Kitab yg membahaskan isu waswas

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Nizam on Wed May 30, 2012 8:13 am

Assalammualaikum

Nak tanya kitab apa yg membahaskan pasal masalah waswas dan cara menanganinya?

_________________
Add Facebook: https://www.facebook.com/albaghani
Nizam
Nizam
Admin
Admin

Posts : 883
Points : 1170
Join date : 24/11/2011
Age : 35
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by myzyruz on Wed May 30, 2012 8:17 am

waalaikumussalam wbr

akhi, maaf, sy xtahu buku apa yg ada, mungkin yg ahli yg lain boleh berikan.
cuma saya nak kongsikan dulu saya pernah mendengar ceramah ustaz sy, yang belajar di Univ. Umm Qura', bahawa jika was2 kena lawan. Kalau kanak2 tu, kalau was-was dia suruh pukul sedikit agar dia ingat dan tidak was-was lagi.

Bagi saya, jika was-was, contohnya kentut atau tidak ke contohnya, abaikan sehingga betul2 berbau atau kita atau org terdekat yang terdengar/tercium bau. jadi wuduk itu sah. Tapi wallahu'alam.
myzyruz
myzyruz
Moderator
Moderator

Posts : 137
Points : 205
Join date : 25/11/2011
Age : 34
Location : Kelantan

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by thtl on Wed May 30, 2012 8:25 am

ada dua kitab:

1. Ighatsah al-Lahafan oleh Ibn Qayyim (ada terjemahan Indo)

2. Talbis Iblis oleh Ibn Jauzi (ada terjemahan Melayu dan Indo)
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Nizam on Wed May 30, 2012 8:25 am

Tau, tapi ada degree waswas yg gila2

_________________
Add Facebook: https://www.facebook.com/albaghani
Nizam
Nizam
Admin
Admin

Posts : 883
Points : 1170
Join date : 24/11/2011
Age : 35
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Nizam on Wed May 30, 2012 8:26 am

Talbis iblis ana dah ada tapi dia tak bincang jelas tentang waswas

_________________
Add Facebook: https://www.facebook.com/albaghani
Nizam
Nizam
Admin
Admin

Posts : 883
Points : 1170
Join date : 24/11/2011
Age : 35
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 8:38 am

myzyruz wrote:waalaikumussalam wbr

akhi, maaf, sy xtahu buku apa yg ada, mungkin yg ahli yg lain boleh berikan.
cuma saya nak kongsikan dulu saya pernah mendengar ceramah ustaz sy, yang belajar di Univ. Umm Qura', bahawa jika was2 kena lawan. Kalau kanak2 tu, kalau was-was dia suruh pukul sedikit agar dia ingat dan tidak was-was lagi.

Bagi saya, jika was-was, contohnya kentut atau tidak ke contohnya, abaikan sehingga betul2 berbau atau kita atau org terdekat yang terdengar/tercium bau. jadi wuduk itu sah. Tapi wallahu'alam.

Itu qawaid fiqhiyyah yang utama.. "Al-Yakin la yuzal bi al-Syaq"..

dalil:



أنه شكا إلى رسول الله صلى عليه وسلم الرجل الذي يخيل إليه أنه يجد الشيء في الصلاة. فقال لاينفتل أو لاينصرف حتى يسمع صوتا أو يجد ريحا.


Bahawa ada seseorang mengadu kepada Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam, bahawa seakan-akan dia merasai sesuatu dalam solatnya. Rasulullah lalu bersabda: "Jangan kamu pindah atau pergi sehinggalah kamu mendengar bunyi atau mencium baunya." (Riwayat Bukhari)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 8:42 am

Penyu wrote:Talbis iblis ana dah ada tapi dia tak bincang jelas tentang waswas

Talbis iblis edisi lengkap ke tuu? Rasanya talbis iblis memang detail mengenai was-was

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by thtl on Wed May 30, 2012 10:22 am

Lihat bab 1: Talbis Iblis kepada orang awam
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Nizam on Wed May 30, 2012 7:37 pm

thtl wrote:ada dua kitab:

1. Ighatsah al-Lahafan oleh Ibn Qayyim (ada terjemahan Indo)

2. Talbis Iblis oleh Ibn Jauzi (ada terjemahan Melayu dan Indo)

kat dien ada tak?

_________________
Add Facebook: https://www.facebook.com/albaghani
Nizam
Nizam
Admin
Admin

Posts : 883
Points : 1170
Join date : 24/11/2011
Age : 35
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by thtl on Wed May 30, 2012 7:50 pm

dien belum ada, minggu depan dia turun KL shopping buku kat toko buku Indo di wisma Yakin
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 8:53 pm


Ye belum ada, insyaAllah akan datang.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 5:20 pm



Ada terjumpa semasa borong kitab, tapi tak membelinya.
kata aluan kitab ini dari DYQ


Kitab yg membahaskan isu waswas 549287_a2f04ac4-f95e-11e0-9e38-0a5931380690

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 5:22 pm

Kalau DYQ rekomen, kira OK ler tu, kenapa dien x beli??
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 5:37 pm

thtl wrote:Kalau DYQ rekomen, kira OK ler tu, kenapa dien x beli??

sebab saya nak suruh Akhi Al-Baghani yang beli, saya ada talbis iblis cukup ler..hee

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 5:47 pm

dien beli semalam ke Talbis Iblis, atau dah lama ada.
dien punya terjemahan sapa? syed ahmad semait, PN singapore ke?
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 5:59 pm

thtl wrote:dien beli semalam ke Talbis Iblis, atau dah lama ada.
dien punya terjemahan sapa? syed ahmad semait, PN singapore ke?

Syed Ahmad semait tu sape? saya tak pernah beli terbitan PN tuu..ok ke PN ??

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 6:05 pm

PN ni macam PTS sekarang laa..antara penerbit terawal yg terjemah2 kitab klasik arab. syed ahmad semait tu tuan mufti republik singapore...
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 6:13 pm

thtl wrote:PN ni macam PTS sekarang laa..antara penerbit terawal yg terjemah2 kitab klasik arab. syed ahmad semait tu tuan mufti republik singapore...

Di kedai syeikh Alamghiri ada beberapa sahaja terbitannya..antaranya al-Roh lil Ibn Qayyim.. manhaj penerbit ni salaf au khalaf? maqbul au mardud?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 6:18 pm

mestilah khalaf. buku2 keluaran depa, depa terjemah edisi lama, tanpa tahqiq. tapi bagusnya depa terjemah kitab2 Ibn Qayyim
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 6:36 pm

thtl wrote:mestilah khalaf. buku2 keluaran depa, depa terjemah edisi lama, tanpa tahqiq. tapi bagusnya depa terjemah kitab2 Ibn Qayyim

memang tak pernah beli terbitan PN..tak tahu manhaj penulisan mereka macam mana..setakat ini indo menjadi pilihan utama

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 6:59 pm

kerja PN ni depa terjemah juga, macam Indo dok buat, cuma depa tak pilih edisi kita yg dah ditahqiq. depa terjemah kitab asal tanpa tahqiq...ada org yg suka camtu...
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 7:12 pm

thtl wrote:kerja PN ni depa terjemah juga, macam Indo dok buat, cuma depa tak pilih edisi kita yg dah ditahqiq. depa terjemah kitab asal tanpa tahqiq...ada org yg suka camtu...

edisi tahqiq penting untuk penambah baikan..

p/s- saya dah post yang dibeli di off topik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Nizam on Wed Jun 06, 2012 4:44 pm


_________________
Add Facebook: https://www.facebook.com/albaghani
Nizam
Nizam
Admin
Admin

Posts : 883
Points : 1170
Join date : 24/11/2011
Age : 35
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by thtl on Wed Jun 06, 2012 4:49 pm

kos pos pun boleh tahan tu...berat.

kalau enta balik KL, jumpa aje Nawi kat shah alam je, dia dok flet, ana dah pegi flet dia...
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Nizam on Wed Jun 06, 2012 4:56 pm

leh gak, or ana tunggu kat stesen komuter ka

_________________
Add Facebook: https://www.facebook.com/albaghani
Nizam
Nizam
Admin
Admin

Posts : 883
Points : 1170
Join date : 24/11/2011
Age : 35
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Kitab yg membahaskan isu waswas Empty Re: Kitab yg membahaskan isu waswas

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum