Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 1:41 pm

First topic message reminder :

Salam

Ana tak pasti samada kena tak topik thread ni tapi ana rasa ia agak bermanfaat untuk mereka yang baru berjinak2 ngan manhaj, yakni mereka yang ingin belajar ilmu agama tapi tak tahu nak mula macam mana, yang mana nak belajar dulu, aqidah kah, fiqh kah, bahasa arab kah, kita senaraikan disini agar memudahkan bagi saudara2 kita review. ok molek disertakan sekali kitab2 yang sesuai untuk mereka (terjemahan). so flow nya macam ni.

mula: Aqidah (nama kitab)
Fiqh (nama kitab)
usul fiqh (nama kitab)

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by salmonella on Thu May 24, 2012 8:58 am

Saya ada kitab tafsir al-azhar karangan Hamka. Rupa2nya kitab tu sudah berada di rumah lebih 10 tahun! Dah berhabuk pun, sebab jarang terusik. Cuma nak tanya... adakah kitab tu direkemenkan untuk dibaca? Saya ada buka sepintas lalu, rujuk surah at-taubat ayat 40, ada kisah Ali menggantikan Rasulullah di tempat tidur sewaktu hijrah. Apa yang pernah saya dengar, kisah tu tak sahih kan? Lagi satu, diceritakan kisah labah2 membuat sarang di gua Nabi dan Abu Bakar duduki. Juga tak sahih bukan? Mohon pencerahan...

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Thu May 24, 2012 9:21 am

1. Tafsir Buya Hamka ni mmg OK sebab ia meneruskan manhaj Imam Rashid Ridha dari Egypt, tokoh tajdid yg diterima di seluruh dunia Islam, iaitu Tafsir al-Manar.
Buyaa Hamka menolak Israeliyat.

2. Kisah Ali tidur di katil Nabi aaw dan kisah labah2 membuat sarang adalah khilaf. Ia ada dalam tarikh Tobari dan al--Bidayah Ibn Katsir dan disisi Ibn Katsir, kisah ni bertaraf hasan. Maka kisah sejarah ni kita tak strict dalam sahih dha'ifnya sebab ia tak ada implikasi hukum fiqh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Thu May 24, 2012 10:43 am

salmonella wrote:Sedihnya bila membacanya... banyak kitab2 yang tak dimiliki, bahkan tak pernah didengari!
Psttt, kalau boleh, letak la nama kitab dan nama pengarangnya, serta sinopsis ringkas sekali. Senang orang2 awam seperti saya untuk mengenalinya... :roll:

cadangan yang baik sekali, jazakallahukhair

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Thu May 24, 2012 10:49 am

bukan dien dah start ke thread tu...siap dgn upload cover page lagi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by salmonella on Mon May 28, 2012 6:38 am

thtl wrote:1. Tafsir Buya Hamka ni mmg OK sebab ia meneruskan manhaj Imam Rashid Ridha dari Egypt, tokoh tajdid yg diterima di seluruh dunia Islam, iaitu Tafsir al-Manar.
Buyaa Hamka menolak Israeliyat.

2. Kisah Ali tidur di katil Nabi aaw dan kisah labah2 membuat sarang adalah khilaf. Ia ada dalam tarikh Tobari dan al--Bidayah Ibn Katsir dan disisi Ibn Katsir, kisah ni bertaraf hasan. Maka kisah sejarah ni kita tak strict dalam sahih dha'ifnya sebab ia tak ada implikasi hukum fiqh.

Jadi sememangnya tiada masalah la ya. Syukran atas pencerahan ini... Cool

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Mon May 28, 2012 8:02 am

thtl wrote:bukan dien dah start ke thread tu...siap dgn upload cover page lagi

itu khas untuk share buku-buku yang menarik untuk dibaca sahaja... tak khusus untuk manual pengajian agama

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Mon May 28, 2012 8:03 am

thtl wrote:bukan dien dah start ke thread tu...siap dgn upload cover page lagi

itu khas untuk share buku-buku yang menarik untuk dibaca sahaja... tak khusus untuk manual pengajian agama

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 10:52 am

alhmdlh best....mohon dpt d usahakan untuk kaedah mendapatkan kitab2 itu semua...kalau boleh terus jadi sukatan penganjian forum ini kalau tak dapat guna wa pun tak apa kat forum ni jer...buat pendaftaran...kira macam yg dr bilalphilip tu buat. ..best ni Like

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Mon Apr 15, 2013 12:43 pm

Saudara boleh beli kat saudara Nawawi

http://galeriniaga.blogspot.com/#uds-search-results

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 12:56 pm

Like saya beli kat atsar sunnah bro nawawi jugak punya tu kan?

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 2:49 pm

bagaimana kalau kita guna kitab Pedoman Hidup Muslim (Minhaj al-Muslim) oleh Abu Bakr Jabir al-Jazairi


Pasal kitab cover Aqidah. .adab...akhlak...fiqh Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Mon Apr 15, 2013 2:54 pm

Like
itu syaikh besar Madinah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 3:33 pm

cuma tak tau mana rakan boleh beli tu nanti....saya pinjam dari ayah kikiki

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by noorul khairy on Tue Apr 16, 2013 5:18 pm

menarik. memang sesuai topik ni utk newbies mcm saya. syukurlah saya kenal seorg hamba Allah ni..byk benda yg saya belajar dr dia.dia kata dia pun masih belajar..tp sekurang2nya dia punya ilmu jika nak dibanding dgn saya ni..masih merangkak2 lg.dulu saya baca saja mana2 buku agama. bg saya semua sama sb pasal agama..kecil nya rasa diri ni. Sad

noorul khairy
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 35
Join date : 13/04/2013

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by alDayyan on Wed Apr 17, 2013 3:56 am

saya rasa...dah tiba masanya sekolah2 dan kolej2 dan universiti sekarang ni perlu mewajibkan para pelajar mengkaji dan mengamalkan apa yg dikaji dalam buku2 seperti Riyadhus Shalihin dan seangkatan dengannya..

http://galeriniaga.blogspot.com/2013/02/730-riyadhus-shalihin-karya-imam-nawawi.html

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 6:52 am

Wajib tak bolehlah, Imam Malik pun larang bila khalifah nak wajibkan kitab Muwatta' diamalkan di seluruh negara

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by alDayyan on Wed Apr 17, 2013 9:52 am

thtl wrote:Wajib tak bolehlah, Imam Malik pun larang bila khalifah nak wajibkan kitab Muwatta' diamalkan di seluruh negara

knp xboleh nak diwajibkan pula ye? Entah laa

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 9:56 am

sebab dalam ilmu kita kena open


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by alDayyan on Wed Apr 17, 2013 10:00 am

thtl wrote:sebab dalam ilmu kita kena open



kiranya kalau nak buat sekalipun ianya sekadar sunat ataupun harus la ye? Smile

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 10:07 am

Ya, kalau tidak jadi cam arab saudi..depa wajibkan beberapa kitab je, antaranya kitab tauhid (syaikh Muhammad abdul Wahab) dan kitab Ibn Taymiyah dan Ibn Qayyim, kalau tafsir, tafsir as-Sa'di. he3 sebab tu saudi ni amat rigid dan ortodoks

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 10:11 am

ayuh jom kita list out (daftar) org yg nak join. ...dan admin boleh buat tetapkan kitab apa yg nak di guna...kalau list 10 org istiqomah pun dah cantek ni Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 10:36 am

IH,

sapa yg nak ngajar ni? dan nak guna software/platform apa?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 10:41 am

Pengajar tuan la pilih kikikiki

Guna sahaja forum ni tuan... supaya semua dpt involve n senang lagi refer Smile saya syor Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 10:43 am

setakat ni tak ada yg nak mengajar atau jawab soalan, cuma saya sorang sahaja terkial-kial. One man show...
kalau saya nak ngajar kitab kena tunggu saya cutilaa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 10:47 am

adessss tuan bila nak nak cuti? kesian la kat kami2 yg tidak ada ruang lain nak blajar ni Crying or Very sad

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 17, 2013 11:17 am

Abg Ibnu hisyam, kne tunggu waktu yg sesuai le.. hehehe..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 11:34 am

Bandar USJ, Subang Jaya, selangor

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 2:15 pm

Mohamad hafiz wrote:Abg Ibnu hisyam, kne tunggu waktu yg sesuai le.. hehehe..

sabar la ni huwaaaaa

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Sponsored content Today at 1:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum