak tanda2 maut tu? (macam 100 hari, 40 hari sebelum mati, macam denyutan ubun2 yang diisukan sebagai tanda 1 hari sebelum mati)

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by thtl on Sat Apr 28, 2012 8:32 am

itu semua mengarut je...tanda2 kematian ni dikenali oleh doktor, org2 yg berpengalaman, dan anda sendiri pun akan tahu ada tanda2 nak mati..just wait.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by soni on Sat Apr 28, 2012 12:08 pm

oo begitu Smile, Syukran jaziilan

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by thtl on Sat Apr 28, 2012 1:34 pm

PERINGATAN:

maut tu pasti
bila, ianya di Tangan Ilahi

Biarlah manusia memberi 1000 petua bila mati akan berlaku,
ia semuanya andaian saja

jalan selamat...jangan tunggu tanda2 kematian

tapi, bersedialah utk mati bila-bila masa..

pastikan anda sentiasa bertaqwa kepada Allah.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by Ad-Dien on Sat Apr 28, 2012 8:16 pm



belum jumpa hadith menyebut tanda mati dalam seratus hari..

matan nye ada ciri maqal..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by Nizam on Tue May 01, 2012 10:27 am

Umur semakin merangkak tua pun leh jadi petanda mati kan?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani
avatar
Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by thtl on Tue May 01, 2012 10:31 am

itu petanda jangkapanjang je..sebab macam Tun M, usia 80++ pun masih strong...hehehe

tapi uban, gigi dah goyang,dah dapat cucu, itu petandala..

tapi zaman sekarang ni banyak mati accident. Ia tak ada petanda...bila2 boleh berlaku
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by Ad-Dien on Tue May 01, 2012 8:11 pm



ye betull..kematian itu bila-bila sahaja boleh berlaku..

cuma ada riwayat (saya tak ingat dah) tentang kisah malaikat dengan Nabi (nabi apa pun tak ingat)..

bila kematian dah hampir..ada beberapa khabar yang datang..seperti uban..bongkok..dan nyanyuk..allahua'lam

ini khabar bagi mati tua...

rasa nya ada di arkib..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tanda2 kematian

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum