Tentang Umrah

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Tentang Umrah

Post by kalepensel on Wed May 09, 2012 7:02 pm

betulke kita hanya boleh buat sekali umrah untuk satu pakej umrah? kalau buat kali yang kedua akan jadi makruh, betulke begini?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Wed May 09, 2012 7:38 pm

ya, itulah sebaiknya mengikut fiqh snnah. sebab kita niat umrah semasa atas kapal terbang ketika melepasi Qarn al-manazil (95KM dr Mekkah), maka sekali ajelaa...takkan kita nak pergi semula ke Qarn Manazil..

selepas itu kita perbanyakkan tawaf.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by kalepensel on Mon May 28, 2012 11:13 am

salam, ada soalan lagi

kalau misalnya saya pergi ke Mekkah, tak niat ihram kat Yalamlam lagi masa atas flight. bila sampai kat Mekah, saya keluar ke tanah halal (Tanaim) untuk niat ihram. Bolehkah saya buat macam ni?Atau kena bayar dam?

saya bertolak ke KL pukul 5 pagi esok. bertolak ke Mekah pukul 3 petang esok

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Mon May 28, 2012 11:19 am

org umrah Malaysia, kena pakai siap-siap kat rumah lagi...atas flight mungkin susah, unless naik saudia arlines, depa ada surau dalam pesawat, kat hujung, kat situ boleh pakai ihram. tapi selalunya jamaah umrah malaysia dah pakai siap-siap

miqat asia tenggara ialah Qarn al-Manazil

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by kalepensel on Mon May 28, 2012 11:33 am

kalepensel wrote:salam, ada soalan lagi

kalau misalnya saya pergi ke Mekkah, tak niat ihram kat Qarnul Manazil lagi masa atas flight. bila sampai kat Mekah, saya keluar ke tanah halal (Tanaim) untuk niat ihram. Bolehkah saya buat macam ni?Atau kena bayar dam?

saya bertolak ke KL pukul 5 pagi esok. bertolak ke Mekah pukul 3 petang esok

silap tulis. maknanya kalau saya buat macam ni kena bayar dam ke atau tak?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Mon May 28, 2012 11:39 am

Umrah tak sahlah, bayar dam pun tak boleh, sebab Niat UMrah kena decide sebelum turun dari kediaman.
Tujuan kita ke Mekah tu kena decide dari rumah lagi samada utk Umrah atau ziarah sahaja.

kalau utk Umrah, maka anda kena niat, mandi ihram dan pakai ihram sebelum melintasi MIqat asia tenggara.

Bila kita tak niat umrah, saja nak pergi mekah. tiba2 bila sampai mekah, kita tak boleh ubah niat dan pergi ke Tanaim. sebab itu bukan miqat kita.
lain tahun pula pergi..

satu cara lagi kalau tak mau niat, pergi Madinah dulu,bila dari Madinah ke Mekah, berhenti di Bir Ali, mandi dan pakai ihram dan niat Umrah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Mon May 28, 2012 11:48 am

org pergi Tanaim dan Ji'ranah utk niat umrah tu sebab depa dah bermukim di Mekah, duk 4 malam. atau musim Haji depa dah duk mekah 25-30 hari.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by Ad-Dien on Mon May 28, 2012 11:57 am



Semoga dipermudahkan Allah disana..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Mon May 28, 2012 12:04 pm

bro kita ni rasa rimas nak kena pakai kain ihram dari rumah tu...itu yg dia dok tanya...hehehe

kalau naik saudia airlines, sebab ada surau kat belakang pesawat, mmg boleh pakai dalam pesawat. kalau naik MAS...kat mana nak pakai? sebab flight full.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by kalepensel on Mon May 28, 2012 12:12 pm

thtl wrote:Umrah tak sahlah, bayar dam pun tak boleh, sebab Niat UMrah kena decide sebelum turun dari kediaman.
Tujuan kita ke Mekah tu kena decide dari rumah lagi samada utk Umrah atau ziarah sahaja.

kalau utk Umrah, maka anda kena niat, mandi ihram dan pakai ihram sebelum melintasi MIqat asia tenggara.

Bila kita tak niat umrah, saja nak pergi mekah. tiba2 bila sampai mekah, kita tak boleh ubah niat dan pergi ke Tanaim. sebab itu bukan miqat kita.
lain tahun pula pergi..

satu cara lagi kalau tak mau niat, pergi Madinah dulu,bila dari Madinah ke Mekah, berhenti di Bir Ali, mandi dan pakai ihram dan niat Umrah

terima kasih. jazakallah ustaz

ustaz pergi bila?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by kalepensel on Mon May 28, 2012 12:14 pm

thtl wrote:bro kita ni rasa rimas nak kena pakai kain ihram dari rumah tu...itu yg dia dok tanya...hehehe

kalau naik saudia airlines, sebab ada surau kat belakang pesawat, mmg boleh pakai dalam pesawat. kalau naik MAS...kat mana nak pakai? sebab flight full.

takut terlondeh tengah jalan, kahkahkahkah

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by kalepensel on Mon May 28, 2012 12:17 pm

Ad-Dien wrote:

Semoga dipermudahkan Allah disana..

comey la muka dien. cute. Laughing

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Mon May 28, 2012 12:24 pm

ana masalah Iqamah Kad belum settle lagi...hari tu dah siap, tapi imigresen salah eja nama, kena hantar balik ke Jeddah...cara depa kerja mmg menyusahkan

kalau siap kad Iqamah, ana boleh pergi..InsyaAllah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by abu_firdaus on Thu Jun 21, 2012 2:21 am

thtl wrote:bro kita ni rasa rimas nak kena pakai kain ihram dari rumah tu...itu yg dia dok tanya...hehehe

kalau naik saudia airlines, sebab ada surau kat belakang pesawat, mmg boleh pakai dalam pesawat. kalau naik MAS...kat mana nak pakai? sebab flight full.
semua flight saudia ada surau? Sy naik dulu dok belakang sekali takde surau pun

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by Ad-Dien on Thu Jun 21, 2012 7:31 am

kalepensel wrote:
Ad-Dien wrote:

Semoga dipermudahkan Allah disana..

comey la muka dien. cute. Laughing

mule dahh.... ~~~ Embarassed

lanjutan di tread off topik ye

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Thu Jun 21, 2012 8:48 am

kale,

Ralat: tak pakai kain ihram tu boleh, sah umrah, tapi kena dam seekor kambing.
tapi oleh kerana kita tak biasa di Mekah maka susahla nak uruskan benda tu...harga kambing SR 400 seekor.


abu_f,

surau hanya available dalam pesawat baru saudia sahaja, cthnya Boeing 777 Dreamliner..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by farhan_abdullah on Thu Jun 21, 2012 1:39 pm

ust, dulu masa sy sailing, kpl sy ada singgah di Jeddah utk discharge cargo...sy amik kesempatan utk buat umrah...
Cuma sy nk tanya tntg status umrah sy...sb sy niat nk buat umrah hanya bila tau kapal nk masuk jeddah, bukan dipermulaan pelayaran sb kapal yg sy naik tu hanya akan masuk mana2 port selepas dapat cargo...
Masa kat port, lepas siap2 pakai ihram sy & krew kapal dibawa naik van, dan bila sampai disatu tempat(miqat)driver suruh kami niat untuk umrah...apa status umrah sy bila dibuat pada situasi(xdirancang) mcm ni...sah atau x? tq

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Thu Jun 21, 2012 3:19 pm

kapal ni bertolak dari mana? last port..

dok jeddah berapa hari?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by farhan_abdullah on Thu Jun 21, 2012 5:28 pm

kapal dari europe, turun ikut suez canal...kapal kat jeddah dlm 2 hari lebih rsnya(xbp ingat da)...masalahnya skang kapal masuk je port jeddah, van nk ke Makkah dah siap tunggu...kapal selesai je longside kitorg terus gerak naik van...cmne tu.

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Thu Jun 21, 2012 5:35 pm

miqat u tu sebenarnya kat Rabigh atau al-Juhfah

jika stay kat Jeddah melebihi 4 hari OK ihram dan niat di Jeddah..


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by farhan_abdullah on Thu Jun 21, 2012 5:38 pm

jadi status umrah saya xsah la ye...sebab saya xsempat stay kat jeddah selama 4 hari sebelum pergi umrah...

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Thu Jun 21, 2012 5:41 pm

ya, tak dikira.

ianya sah kalau bayar dam. Dam ialah seekor kambing

namun, niat anda utk umrah Allah akan kira...don't worry

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by farhan_abdullah on Thu Jun 21, 2012 5:49 pm

Jazarkallahukhaira ustaz....
klu begitula hukumnya, wajibla sy bgtau pd kawan2 sy yg masih blayar tentang hukum ni sbab kebanyakkan pelaut yg berpeluang masuk ke jeddah diorg akan minta utk buat umrah...cuma nk kena pastikan yg diorg kena stay lebih dari 4 hari baru bleh niat umrah di jeddah atau mana2 port kat saudi...klu nk niat terus semasa kapal tgh blayar pun lagi ok rasanya...btl ustaz?tp nk kena pastikan miqat la plak...
Insyallah klu ada rezki nk juga bayar dam tu baru hati tenang...hehe

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by thtl on Thu Jun 21, 2012 5:54 pm

ya, kena ada komunikasi dengan Captain Kapal tu...supaya dia habak apakah sudah melepasi miqat. kalau dari Egypt kat Rabigh kalau dari laut Hindi, miqat di Yalamlam..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by farhan_abdullah on Thu Jun 21, 2012 6:00 pm

baru jelas skang...tima ksih ustaz Smile

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Tentang Umrah

Post by Sponsored content Today at 9:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum