Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 9:10 pm

First topic message reminder :



Alhamdulillah.. wa alhamdulillah..

saya mohon doa dari sahabat dan guru-guru semua..para akhi yang budiman lagi dihormati.. agar mendoakan saya sentiasa dalam rahmat dan kebaikan dariNya..

Alhamdulillah, Allah memberi jalan buat saya..dalam beberapa tahun..saya sudah membantu beberapa orang untuk memeluk Islam.. terkini seorang akak bangsa cina.. baru sahaja memeluk Islam minggu lepas... saya terkejut dan tak sangka..

sungguh hidayah milik Allah.. sekarang membantu ajar sikit-sikit mana yang tahu..mohon kalian doakan..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Sun May 20, 2012 5:00 pm

dien kan salesman kat kedai buku agama dalam Mall Temerloh...maka dah tentu mualaf akan mintak bantuan ttg buku apa yg sesuai mualaf baca...

bila si dien menjelaskan pasal buku tu yg dien selitkan manhaj salaf tu...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 7:24 am

zikrulmaut_sm wrote:akhi Dien, mintak kongsikan apa yang menarik minat mualaf yang menyebabkan mereka masuk Islam.

Pertama hidayah dari Allah ke atas mereka, alhamdulillah...
saya sebenarnya tidak pernah bercakap langsung dengannya sepenjang bekerja disini. tapi mungkin mereka pernah mendengar saya membaca kalamullah, Allahua'lam.

mereka sukakan akhlak orang Islam..sebab itu saya katakan, pengaruh akhlak dan adab amat besar dalam dakwah.. walaupun kita tidak pernah bercakap ttg agama dengan mereka, namun jika kita menunjukkan akhlak yang baik.. mereka akan jatuh hati dengan agama ini..

insyaAllah...

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Mon May 21, 2012 8:08 am

kat mana dien membaca kalam Allah?
ada speakers corner ke dalam Mall tu?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 8:12 am

thtl wrote:kat mana dien membaca kalam Allah?
ada speakers corner ke dalam Mall tu?

saya baca dalam kedai saya, kadang-kdang di surau..
di kedai ni saya minta pengurusan potong wayar radio.. jadi taklah bising sangat..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Mon May 21, 2012 8:17 am

maksudnya dien buat tazkirah di surau.
Bila?
selepas solat? cam JT dok buat, baca bayan

kalau kasi tazkirah dalam kedai buku..bila? ketika pelanggan sedang sibuk membelek buku, maka dien akan buat tazkirah...gitu?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by zikrulmaut_sm on Mon May 21, 2012 8:36 am

HambaNya wrote:
zikrulmaut_sm wrote:akhi Dien, mintak kongsikan apa yang menarik minat mualaf yang menyebabkan mereka masuk Islam.

Pertama hidayah dari Allah ke atas mereka, alhamdulillah...
saya sebenarnya tidak pernah bercakap langsung dengannya sepenjang bekerja disini. tapi mungkin mereka pernah mendengar saya membaca kalamullah, Allahua'lam.

mereka sukakan akhlak orang Islam..sebab itu saya katakan, pengaruh akhlak dan adab amat besar dalam dakwah.. walaupun kita tidak pernah bercakap ttg agama dengan mereka, namun jika kita menunjukkan akhlak yang baik.. mereka akan jatuh hati dengan agama ini..

insyaAllah...

betul jugak. dua bekal dakwah baginda:
1. wahyu dari Allah
2. akhlak, dan Rasulullah s.a.w. memang terkenal sebagai al-amin di Makkah

akhlak yang baik berakar dari aqidah yang sahih, insya Allah.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].
avatar
zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 8:39 am

thtl wrote:maksudnya dien buat tazkirah di surau.
Bila?
selepas solat? cam JT dok buat, baca bayan

kalau kasi tazkirah dalam kedai buku..bila? ketika pelanggan sedang sibuk membelek buku, maka dien akan buat tazkirah...gitu?

saya baca al-Quran biasanya awal pagi..masa tu kedai lain tak buka lagi..biasanya saya awal sekali buka kedai..

sebenarnya kebelakangan ini sahaja mereka datang ke kedai ni minta pendapat dan tanya soalan demi soalan..
Sungguh, saya tidak tahu mengapa ini boleh terjadi..

Belum pernah buat tazkirah di surau lepas solat tapi ada pakcik-pakcik yang dah minta untuk berbuat demikian.. saya keberatan bukan kerana tidak mahu tapi kerana saya tahu betapa ceteknya ilmu saya.. saya dah bagitau macam tu namun mereka tetap mahukannya..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 8:47 am

zikrulmaut_sm wrote:
HambaNya wrote:
zikrulmaut_sm wrote:akhi Dien, mintak kongsikan apa yang menarik minat mualaf yang menyebabkan mereka masuk Islam.

Pertama hidayah dari Allah ke atas mereka, alhamdulillah...
saya sebenarnya tidak pernah bercakap langsung dengannya sepenjang bekerja disini. tapi mungkin mereka pernah mendengar saya membaca kalamullah, Allahua'lam.

mereka sukakan akhlak orang Islam..sebab itu saya katakan, pengaruh akhlak dan adab amat besar dalam dakwah.. walaupun kita tidak pernah bercakap ttg agama dengan mereka, namun jika kita menunjukkan akhlak yang baik.. mereka akan jatuh hati dengan agama ini..

insyaAllah...

betul jugak. dua bekal dakwah baginda:
1. wahyu dari Allah
2. akhlak, dan Rasulullah s.a.w. memang terkenal sebagai al-amin di Makkah

akhlak yang baik berakar dari aqidah yang sahih, insya Allah.

benar ya akhi... cubalah, insyaAllah besar manfaatnya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Mon May 21, 2012 9:03 am

bila dien jaga kedai buku Agama, pakai kopiah lagi, udah tentu customer akan tanya..bagi depa, tokey kedai buku agama sudah tentu mereka mempunyai ilmu. itu persepsi org ramai..

avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 9:09 am

thtl wrote:bila dien jaga kedai buku Agama, pakai kopiah lagi, udah tentu customer akan tanya..bagi depa, tokey kedai buku agama sudah tentu mereka mempunyai ilmu. itu persepsi org ramai..


begitu ke.. kena ubah penampilan pakaian lah ye..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Mon May 21, 2012 9:17 am

mana penjaga kedai buku agama, mmg org akan sembang pasal agama. itu pengalaman saya sendiri, bila saya dah biasa ke kedai buku, maka saya akan sembang dgn tokey, pasal buku terbaru, apa manhaj seseorang pengarang yg saya tak kenal, tapi tokey buku akan jelaskan manhajnya..cth: tokey buku Fajar Ilmu Baru di wisma yakin KL, pak agoes, very knowledgeable....

tak kisah dien pakai ketayap atau topi besbal ke...pelanggan akan bertanya pasal agama, pasla pengarang
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 10:00 am

thtl wrote:mana penjaga kedai buku agama, mmg org akan sembang pasal agama. itu pengalaman saya sendiri, bila saya dah biasa ke kedai buku, maka saya akan sembang dgn tokey, pasal buku terbaru, apa manhaj seseorang pengarang yg saya tak kenal, tapi tokey buku akan jelaskan manhajnya..cth: tokey buku Fajar Ilmu Baru di wisma yakin KL, pak agoes, very knowledgeable....

tak kisah dien pakai ketayap atau topi besbal ke...pelanggan akan bertanya pasal agama, pasla pengarang

sahih..sahih

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Mon May 21, 2012 10:05 am

kalau dien buka warung jual nasi lemak, pelanggan tak datang tanya pasal agama...atau gerai buah ke...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 11:56 am

thtl wrote:kalau dien buka warung jual nasi lemak, pelanggan tak datang tanya pasal agama...atau gerai buah ke...

ada juga yang bertanya...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Mon May 21, 2012 12:06 pm

kalau depa tanya ada dua jenis manusia:

1. depa dah kenal dien

2. dien mmg ada aura dan NUUR seorang da'iy salafiyah...tengok je wajah dien, maka ada terpancar iman, akhlak dan iman. ini adalah lelaki melayu kardawi terakhir... ceh
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by aniliaz on Mon May 21, 2012 12:31 pm

thtl wrote:mana penjaga kedai buku agama, mmg org akan sembang pasal agama. itu pengalaman saya sendiri, bila saya dah biasa ke kedai buku, maka saya akan sembang dgn tokey, pasal buku terbaru, apa manhaj seseorang pengarang yg saya tak kenal, tapi tokey buku akan jelaskan manhajnya..cth: tokey buku Fajar Ilmu Baru di wisma yakin KL, pak agoes, very knowledgeable....

tak kisah dien pakai ketayap atau topi besbal ke...pelanggan akan bertanya pasal agama, pasla pengarang

Ustaz, tumpang tanya. Kedai buku yg setentang dgn pintu beso masjid jamek ek?
avatar
aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 12:36 pm

thtl wrote:kalau depa tanya ada dua jenis manusia:

1. depa dah kenal dien

2. dien mmg ada aura dan NUUR seorang da'iy salafiyah...tengok je wajah dien, maka ada terpancar iman, akhlak dan iman. ini adalah lelaki melayu kardawi terakhir... ceh

saya mula kerja semula disini dalam dua minggu...saya tiada keistimewaan, atau aura dahsyat macam tu... saya cuba menjaga diri semampu yang mungkin disini, insyaAllah..

semalam depa minta no telefon terang-terangan... saya memang tak bleh nak ngajar dah laa camni... Embarassed

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Mon May 21, 2012 12:37 pm

kalau dien selalu tundukkan pandangan dari melihat aweks, maka akan terserlahlah aura dien..sebab mata pun berzina juga...hehehe
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 12:47 pm

thtl wrote:kalau dien selalu tundukkan pandangan dari melihat aweks, maka akan terserlahlah aura dien..sebab mata pun berzina juga...hehehe

tunduk pndangan=terserlah aura? tak faham...

saya pun tak faham orang pelik kalau saya tunduk... ada juga beberapa orang yang tanya sbb tnduk-tnduk...


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Mon May 21, 2012 1:00 pm

tak per, bila ana balik nak tengok wajah dien,ada tak aura tu...hehehe

dien,
pernah tak baca Uthman al-Affan yg dapat tahu ada sahabat yg masuk menemuinya, Uthman kata mata kamu melihat sesuatu yg haram...

dien cari kisah karamah Uthman al-affan...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 8:30 pm

thtl wrote:tak per, bila ana balik nak tengok wajah dien,ada tak aura tu...hehehe

dien,
pernah tak baca Uthman al-Affan yg dapat tahu ada sahabat yg masuk menemuinya, Uthman kata mata kamu melihat sesuatu yg haram...

dien cari kisah karamah Uthman al-affan...

ustaz dah pernah lihat wajah saya..tiada aura atau apa-apa..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Mon May 21, 2012 9:50 pm

hari tu first time, belum fokus...

sekarang second time baru nak fokus...hehehe
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 9:17 am

thtl wrote:hari tu first time, belum fokus...

sekarang second time baru nak fokus...hehehe

Seingatku ini kalau bertemu sekali lagi maka ia kali ke 3..
kali pertama adalah di seminar penulisan karangkraf.. masih ingatkah syeikh?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 9:27 am

thtl wrote:hari tu first time, belum fokus...

sekarang second time baru nak fokus...hehehe

seingat saya sebenarnya sudah 2 kali kita bertemu ya syeikhna.. yang pertama adalah ketika sehari di seminar penulisan karangkraf. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by thtl on Tue May 22, 2012 11:16 am

dien.
kat KKraf tu tak dikira sebab saya sedang sibuk mengawasi perjalanan program..tak sempat pun sembang dgn dien...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 6:51 pm

thtl wrote:dien.
kat KKraf tu tak dikira sebab saya sedang sibuk mengawasi perjalanan program..tak sempat pun sembang dgn dien...

sempat sepatah dua..

"ini ke ad-dien?"

saya jawab: "ye saya."

lepas tu terus solat di surau kkraf berimam kan UZAR..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by shafiq631 on Mon Nov 12, 2012 9:33 am

Assalamualaikum Smile
Sy igt nak buka thread baru tp sb tajuk thread yg ni mmg dah kena sgt dgn soalan yg sy nak tya, sy tumpang sini shj Wink
Sy ada satu soalan, apakah hukum kita berdakwah kpd bukan muslim? Sy mmpunyai seorang housemate berbangsa cina dan beragama kristian, baru 2 bln kami berkenalan, apakah hukum sy berdakwah kpdnya? dan apakah jg hukum jika sy tidak mnjlnkan dakwah itu? tp, jujurnya sy mmg tidak tahu bgaimana nak menyampaikan Islam kpdnya, maksud sy bgaimana nak memulakan Neutral terima kasih Smile

shafiq631
AHLI
AHLI

Posts : 35
Points : 43
Join date : 28/09/2012
Age : 25
Location : malaysia

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by yat on Mon Nov 12, 2012 10:31 am

shafiq631 wrote:Assalamualaikum Smile
Sy igt nak buka thread baru tp sb tajuk thread yg ni mmg dah kena sgt dgn soalan yg sy nak tya, sy tumpang sini shj Wink
Sy ada satu soalan, apakah hukum kita berdakwah kpd bukan muslim? Sy mmpunyai seorang housemate berbangsa cina dan beragama kristian, baru 2 bln kami berkenalan, apakah hukum sy berdakwah kpdnya? dan apakah jg hukum jika sy tidak mnjlnkan dakwah itu? tp, jujurnya sy mmg tidak tahu bgaimana nak menyampaikan Islam kpdnya, maksud sy bgaimana nak memulakan Neutral terima kasih Smile

boleh mulakan dengan ambik persamaan christian-islam macam kisah nabi adam sampai nabi isa a.s....nampk bg sama dulu...tapi make sure anda punya ilmu jugak...so dia nampak rupamya2 kita percaya nabi2 mereka jugak...

saya juga dudk ngan hosuemate china kristian dan buddha, depa dulu tak faham sgt islam tapi at last faham tapi depa tak dpat hidayah lagi.....

rajin2 jugak tgk debate amad deedat, akir naik, kalau kat malaysia ust hussein yee, ustam lim jui soon, brother amin dari PERKIM, saya cuba paste video

avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah Di Mana Jua Anda Berada

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum