inikah perempuan

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

inikah perempuan

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 05, 2012 5:27 pm

http://www.al-fikrah.net/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=27&id=17698&Itemid=205#17700

Maaf saya susah nak copy paste semua paslapkai hset

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by ummuyaser on Tue Jun 05, 2012 6:25 pm

seijiseimura84 wrote:http://www.al-fikrah.net/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=27&id=17698&Itemid=205#17700

Maaf saya susah nak copy paste semua paslapkai hset

Laughing Maaf Dr Seiji rasa nk tergelak....Tapi, bukankah Dr yang mengeluh sebelum ni sukar sgt nk pikat wanita terutama Chinese lady,so Allah dah tunaikan permintaan Dr lah tuu.....


ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by thtl on Tue Jun 05, 2012 6:57 pm

kalau dah buka thread kat jiran sebelah, maka kat sini kita tak layanlah...hehehe
kalau nak buka, kena buka satu tempat je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by NAZ on Tue Jun 05, 2012 6:59 pm

thtl wrote:kalau dah buka thread kat jiran sebelah, maka kat sini kita tak layanlah...hehehe
kalau nak buka, kena buka satu tempat je...
nak perhatian la tu....cian kat dia

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 05, 2012 7:06 pm

mana ada.... Nak muhasabah. Org lain lagi nmok kelemhan diri saya berbanding diri sendiri. K itu tujuan sebenar saya selalu post begini. Bukan publisiti. Tp kumpul sebanyak pendapat

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by Ahmad Shamil on Tue Jun 05, 2012 7:27 pm

selalunya saya x berapa minat nak balas benda mcm ni
tp oleh kerana ingin berkongsi pengalaman...saya mengomen sikit Laughing

sebenarnya bukanlah semua perempuan mcm tu...
sesetengahnya sahaja..
mmg kdg2 ada yg baru berkenalan dah tunjuk sikap mcm ni
setengah lelaki x berapa suka dan mungkin rasa rimas...

contohnya kita tengah mengajar di masjid sudah tentulah kita tutup telefon
kemudian bila kita buka dah mula sms- kalau ye pun xnak lyn jgn ler sampai tutup telefon..

bagi yg belajar pula,tengah exam pun kena kaco...dia akan ckp, takkan asyik study jer..rehatla pulak (sbnrnya suruh spent time dgn dia la tu)

ada setengah orang dia suka mcm ni..seronok..
ada org rasa rimas..sbb byk kerje lain nak dibuat..byk tanggungjawab dan hak nak ditunai..bukan 24 hour nak melayan cintan cintun koh3x..

so sape2 yg rimas tu, cari yg lain la..yg x berperangai mcm tu..

saya kdg2 memikirkan benda2 mcm ni la saya dok tangguh2 dlm hal calon teman hidup ni...kdg2 terfikir, kalau belum kawin dah mcm ni, mcm mana plak lepas kawin nanti??


_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by ibnuabbas on Thu Jun 07, 2012 6:17 pm

Baca BUku Bintang Timur dulu laa Pathetic Doc.

Laughing Laughing

_________________
Kebaikan terdapat di dalam sifat mengikuti kaum Salaf,

Keburukan itu terdapat dalam sikap mengada-adakan hal yang baru kaum Khalaf.

DYQ dalam Fiqh Siyam

-
إذا جاء العالمُ الموثوقُ الإيمانِ ، المتفتحُ العقلِ ، الصائنُ اللسانِ ، البالغُ البيانِ ،المسموعُ الكلامِ ، ورأيتَهُ متطلعاً الكتبَ ، متجنباً الجدلَ ، مراعياً الخلافَ ، ميسّراً الناسَ ، فلا تتحذْه عدواً ، فإنه لِلّه وليٌ ، وللناس سراجٌ منيرٌ .

Apabila datang seorang berilmu yang diyakini imannya, terbuka pemikirannya, terpelihara lidahnya, jelas penerangannya, didengari ucapannya, dan kamu melihat dia banyak mengkaji buku-buku, menjauhi perdebatan, meraikan khilaf @perbezaan, memudahkan manusia, maka janganlah kamu mengambilnya sebagai musuh, kerana sesungguhnya pemelihara baginya Allah, dan bagi manusia dialah cahaya yang menerangi.

ibnuabbas
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 54
Join date : 01/12/2011
Location : Klang

http://www.murabi6.wordpress.com

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 6:40 pm

buku "Bintang Timur" ni buku apa dien...?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by ibnuabbas on Thu Jun 07, 2012 6:48 pm

thtl wrote:buku "Bintang Timur" ni buku apa dien...?

Men are From Mars Women are From Venus oleh John Gray

_________________
Kebaikan terdapat di dalam sifat mengikuti kaum Salaf,

Keburukan itu terdapat dalam sikap mengada-adakan hal yang baru kaum Khalaf.

DYQ dalam Fiqh Siyam

-
إذا جاء العالمُ الموثوقُ الإيمانِ ، المتفتحُ العقلِ ، الصائنُ اللسانِ ، البالغُ البيانِ ،المسموعُ الكلامِ ، ورأيتَهُ متطلعاً الكتبَ ، متجنباً الجدلَ ، مراعياً الخلافَ ، ميسّراً الناسَ ، فلا تتحذْه عدواً ، فإنه لِلّه وليٌ ، وللناس سراجٌ منيرٌ .

Apabila datang seorang berilmu yang diyakini imannya, terbuka pemikirannya, terpelihara lidahnya, jelas penerangannya, didengari ucapannya, dan kamu melihat dia banyak mengkaji buku-buku, menjauhi perdebatan, meraikan khilaf @perbezaan, memudahkan manusia, maka janganlah kamu mengambilnya sebagai musuh, kerana sesungguhnya pemelihara baginya Allah, dan bagi manusia dialah cahaya yang menerangi.

ibnuabbas
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 54
Join date : 01/12/2011
Location : Klang

http://www.murabi6.wordpress.com

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 12:58 am

thtl wrote:buku "Bintang Timur" ni buku apa dien...?
Buku karangan dan kajian Dr John Gray berkaitan tabiat dan karetor lelaki dan wanita yang berbeza. ianya lebih pada memahami tindakan masing-masing dalam perhubungan Sheikh.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 7:33 am

ana dah lama ada buku Dr Gray ni, cuma dok wonder apakah Bintang Timur tu nama jodol terjemahannya utk pasaran tempatan??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by yat on Fri Jun 08, 2012 9:52 am

lelaki dari marikh, perempuan dari zuhrah.....entah apa2 la terjemahan ni, haha

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 10:05 am

terjemahan Yat tu baru betui...


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by aniliaz on Fri Jun 08, 2012 10:11 am

Tak seme pompuan gedik2 yerr... Mad

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 10:17 am

lelaki pun gitu juga, tak semua pandai tekel perempuan...ramai yg pemalu..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by abuzaid65 on Fri Jun 08, 2012 10:30 am

yat wrote:lelaki dari marikh, perempuan dari zuhrah.....entah apa2 la terjemahan ni, haha

Yat,
pasal apa mrk kata perempuan dari Zuhrah? bukan Pluto ka.. Mushtari (Jupiter) ka.. mushkil.. mushkil.. :?: :roll:

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by yat on Fri Jun 08, 2012 10:33 am

venus = zuhrah, planet ke 2 selepas utarid (betulkan kalau salah), jupiter atau mustrai ni nama lelaki, zuhrah kan nama ala2 perempuan..hehe

pluto yg paling jauh.....pluto pun nama laki2 tak salah....eh ke plato, pemikir greek..

ni semua nama2 planet ni ambik dari tuhan/pemikir greek tak salah

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by abuzaid65 on Fri Jun 08, 2012 10:37 am

ada kaitan dgn nama planet tu rupanya.. terima kasih bnyk2 la.. baru first time tau hal ni.. KohKohKoh

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 10:46 am

maksudnya, lelaki dan perempuan ni sebenarnya berbedza. mereka datang dari planet yg berlainan, tapi masih dalam satu galaksi...

maka dr Gray nak buktikan pejuang gender equality adalah suatu pembohongan kpd fitrah gender...lelaki dan pompuan mmg diciptakan utk peranan yg berbeda dalam hidup

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by aniliaz on Fri Jun 08, 2012 11:37 am

Tak payah risau2 pasal jodoh .. ada seorg ulamak berkata pada saya, jgn sedih2..tenang2.. org afrika kulit hitam pun kawen..hehe (slps tu dua2 tergelak), ulamak berkata lagi.. sabar atas ujian..Allah akan beri yg terbaik ...

Untuk Doc... sabo le bebanyak ek..tenang2..ada la nanti tu.. Cool

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 11:43 am

kena ada element "risau" atau "fear factor" sebab ia mendorong kita lebih giat berusaha dan membuka sebanya mungkin opsen dan metod utk menemukan jodoh. menunggu hanya satu opsen, dalam agama kita ia ada 10-15 opsen utk mempercepatkannya...

di Saudi atau Jizan, yang paling giat menjodohkan rakyat ialah Gabnur Jizan, ada Badan khas untuk mencari jodoh dan ada dana khas bantuan utk kawin. selalunya di Jazan, diadakan majlis perkahwinan beramai-ramai ygg diresmikan oleh Gabnur jazan, Prince Muhammad al-Saud

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by aniliaz on Fri Jun 08, 2012 11:47 am

thtl wrote:kena ada element "risau" atau "fear factor" sebab ia mendorong kita lebih giat berusaha dan membuka sebanya mungkin opsen dan metod utk menemukan jodoh. menunggu hanya satu opsen, dalam agama kita ia ada 10-15 opsen utk mempercepatkannya...

di Saudi atau Jizan, yang paling giat menjodohkan rakyat ialah Gabnur Jizan, ada Badan khas untuk mencari jodoh dan ada dana khas bantuan utk kawin. selalunya di Jazan, diadakan majlis perkahwinan beramai-ramai ygg diresmikan oleh Gabnur jazan, Prince Muhammad al-Saud

Kat mesia xde pun kan.. ustaz,risau org tak kawen lagi nak kawen ni lain mcm risaunya..hehe so better tenang2 ...

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 11:55 am

kalau ikut salafsoleh, yang paling giat menjodohkan orang ialah ketua kerajaan, MP, ADUN, TG, syaikh2...
kemudian ibubapa, ibubapa kena main peranan besar utk buat kontek dan mencari jodoh utk anak perempuan mereka, ini tradisi org arab, sbb mereka nak jaga nasab dan kabilah mereka...

kita kat malaysia, mmg tak ada budaya camni..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by aniliaz on Fri Jun 08, 2012 11:57 am

thtl wrote:kalau ikut salafsoleh, yang paling giat menjodohkan orang ialah ketua kerajaan, MP, ADUN, TG, syaikh2...
kemudian ibubapa, ibubapa kena main peranan besar utk buat kontek dan mencari jodoh utk anak perempuan mereka, ini tradisi org arab, sbb mereka nak jaga nasab dan kabilah mereka...

kita kat malaysia, mmg tak ada budaya camni..

Ustaz buatla..hehe Razz

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 12:00 pm

sedang mengorak langkah ke arah itu, mula-mula kita kena ada website proper dan kemudian kena ada Lujnah-lujnah atau Unit-unit, dan salah satu yg akan tubuhkan kelak ialah Lujnah Jodoh ni. dulu saya pernah iniatiate kat afn 1.0, tapi tak ada sambutan. akhirnya tutup dan dibubarkan.
kita kena study beberapa agensi jodoh yang berjaya...kena tengok apa faktur yg membuatkan mereka berjaya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: inikah perempuan

Post by Sponsored content Today at 3:12 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum