Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by osh_in_islam on Sat Jun 02, 2012 9:48 am

First topic message reminder :

Salam,

Disebabkan saya on mobile, susah nak buat search archive afn 1.0, saya nak tanya tentang solat qasar dan jamak.

Situasinya

Saya bermaustatin di Bintulu dan isteri saya mengajar di Mukah (220km) dari Bintulu. Saya pasti yang saya tak boleh jamak dan qasar bila sampai di Mukah <- Betul kan? (Ulang alik pada hujung minggu)
Persoalan saya sekiranya saya ke rumah Mentua di sarikei (300 km dari Bintulu) bolehkah saya meruksahkan solat saya dan juga di Kuching (kampung asal saya) jauhnya 600 kmk dr bintulu.

Terima kasih didahulukan

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down


Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by Ahmad Shamil on Fri Jan 24, 2014 5:29 am

boleh lakukan jamak qasar di seremban kerana anda masih dalam musafir menuju ke destinasi anda, Johor.

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Join date : 24/11/2011

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by haslina on Fri Jan 24, 2014 5:33 am

Terima kasih tuan ahmad shamil...

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_aisyah on Fri Jan 24, 2014 3:07 pm

ustaz,

balik kampung ibu ayah masih boleh qasar kan?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Join date : 03/06/2012

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by Ahmad Shamil on Sun Jan 26, 2014 7:12 pm

nabi s.a.w. qasarkan solat baginda ketika baginda ke mekah. mekah adalah kampung halaman baginda.
yang berpendapat tak boleh berhujah dengan perbuatan uthman b affan r.a. yang solat tamam apabila berada di mekah, kampung halamannya.
namun, sebahagian ulamak menyebut beliau r.a. tidak qasar sebab bimbang sebahagian org menyangka solat itu mmg asalnya 2 rakaat. jadi beliau buat tamam utk menjelaskan rakaat sebanar solat.

wallahu'a'lam

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by Warti Daud on Sun Jan 26, 2014 11:47 pm

Salam, berapa jarak perjalanan seseorang itu yg membolehkan dia melakukan solat jamak qasar? Dan selama berapa hari dia boleh solat jamak ketika bermusafir? Ini kerana ibu sya selalu pulang ke kampunf dalam masa beberapa hari atau kadang berminggu. Terima kasih.

Warti Daud
AHLI
AHLI

Posts : 43
Points : 79
Join date : 14/05/2013
Age : 22

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by Ahmad Shamil on Mon Jan 27, 2014 5:23 am

wslm
menurut mazhab imam as-syafii jarak perjalanan adalah 2 marhalah (lingkungan 85- 90km kalau x silap)
seseorang dikira bermusafir selagi dia tidak tinggal lebih dari tiga hari di sesuatu tempat, tidak termasuk hari pergi dan balik.

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Mon Jan 27, 2014 9:46 am

abu_aishah wrote:balik kampung ibu ayah masih boleh qasar kan?

Jawab:
Dalam hal ini, mazhab Hanafi telah menetapkan watan hakiki atau kampung halaman anda (rumah ibubapa anda dan rumah ibubapa isteri) dinamakan watan hakiki atau watan asli (tanah tumpah darah anda atau kampung asal anda), maka anda hilang taraf sbg musafir kerana ujudnya rumah ibubapa anda dan sanak saudara anda. Mazhab hanafi amat advance dalam isu2 yg sering diperselisihkan oleh manusia.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by Warti Daud on Wed Jan 29, 2014 4:38 am

Terima kasih ustaz atas penjelasan. Sebab selama ni kalau sya balik kampung mesti solat jamak. Tapi skrg dah tau itu tidak di kira sebagai musafir, insyallah sya akan sampaikan pada saudara lain.

Warti Daud
AHLI
AHLI

Posts : 43
Points : 79
Join date : 14/05/2013
Age : 22

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Wed Jan 29, 2014 5:24 am

Warti Daud wrote:Terima kasih ustaz atas penjelasan. Sebab selama ni kalau sya balik kampung mesti solat jamak. Tapi skrg dah tau itu tidak di kira sebagai musafir, insyallah sya akan sampaikan pada saudara lain.
mungkin perlu juga diingatkan bahawa solat yg berkait dgn musafir ialah solat qasar. manakala solat jamak dikaitkan dgn kesusahan.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Wed Jan 29, 2014 9:52 am

bila musafir atau travel, ia automatik ada kesusahan, maka itulah maksud Ibn Taymiyah, uruf safar (sifat kembara/travel) ialah kesusahan bukan jarak dan berapa hari nak menetap di sesuatu lokasi.

cth2 kesusahan dalam safar:
Jika lebuhraya, ramai org bersesak-sesak di R & R atau jem kerana ada accident. Walaupun lebuhraya itu memudahkan, tapi kesulitan semasa perjalanan kita tidak jangka.
Jika Flight, kesusahan jika travel ke negara lain, di mana tempat solat dsbnya jika ianya negara kuffar, walaupun flight itu amat memudahkan safar.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Wed Jan 29, 2014 5:27 pm

Ya betul sheikh. Cuma yg saya cuba maksudkan ialah jika ambil pendapat mazhab hanafi yg kata balik kg bukan musafir, solat jamak masih boleh dilakukan jika termasuk dlm kategori kesusahan, tapi solat qasar tak boleh. Betul ke pemahaman sy ni?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Thu Jan 30, 2014 9:59 am

sahih

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_aisyah on Thu Jan 30, 2014 6:00 pm

thtl wrote:
abu_aishah wrote:balik kampung ibu ayah masih boleh qasar kan?

Jawab:
Dalam hal ini, mazhab Hanafi telah menetapkan watan hakiki atau kampung halaman anda (rumah ibubapa anda dan rumah ibubapa isteri) dinamakan watan hakiki atau watan asli (tanah tumpah darah anda atau kampung asal anda), maka anda hilang taraf sbg musafir kerana ujudnya rumah ibubapa anda dan sanak saudara anda. Mazhab hanafi amat advance dalam isu2 yg sering diperselisihkan oleh manusia.

mohon huraian lebih lanjut ustaz.hujah2 dan alasannya.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Thu Jan 30, 2014 10:31 pm

Huraian ada dalam Fiqh Islami wa Adillatuh, jilid 2, DBP, karya Prof Dr Wahbah az-Zuhaili dari Syam.
Ana x ada kitab tsb kerana ada di Malizia...
Mazhab Hanafi ni mazhab ahli ra'yi dan mazhab resmi Daulah Uthmaniah dan juga mazhab yg banyak digunapakai di Egypt dan oleh DYQ.
Isu: kenapa Nabi saw bila balik ke Mekah , baginda jama' dan qasar kerana baginda di usir dari Mekah dan bagind serta para sahabat Mekah kehilangan semua harta benda. Tapi mazhab Hanafi melihat isu selepas Fath Makkah ialah isu mobility yakni pergerakan umat islam. Mereka lahir di Palestine tapi kerja di Jordan. Lahir di Syria tapi kerja di Madinah, warga Malaysia tapi kerja di Jizan. Jadi bila mereka pulang ke kampung kelahiran mereka, apakah status mereka sama dgn Nabi saw yg diusir dari Mekah? Itulah yg mazhab Hanafi keluarkan kaedah watan asli dan watan iqama; watan asli ialah kampung halaman anda , manakala watan iqama ialah tempat anda menetap kerana mencari rezki atau belajar.
Namun kalau anda nak pakai mazhab Ibn Taymiyah, tiada watan asli dan watan iqama, yg ada hanya watan iqama, di mana lokasi anda menetap sekarang dan jika anda balik kampung macam nabi saw balik Makkah , maka anda masih musafir. Maka jika anda lahir di taiping, kerja dan beli rumah di Kajang, Maka setiap kali anda balik ke Taiping, maka anda solat qasar, maka sudah tentu akan ditanya oleh ibubapa anda dan juga kenapa anda tak pergi solat di mesjid bersama orang kampung anda...kalau anda Imam, bolehlah anda qasar, bagaimana kalau anda makmum, maka anda terpaksa kena solat tamam juga...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by sitisu on Fri Jan 31, 2014 8:13 pm

macamana pulak situasinya kalu:

- tinggal di hulu selangor
- ziarah emak di kuala lumpur dan tido sana.
-esoknya, dari KL pergi pulak ke Kuala slangor ( tg. Karang )
-niat musaffir dari KL.
- dalam perjalanan akan melalui sedikit kawasan hulu selangor untu sampai ke Kuala selangor.
- boleh buat jamak qasar ke
kalu kira jarak dari KL - Kuala Selangor tu mmg dah boleh buat, tapi masalahnya dalam perjalanan akan msuk ke daerah hulu selangor semula sebelaum masuk ke kuala selangor.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Fri Jan 31, 2014 8:56 pm

mukim iqamah anda bukan seluruh Hulu selangor tapi satu unit kawasan yg merangkumi taman anda.
Kalau puan niat safar dari KL menuju Kuala S'ngor, tapi ia akan melalui juga Hulu Selangor, ia tidak membatalkan niat safar anda kerana yang dikira ialah destinasi akhir anda, yakni Kuala S. Lalu saja tidak ada masalah, apatah lagi laluan itu masih jauh dgn kawasan perumahan anda.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by sitisu on Sun Feb 02, 2014 8:20 am

oohh macam tu..
terima kasih banyak. banayak ilmu berguina dan baru saya pelajari dari forum ini. moga Allah berkati kehidupan insan yang rajin memngendalikan forum seperti ini.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Sun Feb 02, 2014 8:56 am

Jazakallah 

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Wed Apr 02, 2014 3:44 am

saya petik soalan di fb..

"ada ketika sy musafir memerlukan ia dibuat pada petang jumaat selepas solat jumaat...
dan selepas jalan pasti akan mengalami kesukaran solat asar.....

jadi sy tidak pasti tentang jamak asar dan solat jumaat pada waktu jumaat.

apakah caranya sy dapat himpun asar di waktu zohor pada hari jumaat tersebut?
saya tahu sy tidak boleh qasar, jadi saya bertanya untuk jamak sahaja.

Sy mengajar d pendalaman dan jadual bot pukul 2. Lepas jumaat dan tetap. Tak leh ubah.

ia bukan setiap minggu tetapi ketika ada keperluan dan ketika pulang ke kampung sahaja yg mana jarak kampung sy itu melibatkan perjalanan ratusan mungkin menghampiri seribu kilometer...naik flight...."

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Wed Apr 02, 2014 4:07 am

abu_aisyah wrote:
thtl wrote:cuba baca balik fiqh sunnah jilid dua tu

hihihihih..ana ada.ana ada...baik. Smile Smile
boleh sy tau buku apa yg dimaksudkan? fiqh sunnah sayid sabiq ke?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by saifulnd43 on Wed Apr 02, 2014 5:00 am

Salam ,
Brapa lama kah tempoh musafir mengikut pendapat Mazhab.
Saya pernah baca buku tempoh musafir tiada had .

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Wed Apr 02, 2014 7:07 am

abu_firdaus,
solat jama'-qasar bersama solat Jumaat mmg boleh.

saiful,
mengikut mazhab syafi'iy, tempohnya 4 hari sahaja. jika menetap lebih dari 4 hari, maka dah jadi muqim.
Ibn Taymiyah, tak ada had waktu asalkan dia tak niat nak bermukim di situ.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Wed Apr 02, 2014 7:36 am

thtl wrote:abu_firdaus,
solat jama'-qasar bersama solat Jumaat mmg boleh.
in his case, masa solat jumaat tu belum start musafir. so.. dia boleh buat jama' jumaat/asar (tanpa qasar) kan?

cuma ada yg pertikaikan jumaat/asar boleh jama' tak.. sebab biasanya zohor/asar. adakah dlm case ini jumaat tu di kira mengganti zohor?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Wed Apr 02, 2014 7:46 am

boleh jama' je.
yg kata tak boleh ialah Hanabilah, di saudi mmg tak boleh, tapi Jumhur kata boleh sebab tak ada nas yg larang. Mazhab Syafi'iy kata solat Jumaat tu pengganti zuhur.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Wed Apr 02, 2014 9:00 am

abu,
Fiqh sunnah sayyid Sabiq, cetakan lama, jilid 2

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by najib76 on Mon Nov 03, 2014 7:44 am

ada persoalan..
Abdullah bermusafir pada hari Jumaat , dia berhenti untuk kerjakan Solat Jumaat dan kemudian dia lakukan Solat Jamak bersama Asar ...

Boleh ???

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Mon Nov 03, 2014 8:25 am

boleh, seperti jawapan thtl di atas

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by najib76 on Mon Nov 03, 2014 8:48 am

abu_firdaus wrote:boleh, seperti jawapan thtl di atas

terima kasih.

Orang musafir tidak diwajibkan Solat Jumaat...jika dilakukan juga ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by Sponsored content Today at 3:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum