Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

View previous topic View next topic Go down

Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

Post by curiousmuslim on Thu May 03, 2012 12:41 pm

Assalamualaikum..

Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

curiousmuslim
AHLI
AHLI

Posts : 10
Points : 20
Join date : 02/05/2012

Back to top Go down

Re: Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

Post by thtl on Thu May 03, 2012 1:06 pm

sebab semuanya dah tertulis di Lauh mahfuz

AQ 22:70 ['Sesungguhnya yang demikian itu ada tertulis di dalam Kitab (lauh Mahfuz); sesungguhnya hal itu amatlah mudah bagi Allah."]


tujuan penciptaan anda pun amat jelas:

AQ 51:56 [Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku]

penciptaan anda sudah direncanakan dan tujuan anda diciptkan pun sudah clear...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

Post by curiousmuslim on Thu May 03, 2012 1:25 pm

1) bagaimana kalau sorang tu beribadah sebab terpaksa? dalam hati dia, timbul rsa berat nak beribadah, tapi dia buat ja sebab dia sedar dia hmba Allah.

2) sorang tu tak suka diri dia sniri, tapi dia trima ja sbb Allah da cipta camtu. tp dalam hati dia tetap xska diri dia tu. mcm mna dgn situasi ni?

curiousmuslim
AHLI
AHLI

Posts : 10
Points : 20
Join date : 02/05/2012

Back to top Go down

Re: Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

Post by zikrulmaut_sm on Thu May 03, 2012 1:52 pm

curiousmuslim wrote:1) bagaimana kalau sorang tu beribadah sebab terpaksa? dalam hati dia, timbul rsa berat nak beribadah, tapi dia buat ja sebab dia sedar dia hmba Allah.

2) sorang tu tak suka diri dia sniri, tapi dia trima ja sbb Allah da cipta camtu. tp dalam hati dia tetap xska diri dia tu. mcm mna dgn situasi ni?

saya cuba jawab:


1) Apa yang diperintahkan Allah semuanya ada kebaikan untuk diri setiap hamba-Nya, sama ada kebaikan di dunia atau di akhirat. Ini bermakna, kalau kita tidak ikut perintah Allah, sebenarnya kita hanya memudaratkan diri sendiri. Misalnya, kita disuruh bangun solat subuh pagi-pagi, kita kena buat jugak walaupun mengantuk, sebab di situ ada hikmah yang tersembunyi.

Rujuk Surah Yunus (10) ayat 44:
Sesungguhnya Allah tidak berbuat zalim kepada manusia sedikitpun, akan tetapi manusia itulah yang berbuat zalim kepada diri mereka sendiri.


2) Untuk yang ni, boleh ambil inspirasi dari kisah malaikat "complain" ketika Allah hendak mencipta manusia (rujuk surah al-Baqarah (2) ayat 30 hingga selesai kisah itu.

Malaikat nampaknya kurang senang dengan keputusan Allah untuk mencipta manusia atas sebab-sebab yang nampak macam logik (contoh: manusia ni ramai yang jahat, suka menumpahkan darah/membunuh, etc.).

Jawapan Allah simple je: "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui" dan Allah mengajarkan pula ilmu-ilmu lain kepada Adam yang tidak diketahui oleh malaikat, membuatkan malaikat tunduk dan akur dengan keputusan Allah.

Kalau nak rasa macam mana yang dirasakan oleh malaikat ketika itu, cuba saudara curiousMuslim kaji penciptaan alam ini melalui ilmu sains. tengok berapa banyak ilmu yang diperlukan untuk mencipta alam ini. confirm rasa nak give-up bila tengok buku sains untuk satu topic saja sudah tebal bahkan berjilid-jilid, belum masuk lagi topic lain. hehehe

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

Post by Ad-Dien on Thu May 03, 2012 8:32 pm



saya nak jawab ringkas sahaja..

kalau seseorang itu banyak bersyukur dan muhasabah..dan bersyukur lagi...

soalan sebegini tak muncul dalam fikiran insyaAllah :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

Post by thtl on Thu May 03, 2012 9:21 pm

dien pun tak pernah mengeluh...

kenapa aku lahir di Kerdawi?

kenapa Tuhan tidak lahirkan aku di madinah??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

Post by Ad-Dien on Thu May 03, 2012 9:37 pm

thtl wrote:dien pun tak pernah mengeluh...

kenapa aku lahir di Kerdawi?

kenapa Tuhan tidak lahirkan aku di madinah??

huhuhu....tepat lagi tajam.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa saya diciptakan ke dunia ini?

Post by Sponsored content Today at 3:13 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum