Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 15, 2012 12:35 pm

First topic message reminder :

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum.

Mohon dicarikan matan bahasa arab dan status kesahihan untuk hadits berikut:

Maksud hadis Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. berkata: Telah bersabda Rasulullah saw.; “Sudah hampir sampai suatu masa di mana tidak tinggal lagi daripada Islam ini kecuali hanya namanya, dan tidak tinggal daripada Al-Quran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah kolong (naungan) langit. Dari mereka berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah ini akan kembali”. (HR al-Baihaqi)

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down


Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by aniliaz on Wed May 16, 2012 9:03 am

thtl wrote:40 hadis tu bercampur-campur. ada yg sahih dan ada yg dha`if.

Rasa takut tu penting utk mendorong kita terus beriman dan beramal soleh. Namanya Taqwa.

Minta tolong ustaz utk kupaskan mana satu yg sahih kalau boleh ek .. Smile

Insya Allah, kena kuat lagi utk bertakwa ni... doa2kan ek ustaz.

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Join date : 27/03/2012

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Wed May 16, 2012 9:26 am

banyak tu 40 hadis semuanya.

kena buka thread baru ni...

minta dien kardawi bukakan...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by zikrulmaut_sm on Wed May 16, 2012 10:33 am

dulu rasanya saya pernah nampak discussion pasal 40 hadis akhir zaman ni kat Fikrah mailing list, tapi archive topik ni macam tak tunjuk sampai habis.

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Wed May 16, 2012 10:40 am

dah berapa hadis depa tahqiq??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by zikrulmaut_sm on Wed May 16, 2012 11:42 am

http://dir.groups.yahoo.com/group/alFikrah/message/5392

Kat sini sampai 9. tak pasti adakah memang cuma 9 atau yang lain dah hilang.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Wed May 16, 2012 11:54 am

Ooo..itu dah lama tu, zaman mailing list, tahun 2005.

tak per kita tahqiq lagi sekali

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by aniliaz on Wed May 16, 2012 12:41 pm

thtl wrote:Ooo..itu dah lama tu, zaman mailing list, tahun 2005.

tak per kita tahqiq lagi sekali
Yeaa..bestnyaa.. terbaik

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by abuzaid65 on Thu May 17, 2012 7:10 am

thtl wrote:masalahnya kalau depa kasi teks melayu...itu mmg berpeluh nak terjemah dan google berkali-kali..

kalau arabic text...10 saat settle...

Pak Syeikh,
kalau pakai Google Translate jadi camna ya? boleh pakai ke Google Translate tu??

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ahmad Shamil on Thu May 17, 2012 8:11 am

saya ada buku 40 hadis akhir zaman tu...ada matan arab sekali dlmnya..insya Allah kalau ada nak tanya saya boleh carikan matan arabnya Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Thu May 17, 2012 9:21 am

A_Z al-Raubi,

depa nak takhrij dan tahqiq ke semua 40 hadis tu secara bersiri...


az65, boleh juga nak guna google translate pun, tapi ana dah pernah try, tak memuaskan sebab google translate ni dia hanya dibina utk modern standard arabic bukan classical arabic yg digunapakai dalam hadis tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ad-Dien on Thu May 17, 2012 9:32 am

Abu_Zubair wrote:saya ada buku 40 hadis akhir zaman tu...ada matan arab sekali dlmnya..insya Allah kalau ada nak tanya saya boleh carikan matan arabnya Smile

saya ada juga... saya tak tahqiq..
cuma ada tulis sedikit berkaitannya..

insyaAllah akan terbit kelak..

p/s- yang buku 40 hadith akhir zaman tu..ada takhrij hadith di belakangnya..cuba lihat..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ahmad Shamil on Thu May 17, 2012 9:38 am

thtl wrote:A_Z al-Raubi,

depa nak takhrij dan tahqiq ke semua 40 hadis tu secara bersiri...


az65, boleh juga nak guna google translate pun, tapi ana dah pernah try, tak memuaskan sebab google translate ni dia hanya dibina utk modern standard arabic bukan classical arabic yg digunapakai dalam hadis tu...

buku yg ana ada dah ditakhrij hadisnya..
cuma nak ditentukan status hadisnya shj

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by thtl on Thu May 17, 2012 9:41 am

status hadis 40 tu yg depa nak..camna boleh..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ahmad Shamil on Thu May 17, 2012 10:01 am

hadis pertama soheh riwayat Muslim hehehe
hadis kedua pun soheh muttafaqun alaih
hadis seterusnya menyususl insya Allah

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Ahmad Shamil on Thu May 17, 2012 10:13 am

يوشك أن تداعى عليكم الأمم من كل أفق كما تداعى الأكلة إلى قصعتها قيل يا رسول الله فمن قلة منا يومئذ قال لا ولكنكم غثاء كغثاء السيل يجعل الوهن فى قلوبكم وينزع الرعب من قلوب عدوكم لحبكم الدنيا وكراهيتكم الموت (الطيالسى ، وابن أبى شيبة ، وأحمد ، وأبو داود ، وسمويه ، والرويانى ، والهيثم بن كليب ، وأبو نعيم فى الحلية ، والضياء عن ثوبان)
أخرجه الطيالسى (ص 133 ، رقم 992) ، وابن أبى شيبة (7/463 ، رقم 37247) ، وأحمد (5/278 ، رقم 22450) ، وأبو داود (4/111 ، رقم 4297) ، والرويانى (1/427 ، رقم 654) ، وأبو نعيم فى الحلية (1/182) . وأخرجه أيضًا : البيهقى فى شعب الإيمان (7/297 ، رقم 10372) ، والديلمى (5/527 ، رقم 8977) .

تعليق شعيب الأرنؤوط : إسناده حسن5-278- الكتاب : مسند الإمام أحمد بن حنبل
المؤلف : أحمد بن حنبل أبو عبدالله الشيباني
الناشر : مؤسسة قرطبة – القاهرة
صححه الألباني- الصحيحة -2-647، صحيح وضعيف سنن ابي داود-9-297 – المشكاة- 3-165

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon carikan matan dan status kesahihan hadits "Islam hanya pada nama"

Post by Sponsored content Today at 9:08 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum