Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

View previous topic View next topic Go down

Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 29, 2012 9:02 pm

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum.

Mohon dicarikan matan dan status hadis berikut:

Tiada sesuatu yang disesali oleh penghuni surga kecuali satu jam yang mereka lewatkan (di dunia) tanpa mereka gunakan untuk berzikir kepada Allah Azza wajalla. (HR. Ad-Dailami)

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by thtl on Tue May 29, 2012 9:49 pm

ليس يتحسر أهل الجنة إلا على ساعة مرت بهم لم يذكروا الله فيها

الراوي:معاذ بن جبل المحدث:الألباني - المصدر:السلسلة الضعيفة- الصفحة أو الرقم:4986
خلاصة حكم المحدث:ضعيف


al-Albani menilainya dha`if, Silsilah al-Dha`ifah no 4986

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 29, 2012 9:51 pm

owh, dhaif rupanya.

ada lagi tak hadits lain yang sama maksud dengan yang ni?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ad-Dien on Tue May 29, 2012 9:54 pm

thtl wrote:ليس يتحسر أهل الجنة إلا على ساعة مرت بهم لم يذكروا الله فيها

الراوي:معاذ بن جبل المحدث:الألباني - المصدر:السلسلة الضعيفة- الصفحة أو الرقم:4986
خلاصة حكم المحدث:ضعيف


al-Albani menilainya dha`if, Silsilah al-Dha`ifah no 4986

baru je nak post..ustaz lebih pantas..

tapi As-Suyuti menilai isnadnya baik dalam البدور السافرة في أمور الآخرة
no. 475?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ad-Dien on Tue May 29, 2012 9:57 pm



ليس يتحسر أهل الجنة على شيء إلا على ساعة مرت بهم لم يذكروا الله عز و جل فيها .
الراوي: معاذ بن جبل المحدث: الألباني - المصدر: صحيح الجامع - الصفحة أو الرقم: 5446
خلاصة حكم المحدث: صحيح [ ثم تراجع الشيخ وضعفه ، انظر : " السلسلة الضعيفة " رقم : 4986 ]

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by thtl on Tue May 29, 2012 10:01 pm

next time saya akan suruh dien cari dulu...bila dien dah give-up, baru saya cari...hehehe

kasi dien practise

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 29, 2012 10:06 pm

Ad-Dien wrote:
الراوي: معاذ بن جبل المحدث: الألباني - المصدر: صحيح الجامع - الصفحة أو الرقم: 5446
خلاصة حكم المحدث: صحيح

yang no. 5446 ni sahih?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ad-Dien on Tue May 29, 2012 10:08 pm

thtl wrote:next time saya akan suruh dien cari dulu...bila dien dah give-up, baru saya cari...hehehe

kasi dien practise

insyaAllah... lebih baik ustaz dahulukan...
saya masih merangkak..

** jadi bagaimana? sahih au la yashah?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by thtl on Tue May 29, 2012 10:14 pm

yg ana kasi tulah yg muktamad..dhaif

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ad-Dien on Tue May 29, 2012 10:16 pm

thtl wrote:yg ana kasi tulah yg muktamad..dhaif

asbab? Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by thtl on Tue May 29, 2012 10:28 pm

dien kan dah quote tu:

ثم تراجع الشيخ وضعفه ، انظر : " السلسلة الضعيفة " رقم : 4986 ]

cuba terjemah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ad-Dien on Tue May 29, 2012 10:34 pm



pendapat suyuti bagaimana?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by thtl on Wed May 30, 2012 6:09 am

penilaian al-syuyuti org x pakai dien...sapa yg pakai tanda dia x ngaji uloom hadis

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by yat on Wed May 30, 2012 6:44 am

jap, sebab ianya 'dhaif' boleh guna fadhail amal ke? ada tak hadis ni dari jalan yg lain atau ada hadis yg sahih/hassan yg support?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ahmad Shamil on Wed May 30, 2012 7:35 am

Ad-Dien wrote:
thtl wrote:yg ana kasi tulah yg muktamad..dhaif

asbab? Razz

kata sheikh Al-Albani, dlm sanadnya ada seorang perawi bernama
يزيد بن يحيى القرشي
pengarang al-jarah wa at-ta'dil berkata: aku bertanya kepada ayahku tentagnya, beliua berkata: hadisnya tidak kuat.
kata Az-Zahabi dlm al-mizan: dia tidak dikenali
kata abu hatim: ia tidak kuat

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ahmad Shamil on Wed May 30, 2012 7:36 am

Abu_Zubair wrote:
Ad-Dien wrote:
thtl wrote:yg ana kasi tulah yg muktamad..dhaif

asbab? Razz

kata sheikh Al-Albani, dlm sanadnya ada seorang perawi bernama
يزيد بن يحيى القرشي
pengarang al-jarah wa at-ta'dil berkata: aku bertanya kepada ayahku tentagnya, beliua berkata: hadisnya tidak kuat.
kata Az-Zahabi dlm al-mizan: dia tidak dikenali
kata abu hatim: ia tidak kuat

sumber- silsilah ahadith ad-dhaifah wa al-maudhu'ah

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 8:31 am

Abu_Zubair wrote:
Abu_Zubair wrote:
Ad-Dien wrote:
thtl wrote:yg ana kasi tulah yg muktamad..dhaif

asbab? Razz

kata sheikh Al-Albani, dlm sanadnya ada seorang perawi bernama
يزيد بن يحيى القرشي
pengarang al-jarah wa at-ta'dil berkata: aku bertanya kepada ayahku tentagnya, beliua berkata: hadisnya tidak kuat.
kata Az-Zahabi dlm al-mizan: dia tidak dikenali
kata abu hatim: ia tidak kuat

sumber- silsilah ahadith ad-dhaifah wa al-maudhu'ah

Jazakallah ya ustazna

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ahmad Shamil on Wed May 30, 2012 1:46 pm

Ad-Dien wrote:
Abu_Zubair wrote:
Abu_Zubair wrote:
Ad-Dien wrote:
thtl wrote:yg ana kasi tulah yg muktamad..dhaif

asbab? Razz

kata sheikh Al-Albani, dlm sanadnya ada seorang perawi bernama
يزيد بن يحيى القرشي
pengarang al-jarah wa at-ta'dil berkata: aku bertanya kepada ayahku tentagnya, beliua berkata: hadisnya tidak kuat.
kata Az-Zahabi dlm al-mizan: dia tidak dikenali
kata abu hatim: ia tidak kuat

sumber- silsilah ahadith ad-dhaifah wa al-maudhu'ah

Jazakallah ya ustazna

Wa Iyyaaka
wa antum ahlul jazaa insya Allah

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by zikrulmaut_sm on Wed May 30, 2012 4:13 pm

yat wrote:jap, sebab ianya 'dhaif' boleh guna fadhail amal ke? ada tak hadis ni dari jalan yg lain atau ada hadis yg sahih/hassan yg support?

saya pun nak tanya yang sama. ada tak hadits lain yang sama maksud dengan hadits ni?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 5:45 pm

zikrulmaut_sm wrote:
yat wrote:jap, sebab ianya 'dhaif' boleh guna fadhail amal ke? ada tak hadis ni dari jalan yg lain atau ada hadis yg sahih/hassan yg support?

saya pun nak tanya yang sama. ada tak hadits lain yang sama maksud dengan hadits ni?

Dari turuq Jabir bin Nufair. Diriwayatkan oleh Al-Baihaqi dalam Syu'ab Al-Iman no. 492.

Isnad nya dhaif.Rawi Yazid bin Yahya dinilai lemah. Allahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by thtl on Wed May 30, 2012 6:02 pm

yat dan zsm,

sebelum nak amal hadis ni sebagai pendorong zikrullah, kita kena tahu fiqh zikir dulu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by zikrulmaut_sm on Thu May 31, 2012 8:09 am

thtl wrote:yat dan zsm,

sebelum nak amal hadis ni sebagai pendorong zikrullah, kita kena tahu fiqh zikir dulu.

maksud syeikh, "zikir" ni bukan saja wirid secara lisan, tapi melibatkan semua aspek: hati, lisan, dan perbuatan. begitu ke?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by thtl on Thu May 31, 2012 2:28 pm

ya betul.

bahkan seharian kita bebas dari sebarang maksiat pun di kira kita sedang berzikir kerana kita sentiasa menjaga larangan Allah SWT

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Razmin78 on Fri Jun 01, 2012 5:27 pm

Boleh juga lihat dalam Silsilah al-Sahihah: Hadith no. 74 hingga 81.

Soalannya:

Adakah ahli syurga boleh berasa menyesal sedangkan mereka perasaan menyesal itu adalah suatu bentuk penyiksaan yang sepatutnya mereka sejahtera daripadanya? (Lagipun perasaan menyesal itu ialah suatu bentuk siksaan kepada ahli neraka yang tidak mungkin dimiliki oleh ahli syurga.)

Berkata al-Hafidz Ibn Rajab dalam Jami' al'Ulum wa al-Hikam:
وقد جاء عن بعض السلف أنه قال : يعرض على ابن آدم يوم القيامة ساعات عمره ، فكل ساعة لم يذكر الله فيها تتقطع نفسه عليها حسرات

Telah berpendapat sebahagian daripada salaf: "Dibentangkan atas anak Adam pada hari kiamat, waktu-waktu dalam umurnya (di dunia).Dan setiap kali ada waktu yang tidak disebut ALLAH di dalamnya datanglah padanya rasa menyesal."

Jadi, rasa menyesal itu ada ketika berlakunya pembentangan amal semasa hisab (yakni sebelum masuk syurga). Setelah dimasukkan ke dalam syurga perasaan itu hilang.

Allahu a'lam.....

Razmin78
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 27/11/2011
Age : 38
Location : Alor Setar - Kulim

Back to top Go down

Re: Hadits ahli syurga menyesali satu jam yang mereka lewati di dunia tanpa berzikir

Post by Sponsored content Today at 9:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum