status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by yat on Thu May 31, 2012 11:17 pm

First topic message reminder :

" Kiamat tidak akan berlaku...sehingga muncul 30 orang penyamar, pembohong dan penipu, mereka mengaku sebagai pesuruh ALLAH "..[ sabda Nabi Muhammad saw; diriwayatkan di soheh Bukhari, soheh Muslim, Tirmidzhi]

try cr dlm lidwa tkdr

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down


Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 1:30 pm

itulah, ana nak tengok senarai dien tu...rasanya dien ambil dari kitab klasik, maka ia terhad pada nabi2 palsu di tanah arab ajela...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by yat on Sun Jun 03, 2012 2:38 pm

http://en.wikipedia.org/wiki/Guru_Nanak_Dev

The next day, he spoke to pronounce, "There is neither Hindu nor Mussulman (Muslim) so whose path shall I follow? I shall follow God's path. God is neither Hindu nor Mussulman and the path which I follow is God's."[6] Guru Nanak said that he had been taken to God's court. There, he was offered a cup filled with amrit (nectar) and given the command "This is the cup of the adoration of God's name. Drink it. I am with you. I bless you and raise you up. Whoever remembers you will enjoy my favour. Go, rejoice of my name and teach others to do so. I have bestowed the gift of my name upon you. Let this be your calling." From this point onwards, Nanak is described in accounts as a Guru, and Sikhism was born.[11]

macam israk mikraj tapi version sikh la pulak...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 3:10 pm

masalahnya Guru Nanak ni menyesatkan bangsa Sikh aje, umat manusia lain depa tak kacau. ia sama kes dgn Kahar Rasul Melayu tu atau Elijah Muhammad, the black prophet yg fokusnya kpd black america sahaja...

apakah ia dikira dajjal yg 30, itu kita tak pasti...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Nizam on Sun Jun 03, 2012 3:12 pm

mcm Mirza Ghulam Ahmad, Ayah pin, pengasas bahai faith kot

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by yat on Sun Jun 03, 2012 3:43 pm

tapi sikh ada 30 juta penganut dia....

keyword dia popular kot...kalau popular rasa tak susah nak cari, tambah2 yg berkaitan dgn islam....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 3:54 pm

kena baca buku dien yg bakal terbit di bawah brand Bestseller sdn bhd, apa definisi dien kardawi mengenai dajjal yg 30 tu..ciri2 utamanya....sama2 kita tunggukan keluarannya...samada Khomeini, bahai, sai baba, guru nanak, ayahpin termasuk dalam senarai 30

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 6:03 pm

thtl wrote:kena baca buku dien yg bakal terbit di bawah brand Bestseller sdn bhd, apa definisi dien kardawi mengenai dajjal yg 30 tu..ciri2 utamanya....sama2 kita tunggukan keluarannya...samada Khomeini, bahai, sai baba, guru nanak, ayahpin termasuk dalam senarai 30


Bab nabi palsu berada dalam bab ke hadith ke 4 dalam buku tu.Saya buat list sedikit yang pernah direkodkan daripada kitab turath. Nama yang saya sebutkan tu saya ada tulis serba sedikit berkenaan mereka. Yang perempuan saya nyatakan seorang sahaja dan explain sedikit mengenainya..

saya asalnya nak explain banyak cuma buku tu bukan mengenai nabi palsu sahaja. Ada tanda-tanda kiamat lain lagi, jadi tak dapat lah nak tulis detail.. Tapi mungkin kita sama-sama boleh buat kajian khusus mengenai bab ini memandangkan akhi semua ada keinginan nak tahu list kesemua 30 orang tu.


p/s- saya bukan kedekut, kalau nak saya quote apa yang saya tulis dalam buku tu boleh je, tak perlu tunggu buku saya keluar pun takpe.. saya ni bukan "best seller writter" pun.. huhu... tugas saya menyampaikan apa yang saya tahu dan belajar apa yang saya tak tahu, insyaAllah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 6:27 pm

tak payah lah dien, sebab nampaknya yat tu nak tau ada tak kitab yg dah senaraikan 30 tu..kalau tak ada, jadikan projek dien akan datang ek?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 6:32 pm

thtl wrote:tak payah lah dien, sebab nampaknya yat tu nak tau ada tak kitab yg dah senaraikan 30 tu..kalau tak ada, jadikan projek dien akan datang ek?

insyaAllah..ehh kalau nak saya quote kan pun takpe.. saya tak kisah pun.. projek akan datang insyaAllah, saya tak ada masalah untuk mengkaji.

Mungkin kita boleh bagi tajuk dan kajian ni kepada mereka yang nak mencebur bidang penulisan? Anyone ?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 6:34 pm

ust AZ...fulltime editor dan writer

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 6:45 pm

thtl wrote:ust AZ...fulltime editor dan writer

kalau fulltime editor susah nak jadi writor sepenuhnya..tugas editor ni berat syeikh.. nak betulkan karya orang ni sampai satu tahap terasa macam betulkan karya sendiri atau mungkin rasa macam lagi baik karya tu jadi karya kita sendiri...

sebab tu editor ni kekangan masa untuk menghasilkan karya..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 6:47 pm

patutler dia x masa nak berkarya sendiri dan berCINTA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 7:14 pm



Siapa nak tajuk kajian ni? Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 7:18 pm

yat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 7:33 pm

thtl wrote:yat

Ok..we wait and see Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis kiamat akan berlaku...sehingga muncul 30 orang

Post by Sponsored content Today at 3:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum