Seputar mengenai duit dan politik

View previous topic View next topic Go down

Seputar mengenai duit dan politik

Post by alDayyan on Fri Jun 01, 2012 5:25 am

Salam..

kat tempat saya ni..ada yg sokong kajaan dan ada yg anti kajaan.. mereka ada buat cerita dan fitnah mengatakan duit tu mcm duit rasuah dari kajaan.. ada yg melarang ibubapa dari mengambil duit tersebut yg mmg hak milik mereka..

soalan saya.. apakah hukumnya duit tersebut kepada mereka2 yg terpedaya dgn fitnah sebegini? rata2 yg saya dgr di kedai kopi dorg berpendapat duit tu haram kepada mereka.. dorg juga ada fitnah pada kerajaan dgn isu2 yg ntah apa2 pada saya..

sekiranya mereka ambil juga duit tersebut, perlukah mereka mohon ampun face to face dgn pm sebab mereka banyak mengumpat dan fitnah pm 2-3 hari kebelakangan ni? adakah benar duit tersebut jadi haram pada mereka?

bagaimana pula duit yg diberikan kepada peserta bersih kali ni? adakah haram juga?

mohon pandangan yg waras..


p/s: saya pernah buka thread yg sama kat AFN tapi tiada jawapan yg memuaskan bahkan thread tersebut dah bercampukaduk dgn isu2 syakwasangka terhadap gomen.. maybe tajuk thread saya tu x kena dgn persoalan saya agaknya..

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Seputar mengenai duit dan politik

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 9:38 am

wsm,

1. duit BR1M yg berjumlah RM500 kepada isi rumah yg berpendapatan kurang dari RM3000 sebulan.

Jawabnya: duit tu halal utk semua rakyat Malaysia tanpa mengira fahaman politik, agama dan etnik atau rakyat yg kutuk BN atau yg penyokong BA (pkr, pas, dap)
sebab duit ni adalah duit rakyat asalnya atau pembayar cukai dan bukan duit milik peribadi PM Najib. sekian

2. Duit yg diberi kpd peserta bersih untuk masuk ke KL dan berdemo. duit itu halal dgn dua syarat:

1. jika diberi oleh parti politik, ia adalah halal jika parti politik tsb adalah juga penaja program demo bersih tsb

2. Ia diberi oleh individu dari wang peribadi dia. maka halal.

Ia halal jika orang yg menerima duit itu beranggapan demonstrasi adalah Harus di sisinya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Seputar mengenai duit dan politik

Post by alDayyan on Fri Jun 01, 2012 10:38 am

oic.. bagaimana pula dgn duit yg org2 felda dapat rm15K setiap keluarga tu pak syeikh?
ada org2 felda yg taksub pada parti2 tertentu beranggapan duit itu adalah duit rasuah yg mana mereka beranggapan haram menerimanya..
sekiranya begitu, adakah terus jatuh hukum haram terhadap penggunaannya? jika mereka menuduh gomen dgn mcm2 tuduhan terhadap PM, maka adakah benar selagi mereka x minta maaf direct pada PM duit itu jadi haram?

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Seputar mengenai duit dan politik

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 10:43 am

sama juga, sebab duit tu datangnya dari wang felda, ia bukan wang milik peribadi PM
konsepnya jika ia wang milik bersama, maka ia halal. PM hanya tukang lulus je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Seputar mengenai duit dan politik

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 4:51 pm



saya ada mendengar dari pakcik-pakcik warga felda.. duit untuk warga felda tu akan memberi kesan akan datang, saya tak berapa faham selok-belok pergerakan kewangan felda namun menurut mereka ia ada kaitan dengan saham warga felda. Jika warga felda menerimanya, ia akan merugikan mereka di masa akan datang...

saya hanya mendengar namun tidak memahami, tidak pula bertanya sebab saya rasa saya tidak mahu campur tangan perkara di luar pemahaman saya..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Seputar mengenai duit dan politik

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 5:16 pm

mana pulak, duit tu adalah hasil dari pengapungan saham felda laa di Bursa Saham.

Pengapungan saham atau listing saham Felda ventures, felda akan dapat RM14 Bilion. Maka durian runtuh kpd felda ni merupakan bonus kpd peneroka. RM14 bilion dapat dari listing saham felda, FGVH. RM 1.6 bilion di bayar kpd 112,000 peneroka sebagai bonus listing. ada baki lagi baki RM 12.4 bilion di tangan FGVH.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Seputar mengenai duit dan politik

Post by alDayyan on Mon Jun 04, 2012 6:46 am

jazakallah pak syeikh atas ulasan.. rabbit

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Seputar mengenai duit dan politik

Post by Sponsored content Today at 6:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum