Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 1:41 pm

First topic message reminder :

Salam

Ana tak pasti samada kena tak topik thread ni tapi ana rasa ia agak bermanfaat untuk mereka yang baru berjinak2 ngan manhaj, yakni mereka yang ingin belajar ilmu agama tapi tak tahu nak mula macam mana, yang mana nak belajar dulu, aqidah kah, fiqh kah, bahasa arab kah, kita senaraikan disini agar memudahkan bagi saudara2 kita review. ok molek disertakan sekali kitab2 yang sesuai untuk mereka (terjemahan). so flow nya macam ni.

mula: Aqidah (nama kitab)
Fiqh (nama kitab)
usul fiqh (nama kitab)

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 17, 2013 11:17 am

Abg Ibnu hisyam, kne tunggu waktu yg sesuai le.. hehehe..

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Join date : 23/01/2013

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 11:34 am

Bandar USJ, Subang Jaya, selangor

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 2:15 pm

Mohamad hafiz wrote:Abg Ibnu hisyam, kne tunggu waktu yg sesuai le.. hehehe..

sabar la ni huwaaaaa

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Join date : 12/04/2013

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by ukhti on Mon Feb 10, 2014 5:26 am

Assalamualaikum.. menarik forum ni. Bnyk sgt kitab2 yg perlu dipelajari. Tapi klau sy, prefer berguru sbb sukar nak faham. Lg 1 trlalu bnyk jenis ilmu tk tau nk start dr mn. Seingat sy kat sekolah biasa dulu2 sentuh semua topik setiap kali kelas baru. Skrg ni lg bnyk dipelajari lg bnyk rasanya yg tak tau. Nak buat mcm mn ye. Ayah pun dh tak ada utk merujuk. Suami pun tiada jodoh lg.. ahli keluarga sibuk dgn keluarga msg2. Dlu bukan pelajar sekolah agama jd nk cari sahabat yg minat ke arah tu sukar sgt sbb masing2 duduk jauh

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by abu_aisyah on Mon Feb 10, 2014 5:46 am

wa 'alaikumussalam...
saya bersetuju dgn ukhti.bagi saya,kita tidak perlu pelajari terlu banyak buku sebagai asas itu yg jd pening masyarakat dan merasakan agama ni eksklusif kepada ustaz2.apa yg wajib dipelajari adalah al-quran itu sendiri.dan ini yang lah yg manusia sekarang tinggalkan.kita memberatkan masyarakat dengan kitab-kitab yg dikarang sebelum kitab yg dikarang oleh Allah sendiri.sepatutnya,setiap umat islam itu memahami apa yg dibacanya menerusi al-quran.krn ini manual kehidupan.didalamnya diceritakan cara untuk hidup diatas muka bumi.jika manusia itu benar-benar menjadikan al-quran sebagqi corak pemikiran,pastinya kita mempunyai bnyak kerja seperti para sahabat.kadang2 tu,kita lihat jika terlalu banyak kitab yg dipelajari,kita terlalu sibuj dngan perbincangan.senang kata hanya menjadi periwayat.so,bagi saya...beljar perkara ygdiperlukan shj.dan kerana itu akan wujud istilah saya belum habis belajar lagisaya tidak layak mengajar (berdakwah) dan sebagainya.wallahu 'alam.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by ukhti on Mon Feb 10, 2014 6:11 am

Jzkk buat abu_aisyah. Mempelajari al-quran dlu, itu sy setuju. Di online ada yg upload kelas mnterjemah tp sy kurang faham sbb trlalu bnyk teknikal terms. Tambah2 baru merangkak2 mempelajari bahasa al-quran. Nak mengingati satu2 perlukan masa yg lama. Tp insya Allah jika istiqamah. Sy kalau belajar sndiri susah sbb selalu rasa bosan kalau baca buku tu asyik mengantuk saja. Jd yg dpt biasanya sikit2 saja. Mcm mn nak atasi masalah pembelajran sy ni ye. Lgpun muslimah susah sikit nk keluar berguru tambah2 klau sorang diri

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Mon Feb 10, 2014 10:45 am

kena PM kat moderator kita Ust Dien Kardawi, dia ada saluran usrah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by ukhti on Thu Feb 13, 2014 2:18 am

Mcm mn nak PM. Sy ahli baru kat sini

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Thu Feb 13, 2014 8:55 am

kat bawah avatar tu ada logo MP dan e-mail, click je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by ukhti on Sat Feb 15, 2014 1:41 am

thtl wrote:kat bawah avatar tu ada logo MP dan e-mail, click je

Sbenarnya ust dien tu ad dien ke? Sy tk nmpak pun nama ust dien kardawi

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sat Feb 15, 2014 9:25 am

Dien, ad-Dien, Ust Dien kardawi org yg sama...'
dia pelajar jurusan agama, sbb tu dipanggil ustaz..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by ukhti on Sat Feb 15, 2014 12:48 pm

thtl wrote:Dien, ad-Dien, Ust Dien kardawi org yg sama...'
dia pelajar jurusan agama, sbb tu dipanggil ustaz..

Oo. Syukran jzkk ya ustaz!

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sun Feb 16, 2014 11:28 am

thtl wrote:kena PM kat moderator kita Ust Dien Kardawi, dia ada saluran usrah.

Apa maksud saya ada saluran Usrah tu?

 Suspect Smile 

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun Feb 16, 2014 12:42 pm

maksudnya mana tahu Dien boleh ejas, sebab sekarang pun banyak dok bantu mua'alaf dan ada banyak program ilmu di sekitar Gombak..mana tahu ada connection dan boleh bantu warga Forum ni yg tak tau camna nak dapatkan ilmu secara live

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sun Feb 16, 2014 1:16 pm

thtl wrote:maksudnya mana tahu Dien boleh ejas, sebab sekarang pun banyak dok bantu mua'alaf dan ada banyak program ilmu di sekitar Gombak..mana tahu ada connection dan boleh bantu warga Forum ni yg tak tau camna nak dapatkan ilmu secara live

Usragh Muslimat sejujurnya ana tak tahu. Ana handle usrah company dakwah kami je. Under UZAR pula usrah untuk muslimin yang takhasus agama. Usrah muslimat ana tak tahu. Rasanya under IKRAM ada Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun Feb 16, 2014 2:00 pm

habaqlah kat mana-mana ukhti yg PM kat Dien..
"sorry saya x boleh tlg"...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by abubakar on Mon Feb 17, 2014 4:55 pm

Nizam wrote:Salam

Ana tak pasti samada kena tak topik thread ni tapi ana rasa ia agak bermanfaat untuk mereka yang baru berjinak2 ngan manhaj, yakni mereka yang ingin belajar ilmu agama tapi tak tahu nak mula macam mana, yang mana nak belajar dulu, aqidah kah, fiqh kah, bahasa arab kah, kita senaraikan disini agar memudahkan bagi saudara2 kita review. ok molek disertakan sekali kitab2 yang sesuai untuk mereka (terjemahan). so flow nya macam ni.

mula: Aqidah (nama kitab)
     Fiqh (nama kitab)
     usul fiqh (nama kitab)

Aqidah: Aqidah Wasitiyyah dan Aqidah Thahawiyah.
Fiqh: Fiqh Sunnah dan Umdatul Ahkam.
Usul Fiqh: Belum berpeluang utk berjinak-jinak dgn usul fiqh lg.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by ukhti on Mon Feb 17, 2014 8:06 pm

Insya Allah tlg doakan sy istiqamah ye..syukran jzkk.. hanya Allah yg mampu membalas kalian..

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by ukhti on Mon Feb 17, 2014 8:07 pm

Tp sy kena berguru. Kalau tk nanti salah fahaman pula.. nauzubillah..

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Wed Feb 19, 2014 3:58 pm

ukhti wrote:Tp sy kena berguru. Kalau tk nanti salah fahaman pula.. nauzubillah..

Di kawasan saudari tiada kuliah-kuliah ke?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by ukhti on Thu Feb 20, 2014 10:36 am

Ad-Dien wrote:
ukhti wrote:Tp sy kena berguru. Kalau tk nanti salah fahaman pula.. nauzubillah..

Di kawasan saudari tiada kuliah-kuliah ke?

Ada cuma mlm. Tk sesuai nk keluar mlm sbb sy tnggal bujang n slalu housemate tkde kat rmh either pergi outstation or blk kg hujung mnggu. So sy prefer pegi siang hr. Kuliah muslimah agak terhad n agak jauh.. surau tmpat sy belum operate sbb kawasan baru. Kuliah weekend pula sgt jarang

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Thu Feb 20, 2014 6:50 pm

ukhti wrote:
Ad-Dien wrote:
ukhti wrote:Tp sy kena berguru. Kalau tk nanti salah fahaman pula.. nauzubillah..

Di kawasan saudari tiada kuliah-kuliah ke?

Ada cuma mlm. Tk sesuai nk keluar mlm sbb sy tnggal bujang n slalu housemate tkde kat rmh either pergi outstation or blk kg hujung mnggu. So sy prefer pegi siang hr. Kuliah muslimah agak terhad n agak jauh.. surau tmpat sy belum operate sbb kawasan baru. Kuliah weekend pula sgt jarang

Saudari di Shah Alam? Hujung minggu karangkraf sudah mula buat kuliah bersiri jika saya tak salah. Antaranya kuliah Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman (UZAR), Ustaz Fawwaz (Telaga Biru) dll. Cuba check detail maklumat tarikh dan waktunya.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by zikrulmaut_sm on Thu Feb 20, 2014 9:09 pm

Kalau tak sempat datang kuliah secara live, boleh tengok di Youtube (tapi Youtube tidak boleh dijadikan sebagai pengganti kuliah secara live. Hanya sebagai bantuan saja.)

abubakar wrote:

Aqidah: Aqidah Wasitiyyah dan Aqidah Thahawiyah.
Fiqh: Fiqh Sunnah dan Umdatul Ahkam.
Usul Fiqh: Belum berpeluang utk berjinak-jinak dgn usul fiqh lg.

Prof. Dr. Mohd Radzi Othman ada beri kuliah kitab Aqidah Thahawiyah.

Boleh check di channel Dokumentari Kuliah di Youtube. Boleh search dengan disertakan keyword nombor siri kuliah "KA01", "KA02", "KA03",... dan seterusnya.

Latar belakang pendidikan Prof. Dr. Mohd Radzi Othman:
B.A. - Kulliyyat al-Da‘wah Wa Usuluddin, Universiti Islam Madinah
M.A.(Hadith) - Universiti Islam Madinah
Ph.D.(Hadith) - Universiti Islam Madinah

Manakala, Maulana Shaari Mustapha pula mengajar kitab Aqidah Wasithiyah. Juga ada di Youtube.

Maulana Shaari sangat interesting sebab dia lulusan pondok di mana guru-gurunya sangat anti dan memusuhi Ibnu Taimiyyah, Ibnul Qayyim, Kaum Muda, dll. Tapi akhirnya Maulana Shaari berkenalan juga dengan tulisan Ibnu Taimiyyah dan kemudian sekarang mengajar kuliah kitab Ibnu Taimiyyah tersebut.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Thu Feb 20, 2014 9:29 pm

Dia jenis nak berteman tu...sorang2 tonton youtube,
inilah akan terrjadi Sleep Sleep 

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Thu Feb 20, 2014 9:39 pm

thtl wrote:Dia jenis nak berteman tu...sorang2 tonton youtube,
inilah akan terrjadi Sleep Sleep 

Saya sejujurnya rasa hal yang sama. Beza tengok rakaman 2 jam dengan duduk dengar live 2 jam. Mungkin keberkatan ilmu itu lebih dirasai. Saya dah cuba, hasilnya perlu habiskan video 1-2 jam tu beberapa hari.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by ukhti on Sun Feb 23, 2014 7:54 pm

Alhamdulillah tempat sy surau nya baru beroperasi. Harap lepas ni ada kuliah2 senang sikit mau attend sbb dekat. Pergi seorang diri pun takpe  Smile 

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Fri Apr 25, 2014 4:28 pm

Syeikh prof dr radhi othman, guru ana. Ngajar kitab aqidah at thahawiyah.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by abubakar on Sat Apr 26, 2014 1:24 pm

Insya-Allah Ustaz Abu Hafiz, ketua pemuda IQ akan mengajar Ulum Hadis/Mustalah hadis bertempat di Masjid Usamah Zaid, Wangsa Maju sekiranya tiada aral melintang. Kalau jd nti saya sertakan jadual.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Sponsored content Today at 4:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum