Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

View previous topic View next topic Go down

Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by ummuyaser on Mon May 28, 2012 6:05 pm

Salam Sheikh,ada satu soalan mystik. Anak perempuan saya yang berusia 13 tahun tinggal di asrama yang merupakan sebuah rumah bunglo besar dua tingkat di atas bukit bersama-sama dengan 5 orang pelajar belasan tahun dan 2 orang warden muda. Anak ni bila balik cuti je mengadu kat asrama ada hantu(syaitan). Hantu ni sering menganggu dengan meng off kan swiss besar di bilik tidurnya berulang kali. Ada kalanya membuat bunyi pelik. Keadaan ini membuatkan anak saya dan pelajar-pelajar di sana stressed walaupun taklah sampai histeria.

p/s;Saya dan anak-anak pernah juga diganggu oleh species ni di rumah sewa baru tapi takda lah lama pulak. Mereka cepat je bosan dan beredar. Yang ini makin mengada-ngada....
Soalannya, ada tak cara nak halau hantu ni dari rumah tersebut?

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by thtl on Mon May 28, 2012 6:31 pm

lama kelamaan bebudak perempuan biasanya akan histeria juga...

ini kena diskus dgn warden dan ustaz kat sekolah tu...gangguan makhluk halus ni mmg biasa. budak perempuan dalam usia tu, kalau kita ajar ruqyah pun tak guna juga, sebab semangat dan keimanan mereka amat fragile...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by ummuyaser on Mon May 28, 2012 6:38 pm

thtl wrote:lama kelamaan bebudak perempuan biasanya akan histeria juga...

ini kena diskus dgn warden dan ustaz kat sekolah tu...gangguan makhluk halus ni mmg biasa. budak perempuan dalam usia tu, kalau kita ajar ruqyah pun tak guna juga, sebab semangat dan keimanan mereka amat fragile...

Sheikh,mudir tu mungkin tak tahu tentang gangguan yang berulang ni, saya pun bingung fikir cara nak beritahu dia..tapi seandainya dah takda cara lain, terpaksa lah saya buat keputusan untuk pindahkan anak ni. Cuma sayang sebab di sana anak saya dapat belajar banyak pelajaran agama berbanding jika di tempat sendiri.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by thtl on Mon May 28, 2012 7:06 pm

UY,

ia fenomena biasa di Malaysia. mmg kena habaq tu..kalau depa dah usaha tapi masih berulang, barulah, kita pindahkan anak kita...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by ummuyaser on Tue May 29, 2012 3:08 am

thtl wrote:UY,

ia fenomena biasa di Malaysia. mmg kena habaq tu..kalau depa dah usaha tapi masih berulang, barulah, kita pindahkan anak kita...

Bukan setakat berulang lagi Sheikh, Syaitan tu siap tunjuk rupa dia kat pakcik TNB yang datang nak chek kerosakan di satu malam tu. Cuma belum sampai nak tunjuk rupa kat budak-budak tu je lagi.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by thtl on Tue May 29, 2012 8:47 am

kena minta Dr Haron Din atau Dato' Ismail Kamus ke utk negotiate dgn Ifrit tsb.

Jika anti merasakan faktur keselamatan, maka eloklah dipindahkan anak tsb..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by ummuyaser on Tue May 29, 2012 3:41 pm

thtl wrote:kena minta Dr Haron Din atau Dato' Ismail Kamus ke utk negotiate dgn Ifrit tsb.

Jika anti merasakan faktur keselamatan, maka eloklah dipindahkan anak tsb..
Syukran wa jazakallahu khairan Sheikh...insyaAllah...

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by delima on Wed May 30, 2012 1:47 pm

thtl wrote: budak perempuan dalam usia tu, kalau kita ajar ruqyah pun tak guna juga, sebab semangat dan keimanan mereka amat fragile...

salam tuan syeikh,
1.bagi anak lelaki dan perempuan umur berapa baru semangat dia orang ni stabil? 2.adakah umur tertentu yang sesuai untuk anak-anak tinggal di asrama?

terima kasih

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by thtl on Wed May 30, 2012 2:37 pm

anak2 kita ni flexible, bergantung kpd cara kita besarkan mereka. kalau dah solid, macam kanak2 arab, 12 tahun dah hafiz, akidah dah mantap, maka 13 tahun dah ready...

macam anak2 saya pulak, depa langsung tak nak asrama..so, sorang pun saya tak hantar sekolah asrama hingga depa masuk IPT selepas SPM...itulah usia yg sesuai utk anak2 saya..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by ummuyaser on Wed May 30, 2012 4:10 pm

delima wrote:
thtl wrote: budak perempuan dalam usia tu, kalau kita ajar ruqyah pun tak guna juga, sebab semangat dan keimanan mereka amat fragile...

salam tuan syeikh,
1.bagi anak lelaki dan perempuan umur berapa baru semangat dia orang ni stabil? 2.adakah umur tertentu yang sesuai untuk anak-anak tinggal di asrama?

terima kasih

Seeloknya anak-anak biar kita yang didik mereka hingga mereka benar-benar matang kecuali keadaan mendesak untuk kita hantar dia tinggal di asrama. Pun kena cari tempat yang sesuai dan terkawal akhlak dan syakhsiahnya.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by delima on Thu May 31, 2012 2:46 am

Terima kasih tuan syeikh dan ummuyaser atas pandangan dan nasihat di atas Smile

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by alDayyan on Fri Jun 01, 2012 6:02 am

yg menganggu tu tentu spesis jin nakal/jin yg terencat.. dipercayai juga tahap gangguan jin kepada manusia bergantung kepada tahap ketakutan manusia.. seolah2 dorg mcm boleh sense tahap takut kita utk dorg joking..

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 9:47 am

budak usia 13 tahun, semua benda dia takut, gelap pun dia takut...hehehe
sebabnya banyak sangat filem hantu, seram dan mistik kat pawagam dan TV dan dalam folklore melayu: pocong, langsuwir, pontianak, kuntilanak, hantu raya, pelesit, harimau jadian, dsbnya..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by Abu_Imran on Sat Jun 02, 2012 10:59 am

Benarkan jin mempunyai keupayaan menggerakkan sesuatu.... seperti on off suis?

Apakah dalil kemampuan jin seperti ini?

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by Nizam on Sat Jun 02, 2012 11:11 am

Abu_Imran wrote:Benarkan jin mempunyai keupayaan menggerakkan sesuatu.... seperti on off suis?

Apakah dalil kemampuan jin seperti ini?

Allaah has given the jinn powers that he has not given to humans. Allaah has told us about some of their powers, such as the ability to move and travel quickly. An ‘ifreet from among the jinn guaranteed to the Prophet Sulaymaan (peace be upon him) that he would bring the throne of the Queen of Yemen to Jerusalem in a moment faster than that needed for a man to get up from where he was sitting. Allaah says (interpretation of the meaning):

“An ‘ifreet (strong one) from the jinns said: ‘I will bring it [her throne] to you before you rise from your place (council). And verily, I am indeed strong, and trustworthy for such work.’ One with whom was knowledge of the Scripture said: ‘I will bring it to you within the twinkling of an eye!’ – then when Sulaymaan saw it placed before him, he said, ‘This is by the Grace of my Lord…’” [al-Naml 27:39-40].

dari Islamqa


_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 11:13 am

jin juga mampu masuk ke dalam badan kita melalui saluran darah kita

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by Abu_Imran on Sat Jun 02, 2012 11:17 am

Jazakallahukhair....

Mmg terpikir dalil ni....

Cume x pasti..

Rasanya DYQ pendapatnya berbeza..... sbb ana pernah baca.. beliau berpendapat jin dan syaitan hanya mampu mendatangkan syak dan was was sahaja...wallahualam..mungkin ana silap baca atau silap paham atau mmg itu pendapat beliau....

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 11:45 am

Ayub AS diganggu sampai jatuh sakit:

AQS38:41. [Dan ingatlah akan hamba Kami Ayyub ketika ia menyeru Tuhan-nya: "Sesungguhnya aku diganggu syaitan dengan kepayahan dan siksaan".]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syaitan yang mengganggu di asrama pelajar

Post by Sponsored content Today at 9:52 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum