Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Page 5 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

View previous topic View next topic Go down

Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 9:10 pm

First topic message reminder :



Alhamdulillah.. wa alhamdulillah..

saya mohon doa dari sahabat dan guru-guru semua..para akhi yang budiman lagi dihormati.. agar mendoakan saya sentiasa dalam rahmat dan kebaikan dariNya..

Alhamdulillah, Allah memberi jalan buat saya..dalam beberapa tahun..saya sudah membantu beberapa orang untuk memeluk Islam.. terkini seorang akak bangsa cina.. baru sahaja memeluk Islam minggu lepas... saya terkejut dan tak sangka..

sungguh hidayah milik Allah.. sekarang membantu ajar sikit-sikit mana yang tahu..mohon kalian doakan..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 6:51 pm

thtl wrote:dien.
kat KKraf tu tak dikira sebab saya sedang sibuk mengawasi perjalanan program..tak sempat pun sembang dgn dien...

sempat sepatah dua..

"ini ke ad-dien?"

saya jawab: "ye saya."

lepas tu terus solat di surau kkraf berimam kan UZAR..

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by shafiq631 on Mon Nov 12, 2012 9:33 am

Assalamualaikum Smile
Sy igt nak buka thread baru tp sb tajuk thread yg ni mmg dah kena sgt dgn soalan yg sy nak tya, sy tumpang sini shj Wink
Sy ada satu soalan, apakah hukum kita berdakwah kpd bukan muslim? Sy mmpunyai seorang housemate berbangsa cina dan beragama kristian, baru 2 bln kami berkenalan, apakah hukum sy berdakwah kpdnya? dan apakah jg hukum jika sy tidak mnjlnkan dakwah itu? tp, jujurnya sy mmg tidak tahu bgaimana nak menyampaikan Islam kpdnya, maksud sy bgaimana nak memulakan Neutral terima kasih Smile

shafiq631
AHLI
AHLI

Posts : 35
Join date : 28/09/2012

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by yat on Mon Nov 12, 2012 10:31 am

shafiq631 wrote:Assalamualaikum Smile
Sy igt nak buka thread baru tp sb tajuk thread yg ni mmg dah kena sgt dgn soalan yg sy nak tya, sy tumpang sini shj Wink
Sy ada satu soalan, apakah hukum kita berdakwah kpd bukan muslim? Sy mmpunyai seorang housemate berbangsa cina dan beragama kristian, baru 2 bln kami berkenalan, apakah hukum sy berdakwah kpdnya? dan apakah jg hukum jika sy tidak mnjlnkan dakwah itu? tp, jujurnya sy mmg tidak tahu bgaimana nak menyampaikan Islam kpdnya, maksud sy bgaimana nak memulakan Neutral terima kasih Smile

boleh mulakan dengan ambik persamaan christian-islam macam kisah nabi adam sampai nabi isa a.s....nampk bg sama dulu...tapi make sure anda punya ilmu jugak...so dia nampak rupamya2 kita percaya nabi2 mereka jugak...

saya juga dudk ngan hosuemate china kristian dan buddha, depa dulu tak faham sgt islam tapi at last faham tapi depa tak dpat hidayah lagi.....

rajin2 jugak tgk debate amad deedat, akir naik, kalau kat malaysia ust hussein yee, ustam lim jui soon, brother amin dari PERKIM, saya cuba paste video


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by shafiq631 on Mon Nov 12, 2012 5:05 pm

Terima kasih akhi yat Smile Ilmu perbandingan agama ke maksud akhi? Mmg failed la sy :roll: Sy prnh jg tgok ahmed deedat dan debat2 beliau, lim jooi soon pun sy kenal krn beliau prnh dtg ke kolej sy dahulu utk ceramah perbandingan agama, waktu tu sy mmg berkobar2, siap beli buku2 beliau lg, tp skrg... ahaks :face: tp kalaulah sy perlu menunggu diri sy lengkap dgn ilmu baru sy boleh berdakwah, alamatnya kucing bertanduklah.. haha KohKohKoh tp tidak dinafikan jika mahu tarik org bukan islam kpd islam memerlukan ilmu yg tinggi dan cukup, dan dgn ilmu yg sy ada skrg ni sy tak rasa sy mampu utk jlnkan tugas tu, jatuhkah kewajipan utk org seperti sy utk berdakwah kpd mereka (non-muslims)?

shafiq631
AHLI
AHLI

Posts : 35
Points : 43
Join date : 28/09/2012
Age : 25
Location : malaysia

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by yat on Tue Nov 13, 2012 2:32 am

shafiq631 wrote:Terima kasih akhi yat Smile Ilmu perbandingan agama ke maksud akhi? Mmg failed la sy :roll: Sy prnh jg tgok ahmed deedat dan debat2 beliau, lim jooi soon pun sy kenal krn beliau prnh dtg ke kolej sy dahulu utk ceramah perbandingan agama, waktu tu sy mmg berkobar2, siap beli buku2 beliau lg, tp skrg... ahaks :face: tp kalaulah sy perlu menunggu diri sy lengkap dgn ilmu baru sy boleh berdakwah, alamatnya kucing bertanduklah.. haha KohKohKoh tp tidak dinafikan jika mahu tarik org bukan islam kpd islam memerlukan ilmu yg tinggi dan cukup, dan dgn ilmu yg sy ada skrg ni sy tak rasa sy mampu utk jlnkan tugas tu, jatuhkah kewajipan utk org seperti sy utk berdakwah kpd mereka (non-muslims)?

saya nampak iklan ni di FB. kalau ada masa boleh pergi, blh ajak kawan christian tu kalau dia brminat:


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Al Quran Online

Post by delima on Tue Nov 13, 2012 1:54 pm

Salam,
Saya tumpang bertanya kepada rakan2 forum yang tahu website AlQuran online
[yang betul] terjemahannya dalam Bahasa Inggeris.

Saya mempunyai seorang rakan Buddhist yang berminat mendalami Islam. Beliau berasal dari Bhutan, dan meminta saya sesalinan Al-Quran terjemahan B.I.

Terima kasih

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by yat on Tue Nov 13, 2012 2:25 pm

delima wrote:Salam,
Saya tumpang bertanya kepada rakan2 forum yang tahu website AlQuran online
[yang betul] terjemahannya dalam Bahasa Inggeris.

Saya mempunyai seorang rakan Buddhist yang berminat mendalami Islam. Beliau berasal dari Bhutan, dan meminta saya sesalinan Al-Quran terjemahan B.I.

Terima kasih

Tranmslation yg arab saudi punya, king fahd version, highly recomended:

http://quran.ksu.edu.sa/index.php?l=en#aya=1_1&m=hafs&qaree=husary&trans=en_sh

saya ada 3 copies kitab translation, kalau ada kat malaysia boleh bagi free, sebab yg version hardcopy ada hadis dan footnote yg support

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by delima on Tue Nov 13, 2012 2:34 pm

Salam,
Terima kasih Yat.
Saya akan forwardkan website tersebut.

Buat masa ni saya tak dapat ambik hard copy tu.
Mungkin tahun depan, bulan 6. Insyaallah.



delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by yat on Tue Nov 13, 2012 2:54 pm

delima wrote:Salam,
Terima kasih Yat.
Saya akan forwardkan website tersebut.

Buat masa ni saya tak dapat ambik hard copy tu.
Mungkin tahun depan, bulan 6. Insyaallah.



kerajaan arab saudi kasi free jek, saya bukan kat malaysia, tapi kot2 ada yg tau camana nak dapat copy tu dekat malaysia, orang baru balik haji ke

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by delima on Tue Nov 13, 2012 5:21 pm

yat wrote:
delima wrote:Salam,
Terima kasih Yat.
Saya akan forwardkan website tersebut.

Buat masa ni saya tak dapat ambik hard copy tu.
Mungkin tahun depan, bulan 6. Insyaallah.



kerajaan arab saudi kasi free jek, saya bukan kat malaysia, tapi kot2 ada yg tau camana nak dapat copy tu dekat malaysia, orang baru balik haji ke
Ok.. saya bergantung pada soft copy je dulu. Saya memang kena dapatkan hard copy yang Yat cakap ada foot note tu.
Ada sorang awek Jehovah Witness yg suka bagi majalah bulanan Awake kat saya. Saya tak de apa nak bagi kat dia 'in return'.
Terima kasih sekali lagi.

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by shafiq631 on Wed Nov 14, 2012 10:51 am

yat wrote:
shafiq631 wrote:Terima kasih akhi yat Smile Ilmu perbandingan agama ke maksud akhi? Mmg failed la sy :roll: Sy prnh jg tgok ahmed deedat dan debat2 beliau, lim jooi soon pun sy kenal krn beliau prnh dtg ke kolej sy dahulu utk ceramah perbandingan agama, waktu tu sy mmg berkobar2, siap beli buku2 beliau lg, tp skrg... ahaks :face: tp kalaulah sy perlu menunggu diri sy lengkap dgn ilmu baru sy boleh berdakwah, alamatnya kucing bertanduklah.. haha KohKohKoh tp tidak dinafikan jika mahu tarik org bukan islam kpd islam memerlukan ilmu yg tinggi dan cukup, dan dgn ilmu yg sy ada skrg ni sy tak rasa sy mampu utk jlnkan tugas tu, jatuhkah kewajipan utk org seperti sy utk berdakwah kpd mereka (non-muslims)?

saya nampak iklan ni di FB. kalau ada masa boleh pergi, blh ajak kawan christian tu kalau dia brminat:


terima kasih akhi terbaik

shafiq631
AHLI
AHLI

Posts : 35
Points : 43
Join date : 28/09/2012
Age : 25
Location : malaysia

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by shafiq631 on Thu Nov 15, 2012 9:20 pm

maaf warga forum sekalian, ttp sy masih belum mndpt jwpn utk pertanyaan sy, wajibkah sy berdakwah, walaupun sy belum mmpunyai ilmu yg cukup utk itu? terima kasih Smile

shafiq631
AHLI
AHLI

Posts : 35
Points : 43
Join date : 28/09/2012
Age : 25
Location : malaysia

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Sun Nov 18, 2012 12:17 am

shafiq631 wrote:maaf warga forum sekalian, ttp sy masih belum mndpt jwpn utk pertanyaan sy, wajibkah sy berdakwah, walaupun sy belum mmpunyai ilmu yg cukup utk itu? terima kasih Smile

Dakwah itu wajib bagi seluruh umat Islam. Jika kita tunggu ilmu penuh didada baru hendak dakwah maka tidak akan wujud dakwah kerana kita takkan tahu ilmu kita sudah cukup atau belum.

Dakwah perlukan ilmu namun bukan ilmu sahaja alat dalam dakwah. Jika kurang ilmu dakwah lah dengan akhlak dan adab. Akhlak bergaul, akhlak becakap, akhlak dalam hidup. Berapa ramai orang bukan Islam yang jatuh hati dengan Islam kerana ketinggian akhlak umat Islam, dan ramai juga orang bukan Islam takut dengan Islam kerana akhlak umat Islam yang teruk sekalipun Ilmunya tinggi.

Wallahua'lam.


Last edited by Ad-Dien on Tue Nov 20, 2012 5:45 am; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by shafiq631 on Mon Nov 19, 2012 11:09 pm

Ad-Dien wrote:
shafiq631 wrote:maaf warga forum sekalian, ttp sy masih belum mndpt jwpn utk pertanyaan sy, wajibkah sy berdakwah, walaupun sy belum mmpunyai ilmu yg cukup utk itu? terima kasih Smile

Dakwah itu wajib bagi seluruh umat Islam. Jika kita tunggu ilmu penuh didada baru hendak dakwah maka tidak akan wujud dakwah kerana kita takkan tahu ilmu kita sudah cukup atau belum.

Dakwah perlukan ilmu namun bukan ilmu sahaja alat dalam dakwah. Jika kurang ilmu dakwah lah dengan akhlak dan adab. Akhlak bergaulm akhlak becakap, akhlak dalam hidup. Berapa ramai orang bukan Islam yang jatuh hati dengan Islam kerana ketinggian akhlak umat Islam, dan ramai juga orang bukan Islam takut dengan Islam kerana akhlak umat Islam yang teruk sekalipun Ilmunya tinggi.

Wallahua'lam.

terbaik setuju sgt dgn pndgn ad-dien, nmpaknya skrg alat dakwah sy ialah akhlak dan teladan, tp dlm masa yg sama insyaAllah sy akn cuba tambah ilmu sy, insyaAllah, syukran ya akhi!!! Smile

shafiq631
AHLI
AHLI

Posts : 35
Points : 43
Join date : 28/09/2012
Age : 25
Location : malaysia

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Tue Nov 20, 2012 5:47 am

shafiq631 wrote:
Ad-Dien wrote:
shafiq631 wrote:maaf warga forum sekalian, ttp sy masih belum mndpt jwpn utk pertanyaan sy, wajibkah sy berdakwah, walaupun sy belum mmpunyai ilmu yg cukup utk itu? terima kasih Smile

Dakwah itu wajib bagi seluruh umat Islam. Jika kita tunggu ilmu penuh didada baru hendak dakwah maka tidak akan wujud dakwah kerana kita takkan tahu ilmu kita sudah cukup atau belum.

Dakwah perlukan ilmu namun bukan ilmu sahaja alat dalam dakwah. Jika kurang ilmu dakwah lah dengan akhlak dan adab. Akhlak bergaulm akhlak becakap, akhlak dalam hidup. Berapa ramai orang bukan Islam yang jatuh hati dengan Islam kerana ketinggian akhlak umat Islam, dan ramai juga orang bukan Islam takut dengan Islam kerana akhlak umat Islam yang teruk sekalipun Ilmunya tinggi.


Wallahua'lam.

terbaik setuju sgt dgn pndgn ad-dien, nmpaknya skrg alat dakwah sy ialah akhlak dan teladan, tp dlm masa yg sama insyaAllah sy akn cuba tambah ilmu sy, insyaAllah, syukran ya akhi!!! Smile

Afwan, semoga Allah merahmati anda.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Adli_Khalim on Thu Nov 29, 2012 5:06 am

shafiq631 wrote:maaf warga forum sekalian, ttp sy masih belum mndpt jwpn utk pertanyaan sy, wajibkah sy berdakwah, walaupun sy belum mmpunyai ilmu yg cukup utk itu? terima kasih Smile

Mengapa anda tidak mencari mana-mana artikel yang bagus (misalnya perbahasan tentang adab), fotostat dan berikan kepada kawan-kawan?

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by alDayyan on Fri Dec 14, 2012 9:40 am

nanti ada pula yg kata..
"sekalipon mulut saya ni pedas dan laser, tapi insyaALLAH.. saya ni baik dan jika secara depan2 saya amat2 menghormati anda..dont judge a book by its cover."

tp masa kat web, forum dan fb..!@#$%!! %^&*$#! abis di carutmarutnya org itu.. KohKohKoh

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Fri Dec 14, 2012 10:18 am

sil wrote:nanti ada pula yg kata..
"sekalipon mulut saya ni pedas dan laser, tapi insyaALLAH.. saya ni baik dan jika secara depan2 saya amat2 menghormati anda..dont judge a book by its cover."

tp masa kat web, forum dan fb..!@#$%!! %^&*$#! abis di carutmarutnya org itu.. KohKohKoh

Sebenarnya kalau hati yang baik dan bersih itu akan terpancar ke perbuatan luaran sekali.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum