Kitab Usul Fiqh

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 12:44 pm

Assalamualaikum, dimana boleh saya dapatkan kitab ini:

1.al-Risalah
2.Al-Muwafaqat
3. Al Fiqhul Islami Wa Adillatuhu/ Al Fiqhul Islami fi tsaubihi al jadid

sesiapa yang ada makluman minta perkongsian ye.., insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sat May 26, 2012 12:46 pm

arabic atau terjemahan?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 12:48 pm

thtl wrote:arabic atau terjemahan?

dua-dua... terjemahan diutamakan buat masa ini

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sat May 26, 2012 1:01 pm

kalau arabic semua ada PDF

terjemahan yg saya ada
al-Risalah, cetakan Indonesia
edisi tahqiq

Fiqh Islami, saya ada edisi DBP
7 jilid= RM700
1 jilid RM100.

Muwafaqat, edisi PDF je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 3:08 pm

thtl wrote:kalau arabic semua ada PDF

terjemahan yg saya ada
al-Risalah, cetakan Indonesia
edisi tahqiq

Fiqh Islami, saya ada edisi DBP
7 jilid= RM700
1 jilid RM100.

Muwafaqat, edisi PDF je
edisi indonesia macam mana nak dapat kan selain KLIBF?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sat May 26, 2012 4:42 pm

dien kena turun KL, kena gi wisma Yakin, depan mesjid India, dan lawati kedai buku Fajar Ilmu Baru, pak agoes.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 7:14 pm

thtl wrote:dien kena turun KL, kena gi wisma Yakin, depan mesjid India, dan lawati kedai buku Fajar Ilmu Baru, pak agoes.

banyak buku ye disitu?ada laman web dia tak?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sat May 26, 2012 7:54 pm

ada, google fajar ilmu baru...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 7:56 pm

thtl wrote:ada, google fajar ilmu baru...

jazakallah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sat May 26, 2012 8:10 pm

nak wat projek apa ni?

kitab fiqh Islami tu bukan kitab usyul fiqh, itu kitab fiqh Muqaran atau perbandingan madzhab

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 8:14 pm

thtl wrote:nak wat projek apa ni?

kitab fiqh Islami tu bukan kitab usyul fiqh, itu kitab fiqh Muqaran atau perbandingan madzhab

projek mega..hehe..
nak cari kitab usul 4 mazhab.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sat May 26, 2012 8:26 pm

Jilid 1 fiqh Islami diterangkan usyul fiqh setiap madzhab...spt biasalah, ada tiga aliran:
Hanafi, aliran ra'yi
ahmad dan malik, aliran atsar
syafi'iy, gabungan keduanya.

kalau nak lebih, madzhab Daud, auza'iy, tsauri, ibn hazm,

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 8:39 pm

thtl wrote:Jilid 1 fiqh Islami diterangkan usyul fiqh setiap madzhab...spt biasalah, ada tiga aliran:
Hanafi, aliran ra'yi
ahmad dan malik, aliran atsar
syafi'iy, gabungan keduanya.

kalau nak lebih, madzhab Daud, auza'iy, tsauri, ibn hazm,

mazhab zahiri bukan Ibn hazm pengasas nya tak silap saya..kan?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sat May 26, 2012 8:59 pm

Imam Daud le boss...kena tengok sapa lahir dulu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sun May 27, 2012 8:38 am


memang teringin nak ke sana..banyak kitab.tapi tak tahu jalan..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sun May 27, 2012 8:45 am

harganya mahal ler dien...walaupun harga di Indo amat murah tapi kos handling dan transportation menjadikan ia harga elitis...kalau bawa RM100..mungkin satu buku je boleh beli...

kalau dien nak pergi, tunggu saya ada di KL laa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sun May 27, 2012 9:16 am

thtl wrote:harganya mahal ler dien...walaupun harga di Indo amat murah tapi kos handling dan transportation menjadikan ia harga elitis...kalau bawa RM100..mungkin satu buku je boleh beli...

kalau dien nak pergi, tunggu saya ada di KL laa

ye betul mahal.. ingat nak beli online je...
tengok dalam katalog ada al-Muhalla edisi tahqiq sekali..
berkenan lah pulak

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sun May 27, 2012 10:44 am

kalau dien boleh baca kitab klasik arab, download je PDF version, free of charge dan tak perlu storage besar dalam library kita...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sun May 27, 2012 8:14 pm

thtl wrote:kalau dien boleh baca kitab klasik arab, download je PDF version, free of charge dan tak perlu storage besar dalam library kita...

saya tak tahu kenapa, tapi saya lebih seronok dapat pegang buku syeikh... perasaan dia lain..
tapi betul lah..kalau pdf ni dapat jimatkan banyak perkara..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sun May 27, 2012 8:17 pm

kalau dien nak baca semua, pdf mmg x practical...ana cuma nak buat rujukan pada mukasurat tertentu je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sun May 27, 2012 8:24 pm

thtl wrote:kalau dien nak baca semua, pdf mmg x practical...ana cuma nak buat rujukan pada mukasurat tertentu je...

ye ustazna, pdf ni untuk buat rujukan insyaAllah memudahkan sebab oleh search..tapi kalau membaca memang saya lebih bersemangat dengan buku..tambahan saya jenis yang membaca satu persatu dari awal hingga habis..

kitab pdf saya letak dalam handphone. maka saya dapat membacanya dari awal hingga habis ketika berada di luar rumah.. itu kebaikan pdf.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sun May 27, 2012 8:45 pm

pakai smartfone ke laani?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sun May 27, 2012 8:49 pm

thtl wrote:pakai smartfone ke laani?

tak lah, handphone biasa cuma ada fungsi pdf reader, alhamdulillah membantu juga, sy dapat habiskan kitab pdf di hanphone.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by thtl on Sun May 27, 2012 8:59 pm

brand dan model...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Ad-Dien on Sun May 27, 2012 9:09 pm

thtl wrote:brand dan model...

Samsung Corby 2


Last edited by Ad-Dien on Sun May 27, 2012 9:17 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kitab Usul Fiqh

Post by Sponsored content Today at 2:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum