Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Go down

Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by osh_in_islam on Sat Jun 02, 2012 9:48 am

First topic message reminder :

Salam,

Disebabkan saya on mobile, susah nak buat search archive afn 1.0, saya nak tanya tentang solat qasar dan jamak.

Situasinya

Saya bermaustatin di Bintulu dan isteri saya mengajar di Mukah (220km) dari Bintulu. Saya pasti yang saya tak boleh jamak dan qasar bila sampai di Mukah <- Betul kan? (Ulang alik pada hujung minggu)
Persoalan saya sekiranya saya ke rumah Mentua di sarikei (300 km dari Bintulu) bolehkah saya meruksahkan solat saya dan juga di Kuching (kampung asal saya) jauhnya 600 kmk dr bintulu.

Terima kasih didahulukan

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down


Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by najib76 on Mon Nov 03, 2014 7:44 am

ada persoalan..
Abdullah bermusafir pada hari Jumaat , dia berhenti untuk kerjakan Solat Jumaat dan kemudian dia lakukan Solat Jamak bersama Asar ...

Boleh ???

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Join date : 02/12/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Mon Nov 03, 2014 8:25 am

boleh, seperti jawapan thtl di atas

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by najib76 on Mon Nov 03, 2014 8:48 am

abu_firdaus wrote:boleh, seperti jawapan thtl di atas

terima kasih.

Orang musafir tidak diwajibkan Solat Jumaat...jika dilakukan juga ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Join date : 02/12/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Mon Nov 03, 2014 9:12 am

jika dilakukan juga merupakan kelebihan kepadanya kerana keluar dari khilaf.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by najib76 on Mon Nov 03, 2014 9:39 am

thtl wrote:jika dilakukan juga merupakan kelebihan kepadanya kerana keluar dari khilaf.

maksud tuan , adakah tidak lakukan solat Jumaat ketika musafir itu itu khilaf ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Mon Nov 03, 2014 9:46 am

sama juga mcm solat fardhu 4 rakaat. jika kita safar lalu masuk masjid org solat jemaah maka kita ikut buat 4 rakaat ikut imam.

cuma soalan tambahan saya...
macamana jika kita masbuk contohnya imam dah start rakaat ke3, adakah kita solat qasar dan ikut baki 2 rakaat dgn imam? atau kita kena sambung cukupkan 4 rakaat?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Mon Nov 03, 2014 9:55 am

najib76 wrote:
thtl wrote:jika dilakukan juga merupakan kelebihan kepadanya kerana keluar dari khilaf.

maksud tuan , adakah tidak lakukan solat Jumaat ketika musafir itu itu khilaf ?
yg sy dgr, kalau mazhab syafi'e, kena bertolak sebelum subuh hari jumaat baru tak payah solat jumaat. kalau bertolak selepas subuh masih wajib solat jumaat. sy pun nak tau juga betul ke mazhab syafi'e tetapkan mcm ni.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by najib76 on Mon Nov 03, 2014 11:43 am

ada satu lagi persoalan..
bermusafir sebab mahu tonton bola...adakah boleh jamak qasar ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Mon Nov 03, 2014 11:53 am

yg tu ada khilaf rasanya Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Mon Nov 03, 2014 5:12 pm

AF wrote:macamana jika kita masbuk contohnya imam dah start rakaat ke3, adakah kita solat qasar dan ikut baki 2 rakaat dgn imam? atau kita kena sambung cukupkan 4 rakaat?
Jawab:
Menurut Syiekh Nasir ibn Sulaiman al-Alwaan, Muhaddith KSA dari al-Qassem :

لا مانع من كون المسافر يصلي خلف المقيم سواء اختلفت هيئة الصلاة أم لا . واختلاف النية غير مؤثر غير أن المسافر إذا أدرك مع الإمام دون الركعة فإنه يصلي قصراً .
مثال ذلك : مسافر أدرك مع الإمام التشهد الأخير من صلاة الظهر فحينئذٍ يصلي الظهر ركعتين ، فهذه صلاته إذا لم يدرك ركعة فأكثر .
"Tidak ada tegahan kenapa orang yang bermusafir tidak boleh bersolat dibelakang orang yang bermukim, tidak kira samada bentuk solat itu berlainan ataupun sama. Perbezaan niat tidak memberi kesan, tetapi jika orang yang bermusafir mendapatkan Imam kurang dari satu rakaat, maka ia hendaklah bersolat qasar.
Maksudnya boleh ikut Imam tsb dan buat dua raka'at, kira rezkilaa tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Mon Nov 03, 2014 5:29 pm

bermusafir sebab mahu tonton bola...adakah boleh jamak qasar ?

Jawab: Boleh sebab syariat tidak menyebut, yang dinyatakan oleh nas ialah musafir, untuk apa tujuan musafir itu tidak dinyatakan oleh Allah kerana Rahmat-Nya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by najib76 on Tue Nov 04, 2014 3:14 am

thtl wrote:
bermusafir sebab mahu tonton bola...adakah boleh jamak qasar ?

Jawab: Boleh sebab syariat tidak menyebut, yang dinyatakan oleh nas ialah musafir, untuk apa tujuan musafir itu tidak dinyatakan oleh Allah kerana Rahmat-Nya.

Jazakallah

ada juga pihak berpendapat kena lihat tujuan musafir ...
ada kaitan dgn ibadat atau tidak ..

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by abu_firdaus on Tue Nov 04, 2014 4:03 am

ya mmg ada pendapat mcm tu. tu sebab st katakan khilaf

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by thtl on Tue Nov 04, 2014 8:27 am

jika khilaf, kita balik kpd AQ & Sunnah...AQ & Sunnah tak ada touch bab tujuan musafir

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kemusykilan mengenai Solat Jamak dan Qasar

Post by Sponsored content Today at 9:03 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum