Org melayu kurang semangat persaudaraan??

View previous topic View next topic Go down

Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by seijiseimura84 on Sat May 26, 2012 5:04 pm

Salam
sedih untuk dikatakan....melalui kaca mata saya, semangat persaudaraan melayu terlalu lemah berbanding dengan semangat persaudaraan cina
Mungkin ini juga merupakan salah satu sebab.....org melayu kurang maju ke depan, khususnya dlm dunia bussiness

contohnya
Saya perhatikan ,.... dlm dunia doktor tempat saya bekerja...saya perhatikan apabila ada houseman masuk, kebanyakan doktor muda ini diberi layanan yg baik oleh mo....malah diajar baik2...diberi nasihat dan kadang2 mo tersebut membawa mereka makan di luar.
Tapi ini tidak berlaku di kalangan org melayu.....bila houseman baru datang.....kedua2 houseman dan mo seolah2 tiada apa2. Masing2 jaga tepi kain sendiri. Bila doktor muda (houseman) bertanya pada mo (senior doctor), kadang2 mo melayu mcm malas nak layan. Seolah2 kita ni membebankan. Malah apatah lagi....kadang2 tak mahu bermesra.... tak ada semangat nak tolong atau mendidik, malah kadang2 jual ego tak kena tempat atau lebih2 lagi sanggup bawa belanja makan

Saya bukanlah demand minta doktor senior belanja saya makan....tapi melihat betapa rapatnya hubungan rapat antara doktor senior dan doktor junior di kalangan melayu membuatkan saya mempersoalkan apakah doktor senior melayu ada semangat persaudaraan ini

Kadang2 bila ditanya soalan, dibalas balik .....kadang2 dia tanya mcm2 balik soalan kat ktia utk test knowledge kita yg menyebabkan kita sendiri jadi kurang bersemangat utk bertanya

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by zikrulmaut_sm on Sat May 26, 2012 5:51 pm

kalau ikut pengalaman saya, memang ada situasi ketika orang sekeliling tak nak tolong bila kita ada masalah. masa tu juga saya mula mempertanyakan ke mana perginya hubungan sesama saudara.

tapi sekarang, saya berubah fikiran. saya tak mengharapkan lagi hubungan persaudaraan untuk saya dapatkan pertolongan. hubungan persaudaraan bagi saya adalah tempat saya melakukan amal jamaie, bukan tempat saya minta pertolongan.

saya lebih yakin dengan kalimah tauhid yang saya baca setiap hari, "iyyaka na'budu wa iyyaka nasta'in", hanya kepadaMu kami menyembah dan hanya kepadaMu kami mohon pertolongan. "hasbiyallah wa ni'mal wakiil", cukuplah bagiku Allah, dan dia sebaik-baik tempat menyerahkan urusan.

kalaulah semua orang satu dunia ni cuba tolong saya, mereka takkan boleh tolong kalau Allah tak izinkan. dan kalau semua orang satu dunia ni tak nak tolong saya, bantuan tetap akan datang kalau Allah dah izinkan.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by thtl on Sat May 26, 2012 7:01 pm

doc S,

itu tandanya u kena ragging. ragging dalam dunia doktor, depa bolayan doktor melayu yg baru masuk....pasal doc ni dah biasa kena pampered dgn ummi kat rumah, maka doc mengharapkan ada org kat spital yg manjakan doc...

dalam dunia sekarang, u must be tough. kata pepatah inggeris, "When the going gets tough, the tough get going". maksudnya, jika keadaan di spital menjadi tough, maka doc S kena lebih tough dan macho...

saya di Jazan menghadapi toughness yg entah berapa kali ganda lebvih dari keadaan doc...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by seijiseimura84 on Sat May 26, 2012 7:06 pm

thtl wrote:doc S,

itu tandanya u kena ragging. ragging dalam dunia doktor, depa bolayan doktor melayu yg baru masuk....pasal doc ni dah biasa kena pampered dgn ummi kat rumah, maka doc mengharapkan ada org kat spital yg manjakan doc...

dalam dunia sekarang, u must be tough. kata pepatah inggeris, "When the going gets tough, the tough get going". maksudnya, jika keadaan di spital menjadi tough, maka doc S kena lebih tough dan macho...

saya di Jazan menghadapi toughness yg entah berapa kali ganda lebvih dari keadaan doc...hehehe
boleh kasi sharing dan tips to survive

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by Ahmad Shamil on Sat May 26, 2012 7:10 pm

"When the going gets tough, the tough get going"

saya pernah dgr salah satu watak dlm filem the lion king menuturkan kalam ini heheh Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by seijiseimura84 on Sat May 26, 2012 7:15 pm

dlm dunia kerja.....somehow i learn to be less mercifull......seolah2 i live in world of terror... masing2 mengkhianiati org lain

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by thtl on Sat May 26, 2012 7:49 pm

docS,

saya pun sedang dalam proses adaptasi camna nak bekerja dengan pak arab, so, masih terlalu awal utk berkongsi tips, kalau saya survive, baru saya boleh kongsi, sekarang sedang mencuba pelbagai teknik...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by delima on Sun May 27, 2012 2:15 am

cuba tanya kat yat, omputih aussie macam tu tak?

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by yat on Sun May 27, 2012 4:12 am

delima wrote:cuba tanya kat yat, omputih aussie macam tu tak?

efficient, friendly, very ethical, right attitude, understanding, and very polite...sigh..

Sad

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by zikrulmaut_sm on Sun May 27, 2012 4:45 am

Cuba relate dengan hadirs ni:

“Benar-benar kalian luruskan shaf-shaf kalian (ketika shalat berjamaah) atau (kalau tidak), maka sungguh Allah akan memalingkan antar wajah-wajah kalian (menjadikan wajah-wajah kalian berselisih).” (HR. Al-Bukhariy no.717 dan Muslim 436))

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by thtl on Sun May 27, 2012 5:25 am

itu salah satu faktur, phd pun salah satu

phd=perasaan hasad dengki

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Org melayu kurang semangat persaudaraan??

Post by Sponsored content Today at 11:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum