Memberi Nama dan buku La Tahzan

View previous topic View next topic Go down

Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by osh_in_islam on Sun May 13, 2012 12:30 pm

Salam,

Saya tengah mencari nama untuk anak yang akan lahir pnghujung Julai ni insya-allah..nak tanya, Benjamin atau Bunyamin? Ejaan arabnye bagaimana?

Buku La Tahzan yang mana direkomen? Sebab macam2 penerbit/terjemahan berada di pasaran.

terima kasih.

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by thtl on Sun May 13, 2012 12:43 pm

1. nama arab utk Benjamin:
بنيامين بن يعقوب

sebutan: Bunyaamin

nama dalam kitab Injil ialah Benjamin son of Jacob.

so, and ada dua pilihan, nama asal dalam Injil, Benjamin atau Bunyaamin dalam arabic.
keduanya OK sebab sebutan di Barat pun "benjamin" tu juga disebut Benyamin. huruf j dalam nama tu disebut y.

2. Kitab La tahzan?

terjemahan yg bagus, La Tahzan terjemahan al-Hidayah, penterjemah Noraini abu, hardcover sebab dia maintain arabic text utk AQ dan Hadis.

atau tunggu edisi Pustaka Azhar oleh thtl...coming out soon...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by osh_in_islam on Sun May 13, 2012 12:45 pm

syukran ustaz,

bila keluar buku ustaz tu?

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by thtl on Sun May 13, 2012 12:48 pm

terjemahan dan tahqiq thtl tu dalam proses percetakan rasanya.

Pustaka Azhar (JB) janji akan hantar e-mail kpd saya bila dah keluar dalam pasaran. nanti saya contact depa sekali bila tarikh launching..ketua editor Maslina

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by thtl on Sun May 13, 2012 1:06 pm

ini e-mail terakhir Pustaka Azhar:

--------------------------------

2012/4/4 maslina ngadiman (editor)

InsyaAllah akan diberitahu kelak. Sekarang buku itu sedang dalam proses layout.

=-----------------------------------

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 8:04 pm

thtl wrote:1. nama arab utk Benjamin:
بنيامين بن يعقوب

sebutan: Bunyaamin

nama dalam kitab Injil ialah Benjamin son of Jacob.

so, and ada dua pilihan, nama asal dalam Injil, Benjamin atau Bunyaamin dalam arabic.
keduanya OK sebab sebutan di Barat pun "benjamin" tu juga disebut Benyamin. huruf j dalam nama tu disebut y.

2. Kitab La tahzan?

terjemahan yg bagus, La Tahzan terjemahan al-Hidayah, penterjemah Noraini abu, hardcover sebab dia maintain arabic text utk AQ dan Hadis.

atau tunggu edisi Pustaka Azhar oleh thtl...coming out soon...hehehe

ustazah yang begitu istiqamah dengan menterjemah kitab dan menulis buku..moga Allah merahmatinya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:06 pm

dien kenal ke?

buku asyairah dan kitab kuning pun banyak juga dia alihbahasa dari jawi tua kepada BM..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 8:07 pm

thtl wrote:ini e-mail terakhir Pustaka Azhar:

--------------------------------

2012/4/4 maslina ngadiman (editor)

InsyaAllah akan diberitahu kelak. Sekarang buku itu sedang dalam proses layout.

=-----------------------------------

Moga Dipermudahkan Allah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:09 pm

dah sebulan setengah, masih tak keluar ke dalam pasaran lagi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 8:12 pm

thtl wrote:dien kenal ke?

buku asyairah dan kitab kuning pun banyak juga dia alihbahasa dari jawi tua kepada BM..hehehe

ya..memang ada kitab kuning dan asyairah..kitab sunnah pun ada... mana yang baik kita ambil..usaha beliau kita tidak ragukan.. insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Memberi Nama dan buku La Tahzan

Post by Sponsored content Today at 4:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum