Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 3:23 pm

First topic message reminder :

Assalamualaikum, memandangkan sudah lama di maktabah ini..insyaAllah akan dikongsikan buku-buku yang sudah saya baca berserta gambar dan sedikit sinopsis kandungan buku..

mungkin akan saya letak harga kot-kot ada sahabat yang ingin membelinya..

saya juga bagi rating berdasarkan penilaian saya sahaja.. insyaAllah..

[Tread Ini Valid Selagi Saya Bekerja Di Maktabah Ini, insyaAllah]


Last edited by HambaNya on Sat May 19, 2012 3:32 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Wed Jul 04, 2012 8:13 am

BUKU 12



Harga : RM 18.00
Jumlah Muka Surat : 216
Penulis: Hersi Mohamad Hilole, Ph.D.
Penerbit: PTS


Dr. Yusuf al-Qaradawi dilaporkan berkata, Wahabi adalah gerakan fanatik buta yang menganggap gerakan mereka paling benar tanpasalah dan menganggap yang lain selalu salah tanpa ada kebenaran sedikit pun.

Dr. Wahbah Zuhaili dalam wawancara bersama TV al-Jazeera menyatakan, Wahabi adalah orang yang sukamengkarkan majoriti Muslim selain dirinya sendiri.

Wahabi sesatkah mereka?

Namun apa yang luar biasa, ada pula rekod yang berbeza daripada kedua-dua tokoh perihal Muhammad binAbdul Wahab. Beliau adalah individu yang dikaitkan sebagai pemula gerakan Wahabi. Bahkan, nama Wahabi itudinisbahkan kepada nama bapanya, Abdul Wahab.Dr. Yusuf al-Qaradawi dalam Fiqh al-Aulawiyyat memujinya, dengan berkata, “…Beliau memelihara bentengtauhid daripada syirik yang mencemari pancaran tauhid dan dikotori kesuciannya, menulis buku-buku dan risalah-risalah dalam perkara itu, serta bangkit menanggung bebanan secara dakwah dan praktikal dalam memusnahkan gambaran-gambaran syirik.”

Dr. Wahbah Zuhaili juga pernah memujinya dalam Risalah Mujaddid al-Din  Qarn al-Thani 'Asyar dengan menyebut, "…Beliau adalah suara kebenaran yang berani, pendakwah terbesar bagi islah atau pembaikian,membina umat, jihad, dan mengembalikan individu Muslim supaya berpegang pada jalan salafus soleh yang terbesar iaitu dakwah Muhammad bin Abdul Wahab pada kurun ke-12 hijrah...."

Buku ini menyeimbang dan membongkarkan pendapat yang begitu berlawanan antara penyokong dan lawanWahabi. Buku ini juga cuba berlaku adil bagi memahami motif antara pertentangan yang timbul antara mereka.

Kandungan:

Pendahuluan

Pengantar Maksud Salafi

Kajian Perihal Sumber-Sumber dan Rujukan

Kumpulan Rujukandan Sumber yang Pertama: Pro Wahabi

Kumpulan Rujukandan Sumber yang Kedua: Anti Wahabi

Kumpulan Rujukandan Sumber yang Ketiga: Orientalis

Bab 1: Syeikh Muhammad Bin Abdul Wahab

Kehidupannya

Persekitarannya

Bab 2: Wahabi dan Pemurnian Tauhid

Kefahaman Syeikh Muhammad bin Abdul Wahabberkenaan Tauhid

Dimensi Agama dalam Tauhid,Menurut Syeikh Muhammad bin Abdul Wahab

Mazhab Salafi Wahabi dalam Tauhid Asma’ dan Sifat

Bab 3: Dimensi Sosiopolitik bagi Memurnikan Tauhiddalam Aliran Wahabi

Perkembangan Perhubunganantara Kuasa Politik dan Aliran Wahabi

Bab 4: Polemik dalam Mentafsir Beberapa Isu Akidah

Skop Polemik

Menentukan Sifat Polemik

Polemik dalam Mentafsirkan Tauhid

Bab 5: Konflik Isu Pengkafiran dan Tawassul

Mengkafirkan Orang Islam

Kemunculan Gejala Kafir-Mengkafirkan pada Masa Kini

Syeikh Sulaiman bin Abdul Wahab dan Sikapnyapada Persoalan Mengkafirkan Muslim

Asas-Asas Pengkafiran Menurut Wahabi 92

Bab 6: Sikap Gerakan Wahabipada Beberapa Golongan Islam

Tasawuf

Syiah

Bab 7: Gerakan Wahabi dalam Bidang Dakwah

Penutup

Nota Hujung

Bibliografi

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by AbuAmmar on Wed Sep 05, 2012 4:01 pm

Buku Dr Yusuf al-Qardhawi (editor Ustaz Alamghiri) tu ada stok tak?

AbuAmmar
AHLI
AHLI

Posts : 12
Join date : 05/09/2012

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Wed Sep 05, 2012 7:44 pm

AbuAmmar wrote:Buku Dr Yusuf al-Qardhawi (editor Ustaz Alamghiri) tu ada stok tak?

Yang jihad dalam ISlam tu ke? ada rasanya akhi Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by AbuAmmar on Thu Sep 06, 2012 12:18 pm

Ad-Dien wrote:
AbuAmmar wrote:Buku Dr Yusuf al-Qardhawi (editor Ustaz Alamghiri) tu ada stok tak?

Yang jihad dalam ISlam tu ke? ada rasanya akhi Smile

Kalau saya order, boleh poskan? berapa kos termasuk pos? terima kasih.

AbuAmmar
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 12
Join date : 05/09/2012
Location : 15350-35900-36000

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Fri Sep 07, 2012 10:05 am

AbuAmmar wrote:
Ad-Dien wrote:
AbuAmmar wrote:Buku Dr Yusuf al-Qardhawi (editor Ustaz Alamghiri) tu ada stok tak?

Yang jihad dalam ISlam tu ke? ada rasanya akhi Smile

Kalau saya order, boleh poskan? berapa kos termasuk pos? terima kasih.

Boleh insyaAllah, ada dua, akhi nak yang mana?


1. Islam dan Keganasan:



2. Kesederhanaan dalam Islam:


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by AbuAmmar on Fri Sep 07, 2012 10:15 am

Islam dan Keganasan, Termasuk pos ke Teluk Intan berapa kos?. Terima kasih banyak2..

AbuAmmar
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 12
Join date : 05/09/2012
Location : 15350-35900-36000

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Fri Sep 07, 2012 11:11 am

AbuAmmar wrote:Islam dan Keganasan, Termasuk pos ke Teluk Intan berapa kos?. Terima kasih banyak2..

Akhi nak pos biase @pos laju @ pos express?


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by AbuAmmar on Fri Sep 07, 2012 1:08 pm

pos biasa pun takpe. terima kasih tuan.

AbuAmmar
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 12
Join date : 05/09/2012
Location : 15350-35900-36000

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat Sep 08, 2012 8:52 am

AbuAmmar wrote:pos biasa pun takpe. terima kasih tuan.

Islam dan Keganasan (RM17.50) + Pos (RM1)= +/- RM17.00

bank in ke :

Mohamad Dhiyaiddin bin Abdul Kadir (CIMB)

no. akaun: 0608-0004-4142-01

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by AbuAmmar on Sat Sep 08, 2012 5:03 pm

OK, nanti saya masuk duit saya inform. sekarang ni busy sket..

AbuAmmar
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 12
Join date : 05/09/2012
Location : 15350-35900-36000

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat Sep 08, 2012 6:28 pm

AbuAmmar wrote:OK, nanti saya masuk duit saya inform. sekarang ni busy sket..

OK, insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by wan_ly on Thu Oct 11, 2012 10:33 am

Perkongsian yg bermanfaat.. jazakallah khairan.

wan_ly
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 7
Join date : 11/10/2012

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Thu Mar 07, 2013 3:06 am

Fitnah terhadap Sahabat Rasulullah; Merungkai Kontroversi, Menyingkap Realiti






BAB 1: Al-Quran Memartabatkan Para Sahabat

Pertama: Kemuliaan Sahabat dalam Taurat dan Injil

Kedua: Para Sahabat Dijamin Syurga

Ketiga: Allah s.w.t. Meredhai Para Sahabat

Keempat: Syurga untuk Muhajirin dan Ansar

Kelima: Kewajipan Mendoakan Muhajirin dan Ansar



BAB 2: As-Sunnah Memartabatkan Para Sahabat

Pertama: Ketinggian Ganjaran untuk Para Sahabat

Kedua: Para Sahabat Penyelamat Umat

Ketiga: Kehadiran Sahabat Membawa Makna

Keempat: Para Sahabat Generasi Terbaik

Kelima: Rasulullah s.a.w. Mendoakan Keampunan untuk Muhajirin dan Ansar

Keenam: Kecintaan kepada Ansar adalah Tuntutan Iman

Ketujuh: Kelebihan Ahli-Ahli Perang Badar

Kelapan: Keampunan untuk Ahli Bai’ah al-Ridhwan



BAB 3: Percanggahan antara Islam dengan Sejarah Kekeliruan

Kewajipan Menyemak Berita

Menyemak Sanad

Manhaj At-Tabari

Keserasian Kaedah Ahli Hadith


BAB 4: Kekeliruan Fakta Sejarah Peristiwa Saqifah

Rekod Sejarah yang Menzalimi Saidina Uthman

Rekod Kejahatan Mu’awiyah

Peristiwa Tahkim


BAB 5: Sejarah Pembunuhan Saidina Uthman bin Affan

Hasutan Abdullah bin Saba

Tindakan Saidina Uthman dalam Membendung Fitnah

Saidina Uthman Menjawab Tuduhan

Para Pemberontak Datang ke Madinah

Surat Rekaan kepada Para Sahabat terhadap Sahabat

Golongan Munafik Memaksa Saidina Uthman Meletak Jawatan

Usaha Mempertahankan Saidina Uthman

Saidina Uthman Enggan Dipertahankan

Saidina Uthman Dibunuh

Muhammad bin Abu Bakar Tidak Terlibat


BAB 6: Peperangan Sahabat antara Ahli Sunnah dengan Syiah

Saidina Ali Menjadi Khalifah

Kesulitan Melaksanakan Hukuman Qisas Kepada Pembunuh Uthman

Para Sahabat Berbeza Pendapat

Langkah Talhah, Az-Zubair, dan Saidatina Aisyah

Perang Jamal

Pendirian Para Sahabat yang Terlibat dalam Perang Jamal

Perang Siffin

Usaha Menghalangi Pertempuran

Perang Siffin Tercetus

Peristiwa Tahkim

Perang Siffin Menurut As-Sunnah

Tindakan Mu’awiyah adalah Ijtihad

Ijtihad Menyebelahi Saidina Ali



BAB 7: Pendirian Ahli Sunnah dalam Pertelingkahan Para Sahabat

Menghargai Jasa Para Sahabat


http://pts.com.my/buku/fitnah/

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Thu Mar 07, 2013 9:34 am

Edisi revisi ker ni Dien...ke buku baru?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by wan_ly on Thu Mar 07, 2013 10:34 am

Tuan,

Buku "Kesederhanaan dalam Islam" DYQ tu terjemahan dari tajuk arab yg mana ya? tkaseh.

wan_ly
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 7
Join date : 11/10/2012

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ibnu Sarkawi on Thu Mar 07, 2013 11:04 am

Ad-Dien wrote:[center]Fitnah terhadap Sahabat Rasulullah; Merungkai Kontroversi, Menyingkap Realiti


http://pts.com.my/buku/fitnah/

sy baru nak order mlm ni melalui mphonline, bersama buku "Israiliyyat Moden by Syeikh Solah Al-Khalidi" (x tau sapa penerbit).

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Thu Mar 07, 2013 1:15 pm

wan,

yg ni

فقه الوسطية الاسلامية والتجديد للقرضاوي

Fiqh al-Washitiyah wa tajdid

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Thu Mar 07, 2013 2:30 pm

thtl wrote:Edisi revisi ker ni Dien...ke buku baru?

Edisi kemaskini dari edisi lama terbitan jahabersa Smile

Ada dinyatakan oleh DR. MAZA dalam mukaddimahnya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by wan_ly on Fri Mar 08, 2013 5:29 am

Syukran Shk THTL.

Kalau tak silap, edisi lama terbitan al-Yamein


wan_ly
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 7
Join date : 11/10/2012

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 2:37 pm

Ad-Dien wrote:

Buku 1


Penulis: Syeikhuna Ustaz Fikri Alamghiri dan Ustaz Rosli Mokhtar
Harga:RM8.90
Terbitan: Jahabersa

Sinopsis
Segala usaha yang meminggirkan peranan hadis serta kata nista yang dilemparkan terhadap al-Sunnah dan para pendokongnya berpunca daripada mereka yang tidak pernah membaca kajian berkaitan perkembangan hadis dan keilmuannya.

Sejarah Perkembangan Hadis merupkan ringkasan terhadap sejarah perkembangan kajian hadis sejak era Rasulullah Sallalahu 'alaihi wasallam hingga kini. Ia sesuai dibaca oelh mereka yang ingin mengetahui sejarah perkembangan hadis dan kitab-kitab yang berkaitan dengannya, sebelum mendalami tajuknya yang lebih sukar untuk dicerna bersumberkan kitab-kitab hadis yang labih besar dan mendalam kajiannya.

Buku ini diharap dapat membantu perkembangan hadis dan gerakannya bagi mengembalikan peranan dan sumbangan Sunnah dalam kehidupan masyarakat dewasa.

Komentar:

Buku ini ringkas namun penuh dengan maklumat.. bagi yang baru berjinak untuk mengetahui sejarah hadis dan bagaimana ia berkembang, maka buku ini harus ada dalam koleksi anda.

Penulis, Syeikhuna al-Alamghiri membahagikan bab mengikut zaman perkembangan hadis seperti berikut..

mukaddimah

Sunnah dan Kedudukannya

Sunnah pada kurun pertama hingga ketiga

Sunnah pad kurun keempat dan kelima

Perigkat penyemakan dan penyaringan

Zaman kejumudan/kejatuhan

Kebangkitan semula ilmu hais/sunnah

Beberapa Cadangan dab harapan


ad dien dapat tolong belikan saya buku ni tak? Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 2:40 pm




testing upload guna postimage

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 17, 2013 2:54 pm

Ibnu Hisyam wrote:


testing upload guna postimage

tak nampak pun pic tu .. huhuhu

Saya ada cara creative.. Download pic tu, Edit diphotoscape, letak size 150x150 utk lbih kemah.. Pstu upload di photobucket..

dan tekan Get Forum code dkat Setting di sudut ats kanan pic yg ada diphotobucket.. cara tu cara sye.. tak tau le cara Abg Ibnu Hisyam hehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 3:19 pm

ikikiii x nampak....tu la kalau guna hp kat area line klajuan siput patah kaki ni payah kikiki thanks for d tips

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Wed Apr 30, 2014 3:37 pm

Mohon info. Saya terasa mcm nak start beli buku2 asal Arab yg tlh diterjemahkan ke Bahasa Indonesia, sbb ada bbrp title yg saya blm jumpa diterbitkan di Malaysia. Tapi kalau boleh taknak la yg terlalu byk perkataan sukar difahami mcm satu terjemahan Raheeq Al-Makhtum yg dibeli sorang kwn saya.

So, boleh tak tuan2 cadangkan bbrp nama penerbit buku dr Indonesia yg gaya bahasa digunakan paling dekat dgn Bahasa Melayu standard kita? TQ.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Wed Apr 30, 2014 9:19 pm

1.Pustaka Ibn Katsir
2. Pustaka Darul Haq
3. Pustaka Ibn Umar
4. Pustaka Firdaus
5. Pustaka Azzam
6. Pustaka al-Kautsar
7. Pustaka az-DZahabi
itu yg saya bulih ingat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Thu May 01, 2014 7:31 am

TQ Ustaz THTL. Alhamdulillah, bbrp title yg saya cadang beli mmg dr penerbit2 yg disebut. Bagaimana dgn penerbitan Ummul Qura, Indonesia?

Saya baru selesai baca Syarah Aqidah Wasithiyah Syeikhul Islam Ibn Taimiyah oleh Dr Muhammad Khalil Haras terbitan Jahabersa. Tapi saya rasa terjemahannya agak sukar dihadam oleh org spt saya yg tak mampu berbahasa Arab, krn byk perkataan Arab yg dikekalkan tidak disertakan dgn penjelasan yg sewajarnya.

So, minta tuan2 cadangkan terjemahan Syarah Aqidah Wasithiyah yg terbaik utk dibaca, termasuk dr pensyarah2 yg lain. Saya prefer syarah yg terperinci tp dgn penyampaian yg mudah difahami oleh geng newbies spt saya. Sbg cth, buku Tahzib Syarah Al-Thahawiyah oleh Syeikh Abdul Akhir Hammad Al-Ghunaimi terbitan Jahabersa yg mudah saya follow isi kandungannya.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Thu May 01, 2014 11:33 pm

1. Umul Qura juga bagus, antara terbitan ummul Qura ialah:
Taudhih al-Ahkam syarah Bulughul Maram

2. syarah akidah wasithiyah
2.1 syarah akidah wasitiah oleh syaikh abd Rahman al-Sa'di, tahqiq syaikh ben Baz (Pustaka Media Tarbiyah)
2.2 syarah Dr Ali bin Wahaf al-Qahthani, Tibyan
2.3 syarah Ibn Uthaimin, Pustaka Imam syafi'iy

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Sat May 03, 2014 10:47 am

JazakAllahu khayr atas info. 2.3 tu nampak mcm sgt interesting.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Sponsored content Today at 7:34 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum