cinta diri sendiri

View previous topic View next topic Go down

cinta diri sendiri

Post by seijiseimura84 on Sun May 27, 2012 2:12 pm

dlm buku motivasi adam khoo. ..... Byk menyebut kepentingan cinta pd diri sendiri. Cimta diri aendiri menyebabkan kita bermotivasi tinggi.. Ada keyakinan diri.. Dan yg paling penting tidak mengharapkan pujian org lain seperti ujub da riak. Sebalilnya org yg tidak mencintakan diri sendiri bersikap rendah diri.. Kurang bermotivasi apatah lagi selaluengharapkan pujian org lain.

Soalnya apakah pandangan islam dlm soal mencintai diri sendiri? Ada tak mana hadis atau quran yg memwrintahkan supaya menjaga diri atau mencintai diri aendiri?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by thtl on Sun May 27, 2012 3:33 pm

OK, teori adam khoo tu sebab dia non-muslim, tapi Islam sebelum menyintai diri, kena cintai Allah dan Rasul dahulu,
كنا مع النبي صلى الله عليه وسلم ، وهو آخذ بيد عمر بن الخطاب ، فقال له عمر : يا رسول الله ، لأنت أحب إلي من كل شيء إلا من نفسي ، فقال النبي صلى الله عليه وسلم : ( لا ، والذي نفسي بيده ، حتى أكون أحب إليك من نفسك ) . فقال له عمر : فإنه الآن ، والله ، لأنت أحب إلي من نفسي ، فقال النبي صلى الله عليه وسلم : ( الآن يا عمر ) .

الراوي:عبدالله بن هشام بن زهرة القرشي المحدث:البخاري - المصدر:صحيح البخاري- الصفحة أو الرقم:6632


Satu hari, Umar r.a berjumpa dengan Nabi Muhammad s.a.w, menggenggam tangan baginda lalu berkata, "Ya Rasulullah! Sesungguhnya aku mencintai kamu melebihi sesiapa pun di dunia ini melainkan diriku."

Rasulullah pun bersabda, "Tidak! Masih tidak sepatutnya begitu wahai Umar. Tidak sempurna iman kamu sehingga kamu menyayangiku lebih daripada apapun termasuklah diri kamu sendiri."

Maka Umar pun berkata, "Ya Rasulullah! Sekarang bersaksilah sesungguhnya aku mencintai kamu melebihi sesiapa dan apapun di dunia ini, hatta diriku sendiri." Maka Rasulullah pun berkata, "barulah sekarang, Umar!" (bukhari-Muslim)

susunan Islam, cintai Allah, rasul, kemudian barulah diri sendiri.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by seijiseimura84 on Sun May 27, 2012 4:25 pm

Dari segi olahan logik dan rational dan falsafah.... Bagaimana cinta kepada allah dan rasul dapat memberi kebaikan atau kejayaan mahupun keuntungan kepada kita?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by thtl on Sun May 27, 2012 4:44 pm

konsep cinta Allah dan Rasul ni dimasukkan semasa kelas Tawhid supaya kita meletakkan prioriti cinta dgn betul.

1. Kalau kita amalkan konsep cintakan diri kita diutamakan. Itu konsep cinta dalam masyarakat kebendaan atau kapitalis. menyintai diri sendiri diutamakan ke atas segala cinta. Maka lahirlah masyarakat yg hanya mengutamakan dirinya sahaja.

2. kalau kita letakkan prioriti, cinta Allah dan Rasul dulu, maka bila mesjid azan, maka kita utamakan Allah dan Rasul, lalu kita tinggalkan segalanya dan pergi menuju mesjid.

Jadi itulah dua produk yg berbeda, seorang dari didikan Barat yg pentingkan dirinya sahaja, dan Islam yg meletakkan prioriti cinta ikut susunan fitrah.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by thtl on Sun May 27, 2012 4:56 pm

Dari segi falsafah, apa yg dimaksudkan oleh Adam Khoo ialah personal development atau self-esteem yakni membangun jatidiri.
Jadi langkah pertama ialah menyintai diri. Maksud menyintai diri ni tidak konflik dgn cinta Allah dan Rasul. Ini dimasukkan dalam tajuk "membangun Potensi diri". saya silap faham apa yg doc nak...

Ia bertujuan membangun jatidiri manusia yg inferiority complex, lemah semangat, suka merempit, menghisap dadah, pil khayal, anak melayu yg tak nak belajar bersaing, seolah-olah mereka tidak menyintai diri mereka sendiri.

Maka approach yg digunakan ialah menyintai diri sendiri terlebih dahulu, sebab mereka sedang membinasakan diri mereka sendiri dengan merempit dan terlibat dgn aktiviti tidak sihat.

selepas itulah baru mereka di bawa kpd falsafah cinta Allah dan Rasul.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by thtl on Sun May 27, 2012 5:34 pm

doc kena cari ayat-ayat camni utk menyintai diri:

"Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang-belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha Sucilah Allah, Pencipta Yang Paling Baik" (Al Qur'an, 23:14)

"Kami telah menciptakan kamu; maka mengapa kamu tidak membenarkan? Adakah kamu perhatikan (benih manusia) yang kamu pancarkan? Kamukah yang menciptakannya? Ataukah Kami yang menciptakannya?" (Al Qur'an, 56:57-59)

ayat2 ni diturunkan supaya kita menyintai diri kita kerana kecanggihan penciptaannya dan ada tujuan besar disebalik kecanggihan kita bukan utk merempit dan terbunuh dijalanraya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by Dodo Don on Mon May 28, 2012 8:19 am

Cinta diri sahaja tidak menjamin akan memberi kebaikan pada orang itu. Ada orang terlalu memanjakan diri sehingga tidak mahu berusaha keras. Cthnya tidak mahu berniaga kerana nak jaga air mukanya. Yang benarnya kita sanggup berkorban diri untuk kebaikan dan kemajuan diri dan keluarga. Begitu juga sanggup berkorbab nafsu sendiri demi mentaati Allah dan Rasul.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by zikrulmaut_sm on Mon May 28, 2012 4:53 pm

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَنَّى وَابْنُ بَشَّارٍ قَالَا حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ قَالَ سَمِعْتُ قَتَادَةَ يُحَدِّثُ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ أَوْ قَالَ لِجَارِهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ

Hadis riwayat Anas bin Malik رضي الله عنه, ia berkata:Nabi صلی الله عليه وسلم bersabda: Salah satu di antara kalian tidak beriman sebelum ia mencintai saudaranya (atau beliau bersabda: tetangganya) seperti mencintai diri sendiri

-Sahih Muslim no. 64, marfu', Bab 15: Dalil sebagian dari iman adalah cinta seseorang kepada sesama muslim seperti ia mencintai dirinya sendiri)-

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by thtl on Mon May 28, 2012 5:26 pm

ini dah masuk dalam keadaan "the ideal state" atau "masyarakat Islam yg kita idamkan"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by zikrulmaut_sm on Mon May 28, 2012 5:45 pm

thtl wrote:ini dah masuk dalam keadaan "the ideal state" atau "masyarakat Islam yg kita idamkan"

utopia yang diidamkan ada di syurga akhirat. di dunia ni bolehlah cuba berusaha jadi calon-calon penduduk negara utopia. heheh KohKohKoh

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: cinta diri sendiri

Post by Sponsored content Today at 9:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum