Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 1:41 pm

First topic message reminder :

Salam

Ana tak pasti samada kena tak topik thread ni tapi ana rasa ia agak bermanfaat untuk mereka yang baru berjinak2 ngan manhaj, yakni mereka yang ingin belajar ilmu agama tapi tak tahu nak mula macam mana, yang mana nak belajar dulu, aqidah kah, fiqh kah, bahasa arab kah, kita senaraikan disini agar memudahkan bagi saudara2 kita review. ok molek disertakan sekali kitab2 yang sesuai untuk mereka (terjemahan). so flow nya macam ni.

mula: Aqidah (nama kitab)
Fiqh (nama kitab)
usul fiqh (nama kitab)

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:00 pm

berapa juz dah dien hapai??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 8:17 pm

thtl wrote:berapa juz dah dien hapai??

saya bukan hafiz.. masih merangkak-rangkak Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:21 pm

u will never be a student if u r not answering the a direct question....hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 8:52 pm

thtl wrote:u will never be a student if u r not answering the a direct question....hehehe

tak kan nak tulis di sini...

nanti talbis iblis...puas saya nak ke kuburan pagi-pagi ni ya ustaz... Smile

bukan saya tak mahu jawab.. maaflah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:59 pm

komuniti blog ni kan kecik je...

tak salah nak habak yg baik utk motivate org lain...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 9:24 pm

thtl wrote:komuniti blog ni kan kecik je...

tak salah nak habak yg baik utk motivate org lain...

kalau untuk motivate orang saya bukan orang yang sesuai untuk memberi motivasi..
namun saya menghormati permintaan guru saya yang meminta saya senaraikan ini..insyaAllah..


setakat ini baru sedikit sahaja..

juzuk 30..kemudian surah yang lazim sahaja..
sebahagian surah al-baqarah (sudah lama tak membacanya),sebahagian surah taha, sebahagian surah al-mu'minun, sebahagian surah luqman, sebahagian surah an-Nur,sebahagian surah Qaf,sebahagian surah Nuh, surah yasin, al-Sajdah, al-Waqiah, al-Rahman, al-Mulk, al-Jumu'ah, al-Qalam, al-Saff,

allahua'lam


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun May 13, 2012 9:32 pm

sebahagiaan tu dalam istilah jazan amat subjektif..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 9:37 pm

thtl wrote:sebahagiaan tu dalam istilah jazan amat subjektif..hehehe

istilah jazan? tak faham ya ustaz..tolong fahamkan saya..

p/s- saya bukan hafiz al-Quran..maaf lah.. tak pandai lagi..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun May 13, 2012 9:39 pm

org jazan ni kalau dia cakap bukra (esok) mungkin minggu depan..

kalau depa cakap, aku hafal sebahagian surah yaasin, itu mungkin lima ayat...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 9:43 pm

thtl wrote:org jazan ni kalau dia cakap bukra (esok) mungkin minggu depan..

kalau depa cakap, aku hafal sebahagian surah yaasin, itu mungkin lima ayat...hehehe

oh macam tu..method saya..sebahagian bermaksud 1/2 atau 1/3.. kadang kala terputus di awal ayat..di tengah dan di akhir.. yang saya tak sebut sebahagian tu hafaz sepenuhnya insyaAllah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by zikrulmaut_sm on Sun May 13, 2012 10:28 pm

saya jenis susah nak maintain hafalan. mungkin sebab masih terkena tempias maksiat, tu yang susah nak lekat.

mintak doakan supaya saya boleh teruskan proses menghafal tanpa gangguan. hehe Razz

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Mon May 14, 2012 2:32 am

zikrulmaut_sm wrote:saya jenis susah nak maintain hafalan. mungkin sebab masih terkena tempias maksiat, tu yang susah nak lekat.

mintak doakan supaya saya boleh teruskan proses menghafal tanpa gangguan. hehe Razz

Semoga Allah mudahkan akhi dan kita semua.. memang seorang pelajar..tak boleh lari daripada menghafaz ilmunya..

belajar+ faham+ hafaz+ amal + ikhlas..

perlahan-lahan menuju puncak

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Mon May 14, 2012 1:13 pm

Ke mana dah korang ni

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Mon May 14, 2012 1:19 pm

Penyu wrote:Ke mana dah korang ni

ke bahagian al-Quran.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Mon May 14, 2012 1:25 pm

AQ:

1. Ushul tafsir (Ibn Othaimiin dan al-Albani)

2. Ushul Tafsir Syaikhul Islam Ibn Taymiyah

3. Tafsir Ibn Kathir

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by yat on Tue May 15, 2012 9:25 am

satart yg ringan dulu...

buku melayar bahtera perubahan karya dr maza, ke minda tajdid, tak ingat dah tajuk

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 9:28 am


mughni al-Muntaj..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Tue May 15, 2012 11:05 am

dien,

mughni al-muhtaj daa..
itu karya Khatib Syarbini...madzhab syafi'iy hardcore tu...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 12:15 pm

thtl wrote:dien,

mughni al-muhtaj daa..
itu karya Khatib Syarbini...madzhab syafi'iy hardcore tu...hehehe

Khatib Syarbaini ler.. Smile

ye..saje mutalaah karya ulama' syafieyyah..nak bezakan antara mazhabic ..




_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Tue May 15, 2012 2:13 pm

org macam dien, ni kena bagi arabic baru dia mati kutu...

ni hah,,

عنوان الكتاب: مغني المحتاج إلى معرفة معاني ألفاظ المنهاج
• المؤلف: الخطيب الشربيني


al-Khathiib al-Syarbiini, wafat 977H

saja nak lawan tokey

dia tu kitab ni pun tarak..

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 4:56 pm

thtl wrote:org macam dien, ni kena bagi arabic baru dia mati kutu...

ni hah,,

عنوان الكتاب: مغني المحتاج إلى معرفة معاني ألفاظ المنهاج
• المؤلف: الخطيب الشربيني


al-Khathiib al-Syarbiini, wafat 977H

saja nak lawan tokey

dia tu kitab ni pun tarak..

Laughing

tak ada niat nak melawan syeikhuna..

cuma yang ditangan saya barisnya ditulis begitu..
mungkin ustaz benar..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Tue May 15, 2012 5:01 pm

ulamak ni sangat famous di Malaysia dien..syafi'iyah mesti kenal dia, maka kena sebut betul2...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 5:17 pm

thtl wrote:ulamak ni sangat famous di Malaysia dien..syafi'iyah mesti kenal dia, maka kena sebut betul2...hehehe

ye..benarlah tu...syukran syeikh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Tue May 15, 2012 5:19 pm

akan datang dgn dien, saya akan kasi arabic text...baru dien tak bleh nak pertikaikan..sebutan kena ikut arabic text...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 5:25 pm

thtl wrote:akan datang dgn dien, saya akan kasi arabic text...baru dien tak bleh nak pertikaikan..sebutan kena ikut arabic text...

tu kan takda baris...
mungkin penerbit ini salah letak baris kot...
memang sebutan dia jadi syarbaini..
bukan saya pertikaikan sebutan asal ya syeikhuna

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Tue May 15, 2012 6:42 pm

penerbit mana dien refer?

kitab asal arab atau terjemahan.?

kalau edisi terjemahan, sapa yg terjemah...setahu saya belum ada, unless Indo mari...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 6:52 pm

thtl wrote:penerbit mana dien refer?

kitab asal arab atau terjemahan.?

kalau edisi terjemahan, sapa yg terjemah...setahu saya belum ada, unless Indo mari...

hehe... terlepas pandang yek..

p/s- back to track

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 15, 2012 9:12 pm

nak tanya, betul ke sekarang ni buku Ibnu Katsir Al-bidayah wannihayah tengah dalam proses penterjemahan untuk semua jilid? kalau ya, saya amat menantikan buku tu. heheh Cool

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Sponsored content Today at 12:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum