Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

View previous topic View next topic Go down

Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by seijiseimura84 on Thu May 31, 2012 7:02 pm

salam
nabi diturunkan sebagai sebuah rahmat, sebagai role model kepada manusia.

Setiap kisah nabi, akan disusuri dgn kisah2 kesusahan dan kesukaran yg lantas, dgn tabah dan penuh kesabaran, kejayaan dikecapi
Malah dlm kisah nabi....byk isu2 yg boleh menjadi teladan dan ilham kepada umat islam dlm mengharungi dugaan dan kesukaran dlm hidup kita.

Ironinya.....kadang2 kita lebih mudah mendapat ilham dan teladan dari cerita2 dan kisah2 yg bukan berasal dari nabi. Kadang2 diceritakn kisah bagaimana steve jobs dari kecil dibuang anak, tidak sekola, dibuang universiti lantas berjaya kerana kesungguhan dan nekadnya

Namun, kebanyakan kita, kurang pula menjadikan kisah nabi sebagai teladan dan ilham. Sedangkan kesukaran yg dialami oleh steve jobs , kesukaran nabi adalah lebih jauh dasyat. Sedangkan nabi adalah rahmat..akhlak nabi adalah quran...mengapakah kita masih gagal belajar dari kisah nabi

Ini teori saya....adakah kerana kita melihat nabi dlm kaca mata yg salah. Maksudnya di sini, kita sentiasa melihat nabi sebagai manusia yg tabah, akhlak yg baik disebabkan kerana adanya "jagaan" dari allah. Atau dengan katalain....ketabahan dan akhlak nabi sudah diset sejak azali lagi. Tapi manusia mcm steve jobs tiada bentuk jagaan ini. Manusia tanpa "jagaan" ini membentuk tabah dng cara berusaha. Ia bukan diset secara azali,.....sebaliknya diusahakan secara bersendiri

Sedangkan kita tahu...nabi adalah manusia biasa. Ketabahan baginda,kesabaran baginda adalah suatu bentuk yg diusahakan. Bukan kerana ia telah diset sejak azali

Hmmm....rasanya statement saya mungkin timbul kontroversi....utk setakat ni korang fhm ke maksud saya ni?

Tujuan topik
kenapa kita gagal mengambil ikhtibar dari kisah nabi?
dan utk membincangkan teori saya dan bagaimanakah membetulkan kaca mata yg salah ini

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by thtl on Thu May 31, 2012 7:28 pm

doc kena tau bila nak guna seerah Nabi, seerah sahabat dan seerah dari Barat mengikut topik, audience dan program tu program apa.
Islam tak rigid kerana kita boleh ambil mana-mana kisah asalkan ia membawa mesej yg positif.

Kalau program tsb adalah program Usahawan, business, inovasi dan kreativiti, maka seerah steve jobs adalah menasabah sebab kena dgn zaman sekarang...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by Ad-Dien on Thu May 31, 2012 7:30 pm



sebab tu salah satu fiqh yang bagus untuk kita belajar adalah fiqh sirah. Boleh dapati kitab-kitan fiqh sirah sama ada karya Syeikh Al-ghazali atau Syaikh Al-buti

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by thtl on Thu May 31, 2012 7:47 pm

doc seiji rasa bersalah kalau dia quote seerah Steve JObs...

jawapannya, tak ada masalah...benda baik ni buat masa ni berada di Barat dan jepun, maka utk kes semasa kita kena sebut kejayaan mereka..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by seijiseimura84 on Thu May 31, 2012 8:49 pm

tak maksud saya di sini......
kebanyakan kita memikirkan nabi ni manusia unik....ya mmg saya akui sifat kerasulannya. Apa yg saya cuba maksudkan, memandangkan manusia melihat baginda sebagai manusia special....kita anggapkan mmg dah natural dah utk nabi mempunyai sikap profesional seperti tidak putus asa dan sekian

dgn kata lain, manusia special vs manusia biasa.....of courselah manusia special menang

tp steve jobs adalah manusia biasa.....jadi kejayaannya membuatkan org terfikir, kalau dia boleh kenapa tidak aku?

tp tidak seperti nabi muhammad....memandangkan baginda adalah manusia special....kejayaan nabi membuatkan org fikir, ala dia nabi, sebab tu berjaya...aku ni manusia biasa....lantas menyebabkan gagal melihat peristiwa mesej nabi sebenarnya adalah suatu contoh yg boleh dijadikan iktibar pada umat islam

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by thtl on Thu May 31, 2012 8:59 pm

Nabi pun manusia biasa je:


AQ 18:110 [Katakanlah: Sesungguhnya aku ini manusia biasa seperti kamu, yang diwahyukan kepadaku: "Bahwa sesungguhnya Tuhan kamu itu adalah Tuhan yang Esa". Barangsiapa mengharap perjumpaan dengan Tuhannya, maka hendaklah ia mengerjakan amal yang saleh dan janganlah ia mempersekutukan seorangpun dalam beribadat kepada Tuhannya".]


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by seijiseimura84 on Thu May 31, 2012 9:03 pm

saya bagi contoh

ali adalah anak yatim.....dia merasakan dia adalah org yg malang...tidak ada harapan utk maju

namun apabila terbaca kisah steve jobs....barulah dia sedar....kesengsaraan steve jobs lagi besar apa yg dihadapi...namun kerana semangat tidak berputus asa....steve jobs berjaya dlm hidupnya

yg hairannya....nabi kita pun alami sengsara yg sama...tp hairan kenapa tak ramai dpt ambil ikhtibar....sedangkan nabi muhammad pun adalah anak yatim...tp perkara itu tidak menghalang dia menjadi pemimpin apatah lagi seorang general

ini sebab....kebanyakan kita melihat nabi sebagai manusia special tak sama dgn manusia biasa.... Ala2 mcm kes ptptn....si miskin bising....ala kau kaya bolehlah bayar hutang, tak macam aku miskin

disebabkan nabi tergolong dlm manusia special....kita tidak terfikir bahawa susah payah dan derita boleh ditempuhi oleh manusia biasa sebab kita anggapkan nabi itu manusia special. kita andaikan kejayaan nabi adalah disebabkan dia special. Bukan kerana dia benar2 berusaha sebagai manusia biasa utk maju

sedangkan hakikatnya nabi adalah manusia biasa

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by zikrulmaut_sm on Thu May 31, 2012 9:09 pm

selain sirah Nabi, ada sirah para sahabat, para tabi'in, dan para tabi'tabiin.

pada pendapat saya, sirah Nabi lebih berat kepada aspek agama, di mana banyak menjadi rujukan untuk hukum hakam agama, di samping menjadi sunnah ikutan/moral value.

bagi sirah sahabat dan generasi seterusnya, lebih kepada mengambil pengajaran/moral value dan kurang diberatkan kepada bab hukum hakam. maka, pada pendapat saya, kalau ikut yang dr. seiji cakap ni, alternatif kisah steve jobs adalah kisah para sahabat dan generasi-generasi kemudiannya.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by thtl on Thu May 31, 2012 9:25 pm

terbaik

generasi sekarang tak tau kisah tabi' tabi'in tu..

lagipun kitab sifatu safwah pun belum diterjemah lagi...

namun kisah2 usahawan spt steve jobs tu boleh pakai, tak ada masalah..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by zikrulmaut_sm on Thu May 31, 2012 9:34 pm

thtl wrote: terbaik

generasi sekarang tak tau kisah tabi' tabi'in tu..

lagipun kitab sifatu safwah pun belum diterjemah lagi...

namun kisah2 usahawan spt steve jobs tu boleh pakai, tak ada masalah..

susah la nak dapat yang sahih. selalunya yang ada ni cerita dongeng hassan al-basri, rabiatul adawiyah, 1001 malam, dll. hehehe

kat saya ada satu ebook Bidayah wanNihayah, tapi cuma jilid zaman khulafa' ar-rasyidin. tak ada yang terjemahan semua jilid dalam bentuk ebook. mungkin kalau doc berminat, boleh download kat sini: http://www.mediafire.com/?wuicvry7j7t4ww2

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by seijiseimura84 on Sat Jun 02, 2012 10:37 am

aiyaya.....nmpknya mesej saya gagal diketengahkan

begini maksud saya
andaikata si mamat hilang kasut.....terpaksa dia berkaki ayam balik ke rumah dan akhirnya berputus asa kerana tak tahan

saya katakan kenapa kamu berputus asa, nabi dulu berhijrah dgn berkaki ayam....kalau nabi boleh mengapa tidak kita

Lantas dia menjawab ALA.......DIA NABI, KITA NI MANUSIA BIASA, MANA BOLEH SAMA

Itulah yg saya maksudkan....
sedangkan kisah nabi menunjukkan kepada kita,...kita mampu melakukan apa jua yg kita mahu. Kalau nabi boleh, mengapa kita tidak boleh?

Namun kawan saya tidak mampu mengambil teladan dari kisah di atas
Kerana kawan saya sudah pun menganggap nabi sebagai manusia special...jadi mana boleh ditandingi oleh manusia biasa mcm kita

Tetapi sebaliknya jika kawan saya melihat nabi sebagai manusia biasa....maka dia akan katakan...oh ya.....kalau nabi boleh, kenapa kita tak boleh?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 11:21 am

Rasulullah itu telah diisytiharkan sebagai contoh dan icon:

surat Al-Ahzab, 33: 21 yang berbunyi:
“(Sesunggunya pada diri Rasulullah saw. terdapat contoh tauladan bagi mereka yang menggantungkan harapannya kepada Allah dan Hari Akhirat serta banyak berzikir kepada Allah).”

apa yg sulit bagi kita untuk menjadikan Baginda sebagai icon dan contoh teladan?
Jika kita rasa tidak mampu, bagaimana dengan khulafa' ar-rasyidin?

kalau kita rasa tak mampu, bagaimana dengan para sahabat baginda yg lain?

jika tak mampu, bagaimana dgn generasi pertama, kedua dan ketiga?

cth: solat malam baginda tidak melebihi 11 rakaat.

baginda berpuasa, Isnin Khamis dan pada bulan2 putih (13, 14 dan 15 setiap bulan)

apakah itu superhuman? atau impossible utk kita ikuti?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by seijiseimura84 on Sat Jun 02, 2012 11:48 am



apakah itu superhuman? atau impossible utk kita ikuti?[/quote]
Itulah yg saya maksudkan disebabkan ramai memandang baginda adalah superhuman.. Kebanyakan tiada keyakinan urk beramal atau mengambil teladan.soalnya bagaimana kita boleh memecahkan mentaliini

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 11:55 am

Beriman kpd Nabi adalah rukun Iman.

jika mereka tidak belajar akidah, rukun Iman, camna depa nak nak ikuti sesuatu icon?

nabi Muhammad saw ni tidak dipelajari, tidak dipopularkan sebagaimana popularnya datuk CT Nurhaliza, tidak sepopular para selebriti, maka sudah tentu, masyarakat tidak ada keyakinan utk menjadikan nabi sebagai icon mereka.
lagipun mereka sudah anggap ia sebagai out of date.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Memperbetulkan tanggapan dlm menafsir kisah nabi

Post by Sponsored content Today at 9:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum