Ancaman Hizbiyyah

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Ancaman Hizbiyyah

Post by ibnuabbas on Thu May 24, 2012 8:38 pm

First topic message reminder :

Apa dia Hizbiyyah?


Hizbiyyah ialah sikap kepuakan atau kepartian yang menilai sesuatu amal Islam atau perjuangan berbakti kepada ad-Din dengan penilaian kumpulan, jemaah atau organisasi yang didokong. Sikap hizbiyyah ini mengukur betul atau salah sesuatu perkara dengan pandangan jemaah atau organisasi bukan dengan Al-Quran dan As-Sunnah. Bahkan dalil Al-Quran dan As-Sunnah itu ditafsirkan agar seiras dengan kehendak organisasi.Mana-mana dalil yang mneyanggahi jemaah dan organisasi akan diulas agar selari dengan tafsiran jemaah bukan dengan tafsiran Ilmiyyah.

Hal ini dibidas oleh Ibnu Qayyim rahimahullah terhadap golongan ekstremis mazhab dengan katanya;

" Yang lebih pelik dari semua itu ialah sikap kamu wahai golongan taklid! Kamu ini jika mendapati ayat Al-Quran yang bersesuaian dengan mazhab kamu, maka kamu akan terima apa yang jelas daripada ayat itu dan berpegang dengannya. Teras kamu dalam perkara berkenaan ialah pendapat mazhab kamu, bukan ayat tersebut.

Jika kamu dapati ayat lain yang setanding dengannya menyanggahi pendapat mazhab kamu, kamu tidak akan menerimanya. Kamu akan cuba membuat pelbagai takwilan dan mengeluarkannya dari maksudnya yang jelas, kerana tidak bersesuaian dengan dengan mazhab kamu.

Inilah juga yang kamu lakukan terhadap nas-nas Sunnah. Jika kamu dapati satu hadith yang sahih bersesuaian dengan mazhab kamu, kamu menerimanya. Kamu kata, kami ada sabda Nabi sallallahu-alaihi-wasallam begini dan begitu. Jika kamu dapati seratis atau lebih hadith berbeza dengan mazhab kamu, kamu tidak pandang kepadanya walaupun satu hadith....

[Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, I'lam al-Muwaqqiin 2/195 ]



Oleh itu, ada sesetengah individu dalam jemaah tertentu menentang slogan kembali kepada Al-Quran dan Sunnah dalam ibadah khususiyyah dan mereka juga membantah penentangan terhadap syirik, tahyul, khurafat dan kebodohan dalam cara beragama atas alasan ia menyebabkan perpecahan umat.

Dalam masa yang sama, mereka sanggup berbalahan sesama umat ketika berkempen kepada soal-soal ekonomi, atau politik yang mereka sifatkan sebagai lebih Islam. Mereka menghalalkan untuk mereka dan mengharamkan untuk orang lain.

Apakah ibadah khususiyyah, akidah dan kejelasan fikrah itu lebih lekeh dari ekonomi dan politik gagasan mereka?

Sikap hizbiyyah juga menjadikan seseorang individu membutakan matanya ketika melihat kesalahan kelompoknya dan berkeras menghukum jika perkara yang sama dilakukan oleh kelompok lain. Ini jelas dalam sikap kelompok yang menghukum sebahagian masalah sebagai masalah khilafiyyah tetapi dalam masa yang sama dia membantah pihak yang berbeza dengannya.

Hizbiyyah ini menjadikan seseorang taksub kepada jemaah sehingga tidak mahu menilai sesuatu keputusan yang dikeluarkan oleh jemaahnya, betul atau salah dengan nas-nas agama. Hanya bersandarkan falsafah "keputusan jemaah" atau " keputusan syura", sekalipun ia menyanggahi nas.

Inilah sikap hizbiyyah atau asabiyyah yang dicela.

Ini ialah tulisan Dr. Mohd Asri Zainal Abidin.

Saya melihat ia sebagai tulisan yang baik yang boleh memberi manfaat kepada semua orang. Semoga semua orang mendapat manfaat.

_________________
Kebaikan terdapat di dalam sifat mengikuti kaum Salaf,

Keburukan itu terdapat dalam sikap mengada-adakan hal yang baru kaum Khalaf.

DYQ dalam Fiqh Siyam

-
إذا جاء العالمُ الموثوقُ الإيمانِ ، المتفتحُ العقلِ ، الصائنُ اللسانِ ، البالغُ البيانِ ،المسموعُ الكلامِ ، ورأيتَهُ متطلعاً الكتبَ ، متجنباً الجدلَ ، مراعياً الخلافَ ، ميسّراً الناسَ ، فلا تتحذْه عدواً ، فإنه لِلّه وليٌ ، وللناس سراجٌ منيرٌ .

Apabila datang seorang berilmu yang diyakini imannya, terbuka pemikirannya, terpelihara lidahnya, jelas penerangannya, didengari ucapannya, dan kamu melihat dia banyak mengkaji buku-buku, menjauhi perdebatan, meraikan khilaf @perbezaan, memudahkan manusia, maka janganlah kamu mengambilnya sebagai musuh, kerana sesungguhnya pemelihara baginya Allah, dan bagi manusia dialah cahaya yang menerangi.

ibnuabbas
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 54
Join date : 01/12/2011
Location : Klang

http://www.murabi6.wordpress.com

Back to top Go down


Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Sat May 26, 2012 5:14 pm

thtl wrote:yat, slow talk kat dia, aoakah aliran radikal madkhali dibenarkan dalam ILMU. nyatakan kita tolak aliran madkhali ni di bawa kedalam UMNO. sebab ia akan merugikan umat Islam...sebab umnu dah ada radikal melayu, maka sekarang radikal salafi pulak yg dibawa masuk


akn dilksanakn....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 7:05 pm

tapi xifu kpd aliran madkhali di Malaysia ni dikepalai oleh URD

dalilnya ialah kitabnya hardcover lagi..Ikhwan yg bengkrap...dalam tu doc Maza adalah qutubiyah dan sesat...hehehe

setakat ni URD tak pernah menyesal menulis buku ultra tsb dan itulah akidah salafnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by osh_in_islam on Sun May 27, 2012 4:25 am

saya rasa baik yang ultra in lebih kan effort menentang Syiah di Malaysia daripada menentang sama sendiri. dengar2 syiah di malaysia ni mencecah 100k..ramai tu.

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sun May 27, 2012 5:28 am

mereka ttg juga syiah tp x sekuat menentang sesama sendiri...hehehe

BTW, stat 100K tu sapa yg buat anggaran?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by osh_in_islam on Sun May 27, 2012 5:35 am

sir,

hearsay in youtube and also in syiah malaysia web

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Sun May 27, 2012 1:46 pm

ustaz fadlan (pengerusi ILMU) dalam FB nya berkata kriteria manhaj salaf bukan dari syaikh rabe' al madkhali, dia lebih suka menggunakan scale dari syikh ibnu baaz, syikh uthaimeen, al-albani etc...kerna menurut beliau ada murid syaikh rabe' yg biadap...

ini pula komen UFB (CEO ILMU), abaikan tajuk video dan dengar sampai habis:


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sun May 27, 2012 2:50 pm

Kalau DSAI jadi PM selepas PRU 13, kita nak lihat apakah UFB akan mentaati PM Baru atau kekal bersama Najib-Muhyidin..
Laughing

sahlah, depa ni geng Hang Tuah...




thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Sun May 27, 2012 3:56 pm

hehe, no komen yg itu...

apa2 nak tanya pada UFB sempena tour australia dia boleh post di sini atau PM saya akan tanya dia sama ada dalam kuliah dia atau personally pada dia....no holds barred, soalan pedas dan panas akan ditanya

tapi tolong jgn tanya apa fatwa kak mah tak pakai tudung, apa fatwa rasuah dan sewaktu dengannya....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sun May 27, 2012 5:51 pm

Fiqh Taat pemimpin ni antara fiqh Politik yg paling kontroversial yg pernah dikeluarkan dari fiqh sunnah...

misalnya, mufti Syria, Dr said Ramadhan al-Buthi menyeru rakyat Syria melaksanakan fiqh taat pemimpin atau fiqh mentaati Bashar al-Assad, namun rakyat Syria sudah tidak dapat lagi menerima fiqh sedemikian selepas sekian lama dalam kezaliman sejak ayahnya lagi Hafiz al-Assad.

Fiqh Taat pemimpin yg diimani oleh sebahagian geng sunnah tanahair bertujuan memastikan dinasti amnu terus kekal berkuasa utk 50 tahun lagi gamaknya...heheheh

tanya UFB, cuba korek sikit fiqh Taat pemimpin ni, macam mana ia dikeluarkan dan apakah ia terpakai sepanjang hayat....

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Mon May 28, 2012 8:56 am

insyaallah akan tanya...

dan ana juga akan dapatkan penjelasan dan komen hari belia jugak, rtamai yg marah sebab tang BERSIH habis masuk tv dan gila2 punya cakap haram, tang ni tak mau lak...

ada nampak status dari seorang ustaz ILMU (ustaz al-fauzan), cakap waktu ni taklder wartawan atau tv nak panggil depa pasal ini....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by Dodo Don on Mon May 28, 2012 12:32 pm

Adakah kerajaan kita sudah mencapai tahap kezaliman yg membolehkan kita memerangi mereka? atau sekadar mengengkari perintah mereka? atau kita masih wajib taat atas perintah mereka yg tidak bertentang dgn syarak?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by Ad-Dien on Mon May 28, 2012 1:54 pm

yat wrote:insyaallah akan tanya...

dan ana juga akan dapatkan penjelasan dan komen hari belia jugak, rtamai yg marah sebab tang BERSIH habis masuk tv dan gila2 punya cakap haram, tang ni tak mau lak...

ada nampak status dari seorang ustaz ILMU (ustaz al-fauzan), cakap waktu ni taklder wartawan atau tv nak panggil depa pasal ini....

Saya mula sangsi dengan perjuangan pendokong sunnah dalam ILMU ni...


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Mon May 28, 2012 1:57 pm

actually saya nampk macm ni, macm kerajaan gunakan ILMU utk kepentingan mereka, dan kalau benda yg disadvantage pada mereka, depa tak panggil ILMU, tak dinafikan dapat bnyk ruang dalm media massa dan akhbar, dan forum, dan pnggilan cermah/kuliah merata (termasuk luar negara), tapi pendukung2 sunnah nak lebih dari itu....

sabau jek la...saya kan dptkn penjelasan face to face dgn UFB nanti dan harapannya jawapan memuaskan hati semua pihak


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Mon May 28, 2012 2:01 pm

thtl wrote:Fiqh Taat pemimpin ni antara fiqh Politik yg paling kontroversial yg pernah dikeluarkan dari fiqh sunnah...

misalnya, mufti Syria, Dr said Ramadhan al-Buthi menyeru rakyat Syria melaksanakan fiqh taat pemimpin atau fiqh mentaati Bashar al-Assad, namun rakyat Syria sudah tidak dapat lagi menerima fiqh sedemikian selepas sekian lama dalam kezaliman sejak ayahnya lagi Hafiz al-Assad.

Fiqh Taat pemimpin yg diimani oleh sebahagian geng sunnah tanahair bertujuan memastikan dinasti amnu terus kekal berkuasa utk 50 tahun lagi gamaknya...heheheh

tanya UFB, cuba korek sikit fiqh Taat pemimpin ni, macam mana ia dikeluarkan dan apakah ia terpakai sepanjang hayat....

Syikah Ramadan Al-Bouthi bukan anti salafi ke? dan dia bukan mufti Syria, apa ke nama dia tak ingat, lulusan Al-Azhar, tapi dia pun sokong Basyar Al-Assad...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Mon May 28, 2012 2:50 pm

syaikh Said Ramadhan ni walaupun bukan mufti syria, tapi dianggap macam ahli fatwa syria laa..diakan asal Ikhwan. ikhwan ni alergik sikit kat salafiyah yg ultra ajelaa..dia gaduh dgn al-Albani ketika albani menetap di Syria.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by abgbob on Mon May 28, 2012 3:05 pm

Seputar al-sibaq al-riasi di Egypt:

Nampaknya konfom la run-off antara Mohd Morsi Vs Ahmad Syafiq,penentuan pengundian pada 16-17 Jun nanti..pengaruh Ahmad Syafiq..masih hebat walaupun selepas thaurah al-Sya`b..tak lama dulu,malah di MUhafazah Cairo-Ahmad Syafiq mendapat hampir sejuta undi dari 3 juta lebih pengundi(turn out)..Morsi tempat kedua..,namun pada keseluruhan Morsi mendapat undi tertinggi..malah undi pos dari saudi pun dia mendapat lebih dari 26k meninggalkan jauh Aboul F..hanya sekitar 15k sahaja.

lajnah al-Ulya lintikhab(SPR Mesir)..mendapat bantuan dari sejumlah 300 Qudhat Masr yang menubuhkan satu badan pemantau dan penyelia yang ada atonomi dalam pengiraan undi..badan ini dinamakan lahjnah Al-Intikhabat al-Mawaziyah..

dari 27 muhafazah(mantiqah/wilayah/negeri)..sebahagian besarnya Morsi yang mendahului pengundian(pusingan awal)..cuma dalam run off ni agak..perit jugak melainkan ada kerjasama dari..pengundi2 calon lain..apapun jika A,Sy yang menang..adakah bermakna kebangkitan rakyat..menjadi sia-sia..gitu.?...Ahmad Sy adalah pro Huzni Mubarak..

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by Ad-Dien on Mon May 28, 2012 3:07 pm

yat wrote:actually saya nampk macm ni, macm kerajaan gunakan ILMU utk kepentingan mereka, dan kalau benda yg disadvantage pada mereka, depa tak panggil ILMU, tak dinafikan dapat bnyk ruang dalm media massa dan akhbar, dan forum, dan pnggilan cermah/kuliah merata (termasuk luar negara), tapi pendukung2 sunnah nak lebih dari itu....

sabau jek la...saya kan dptkn penjelasan face to face dgn UFB nanti dan harapannya jawapan memuaskan hati semua pihak


Kita kekurangan agamawan yang berani menegur pemerintah, tidak berkompromi ketika pemerintah membuat kesalahan.. menyedihkan bila ada agamawan yang menyembunyikan kebenaran demi pangkat dan kedudukan.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Mon May 28, 2012 3:24 pm

rakyat mesir seca umum macam Malaysia, depa tak mahu terlalu islamik, hudud, syariah, hijab...Mesir ni mahu kekal sebagaimana mesir dikenali, pusat pelancungan, tamaddun firaun, tarian gelek...arak mudah diminum...jadi majoriti rakyat ni tak bersedia utk menjadikan mesir sebuah negara syariah...lagipun Ikhwan 80 tahun dalam pengharaman...rakyat agak skeptikal dengan IM yg tidak betul2 menonjol semasa revolusi. tak berani kedepan ketika itu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by ummuyaser on Mon May 28, 2012 3:54 pm

Tapi Sheikh, Ahmad Syafiq ni dikatakan menipu dalam undian juga. Cuba baca berita ni yang saya perolehi daripada fb Fikri Az Dzahabi

http://www.islammemo.cc/hadath-el-saa/entekhabat-Masr/2012/05/26/150527.html

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Mon May 28, 2012 5:42 pm

mestilah depa tipu.

Ikhwan ni, CIA dan Mossad dah bantai selama 80 tahun. Maka depa akan guna cara paling kotor utk menafikan kemenangan IM dalam election ni...Israel tidak mahu egypt jadi Islamik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Mon May 28, 2012 9:30 pm

ulasan ufb:



btl jgk apa dia ckp...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by abu_aisyah on Mon Mar 11, 2013 5:18 am

sekrang ni bnyak sangat kes gangsterisme dalam politik.menakutkan.selain citer hantu,saya juga takut tengok citer camni.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by Ad-Dien on Mon Mar 11, 2013 8:03 pm

abu_aisyah wrote:sekrang ni bnyak sangat kes gangsterisme dalam politik.menakutkan.selain citer hantu,saya juga takut tengok citer camni.

Dalam politik, macam-macam perkara haram dihalalkan.. macam-macam mafsadah boleh timbul jika tak kena pada gayanya...

semoga kita dijauhkan daripada keburukan dalam politik..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Mon Mar 11, 2013 9:07 pm

Ini akibatnya kita Malaysia pakai politik demokrasi, tapi org Malaysia masih belum matang dalam menggunakan demokrasi spt rakyat USA, UK dan negara2 kesatuan Eropah yg maju spt Itali, Germany, FRance dan Holland.
Sebab tu, mana-mana negara yg masih kuno pemikiran mereka dalam penggunaan demokrasi, kita syorkan baliklah pakai sistem monarki cam saudi arabia. sistem Raja dan 400 ahli majlis syura kebangsaan, ada majlis fatwa kebangsaan dan ada mufti negara.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by Ad-Dien on Mon Mar 11, 2013 9:43 pm

thtl wrote:Ini akibatnya kita Malaysia pakai politik demokrasi, tapi org Malaysia masih belum matang dalam menggunakan demokrasi spt rakyat USA, UK dan negara2 kesatuan Eropah yg maju spt Itali, Germany, FRance dan Holland.
Sebab tu, mana-mana negara yg masih kuno pemikiran mereka dalam penggunaan demokrasi, kita syorkan baliklah pakai sistem monarki cam saudi arabia. sistem Raja dan 400 ahli majlis syura kebangsaan, ada majlis fatwa kebangsaan dan ada mufti negara.

Like

Dr Maza Pun ada cakap macam ni dulu.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by Sponsored content Today at 11:10 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum