Memakai seluar pendek

View previous topic View next topic Go down

Memakai seluar pendek

Post by uzbmmzunp94 on Tue May 08, 2012 2:24 am

Assalamualaikum..

Apakah hukum memakai seluar pendek yang tidak menutup lutut, jika tinggal bersama-sama kawan2 lelaki di dalam satu bilik (asrama/hostel/rumah sewa)?

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Memakai seluar pendek

Post by yat on Tue May 08, 2012 5:27 am

Saya bawakan kuliah menganai fiqh seluar pendek dari imam bukhari, menurutnya aurat ringan dan harus, malah boleh sembahyang (agak kontreversi):



Tapi mungkin panel fiqh dan hadis boleh perincikan...dan kesesuaian dgn uruf di malaysia....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Memakai seluar pendek

Post by thtl on Tue May 08, 2012 7:39 am

ok, cari seluar yg jenis NBA ni...


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memakai seluar pendek

Post by yat on Tue May 08, 2012 11:52 am

di tempat saya memang ada yg sebahagian yg pakai seluar pendek yg ahnaya tutup lutut, dan bila sembahyang duduk sujud akan nampak lutut...tapi tak salah saya mazhab maliki membenarkannya, mostly from northern africa..

tapi saya agak sceptical, sebab kadang2 was was pegi musolla, tgk ada dia ajek tgh sembahyang, nak lantik ke tak jadi imam.....

tapi situasi ini tak takder kat malaysia....


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Memakai seluar pendek

Post by thtl on Tue May 08, 2012 11:55 am

madzhab Malik paling loose dalam isu aurat lelaki.
namun perbahasan fiqh, fokus kepada PAHA..sekitar lutut tu bukan masalah sangat. sebab paha ni walaupun lelaki, ia ada keputihan dan gebu, khususnya lelaki yg hensem dan kurang bulu pada badannya.

Malikiah membahagikan aurat kpd aurat ringan dan aurat berat. yang jelas haram di buka ialah aurat berat yakni kemaluan itu saja. Paha lelaki masih dikira ringan dalam madzhab mereka.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memakai seluar pendek

Post by thtl on Tue May 08, 2012 11:58 am

utk keluar dari khilaf, maka pakailah short ala-ala seluar NBA...seluar pendek yg labuh atau seluar 3 quarter. Oleh kerana pilihan sudah ada dalam market, maka tak usahlah pi beli seluar pendek yg betul2 pendek hingga membuka Paha sepanjang masa. Jauhi kontroversi dalam semua hal.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memakai seluar pendek

Post by Nizam on Sun May 13, 2012 5:02 am

Ana kat rumah tido pakai seluar pendek, jika ada tetamu datang tukar pakai track. Soklan tambahab, ana pernah dgr sorang pakcik kat tempat keja pesan jgn tido pakai suar pendek kalau mati dikhuatiri mati lam kekufuran. Ana tak dapat lihat dari sudut mana tido pakai suar pendek leh bawa kepada kekufuran.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Memakai seluar pendek

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:40 am

mengarut tu...

dalam rumah kita bersama mahram, mana ada aurat daa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memakai seluar pendek

Post by Nizam on Sun May 13, 2012 1:38 pm

itu lah pasal

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Memakai seluar pendek

Post by Sponsored content Today at 7:36 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum