Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Page 6 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

View previous topic View next topic Go down

Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 3:23 pm

First topic message reminder :

Assalamualaikum, memandangkan sudah lama di maktabah ini..insyaAllah akan dikongsikan buku-buku yang sudah saya baca berserta gambar dan sedikit sinopsis kandungan buku..

mungkin akan saya letak harga kot-kot ada sahabat yang ingin membelinya..

saya juga bagi rating berdasarkan penilaian saya sahaja.. insyaAllah..

[Tread Ini Valid Selagi Saya Bekerja Di Maktabah Ini, insyaAllah]


Last edited by HambaNya on Sat May 19, 2012 3:32 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Thu May 01, 2014 7:31 am

TQ Ustaz THTL. Alhamdulillah, bbrp title yg saya cadang beli mmg dr penerbit2 yg disebut. Bagaimana dgn penerbitan Ummul Qura, Indonesia?

Saya baru selesai baca Syarah Aqidah Wasithiyah Syeikhul Islam Ibn Taimiyah oleh Dr Muhammad Khalil Haras terbitan Jahabersa. Tapi saya rasa terjemahannya agak sukar dihadam oleh org spt saya yg tak mampu berbahasa Arab, krn byk perkataan Arab yg dikekalkan tidak disertakan dgn penjelasan yg sewajarnya.

So, minta tuan2 cadangkan terjemahan Syarah Aqidah Wasithiyah yg terbaik utk dibaca, termasuk dr pensyarah2 yg lain. Saya prefer syarah yg terperinci tp dgn penyampaian yg mudah difahami oleh geng newbies spt saya. Sbg cth, buku Tahzib Syarah Al-Thahawiyah oleh Syeikh Abdul Akhir Hammad Al-Ghunaimi terbitan Jahabersa yg mudah saya follow isi kandungannya.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Join date : 29/04/2014

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Thu May 01, 2014 11:33 pm

1. Umul Qura juga bagus, antara terbitan ummul Qura ialah:
Taudhih al-Ahkam syarah Bulughul Maram

2. syarah akidah wasithiyah
2.1 syarah akidah wasitiah oleh syaikh abd Rahman al-Sa'di, tahqiq syaikh ben Baz (Pustaka Media Tarbiyah)
2.2 syarah Dr Ali bin Wahaf al-Qahthani, Tibyan
2.3 syarah Ibn Uthaimin, Pustaka Imam syafi'iy

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Sat May 03, 2014 10:47 am

JazakAllahu khayr atas info. 2.3 tu nampak mcm sgt interesting.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Join date : 29/04/2014

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Thu May 08, 2014 3:33 pm

Kata org, hanya jauhari yg mengenal manikam. Begitu juga, hanya yg berilmu mengenal siapa tokoh yg benar2 diakui ketinggian ilmunya.

Saya mohon jasa baik tuan2 senaraikan bbrp tokoh ASWJ bermanhaj salaf tempatan, yg mana harap dpt disusun mengikut yg mana lebih utama kedudukan keilmuannya dr persepsi tuan2. Tujuan saya hanyalah utk memudahkan usaha memburu buku2 tulisan mereka, mudah2 dpt saya kutip sedikit manfaat dari hasil kerja mrk.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Thu May 08, 2014 4:37 pm

1. Dr Abu Anas al-Madani, Dr Basith
2. Dr Basri Ibrahim al-Azhari
3. Dr Maza.com
4. AQHAS (Abdullah al-Qari)
5. Mawlana Asri Yusof
6. Dr Azwira
7. Kapten Pilot Hafizrdaus
8. Dr Fathul Bari
9. Dr Fadhlan Othman
10. Dr Radzi Othman
11. Dr UZAR
12. Ustaz Rasul Dahri
13. Ust Alamghiri Fikri Che Husin
14. Ust Adlan abdul Aziz

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Fri May 09, 2014 8:23 pm

thtl wrote:1. Dr Abu Anas al-Madani, Dr Basith
2. Dr Basri Ibrahim al-Azhari
3. Dr Maza.com
4. AQHAS (Abdullah al-Qari)
5. Mawlana Asri Yusof
6. Dr Azwira
7. Kapten Pilot Hafizrdaus
8. Dr Fathul Bari
9. Dr Fadhlan Othman
10. Dr Radzi Othman
11. Dr UZAR
12. Ustaz Rasul Dahri
13. Ust Alamghiri Fikri Che Husin
14. Ust Adlan abdul Aziz

Elok dibuka thread baru ni untuk buat proper list Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Sat May 10, 2014 1:22 am

JazakAllahu khayr, Ustaz THTL. Alhamdulillah, kebanyakan nama2 tu pernah saya baca hasil tulisannya, kecuali Ustaz Abdullah Al-Qari yg blm saya kenali sblm ini. TQ.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sat May 10, 2014 10:03 am

AQHAS adalah pioneer penulisan buku2 bermanhaj salafiyah di Malaysia dan dia adalah tokoh buku Malaysia, penulis paling prolifik...paling banyak jodol yang dikarang, no 1. Dia menulis sejak tahun 1970'an lagi dgn Pustaka ASA Kubang Kerian kelantan. sekarang banyak dgn al-Hidayah publishers

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Sat May 10, 2014 1:28 pm

Betul ustaz, saya pun dapati begitu bila mengGoogle nama beliau tempohari. Mmg otai rupanya! Bila saya selak buku2 penulis bermanhaj salafiyyah tempatan yg saya ade, rupanya buku AQHAS byk dijadikan bahan rujukan penulisan mereka. Ini nama yg saya akan ingat bila next time ke kedai buku.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Sat May 17, 2014 8:25 am

Ustaz THTL, dlm satu thread yg membincangkan hukum muzik (yg telah dilock), Ustaz ade mencadangkan supaya merujuk kpd buku Dr Yusof Al-Qaradhawi & mencadangkan supaya jgn baca dulu buku Nawi Subandi.

Saya beranggapan Ustaz merujuk kpd buku Bagaimana Seharusnya Umat Islam Berinteraksi Dengan Sya'ir, Nyanyian Dan Muzik oleh Abu Numair Nawawi Subandi. Ape komen pandangan Ustaz ttg buku ini secara khusus & hasil penulisan beliau secara umum.

Sekadar bertanya krn saya pernah baca buku ini bbrp tahun lps & biasa juga membaca tulisan beliau.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sun May 18, 2014 9:04 am

Nawi subandi bawa fiqh dari saudi arabia, musik haram. sedangkan di saudi pun dah semakin liberal dgn musik sekarang...TV channel satelite dan radio channel saudi pun dok main musik 24 jam...org dah tak peduli fatwa haram musik tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Fri Jun 06, 2014 2:10 pm

Saya tertarik dgn beberapa tajuk buku dari 2 orang penulis ini;

1. Lutpi Mustafa El-Batnani - Mengapa Umat Islam Terlantar Mundur?, Sikap Orientalis terhadap I'jaz Al-Quran, Panduan Hidup Seorang Muslim dll.

2. Misnon Jamil - Mistik Dalam Kepelbagaian Di Nusantara, Mitos Dalam Kepelbagaian dll.

Adakah rakan forumer yg biasa dgn hasil tulisan mereka? Yg lebih penting, apakah manhaj mereka? Jika ada yg tahu. Saya cuba Google, tapi tak banyak info yg saya jumpa. TQ.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Fri Jun 06, 2014 6:27 pm

Manhaj dapat dikenali dgn metod penulisan dan rujukan dia, nas2nya dia guna hadith2 yg ditahqiq, rujukan guna ulama2 manhaj salaf, spt Imam Ahmad, al-Bukhari, Ibn Taymiyah, Ibn Qayyim, al-Syaukani, Syun'ani...

kalau banyak Ibn Arabi, Imam Ghazali, abu Yazid al-bustami, itu manhaj tareqat laa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aimahmad on Sat Jun 07, 2014 7:40 am

Kalau nak beli kat kedai mmg selalu buat begitu, ustaz. Browse skit, tgk siapa ulama2 yg diquote, kemudian go thru bibliografinya. Tapi yg ni nak beli online. Tapi takpe, tunggu bila jumpa di kedai buku la baru buat keputusan beli @ tak.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sat Jun 07, 2014 3:01 pm

belian Online bila kita dah sure author dan contentnya. kalau tak sure content dan author, baik tak usah lagi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Sponsored content Today at 7:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum