Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 15, 2012 12:35 pm

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum.

Mohon dicarikan matan bahasa arab dan status kesahihan untuk hadits berikut:

Maksud hadis Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. berkata: Telah bersabda Rasulullah saw.; “Sudah hampir sampai suatu masa di mana tidak tinggal lagi daripada Islam ini kecuali hanya namanya, dan tidak tinggal daripada Al-Quran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah kolong (naungan) langit. Dari mereka berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah ini akan kembali”. (HR al-Baihaqi)

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Tue May 15, 2012 2:40 pm

Tahqiq:

يوشك أن يأتي على الناس زمان ، لا يبقى من الإسلام إلا اسمه ، ولا يبقى من القرآن إلا رسمه ، مساجدهم عامرة ؛ وهي خراب من الهدى ، علماؤهم شر من تحت أديم السماء ، من عندهم تخرج الفتنة ، وفيهم تعود

الراوي:علي بن أبي طالب المحدث:الألباني - المصدر:تخريج مشكاة المصابيح- الصفحة أو الرقم:266
خلاصة حكم المحدث:ضعيف جداً

al-Albani menilainya dha`if jiddan (amat lemah) takhrij Misykah al-Mashabih

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 5:21 pm


tambahan:

يوشك أن يأتي على الناس زمان لا يبقى من الإسلام إلا اسمه ولا يبقى من القرآن إلا رسمه مساجدهم عامرة زوهي خراب من الهدى علماؤهم أشر من تحت أديم السماء من عندهم تخرج الفتنة وفيهم تعود
الراوي: علي بن أبي طالب المحدث: البيهقي - المصدر: شعب الإيمان - الصفحة أو الرقم: 2/788
خلاصة حكم المحدث: منقطع

Al-Baihaqi meriwayatkan hadith ini dalam Shu'ab al-Iman dan hadith ini munqati'

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 5:43 pm



Ibn al-Qasairani turut meriwayatkan hadith ini dalam dhakira al-huffaz

komentar: hadith ini laisa bisyai' (tidak ada apa-apa padanya) sebaris dengan tingkatan jarh "thuriha hadithuhu" (dibuang hadisnya)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Tue May 15, 2012 6:37 pm

aiwah,

dah pandai guna Dorar.net...mmg lajuler quote...hehehe

tapi kalau ada org kasi text melayu, camna dien nak cari dalam dorar??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 6:48 pm

thtl wrote:aiwah,

dah pandai guna Dorar.net...mmg lajuler quote...hehehe

tapi kalau ada org kasi text melayu, camna dien nak cari dalam dorar??

translate sedikit-sedikit insyaAllah..

agak lambat

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Tue May 15, 2012 6:58 pm

OK, next time ada org kasi hadis 100% melayu, nak suruh dien cari dalam dorar..saja nak test dien...OK?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 7:07 pm

thtl wrote:OK, next time ada org kasi hadis 100% melayu, nak suruh dien cari dalam dorar..saja nak test dien...OK?

لا ترهقني من أمري عسرا

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Tue May 15, 2012 7:10 pm

dah guna alasan Musa pulak daa

18:73

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 7:14 pm

thtl wrote:dah guna alasan Musa pulak daa

18:73

Smile tau mana ni??

yalah..Nabi Musa pun habaq macam tu...
apatah lagi ana yang merangkak lagi sedang kecewa ni...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Tue May 15, 2012 7:24 pm

kalau dien quote apa benda dalam arabic text, mmg tak leh lari dari thtl...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 7:30 pm

thtl wrote:kalau dien quote apa benda dalam arabic text, mmg tak leh lari dari thtl...hehehe

why?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Tue May 15, 2012 7:33 pm

why?

jika dien kasi arabic text, senanglah ana google guna arabic google search...

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 7:39 pm

thtl wrote:why?

jika dien kasi arabic text, senanglah ana google guna arabic google search...

Laughing


patut ler tau tadi.. :roll:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Tue May 15, 2012 7:42 pm

masalahnya kalau depa kasi teks melayu...itu mmg berpeluh nak terjemah dan google berkali-kali..

kalau arabic text...10 saat settle...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 7:54 pm

thtl wrote:masalahnya kalau depa kasi teks melayu...itu mmg berpeluh nak terjemah dan google berkali-kali..

kalau arabic text...10 saat settle...

ye..sahih jiddan..memang berpeluh..
ustaz takpelah...pakar nahu sorof, ilal irab wa balaghah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 15, 2012 8:06 pm

alhamdulillah. syukran atas jawapan.

kalau tak silap saya, rasanya hadits ni salah satu dari "40 hadits akhir zaman" yang selalu disebarkan tu kot.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 8:51 pm

zikrulmaut_sm wrote:alhamdulillah. syukran atas jawapan.

kalau tak silap saya, rasanya hadits ni salah satu dari "40 hadits akhir zaman" yang selalu disebarkan tu kot.

yeke? tak kot...

saya ada tulis mengenai akhir zaman..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 15, 2012 8:57 pm

cuba enta tengok link ni:

http://www.pekida.org/hadis40/hadis33.htm

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 9:26 pm

zikrulmaut_sm wrote:cuba enta tengok link ni:

http://www.pekida.org/hadis40/hadis33.htm

tak mengapa..mungkin penulis terlepas pandang..

sekarang kita dah tahu kedudukannya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by aniliaz on Wed May 16, 2012 7:37 am

zikrulmaut_sm wrote:cuba enta tengok link ni:

http://www.pekida.org/hadis40/hadis33.htm

Sohih ke hadis ni? Rasa ngeri gak nak baca.. kalau bab gini mmg takut nak baca.. buku pasal kubur pun x habis baca.. tak tahu saya terpelantingkan kat mana..

ustaz, salah ke kalau kita ada rasa takut pasal kubur, pasal kiamat, pasal yakjuj n makjuj, dajal ... tak tahu la ustaz, rasa takut sgt ...

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Wed May 16, 2012 8:19 am

40 hadis tu bercampur-campur. ada yg sahih dan ada yg dha`if.

Rasa takut tu penting utk mendorong kita terus beriman dan beramal soleh. Namanya Taqwa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by aniliaz on Wed May 16, 2012 9:03 am

thtl wrote:40 hadis tu bercampur-campur. ada yg sahih dan ada yg dha`if.

Rasa takut tu penting utk mendorong kita terus beriman dan beramal soleh. Namanya Taqwa.

Minta tolong ustaz utk kupaskan mana satu yg sahih kalau boleh ek .. Smile

Insya Allah, kena kuat lagi utk bertakwa ni... doa2kan ek ustaz.

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Wed May 16, 2012 9:26 am

banyak tu 40 hadis semuanya.

kena buka thread baru ni...

minta dien kardawi bukakan...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by zikrulmaut_sm on Wed May 16, 2012 10:33 am

dulu rasanya saya pernah nampak discussion pasal 40 hadis akhir zaman ni kat Fikrah mailing list, tapi archive topik ni macam tak tunjuk sampai habis.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Sponsored content Today at 2:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum