Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 3:23 pm

First topic message reminder :

Assalamualaikum, memandangkan sudah lama di maktabah ini..insyaAllah akan dikongsikan buku-buku yang sudah saya baca berserta gambar dan sedikit sinopsis kandungan buku..

mungkin akan saya letak harga kot-kot ada sahabat yang ingin membelinya..

saya juga bagi rating berdasarkan penilaian saya sahaja.. insyaAllah..

[Tread Ini Valid Selagi Saya Bekerja Di Maktabah Ini, insyaAllah]


Last edited by HambaNya on Sat May 19, 2012 3:32 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Tue May 29, 2012 8:48 pm

rasanya 10 jilid.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by mauswah on Tue May 29, 2012 8:50 pm

thtl wrote:rasanya 10 jilid.

Banyaknya, hehe.

mauswah
AHLI
AHLI

Posts : 64
Join date : 22/05/2012

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Tue May 29, 2012 8:51 pm

itu tektik jahabersa supaya pembeli tak terasa sebab boleh beli satu demi satu...kalau depa print 1 jilid hardcover hanya golongan kaya je yg mampu beli

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by mauswah on Tue May 29, 2012 8:56 pm

thtl wrote:itu tektik jahabersa supaya pembeli tak terasa sebab boleh beli satu demi satu...kalau depa print 1 jilid hardcover hanya golongan kaya je yg mampu beli

Betul, syeikh. Buku bersiri dan berjilid2 ni bagus juga. Supaya ramai yang boleh beli satu demi satu dulu. Lagipun biasanya buku bersiri memang harganya murah. Dan buku Jahabersa kebanyakannya murah kecuali buku hardcover.

mauswah
AHLI
AHLI

Posts : 64
Points : 82
Join date : 22/05/2012

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Tue May 29, 2012 9:00 pm

tapi sejak akhir2 ni jahabersa dah mula cetak buku hardcover yg tebal2 pulak...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by mauswah on Tue May 29, 2012 9:07 pm

Ya, ana ada tengok buku terbaru Jahabersa kini. Ada banyak juga yang hardcover. Tapi, kebanyakannya buku hardcover terjemahan dari kitab Arab karya ulama'.

mauswah
AHLI
AHLI

Posts : 64
Points : 82
Join date : 22/05/2012

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 8:58 am

Buku 5


Islam Dan Keganasan



Harga : RM17.50
Penerbit : Casa Publication
Penulis : Dr.Yusuf al-Qaradawi
Pentejemah : Rosli Mokhtar

Keganasan ialah satu isu yang sangat perlu difahami oleh seluruh anggota masyarakat. Ini kerana isu keganasan melibatkan seluruh warganegara sama ada pemimpin atau rakyat, golongan tua atau muda dan masyarakat Islam atau bukan Islam. Risalah ringkas ini di tulis oleh Dr. Yusuf al-Qaradawi bertujuan merungkai permasalahan ini. Dalam negara masyarakat majmuk seperti Malaysia, kefahaman sebenar mengenai keganasan boleh menjadi satu titik tolak penting ke arah mewujudkan masyarakat yang lebih harmoni, tambahan isu keganasan mungkin boleh digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab sebagai fitnah yang mengeruhkan suasana.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Wed May 30, 2012 9:01 am

apa tajuk arabicnya...depa tak tulis ke, tajuk asal

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 9:05 am

thtl wrote:apa tajuk arabicnya...depa tak tulis ke, tajuk asal

disadur dari fiqh jihad

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Wed May 30, 2012 9:15 am

dari Fiqh Jihad tu depa dapat terbitkan 50 jodol kitab2 nipis...

ini cetak rompak zaman cara baru..
Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 9:31 am

thtl wrote:dari Fiqh Jihad tu depa dapat terbitkan 50 jodol kitab2 nipis...

ini cetak rompak zaman cara baru..
Laughing

Ye benar.. tapi buku ni bukan sepenuhnya fiqh jihad..cuma ada beberapa perkara dalam buku fiqh jihad yang penulis masukkan. Terjemahan nya kawan ustaz Alamghiri, Ustaz Rosli mokhtar..editornya syeikh Alamghiri sendiri..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Wed May 30, 2012 10:13 am

alamak, geng kita rupanya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 10:23 am

thtl wrote:alamak, geng kita rupanya...

hehe.. :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Wed May 30, 2012 10:25 am

tapi kitab tu terlalu tebal, maka baik juga dicetak dalam 20 jodol buku. sebab rakyat malaysia tak mampu milik kitab asal.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by masdin08 on Wed May 30, 2012 5:04 pm

Salam.... ustaz, saya mencari kitab MizanulKubra karangan Syeikh Abdul Wahhab Asya'roni... nak yg terjemahan je.. tak pandai bahasa arab. Kalau ada mcmane nak dptkannya?

masdin08
AHLI
AHLI

Posts : 8
Points : 12
Join date : 24/04/2012

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Wed May 30, 2012 5:57 pm

org dah tak cetak kitab ni, saya ada cetakan Pustaka Aman Press, itupun edisi 70'an

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 10:39 am


Buku 6




Dalam Siri Kajian Hukum kali ini, penulis berbesar hati untuk menekuni isu merokok mengikut perspektif Islam. Walaupun penggunaan tembakau di negara maju sudah berkurangan, keadaan sebaliknya berlaku di negara membangun.

Contohnya, di Malaysia, apabila statistik menunjukkan ketagihan merokok di kalangan rakyatnya yang berumur 15 tahun dan ke atas terus meningkat daripada 21% pada 1985 kepada 31% pada tahun 2000. Persatuan Perubatan Malaysia dalam kenyataannya, Action on Smoking and Health melaporkan terdapat kira-kira 3.5 juta perokok di negara ini.

Separuh daripada me reka menghisap rokok hampir 10 batang sehari. Laporan ini juga menganggarkan bahawa rakyat Malaysia membelanjakan RM15 juta sehari untuk rokok dan dalam masa setahun, mencecah sehingga RM6 bilion. Selain memberi kesan kepada kesihatan perokok, tabiat merokok juga boleh memberi kesan negatif kepada generasi akan datang.

Penulis : Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri
Harga : RM12.00

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 10:58 am

di Saudi, jumlah perokok semakin meningkat, sehari rakyat saudi belanja SR18 juta utk menghisap rokok (setahun SR 6.6 bilion). di Jazan pun amat ketara perokoknya hatta dalam kampus JU.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 11:08 am

thtl wrote:di Saudi, jumlah perokok semakin meningkat, sehari rakyat saudi belanja SR18 juta utk menghisap rokok (setahun SR 6.6 bilion). di Jazan pun amat ketara perokoknya hatta dalam kampus JU.


sebab ape depa merokok? fatwa saudi tak mengharamkan rokok ke? tak kena hukuman?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 11:43 am

fatwa saudi (ben baz) mmg haramkan rokok, tapi belum di gazet lagi sebagai law oleh Khadam Haramain. depa guna pendekatan WHO, beransur-ansur menegahnya dgn menguatkuasakan zon larangan merokok. tapi di Jazan, iklan rokok di supermarket masih terbuka...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ahmad Shamil on Sun Jun 03, 2012 1:43 pm

Ad-Dien wrote:
Buku 6




Dalam Siri Kajian Hukum kali ini, penulis berbesar hati untuk menekuni isu merokok mengikut perspektif Islam. Walaupun penggunaan tembakau di negara maju sudah berkurangan, keadaan sebaliknya berlaku di negara membangun.

Contohnya, di Malaysia, apabila statistik menunjukkan ketagihan merokok di kalangan rakyatnya yang berumur 15 tahun dan ke atas terus meningkat daripada 21% pada 1985 kepada 31% pada tahun 2000. Persatuan Perubatan Malaysia dalam kenyataannya, Action on Smoking and Health melaporkan terdapat kira-kira 3.5 juta perokok di negara ini.

Separuh daripada me reka menghisap rokok hampir 10 batang sehari. Laporan ini juga menganggarkan bahawa rakyat Malaysia membelanjakan RM15 juta sehari untuk rokok dan dalam masa setahun, mencecah sehingga RM6 bilion. Selain memberi kesan kepada kesihatan perokok, tabiat merokok juga boleh memberi kesan negatif kepada generasi akan datang.

Penulis : Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri
Harga : RM12.00

nak beli!!

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 2:31 pm

mail order dgn dien

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 5:51 pm


saya suka karya Beliau...antara pakar hadith malaya.. Smile

nanti saya tengok stok ye ustaz AZ

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 6:57 pm

pakar hadith?

rasanya dia phd syariah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Nizam on Sun Jun 03, 2012 7:01 pm

Addien buku aqidah salaf takder ke yang macam ana order kat nawi kitab ibn qudamah tuh

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 7:09 pm

thtl wrote:pakar hadith?

rasanya dia phd syariah...

Mesti arif dalam hadith jugakkan..itu syarat fuqaha..ehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 7:13 pm

Penyu wrote:Addien buku aqidah salaf takder ke yang macam ana order kat nawi kitab ibn qudamah tuh

ade kot.. Lum'atul I'tiqad..


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 7:22 pm

masalahnya, Doc Zul ni sekarang kerja bawah TG Nurudin marbu... Laughing
itu yg musykil tu bila dien kata pakar hadith...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Sponsored content Today at 7:35 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum