Doa jelik dalam SMS

View previous topic View next topic Go down

Doa jelik dalam SMS

Post by soni on Sat May 19, 2012 6:49 pm

Bismillahirrahmanirrahiim

Assalamualaikum Wr. Wb

Saya ada soalan tentang sms yang saya dapat dari kawan saya, sebahagian dari sms tu tertulis bahuwa jika sms ini tidak di forward kepada 13 kawan dalam waktu 5 hari, maka insyaAllah saya akan dijauhi oleh kawan2 saya, kerana tidak menyampaikan amanah. Apakah doa itu akan terjadi jika saya tidak forward sms ini?

Syukran Jaziilan Smile

Assalamualaikum Wr. Wb


soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by thtl on Sat May 19, 2012 7:11 pm

itu khurafat. telah difatwakan oleh Dr al-Qardawi dan lajnah fatwa KSA. ia dinamakan surat layang siber
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by soni on Sun May 20, 2012 4:38 am

Jadi doa dalam sms itu hanya mengarut je? jadi tak payah saya forward sms tu lagi?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by Ibnu Sarkawi on Sun May 20, 2012 5:55 am

soni wrote:Jadi doa dalam sms itu hanya mengarut je? jadi tak payah saya forward sms tu lagi?

bukan saja tak perlu, malah Haram diforward dan disebarkan..
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by soni on Sun May 20, 2012 6:29 am

Ibnu Sarkawi wrote:
bukan saja tak perlu, malah Haram diforward dan disebarkan..

sampai2 haram ya? tapi saya menjadi cukup takut karena sms itu berisikan bahuwa bila sms ini tidak diforward maka insyaAllah orang yang kita sayang nak pergi tinggalkan kita kerana amanah wajib disampaikan. Saya sampai dapat 2 dari kawan saya hehe

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by thtl on Sun May 20, 2012 8:29 am

takder la sampai haram atau halal. cuma ia khurafat. khurafat ni sesuatu yg menimbulkan ketakutan kpd jiwa manusia.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by Ibnu Sarkawi on Sun May 20, 2012 1:42 pm

thtl wrote:takder la sampai haram atau halal. cuma ia khurafat. khurafat ni sesuatu yg menimbulkan ketakutan kpd jiwa manusia.

saya pernah tbaca fatwa Al-Qardhawi pasal mesej berantai seperti ini. Juga fatwa Jakim & Dr.Zaharuddin. Atau mungkin saya silap baca sebab dah lama, tentang haramnya menyebarkannya. Termasuk dalam syirik walaupun tak sampai syirik besar, kalau yang percaya memang syirik. Wallahualam.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by thtl on Sun May 20, 2012 1:49 pm

Hak Halal dan Haram ni adalah hak Allah. Maka kita kena careful.

Fatwa Qardhawi tu merujuk pada isu pesan syaikh Ahmad penjaga maqam RasuluLLah saw. Maka syaikh Ahmad tu pesan dan pesan beliau tu mesti disibarkan kpd 10 orang...kalau tak sibar, pendek umur...

maka ini adalah pesan yg batil, sebab syaikh ahmad tu tak ujud. maka bila tak ujud, maka ia menjadi tandatanya siapa pengarang sebenar pesan syaikh ahmad penjaga makam Nabi ni.

maka risalah spt ini yg haram disibarkan sebab kita menyibarkan suatu yg dusta. maka haram menyibarkan khabar dusta kpd umat Islam. ia menyamai menyibarkan hadith maudhu'.

sekian
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 7:17 am


surat berantai.. boleh jatuh syirik..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by thtl on Mon May 21, 2012 8:06 am

surat berantai ni sejenis surat layang la dien, mana boleh generalize jatuh syirik pulak..kena lihat apa content surat layang tu...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 8:10 am

thtl wrote:surat berantai ni sejenis surat layang la dien, mana boleh generalize jatuh syirik pulak..kena lihat apa content surat layang tu...

syirik jika beri'tiqad bahawa surat itu boleh membawa mudharat mahupun manfaat..
apakah ia bukan syirik ya syeikhna?

sedangkan yang memberi manfaat mahupun menimpakan mudharat itu hanyalah Allah semata-mata.. saya memandangnya sebagai isu akidah yang penting...
andai tersalah bantulah agar daku memahami, insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by thtl on Mon May 21, 2012 8:15 am

apa apa pun kita kena lihat case by case...surat berantai yg macam mana..suka2 ke...kalau dia kasi ugutan,
kena hantar kepada 10 rakan anda, jika anda tak buat, maka pendek umur..

kalau camtu, barulah jatuh syirik.

kalau dia kata,"sila hantar kpd 10 rakan anda, maka anda dapat pahala kerana menyibarkan benda yg baik"

takkan jatuh syirik pulak kalau ianya hadis sahih...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 8:35 am

thtl wrote:apa apa pun kita kena lihat case by case...surat berantai yg macam mana..suka2 ke...kalau dia kasi ugutan,
kena hantar kepada 10 rakan anda, jika anda tak buat, maka pendek umur..

kalau camtu, barulah jatuh syirik.

kalau dia kata,"sila hantar kpd 10 rakan anda, maka anda dapat pahala kerana menyibarkan benda yg baik"

takkan jatuh syirik pulak kalau ianya hadis sahih...

sahih, yang saya maksudkan adalah surat berantai jenis ini,

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by soni on Tue May 22, 2012 11:39 am

sebenarnya sms tu berisi kata2 yang elok, namun ada ugutan, bila tak forward, maka akan dijauhi oleh orang tersayang anda. Apa yang harus saya buat, forward apa tidak ke? Dan bila tak forward, apa ugutan diatas nak berlaku?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by thtl on Tue May 22, 2012 11:46 am

Ini yg diistilahkan dgn "Cyber Bullies" sekarang...

cyber bullies tahap satu,depa guna ugutan

cyber bullies jenis lain, yg suka maki hamun orang lain

cyber bullies tahap tinggi, yg membuat ancaman bertujuan memalukan dan mengaibkan orang lain...

Maka..mudah aje...

KATAKAN TIDAK/NO KEPADA CYBERBULLIES (kaki buli cyber)

Ignore je...hehehe
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by soni on Tue May 22, 2012 12:55 pm

ignore saja ke?, saya jadi takut karena di ugutan tersebut menggunakan kata insyaAllah jadi macam doa jelik

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by thtl on Tue May 22, 2012 1:19 pm

contoh e-mail yg anda terima:
--------------------

dari: mamatX@g.mail.com

tajuk: puasa Rejab

al-hadis," siapa berpuasa satu hari bulan Rejab, sama dengan puasa 1 tahun."

sila fwd e-mail ini kepada 10 orang, jika anda enggan, anda akan dibenci oleh isteri dan ibubapa anda...

------------------

Jika anda terima...Jest delete.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by soni on Thu May 24, 2012 1:19 pm

oh begitu ustaz hahe, syukran atas jawabannya Smile

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa jelik dalam SMS

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum