Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 3:23 pm

First topic message reminder :

Assalamualaikum, memandangkan sudah lama di maktabah ini..insyaAllah akan dikongsikan buku-buku yang sudah saya baca berserta gambar dan sedikit sinopsis kandungan buku..

mungkin akan saya letak harga kot-kot ada sahabat yang ingin membelinya..

saya juga bagi rating berdasarkan penilaian saya sahaja.. insyaAllah..

[Tread Ini Valid Selagi Saya Bekerja Di Maktabah Ini, insyaAllah]


Last edited by HambaNya on Sat May 19, 2012 3:32 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 7:09 pm

thtl wrote:pakar hadith?

rasanya dia phd syariah...

Mesti arif dalam hadith jugakkan..itu syarat fuqaha..ehe

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 7:13 pm

Penyu wrote:Addien buku aqidah salaf takder ke yang macam ana order kat nawi kitab ibn qudamah tuh

ade kot.. Lum'atul I'tiqad..


Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 7:22 pm

masalahnya, Doc Zul ni sekarang kerja bawah TG Nurudin marbu... Laughing
itu yg musykil tu bila dien kata pakar hadith...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Nizam on Sun Jun 03, 2012 7:25 pm

Ad-Dien wrote:
Penyu wrote:Addien buku aqidah salaf takder ke yang macam ana order kat nawi kitab ibn qudamah tuh

ade kot.. Lum'atul I'tiqad..


dien agak2 la, kasi la terjemahan punya skali. Lum'atul iqtiqad ana dah order kat nawi, cuma lau ada kitab aqidah manhaj salaf lain mohon dipromosikan

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 7:32 pm

thtl wrote:masalahnya, Doc Zul ni sekarang kerja bawah TG Nurudin marbu... Laughing
itu yg musykil tu bila dien kata pakar hadith...

yeke? satu fikrah ke?? Allahua'lam..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 7:40 pm

tak tau ler, tapi TG Nurudin dah buka syarikat penerbitan PSN dan MD PSN ialah TG Dr Zul...depa pun dah kerap digandingkan dalam Forum

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 7:45 pm

Penyu wrote:
Ad-Dien wrote:
Penyu wrote:Addien buku aqidah salaf takder ke yang macam ana order kat nawi kitab ibn qudamah tuh

ade kot.. Lum'atul I'tiqad..


dien agak2 la, kasi la terjemahan punya skali. Lum'atul iqtiqad ana dah order kat nawi, cuma lau ada kitab aqidah manhaj salaf lain mohon dipromosikan

nanti saya cuba tengokkan, kitab Akidah salaf banyak juga yang ada terjemahan,..usul as-Sunnah Imam Ahmad, Akidah Thahawiyyah etc..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 7:49 pm

yg paling banyak kat Kedai Pak Agoes tu ler

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 9:13 am

Buku 7




Fikah Perubatan

oleh: Dr. Harmy Mohd Yusof, Ustaz Shamsul Kamal bin Abdullah, Dr. Rosediani binti Muhamad, Wan Nor Ainon Wan Abdullah
Harga: RM 22.00 / RM 25.00
Jumlah Muka Surat : 320 Kategori:


Tentu Anda Ingin Tahu:

Adakah setiap jenis rawatan diakui Islam? Apakah Jenis Rawatan yang Diharamkan Islam?Adakah Semua yang Keluar Daripada Badan Itu Najis? Apakah Hukum Berkaitan Bendalir Badan Seperti Haid dan Air Liur?

Bagaimana Orang yang Melecur ataupun Bersimen Mahu Wuduk? Sebenarnya Ada Tip Mudah Berwuduk Untuk Pesakit
Kemudahan yang Bagaimana Disediakan Untuk Mereka yang Sentiasa Dalam Keadaan Bernajis?
Apakah Keringanan yang Dianugerahkan Allah Dalam Menunaikan Solat dan Puasa?

Fikah Perubatan tidak hanya mengupas setiap hal dengan terperinci, malahan contoh-contoh dan praktikalnya dinyatakan sama. Bukan sahaja amalan itu dapat dilakukan terus kerana penerangan yang mudah, malahan turut disediakan gambarajah dan gambar perlakuan.

Selepas membaca buku ini, pasti tiada lagi keluh dan kesah kerana payahnya ibadah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 9:21 am

dulu yang buat projek ni ialah Dr fathi al-Sakandari
kenapa nama dia tak ada? atau manuskrip dia kena cetak rompak

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 9:22 am

Buku 8


Quran Saintifik: Meneroka Kecemerlangan Quran Daripada Teropong Sains

oleh: Danial Zainal Abidin
Harga: RM 31.00 / RM 34.00
Jumlah Muka Surat : 336


PRAKATA

BAHAGIAN SATU: Cemerlang dengan
Menguasai Dua Ayat
Cara Hidup yang Komprehensif
Sumber Ajaran Islam
Iman adalah Nyawa
Menguasai Dua Ayat
Ayat Di Alam Semesta
Mementingkan Bukti Dan Dalil
Al-Quran Melahirkan Minda Progresif
Sains Berkonsepkan Tauhid
Matlamat Dan Metodologi Sains
Keharmonian Antara Quran Dan Sains
Pentafsiran Quran Menggunakan Sains
Sains Memantapkan Kefahaman Quran
Sains Membawa Kepada Iman
Penutup


BAHAGIAN DUA: Permulaan Alam Semesta

Permulaan Segala-Galanya
Quran Dan Teori Kejadian Alam
Penciptaan Alam Daripada Asap?
Alam Semesta Mengembang
Penciptaan Alam Dalam 6 Hari?
Arasy Di Atas Air?
Langit Atau Bumi Dicipta Terlebih Dahulu?
Kronologi Kejadian Alam
Kosmos Gelap Ataupun Cerah?
Black Holes Dan Kejadian Bintang-Bintang
Black Holes Tanah Perkuburan Bintang-Bintang?
Bintang Yang Menembus
Bintang-Bintang Dan Nebula Ros
Matahari Dan Akhir Hayatnya
Matahari Pelita Dan Bulan Cahaya
Orbit-Orbit Bumi Dan Objek Di Langit
Zulkarnain Dan Matahari
Matahari Dan Solar Apex
Proses Kejadian Bumi
Bumi Adalah Bulat?
Ruang Antara Langit Dan Bumi
Wujudkah Hidupan Di Kosmos?
Penutup

BAHAGIAN TIGA: Manusia Dan Asal Usulnya

Hidupan Berasal Daripada Air?
Air Asas Kepada Kejadian Manusia
Manusia Dan Adam
Kejadian Hawa
Teori Evolusi Darwin
Sains Menemui Adam Dan Hawa?
Kejadian Manusia Dan Ilmu Embriologi
Fasa-Fasa Kejadian Bayi
Pendengaran, Penglihatan dan Akal
Kegelapan Yang Tiga
Embriologi Quran Dan Pandangan Saintis
Quran Menciplak Embriologi Yunani?
Benih Terbit Antara Sulbi Dan Taraib?
Sistem Saraf Dan Darah
Roh Ditiupkan Pada 40 Atau 120 Hari?
Penentuan Jantina Mengikut Quran
Asal Wanita Daripada Rusuk Lelaki?
Susu Ibu Mengikut Quran Dan Sains
Penyusuan Dua Tahun Masih Relevan?
Penutup

BAHAGIAN EMPAT: Tujuan Dan Matlamat Hidup Manusia

Ibadah Sebagai Tujuan
Hikmat Ibadah
Ibadah Yang Paling Utama
Padah Maksiat
Budaya Seks Bebas
Media Massa Merangsang Seks Bebas
Pengharaman Seks Bebas
Pengharaman Seks Ketika Haid
Ibadah Dalam Aspek Pemakanan
Pengharaman Arak
Kemudaratan Arak
Penyalahgunaan Najis Dadah
Pengharaman Daging Haiwan Liar
Pengharaman Babi
Makanan Yang Halal Lagi Berkhasiat
Khasiat Diet Nabi
Nabi Seorang Vegetarian?
Khasiat Madu Lebah
Khasiat Buah Zaitun
Khasiat Buah Tin
Khasiat Buah Tamar
Buah Tamar Dan Ibu Mengandung
Buah Tamar Dan Tahnik
Khasiat Air Zamzam
Cara Penyembelihan Islam
Penyembelihan Islam Saintifik
Cara Penyembelihan Di Barat
Ibadah Dan Kebersihan
Kebersihan Diri Dan Islam
Kebersihan Yang Diwajibkan
Khatan Dan Sains
Perlukah Khatan Wanita Dilakukan?
Air Kencing Bayi Lelaki Dan Perempuan
Bersuci Menggunakan Tanah
Tanah Sebagai Agen Pencuci
Kerelevanan Mandi Wajib
Kewajipan Berwuduk
Wuduk Dan Sains
Kebersihan Alam Sekitar Dan Islam
Kesan Pencemaran
Solat Dan Khusyuk
Hikmat Solat
Solat Dan Kesihatan
Solat Dan Meditasi
Solat Dan Yoga
Hikmat Menutup Aurat
Aurat Wanita dan Kesihatan
Hikmat Puasa
Puasa Dan Detoksifikasi
Rahsia Bersahur
Penutup


BAHAGIAN LIMA: Epilog

Sains Menonjolkan Tuhan
Al-Quran Pemangkin Ilmu Sains
Sains Membenarkan Quran
Bibliografi
Biodata Penulis


Last edited by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 9:27 am; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 9:25 am

thtl wrote:dulu yang buat projek ni ialah Dr fathi al-Sakandari
kenapa nama dia tak ada? atau manuskrip dia kena cetak rompak

yeke?? ehh saya tak tahu pun, mungkin sama kot.. doc hantar kat penerbit mana?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 9:28 am

ia available free kat web dan diberi kpd pesakit dan ada kat website doktor manhaj salafiyah..ana dah lupa address. ia belum dicetak, cuma dalam bentuk PDF

mungkin edisi lain atau depa ambil manuskrip tsb dgn persetujuan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Nizam on Fri Jun 08, 2012 9:35 pm

[img][/img]

hehehe

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 9:50 pm

kenapa ambil angle camtu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Nizam on Fri Jun 08, 2012 9:52 pm

tengah menelaah tadi trus snap ja, boleh tahan gak huraian dia

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by yat on Sat Jun 09, 2012 12:44 pm

untuk buku sejarah nabi2 (sirah nabawiyah), apa nama kitab yg sesuai?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by ummuyaser on Sat Jun 09, 2012 12:51 pm

yat wrote:untuk buku sejarah nabi2 (sirah nabawiyah), apa nama kitab yg sesuai?

Ar-Raheequl Makhtum oleh Sofi ul Rahman Al Mubarakfoori. Yang ada ialah terbitan YADIM terjemahan Muhammad Ramzi Omar. Di hujung setiap bab ada catatan nota rujukan.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by yat on Sat Jun 09, 2012 2:35 pm

nama melayu dia apa?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat Jun 09, 2012 3:21 pm

yat wrote:untuk buku sejarah nabi2 (sirah nabawiyah), apa nama kitab yg sesuai?

1. Sirah Ibn Hisyam.

2. Al-Raudh al-Unf

3. Sirah Ibn Kathir

4. Dala'il an-Nubuwwah

5. Sirah al-Halabiah

6. Al-Sirah an-Nubuwwah Durus wa 'Ibar

7. Al-Rahiq al-Makhtum fi Sirah al-Nabi al-Ma'sum

8. Zad al-Ma'ad.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by yat on Sat Jun 09, 2012 3:58 pm

Ad-Dien wrote:
yat wrote:untuk buku sejarah nabi2 (sirah nabawiyah), apa nama kitab yg sesuai?

1. Sirah Ibn Hisyam.

2. Al-Raudh al-Unf

3. Sirah Ibn Kathir

4. Dala'il an-Nubuwwah

5. Sirah al-Halabiah

6. Al-Sirah an-Nubuwwah Durus wa 'Ibar

7. Al-Rahiq al-Makhtum fi Sirah al-Nabi al-Ma'sum

8. Zad al-Ma'ad.

Kalau tak keberatan, nama kitab terjemahan tu...buat masa ni mampu baca kitab terjemahan jek dulu... Smile boleh saya tanya dealer terus

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat Jun 09, 2012 4:23 pm

yat wrote:
Ad-Dien wrote:
yat wrote:untuk buku sejarah nabi2 (sirah nabawiyah), apa nama kitab yg sesuai?

1. Sirah Ibn Hisyam.

2. Al-Raudh al-Unf

3. Sirah Ibn Kathir

4. Dala'il an-Nubuwwah

5. Sirah al-Halabiah

6. Al-Sirah an-Nubuwwah Durus wa 'Ibar

7. Al-Rahiq al-Makhtum fi Sirah al-Nabi al-Ma'sum

8. Zad al-Ma'ad.

Kalau tak keberatan, nama kitab terjemahan tu...buat masa ni mampu baca kitab terjemahan jek dulu... Smile boleh saya tanya dealer terus

Kitab terjemahan pun guna nama asal..tidak diubah. Cuba cari edisi indo, insyaAllah ada..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 1:27 am

Buku 9




Pengarang : Prof.Yusuf Al-Qardawi
Penterjemah : Prof. Madya Dr.Basri bin Ibrahim Al-Hasani Al-Azhari
Muka Surat: 370
Harga: RM30.00

Ulasan Buku :

Musuh-musuh Islam sentiasa berusaha mencari jalan untuk menekan umat Islam dari pelbagai sudut. Mereka tidak reda dengan umat Islam sehinggalah umat Islam itu mengikut agama mereka atau cara hidup dan penyelesaian gaya hidup mengikut acuan mereka atau setidak-tidaknya terpesong jauh dari ajaran Islam.

Sebenarnya umat Islam bukan sahaja terdedah kepada tentangan atau tekanan yang berupa penyeksaan dan pembunuhan, malah mereka juga berhadapan dengan usaha musuh dalam menghapuskan gaya hidup Islam yang menjadi amalan, pegangan atau 'way of life' umat Islam di seluruh dunia. Terdapat enam jenis musuh yang sentiasa tidak pernah putus asa untuk berusaha ke arah itu, mereka adalah puak-puak zionis, komunis, pemerintah yang munafik, hamba-hamba pemikiran Barat dan golongan yang hidup mewah dan tidak terikat dengan ikatan agama.

Dalam buku ini diperincikan tentang latar belakang, usaha dan strategi mereka dalam menghalang dan menentang penyelesaian gaya hidup Islam agar umat Islam dapat mengenali mereka dan usaha mereka serta berwaspada dengan usaha jahat puak-puak itu. Justeru amat wajarlah kita membaca dan mendalami buku ini agar kita tidak lena dan tidak dibuai oleh keseronokan hidup semata-mata, sedangkan musuh Islam sentiasa berusaha untuk menghapuskan Islam dan cara penyelesaian gaya hidup Islam dari muka bumi

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 1:32 am

Buku 10



Pengarang : Prof. Madya Dr.Basri bin Ibrahim Al-Hasani Al-Azhari/Dr. Rohaizan bin Baru Al-Azhari
Di semak Oleh: Dr.Mohd Puzhi bin Usop/Dr.Muhammad Sabri bin Sahrir
Muka Surat: 448
Harga: RM34.00

Ulasan Buku :


Sesungguhnya Islam adalah agama yang benar, lurus dan suci yang menjadi panduan hidup manusia di dunia ini. Islam adalah satu-satunya agama yang diterima oleh Allah SWT sebagai pegangan hidup manusia semasa di dunia, yang seterusnya akan menentukan untung nasib mereka di akhirat nanti, tidak kira bangsa, suku kaum dan warna kulit.

Dalam perjuangan Islam membebaskan manusia daripada perhambaan dan penyembahan daripada selain Allah seperti menyembah berhala, mengagungkan ideologi sesat dan menyembah makhluk seperti manusia, bulan, bintang dan unsur-unsur alam; kepada menyembah Allah SWT, Tuhan yang Maha Esa, tiada sekutu bagi-Nya dan tanpa sebarang perantaraan. Maka Islam telah menghadapi pelbagai cabaran dan rintangan daripada pelbagai pihak yang mahu mencemuh, menghina dan menyeleweng fakta-fakta murni berkaitan Islam, supaya ajaran Islam tampak buruk, hodoh dan kotor seperti tuduhan yang dilemparkan oleh puak musyrikin Quraisy di zaman awal Islam, diikuti oleh golongan munafiqin dan murtad selepasnya.

Kemunculan golongan yang terus memburuk-burukkan Islam terus berkembang hinggalah sekarang ini yang didalangi oleh golongan Yahudi, Kristian, orientalis bahkan ada juga di kalangan orang Islam sendiri yang turut terpengaruh dan menyebarkan fahaman sesat dan songsang ini dengan berselindung di sebalik nama kebajikan dan sebagainya.

Buku ini membentangkan tuduhan-tuduhan liar seorang paderi Kristian bernama Fedy terhadap agama Islam. Lebih menarik lagi buku ini mematahkan tuduhan-tuduhan liar tersebut secara ilmiah dan menarik. Tuduhan yang bertujuan menyelewengkan dan memesongkan kebenaran dan kesucian Islam ini berkaitan dengan aspek sejarah, geografi, akhlak, persoalan ketuhanan, perundangan, sosial, fakta-fakta sains dan ilmiah, peribadi dan kehidupan Rasulullah SAW termasuk juga isi kandungan Al-Quran Al-Karim Moga para pembaca mendapat manfaat daripada buku yang amat berharga dan padat ini dalam memahami fakta-fakta berkaitan Islam yang telah dipesong dan diselewengkan oleh paderi ini, dan seterusnya menyebarkan kefahaman yang betul kepada golongan yang telah terpengaruh dengan penyelewengan ini. Moga kita semua mendapat petunjuk dan keredhaan daripada-Nya.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Tue Jun 19, 2012 9:13 am


Buku 11



Penulis : Muhammad Nurani Ma'arif
Penerbit : Hijjaz Records Publishing
Harga : RM 37.90 (Sem.M'sia),RM 39.90 (Sabah/Sarawak)

Dalam ni ada perbahasan mengenai Al-Mahdi al-Muntazar. Sepertinya penulis telah melalui dan mengetahui perbahasan yang pernah berlaku dalam isu Al-Mahdi ini.

FITNAH 2012 KONSPIRASI GALAKTIK – adalah sebuah kompilasi fitnah akhir zaman versi kontemporari. Ia merangkumi perihal Dajjal dengan konspirasinya, kemelut misteri tamaddun purba, bencana alam dan malapetaka gempa yang berulang-yang dikhabarkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Fenomena 2012, zahirnya Imam Mahdi, kebangkitan pasukan panji hitam dari Khurasan, meletusnya Perang Dunia Ke -III, perang Yahudi-Islam a.k.a Armageddon, kehadiran makhluk angkasa a.k.a Alien-UFO (versi akan datang), turunnya Nabi Isa A'laihi Salam dan juga menjelaskan kemunculan bangsa Ya'juj Ma'juj (versi akan datang)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Wed Jul 04, 2012 8:13 am

BUKU 12



Harga : RM 18.00
Jumlah Muka Surat : 216
Penulis: Hersi Mohamad Hilole, Ph.D.
Penerbit: PTS


Dr. Yusuf al-Qaradawi dilaporkan berkata, Wahabi adalah gerakan fanatik buta yang menganggap gerakan mereka paling benar tanpasalah dan menganggap yang lain selalu salah tanpa ada kebenaran sedikit pun.

Dr. Wahbah Zuhaili dalam wawancara bersama TV al-Jazeera menyatakan, Wahabi adalah orang yang sukamengkarkan majoriti Muslim selain dirinya sendiri.

Wahabi sesatkah mereka?

Namun apa yang luar biasa, ada pula rekod yang berbeza daripada kedua-dua tokoh perihal Muhammad binAbdul Wahab. Beliau adalah individu yang dikaitkan sebagai pemula gerakan Wahabi. Bahkan, nama Wahabi itudinisbahkan kepada nama bapanya, Abdul Wahab.Dr. Yusuf al-Qaradawi dalam Fiqh al-Aulawiyyat memujinya, dengan berkata, “…Beliau memelihara bentengtauhid daripada syirik yang mencemari pancaran tauhid dan dikotori kesuciannya, menulis buku-buku dan risalah-risalah dalam perkara itu, serta bangkit menanggung bebanan secara dakwah dan praktikal dalam memusnahkan gambaran-gambaran syirik.”

Dr. Wahbah Zuhaili juga pernah memujinya dalam Risalah Mujaddid al-Din  Qarn al-Thani 'Asyar dengan menyebut, "…Beliau adalah suara kebenaran yang berani, pendakwah terbesar bagi islah atau pembaikian,membina umat, jihad, dan mengembalikan individu Muslim supaya berpegang pada jalan salafus soleh yang terbesar iaitu dakwah Muhammad bin Abdul Wahab pada kurun ke-12 hijrah...."

Buku ini menyeimbang dan membongkarkan pendapat yang begitu berlawanan antara penyokong dan lawanWahabi. Buku ini juga cuba berlaku adil bagi memahami motif antara pertentangan yang timbul antara mereka.

Kandungan:

Pendahuluan

Pengantar Maksud Salafi

Kajian Perihal Sumber-Sumber dan Rujukan

Kumpulan Rujukandan Sumber yang Pertama: Pro Wahabi

Kumpulan Rujukandan Sumber yang Kedua: Anti Wahabi

Kumpulan Rujukandan Sumber yang Ketiga: Orientalis

Bab 1: Syeikh Muhammad Bin Abdul Wahab

Kehidupannya

Persekitarannya

Bab 2: Wahabi dan Pemurnian Tauhid

Kefahaman Syeikh Muhammad bin Abdul Wahabberkenaan Tauhid

Dimensi Agama dalam Tauhid,Menurut Syeikh Muhammad bin Abdul Wahab

Mazhab Salafi Wahabi dalam Tauhid Asma’ dan Sifat

Bab 3: Dimensi Sosiopolitik bagi Memurnikan Tauhiddalam Aliran Wahabi

Perkembangan Perhubunganantara Kuasa Politik dan Aliran Wahabi

Bab 4: Polemik dalam Mentafsir Beberapa Isu Akidah

Skop Polemik

Menentukan Sifat Polemik

Polemik dalam Mentafsirkan Tauhid

Bab 5: Konflik Isu Pengkafiran dan Tawassul

Mengkafirkan Orang Islam

Kemunculan Gejala Kafir-Mengkafirkan pada Masa Kini

Syeikh Sulaiman bin Abdul Wahab dan Sikapnyapada Persoalan Mengkafirkan Muslim

Asas-Asas Pengkafiran Menurut Wahabi 92

Bab 6: Sikap Gerakan Wahabipada Beberapa Golongan Islam

Tasawuf

Syiah

Bab 7: Gerakan Wahabi dalam Bidang Dakwah

Penutup

Nota Hujung

Bibliografi

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by AbuAmmar on Wed Sep 05, 2012 4:01 pm

Buku Dr Yusuf al-Qardhawi (editor Ustaz Alamghiri) tu ada stok tak?

AbuAmmar
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 12
Join date : 05/09/2012
Location : 15350-35900-36000

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Wed Sep 05, 2012 7:44 pm

AbuAmmar wrote:Buku Dr Yusuf al-Qardhawi (editor Ustaz Alamghiri) tu ada stok tak?

Yang jihad dalam ISlam tu ke? ada rasanya akhi Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Sponsored content Today at 7:38 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum