status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by yat on Thu May 31, 2012 11:17 pm

" Kiamat tidak akan berlaku...sehingga muncul 30 orang penyamar, pembohong dan penipu, mereka mengaku sebagai pesuruh ALLAH "..[ sabda Nabi Muhammad saw; diriwayatkan di soheh Bukhari, soheh Muslim, Tirmidzhi]

try cr dlm lidwa tkdr

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by zikrulmaut_sm on Fri Jun 01, 2012 6:20 am


-Shahih Muslim-
Kitab Cobaan Dan Tanda-Tanda Hari Kiamat
Bab 10: Kiamat tidak akan terjadi sebelum seseorang melewati kuburan orang lain, lalu ia berharap dapat menggantikan tempat si mayit karena beratnya cobaan dunia

حَدَّثَنِي زُهَيْرُ بْنُ حَرْبٍ وَإِسْحَقُ بْنُ مَنْصُورٍ قَالَ إِسْحَقُ أَخْبَرَنَا و قَالَ زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ وَهُوَ ابْنُ مَهْدِيٍّ عَنْ مَالِكٍ عَنْ أَبِي الزِّنَادِ عَنْ الْأَعْرَجِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى يُبْعَثَ دَجَّالُونَ كَذَّابُونَ قَرِيبٌ مِنْ ثَلَاثِينَ كُلُّهُمْ يَزْعُمُ أَنَّهُ رَسُولُ اللَّهِ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ رَافِعٍ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ أَخْبَرَنَا مَعْمَرٌ عَنْ هَمَّامِ بْنِ مُنَبِّهٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِمِثْلِهِ غَيْرَ أَنَّهُ قَالَ يَنْبَعِثَ



Hadis riwayat Abu Hurairah رضي الله عنه: ia berkata:Dari Nabi صلی الله عليه وسلم, beliau bersabda: Kiamat tidak akan terjadi sebelum dibangkitkan dajjal-dajjal pendusta yang berjumlah sekitar tiga puluh, semuanya mengaku bahwa ia adalah utusan Allah

Hadits marfu'
Nomor: 5205
Sumber: http://hadith.al-islam.com/Bayan/ind
/


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 4:57 pm


لا تقوم الساعة حتى يقتتل فئتان ، فيكون بينهما مقتلة عظيمة ، دعواهما واحدة . ولا تقوم الساعة حتى يبعث دجالون كذابون ، قريبا من ثلاثين ، كلهم يزعم أنه رسول الله


Takhrij:

Hadith ini diriwayatkan oleh syeikhain dalam sahih mereka. Muttafaq'alaih. Sanad hadith ini diriwayatkan daripada Abu Hurairah

Al-Bukhari no. 3609, 7121
Muslim no. 157

Abu Daud dan Al-Tirmizi turut meriwayatkan hadith ini dalam Sunan mereka namun sanadnya daripada Thauban maula Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam

Abu Daud no.4252
Al-Tirmizi no. 2219, beliau menilai hadith ini hasan sahih.

wallahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by yat on Sat Jun 02, 2012 11:03 pm

ada sapa2 keep track ke, berapa orang dah?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 6:41 am

tak ader la yat, kalau keluar senarai 30 tu mmg gempaq satu dunia...hehehe

tapi counting dia start dgn abu Jahal dan yg orang dok tunggu yg akhir tu...yg diperangi oleh Jesus

kat tanah arab ni ramai sangat dajjal, gaddafi, basyar assad, mobarak...sebelum tu, gamal naser, hafiz al-assad, shah iran...khomeini..

ada dua istilah, Dajjai atau Dajjal


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 9:59 am

yat wrote:ada sapa2 keep track ke, berapa orang dah?

nak tahu kena beli buku saya yang dicetak oleh best seller kelak...hehe,

dalam tu ada saya nukilkan maksud hadith ini.. insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 10:20 am

ewah, sempat promosi buku dia lagi...


kasilah 15 nama ke? bagilah preview sikit...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 10:27 am

thtl wrote:ewah, sempat promosi buku dia lagi...


kasilah 15 nama ke? bagilah preview sikit...

Saya buat huraian ringkas sahaja..kalau nak detail kena rujuk kitab yang khas bab sejarah kazzabun wa dajjalun ni..
kebetulan akhi yat tanya soalan yang ada saya tuliskan, jadi promosi lah..ehee..

Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 10:44 am

yealaa...takkan tak nak cerita langsung...nak tunggu dien mungkin 2013 atau 2014

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 10:49 am

thtl wrote:yealaa...takkan tak nak cerita langsung...nak tunggu dien mungkin 2013 atau 2014

amboi mintak 2013 dan 2014 ke..hehe.. insyaAllah dalam proses lah..

hadith tu bukan menyatakan nabi palsu tu fix 30 orang sahaja...di zaman itu dan selepas kewafatan Nabi hingga zaman khalifah dan seterusnya, jumlah nabi palsu melebihi 30 orang. Hanya sahaja 30 tu merujuk kepada mereka yang terkenal dan punya pengikut yang besar dan berpengaruh sahaja... 4 daripadanya adalah wanita..

ok dah bagi hint.. jangan lupa dapatkan di pasaran anda.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 10:55 am

kalau ikut pengiraan dien kardawi, 30 dajjal tu sudah pun muncul laa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 11:06 am

thtl wrote:kalau ikut pengiraan dien kardawi, 30 dajjal tu sudah pun muncul laa..

aik??? :shock:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 11:48 am

Hanya sahaja 30 tu merujuk kepada mereka yang terkenal dan punya pengikut yang besar dan berpengaruh sahaja... 4 daripadanya adalah wanita..

cuba dien kasi 10 nama pun tak apa dan 2 dajjal wanita..

selebihnya ..dien habaq, sila rujuk buku saya. itu kasi suspen sikit.. Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 11:57 am



dalam buku tu pun tak sampai 10 nama daa.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 12:00 pm

sebab tu yat tanya, senarai 30 Dajjal tu dah pernah keluar ke list dia..

dien habaq, sila lihat buku saya..

sekarang dien habaq, ada, tapi kurang dari 10 nama saja... :face: :shock:

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 12:13 pm

thtl wrote:sebab tu yat tanya, senarai 30 Dajjal tu dah pernah keluar ke list dia..

dien habaq, sila lihat buku saya..

sekarang dien habaq, ada, tapi kurang dari 10 nama saja... :face: :shock:

hehe.. tu kena rujuk fathul bari dan Aunul Ma'bud, dalam tu pun tak syarahkan semua 30 ya syeikh..

30 tu seperti majaz, kemuncaknya adalah Dajjal.

وانه والله لا تقوم الساعة حتى يخرج ثلاثون كذابا اخرهم الاعور الكذاب


Demi Allah, tidak akan tiba hari kiamat sehingga muncul tiga puluh orang pembohong besar dan yang terakhir dari mereka ialah yang buta sebelah matanya, pembohong besar. [Musnad Ahmad, Al-Hithami dalam Majmu' Zawaid. Sanad hadith ini dari Samurah bin Jundab]

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 12:20 pm

sebab tu cuba dien lihat balik kronologi thread..

yat tanya, apakah senarai tu dah ada...

maka sekarang dien kardawi akui, 30 tu hanya majaz, maksudnya tak ada lagi ulama yg perincikan senarai 30 nama tu..

itu je..

cuma cara dien buat suspens tu seolah-olah, buku dien ada senarai 30 nama tu...

sekarang, baru tau buku dien pun tak adala senarai tu...

kenapa perlu banyak sangat tariannya... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 12:36 pm



akhi yat tanya dah ada track... saya cakap lah dalam buku saya explain maksud nya...

saya belum jumpa mana-mana kitab yang list 30 tu semua.. sebab yang tercatat famous tu tak ramai...

musailamah, thulaihah, Harith dan sebagainya... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 12:42 pm

tak apa...biar yat clarify apa yg dia nak sebenarnya..

yat tanya, sapa-sapa keep track...maksudnya sesiapa yg ikuti senarai 30 ni..itu maksudnya, kalau sapa-sapa yg dah keep track, yg mengikuti dgn kajian, senarai 30 tu dah berapa yg dipenuhi?

itu yg saya faham dari yat.

apa pun. tunggu yat clarify..

cuma dalam list dien (dalam buku dien yg bakal terbit), dah berapa orang dajjal dari 30 tu..

saya minta dien senaraikan nama2 yg dien dah track sebagai sebahagian dr list 30 tu...


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 1:02 pm

thtl wrote:tak apa...biar yat clarify apa yg dia nak sebenarnya..

yat tanya, sapa-sapa keep track...maksudnya sesiapa yg ikuti senarai 30 ni..itu maksudnya, kalau sapa-sapa yg dah keep track, yg mengikuti dgn kajian, senarai 30 tu dah berapa yg dipenuhi?

itu yg saya faham dari yat.

apa pun. tunggu yat clarify..

cuma dalam list dien (dalam buku dien yg bakal terbit), dah berapa orang dajjal dari 30 tu..

saya minta dien senaraikan nama2 yg dien dah track sebagai sebahagian dr list 30 tu...


Aiwah, saya tersenyum dengan tread ni..kerana saya dapati ada hikmah pada diri saya, alhamdulillah.

syeikh tahu tak..para mujtahid silam khilaf pendapat salah satunya sebab perbezaan dalam konteks memahami nas dan dalil AQ dan AS.... sama macam kita lah...berbeza dalam memahami konteks dari soalan akhi yat... Ini satu kurniaan Ilahi buat kita dalam mencari titik pertemuan Smile

dalam senarai saya tak ramai.. saya ada listkan di atas tu...antaranya musailamah, harith , thulaihah dan termasuk mirza ghulam ahmad.. yang tu kontemporari..

mereka semua punya kriteria 30 orang tu...berkuasa, berpengaruh, ada ramai pengikut dan sebagainya. Allahua'lam syeikh, betulkan saya andai tersalah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 1:10 pm

kalau dien nak senaraikan 8 orang dien kena senaraikan dgn hujah..dan memenuhi kriteria hadis tu..barulah yat akan puas hati.

cth: 8 orang yg diyakini termasuk dalam senarai 30 itu, antaranya:

1. Musailamah al-kazzab

ia termasuk dajjal kerana dia mengisytiharkan dirinya Nabi. nama sebenar Musailamah ialah.... ia berasal dari Yaman..tersebut dalam tarikh Ibn Hisham, ms xxx..dalam bidayah wal nihayah..

2. Thulaihah
atau nama sebenarnya...

itulah tracking yg yat nak

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by yat on Sun Jun 03, 2012 1:21 pm

nak kena rephrase balik soalan...

kot2 ada ilmuwan/ulamak yang keep track senarai ini, yg saya nampak menagku utusan Allah ni kirtanya nabi palsu la kot....kalau yg macam dien cakap yg popular, saya ambik contoh macam Qadiyani ke (wallahualamn), kalau macam terkenal kat malaysia jek macam kahar ahmad tak dikira kot....

even dari p[engikut agama sikh (sikh ni hindu campur islam) pun ada mengaku dia macam 'wakil tuhan' iaitu pengasas dia Guru nanak...saya tak tau la ni masuk dalam list ke tak

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 1:30 pm

itulah, ana nak tengok senarai dien tu...rasanya dien ambil dari kitab klasik, maka ia terhad pada nabi2 palsu di tanah arab ajela...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by yat on Sun Jun 03, 2012 2:38 pm

http://en.wikipedia.org/wiki/Guru_Nanak_Dev

The next day, he spoke to pronounce, "There is neither Hindu nor Mussulman (Muslim) so whose path shall I follow? I shall follow God's path. God is neither Hindu nor Mussulman and the path which I follow is God's."[6] Guru Nanak said that he had been taken to God's court. There, he was offered a cup filled with amrit (nectar) and given the command "This is the cup of the adoration of God's name. Drink it. I am with you. I bless you and raise you up. Whoever remembers you will enjoy my favour. Go, rejoice of my name and teach others to do so. I have bestowed the gift of my name upon you. Let this be your calling." From this point onwards, Nanak is described in accounts as a Guru, and Sikhism was born.[11]

macam israk mikraj tapi version sikh la pulak...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 3:10 pm

masalahnya Guru Nanak ni menyesatkan bangsa Sikh aje, umat manusia lain depa tak kacau. ia sama kes dgn Kahar Rasul Melayu tu atau Elijah Muhammad, the black prophet yg fokusnya kpd black america sahaja...

apakah ia dikira dajjal yg 30, itu kita tak pasti...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Sponsored content Today at 6:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum