PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

View previous topic View next topic Go down

PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by farhan_abdullah on Tue May 22, 2012 2:17 pm

22 Mei 2012

PETALING JAYA - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual menyampaikan ucaptama dan merasmi "Seminar Antarabangsa : Fiqh Mentaati Pemimpin" di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini, yang bermula pada 15 Jun.

Penasihat Agama kepada Perdana Menteri Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin berkata seminar tiga hari itu bertujuan membincangkan isu ilmu fiqh yang berkaitan hubungan rakyat dan pemimpin.

"Seminar ini akan membincangkan pandangan pelbagai ulama dan cendekiawan Islam serta menganalisis pengalaman negara Arab dalam menangani isu ketaatan terhadap pemimpin," katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Beliau berkata tujuh kertas kerja akan dibentang termasuk "Fiqh Mentaati Pemimpin" oleh bekas Canselor Universiti Al-Azhar Mesir Syeikh Prof Dr Umar Hashim.

Mufti Palestin Syeikh Ekrima Sa'id Sabri dan Imam Masjidil Haram Mekah Syeikh Maher Al-Mueaqly masing-masing akan membentang kertas kerja bertajuk 'Harapan Ummah Kepada Pemimpin Dunia Islam' dan 'Adaptasi Kepimpinan Nabi Dalam Pentadbiran Negara', katanya.

Terdahulu, beliau menyaksikan penyerahan penajaan bernilai RM3.5 juta bagi seminar itu daripada Kumpulan Naza yang disampaikan Pengarahnya Puan Sri Zaleha Ismail kepada pengerusi seminar, Mohd Yusof Din.

Penajaan itu termasuk 600 kereta Chevrolet Captiva yang dijadikan pengangkutan rasmi pada seminar itu.

Abdullah berkata kira-kira 1,200 peserta Malaysia dan luar negara termasuk Sudan, Oman, Singapura dan Brunei dijangka menyertai seminar ianjuran bersama Persatuan Generasi Bestari dan MyKMU.net.

Sementara itu, Pengerusi Eksekutif Bersama Kumpulan Naza Datuk Wira SM Faisal SM Nasimuddin berkata syarikat menaja seminar itu berikutan komitmennya ke arah mengukuhkan kesepaduan ummah di Malaysia.

"Inilah peranan badan korporat seperti Kumpulan Naza kerana penglibatan kami di negara ini perlu lebih daripada hanya berniaga.

"Kami mahu lebih serius dalam membangun dan memperkasakan umat Islam di Malaysia. Inilah yang dimahukan allahyarham ayah saya (Tan Sri SM Nasimuddin SM Amin)," katanya.- Bernama



Salam...komen sket pasal nih.. Smile
avatar
farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by thtl on Tue May 22, 2012 2:55 pm

agenda Ulama muda amnu kot...hehehe

baguslah, taat ulil amri tu mmg ada...namanya fiqh taat. tapi pemimpin pun kalau nak rakyat taat, kena lah jalankan amanah mereka dgn baik..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 7:09 pm


al-wala' wa al-bara'

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by thtl on Tue May 22, 2012 7:14 pm

yealaa tu,

al-wala' kpd PM Najib dan First lady DS Rosmah...hehehe
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by yat on Tue May 22, 2012 7:22 pm

hehe...

ni UMNO bayar, Laughing tapi panel saya tak kenal, ada la tanya syaikh google, tapi nak tanya syaikh, macam mana 3 panel yang dipanggil ni:

1. bekas Canselor Universiti Al-Azhar Mesir Syeikh Prof Dr Umar Hashim.
2. Mufti Palestin Syeikh Ekrima Sa'id Sabri.
3. Imam Masjidil Haram Syeikh Maher Al-Mueaqly.



avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by thtl on Tue May 22, 2012 7:27 pm

pelan2 cari, sebab ejaan rumi tu kekadang lain dari arabic...


Umar Hashim tu mmg pernah dengar, tapi yg dua lagi agak strange...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 7:48 pm

thtl wrote:yealaa tu,

al-wala' kpd PM Najib dan First lady DS Rosmah...hehehe

mana ada..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by thtl on Tue May 22, 2012 7:50 pm

mana ada apanyer..

cubalah dien mintak tiket free kat pejabat UMNO Temerloh dan cuba dien saksikan sendiri apa yg berlaku...mungkin ada baiah pada sesi akhir kepada PM dan first lady...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 8:09 pm

thtl wrote:mana ada apanyer..

cubalah dien mintak tiket free kat pejabat UMNO Temerloh dan cuba dien saksikan sendiri apa yg berlaku...mungkin ada baiah pada sesi akhir kepada PM dan first lady...

pernah kena masa nak minta bantuan yayasan pahang....saya buat tak tahu je..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by farhan_abdullah on Wed May 23, 2012 5:37 am

thtl wrote:agenda Ulama muda amnu kot...hehehe

baguslah, taat ulil amri tu mmg ada...namanya fiqh taat. tapi pemimpin pun kalau nak rakyat taat, kena lah jalankan amanah mereka dgn baik..





betul apa yg syeikh kata...pemimpin pun kena amanah baru ada ketaatan...
*Ulama muda amnu bkn da tkr nama jadi ilmuan muda Msia ker...huhu
avatar
farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by abuzaid65 on Wed May 23, 2012 6:10 am

pemimpin yg baik dan adil tidak perlu meminta ditaati tetapi dengan sendirinya rakyat akan taat kpdnya disebabkan kewibawaan pemimpin tersebut.. manakala pemimpin yang sebaliknya akan tercari2 hujah dan dalil supaya rakyat mengikutinya..

wallahu a'lam..
avatar
abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 51
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by thtl on Wed May 23, 2012 8:11 am

Tapi kat Jazan, KSA ni penuh dgn poster meminta rakyat saudi mentaati dan menyintai King Abdullah al-Saud dengan sepenuh hati...hehehe
dalam Jazan Universiti pun ada poster gergasi dirgahayu tuanku...

farhan, tukaq nama pun masyarakat dah ingat label yg pertama tu...imej amnu sudah lekat
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by farhan_abdullah on Wed May 23, 2012 9:50 am

farhan, tukaq nama pun masyarakat dah ingat label yg pertama tu...imej amnu sudah lekat[/quote]




tula pasal...skali join Amnu smp bebila pun Amnu la jwbnya....
avatar
farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: PM dijadual sampai ucaptama pada "Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin"

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum