fiqh perburuan dan pemancingan

View previous topic View next topic Go down

fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Ahmad Shamil on Wed May 09, 2012 1:43 pm

assalamualaikum
ada satu permasalahan
di sesetengah tempat awam- milik kerajaan-ada diletakkan tanda dilarang memancing.
apa hukum kita memancing di tempat tersebut?
apa pula hukum memakan ikan yang kita tangkap di tempat tersebut?

begitu juga dengan haiwan buruan
setengah haiwan memerlukan lesen utk diburu..atau tidak boleh diburu kerana ia spesis terancam..
apa hukum kita memburu tanpa lesen atau memburu binatang yg kerajaan larang buru?
adakah ia akan melibatkan hukum haiwan yang kita akan makan?

masa ana belajar maqasid, guru ana beritahu peraturan2 yg kerajaan buat,kalau ia dibuat utk manfaat atau maslahah umum , dan tak betentangan dgn syarak wajib dipatuhi

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by thtl on Wed May 09, 2012 2:06 pm

betul tu..
turutan beratnya dosa ni:
hukum AQ
kemudian hukum dari sunnah

kemudian hukum dari ulil amri...

maka makan ikan di tempat dilarang memancing atau makan daging haiwan yg terlindung di bawah akta perhilitan, itu semua dosa, tapi turutan dosanya terkebawah dari dosa yg diputuskan oleh dua sumber utama AQ dan asSunnah.
namun ia tetap haram jika ia pemerintah yg adil.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Ahmad Shamil on Wed May 09, 2012 7:20 pm

bagaimana pula orang yang melanggar undang2 kerajaan dlm perkahwinan ustaz?
contohnya orang yang nikah di siam...
adakah halal dia menyetubuhi isterinya yg dinikahi dengan cara yg bertentangan dgn undang2 kerajaan?

- pencing ikan di kawasan larangan = dosa makan ikan
- memburu tanpa lesen/haiwan yg kerajaan larang buru = dosa makan haiwan
- nikah dgn cara yg bertentangan dgn undang2 kerajaan = dosa jugak ke "makan" isteri?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by thtl on Wed May 09, 2012 7:31 pm

halal atau tidak bila dia dibicarakan dan selepas dia di denda, maka selepas itu, ia halal.

adapun persetubuhan sebelum proses pendakwaaan dan perbicaraan di mahkamah syariah itu dianggap persetubuhan syubhat. bahaya tu...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by yat on Thu May 10, 2012 7:16 am

thtl wrote:halal atau tidak bila dia dibicarakan dan selepas dia di denda, maka selepas itu, ia halal.

adapun persetubuhan sebelum proses pendakwaaan dan perbicaraan di mahkamah syariah itu dianggap persetubuhan syubhat. bahaya tu...hehehe

:shock: :shock:

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by yat on Thu May 10, 2012 7:21 am

pertanyaan pasal memancing..

saya stop mancing sekejap sebab kebiasaan saya guna umpan hidup untuk tangkap ikan, kadang2 takder pun ikan makan, ataupun ikan yg saya tak suka nak makan dapat (ikan duri saya tak lalu)...

masalahnya kalau tak dapat ikan, once dia kena mata kail, tak lama lepas tu dia akan mati lah (sama ada kena mata kail or depressed sebab tak boleh lari jauh)....saya tak sure ni kategori seksa binatang atau tidak, tapi memang kalau guna umpan hidup, possibility dapat ikan best2 lagi banyak

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by thtl on Thu May 10, 2012 7:55 am

yat,

utk memancing OK. yg dilarang dalam syara' ialah bila Nabi nampak ada orang sedang berlatih memanah dan mereka menjadikan burung2 sbg target.
tapi utk memancing, kita menyiksa binatang bukan suka-suka tapi ianya sebahgian dari perburuan itu sendiri.
ini semua termasuk dalam ayat ni:


AQ 2:29 [Dia-lah Allah, yang menjadikan segala yang ada di bumi untuk kamu]

yg clear cut, kita menyiksa sesuatu tanpa hak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Ahmad Shamil on Thu May 10, 2012 12:29 pm

penerangan yang terakhir sangat jelas..menghilangkan kekeliruan yang ada
takrifan "menyeksa" sebenarnya yang perlu diperhalusi kan

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Ahmad Shamil on Thu May 10, 2012 12:30 pm

Alhamdulillah...saya merasakan budaya ilmu subur di sini..Alhamdulillah thumma Alhamdulillah

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by thtl on Thu May 10, 2012 12:53 pm

fiqh mimpi 80%
sayangnya kitab2 tadbir tak ada di sisi...cuma kebetulan mimpi2 masih yg simpel je...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Ad-Dien on Thu May 10, 2012 1:09 pm

Abu_Zubair wrote:Alhamdulillah...saya merasakan budaya ilmu subur di sini..Alhamdulillah thumma Alhamdulillah

Alhamdulillah.. moga dapat disebarkan melalui ummah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 1:24 am

thtl wrote:halal atau tidak bila dia dibicarakan dan selepas dia di denda, maka selepas itu, ia halal.

adapun persetubuhan sebelum proses pendakwaaan dan perbicaraan di mahkamah syariah itu dianggap persetubuhan syubhat. bahaya tu...hehehe

Bagaimana pula ngan kes kahwin kat malizi namun tak daftar? cukup syarat sah seper wali dan saksi, tak kan persetubuhan jadi syubhah plak?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 2:02 am

Abu_Zubair wrote:penerangan yang terakhir sangat jelas..menghilangkan kekeliruan yang ada
takrifan "menyeksa" sebenarnya yang perlu diperhalusi kan

hang dok tuju kat aku ka? Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by yat on Fri May 11, 2012 4:20 am

Penyu wrote:
thtl wrote:halal atau tidak bila dia dibicarakan dan selepas dia di denda, maka selepas itu, ia halal.

adapun persetubuhan sebelum proses pendakwaaan dan perbicaraan di mahkamah syariah itu dianggap persetubuhan syubhat. bahaya tu...hehehe

Bagaimana pula ngan kes kahwin kat malizi namun tak daftar? cukup syarat sah seper wali dan saksi, tak kan persetubuhan jadi syubhah plak?

aiya, ni Off topic la, kena bukak thread baru... Laughing

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by thtl on Fri May 11, 2012 8:51 am

Bagaimana pula ngan kes kahwin kat malizi namun tak daftar? cukup syarat sah seper wali dan saksi, tak kan persetubuhan jadi syubhah plak?

jawab:

itulah yg syubhahnya, sebab jurunikah yg menyaksikan majlis pernikahan tu mestilah dari pihak berwajib maksudnya jurunikah bertauliah.

kat Malaysia, sah nikah aje tak cukup, dia mesti juga LEGAL.

maka jika kawin sendiri, mmg cukup syarat, tapi ia tidak legal menurut hukum kekeluargaan Islam Malaysia.

maka mereka meletakkan status perkahwinan tsb sbg syubhah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Ahmad Shamil on Fri May 11, 2012 12:55 pm

Penyu wrote:
Abu_Zubair wrote:penerangan yang terakhir sangat jelas..menghilangkan kekeliruan yang ada
takrifan "menyeksa" sebenarnya yang perlu diperhalusi kan

hang dok tuju kat aku ka? Laughing

x da niat pun haihh...awat teghasa pulak.. Laughing

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by thtl on Fri May 11, 2012 1:19 pm

akhi penyu dah tobat tak mau guna umpan hidup...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 1:35 pm

plan nak guna lagi Laughing

errr walaupun tak legal dari segi mahkamah, tapi dari segi syarak sah kan?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by thtl on Fri May 11, 2012 3:52 pm

yang ni dari segi mahkamah pun legal sebab umpan hidup mmg legal dijual di Malaysia. sah juga di sisi ssyarak

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 6:45 pm

thtl wrote:yang ni dari segi mahkamah pun legal sebab umpan hidup mmg legal dijual di Malaysia. sah juga di sisi ssyarak

????????????????????????????????? ana tanya pasal kahwin

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by thtl on Fri May 11, 2012 6:48 pm

hehehe itulah pasal thread ni dah bercampur...

tak legal dr segi mahkamah dah derhaka kpd sultan

sah dari segi syara', tapi dia tak patuh kpd ulil amri.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: fiqh perburuan dan pemancingan

Post by Sponsored content Today at 6:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum