memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 07, 2012 1:26 pm

dlm islam mana lebih afdal dlm memilih kerjaya kita
Memilih kerjaya yg kita ada kelebihan walaupun tidak berminat
Atau memilih kerjaya yg kita ada kekurangan tp sgt berminat
Berikan saya hujah san dalil

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 1:39 pm

Ini sama kes dgn dien... Laughing

apa pun islam tak usik bab ni..sebab Nabi ada sebut..
"kamu lebih tahu akan urusan dunia kamu."

maka Islam berdiam diri dalam urusan keduniaan seseorang.

kita lihat apa dien nak jawab..dia ada kelebihan dan diploma, tapi tak minat, dia pilih kerjaya yg dia ada kekurangan, tapi AMAT berminat..

doc dan dien serupa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ad-Dien on Thu Jun 07, 2012 1:44 pm



saya juga yang kena Razz


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 1:48 pm

sama kes daa, maka saya serah kat dien

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ad-Dien on Thu Jun 07, 2012 1:52 pm



saya kan dah memilih jalan yang berliku. Usahlah ditanya lagi Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 2:15 pm

dien dah jawab..dia pilih kerjaya yang dia cintai walaupun dia belum ada kelayakan.
his dream adalah menjadi ahli fatwa dan ahli hadis yg handal...berkhidmat kpd masyarakat free of charge. Cuma gaji dia tak tahu sapa nak bayor...itu je masalahnya...hehehe

Kalau ikut teori Barat:

1. jika anda tiada pilihan, kerjaya susah dapat (pengangguran tinggi), dan kos sara hidup tinggi di kotaraya, anda perlu menyara kehidupan diri dan family, maka pilih kerjaya yang anda ada kekuatan dan kelayakan, kerjaya yang ada market dan menjana pulangan lumayan utk nak beli rumah kereta dan kawin.

2. Jika anda pilihan, maka pilihan terbaik ialah kerjaya yang anda sukai. Ini kerana waktu kerja adalah 8 jam solid di premis atau di firma kerja, maka anda mesti menyintai kerja anda. Segala kekurangan perlu diperolehi secepat mungkin. Ia tidak mustahil hari ini kerana peluang belajar dengn pelbagai media dan metod sudah ada termasuk universiti terbuka, pengajian melalui jarak jauh dan pengajian melalui penyelidikan. Kursus2 Kemahiran juga ada di mana-mana. Ini kerana minat akan mendorong anda berusaha dgn gigih.


Last edited by thtl on Thu Jun 07, 2012 2:21 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by yat on Thu Jun 07, 2012 2:18 pm

dien nak jadi macam seorang imam hadis ni, lupa nama lak

menjadi penjual selipar/sepatu untuk mengembara mencari ilmu.....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 2:22 pm

kalau al-Albani, dia kerja repair jam...sebab itu kemahiran dia, jam rolex, omega, titoni..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by yat on Thu Jun 07, 2012 3:07 pm

thtl wrote:kalau al-Albani, dia kerja repair jam...sebab itu kemahiran dia, jam rolex, omega, titoni..



maybe video ni blh kasi semngat pada dien dan doc seiji

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ad-Dien on Thu Jun 07, 2012 4:19 pm



asif, saya tak pernah cakap nak jadi ahli fatwa atau imam hadis pun.. mana ada..tak pernah terlintas di fikiran ni setinggi tu... saya cuma suka belajar ilmu agama.. cintakannya...dan saya suka menulis...

kemahiran lain mungkin ada.. sy ni penuntut ilmu je.. bukanlah apa-apa sangat macam akhi semua.. :study: :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 4:26 pm

ceritalah kat seiji, dien akan pilih kerjaya apa?

engineering din dah ada, tapi dien tak minat...

agama , dien belum kuasai tapi dien amat minat..

maka kerjaya apa dien pilih?



thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ad-Dien on Thu Jun 07, 2012 4:36 pm



saya memilih kerja yang saya minat dan berusaha keras ke memantapkan ke atas itu. Disamping itu saya tidak mengapaikan kemahiran yang saya miliki, insyaAllah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 4:42 pm

blur ler dien...

cth: doc seiji, dia dah ada kerjaya, MD, dan dia ada kepakaran dalam kedoktoran, tapi katakan dia tak minat jadi doktor.

cam dien, dien dah ada kelulusan dalam engineering, tapi kerjaya belum ada dalam bidang engineering dan dien mmg tak minat bidang tsb.

doc, seiji, kita tak tahu dia minat apa??

cam dien, kita dah tahu dien amat minat kpd agama, khususnya Hadis. Jadi, kerjaya apa dien nak ceburi selepas menjadi muhaddis bertauliah? kerjaya ustaz mengajar di IPTA atau kerja sendiri macam ust AZ je...itu je. bagi motivasi at doe seiji

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 07, 2012 4:51 pm

Saya mempunyai teori yg tersendiri....tp teori is teori. Ia perlu disokong oleh hujah atau dalil. Mungkin teori saya salah sebab tu saya bertanya.

Teori saya....siapa diri kita adalah suaty takdir yg erguna pd masa hadapan. Seperti oprah dia org yg pernah kena rogol....namun kerana peristiwa tersebutlah menyebabkan dia seorang yg sgt empathy kpd wanita2 mangsa sex abuse dan oprah merupakan kaki wanita hari ini.

So dgn kata lain...apa jua kelebihan kitq adalah anugerah allah utk tujuan masa depan dqn tanggungjawab. Contohnya...anda dianugerahkan kekayaan kerana allah mahukan anda menjadi ahli derma. Allah menjadikan kita ahli ilmj kerana menghendaki kita mengajarkan org lain.

Andaikata anda dianugerahi kekayaan....tp anda bukanlah jadi ahli derma to sebaliknya anda menjadi seorang ahli ilmu kerana minat sebagai contoh... Pada kaca mata saya seolah2 org tersebut tidak menghargai ajugerah yg diberi pd allah...tdk bersyukur...sebaliknya mengutamakan nafsu angan2 dan cita2nya semasa.

Namun saya juga menyedari bahawa cinta pd apa yg kita minati pun amat penting. Kalau kita tdk cinta pd apa kita buat...kita kekurangan suatu faktor pengerrak jiwa utk melakukan tugasan dgn tekun.

Namun cinta atau tidakal is onky simply a statement of mind. Anda suka mungkin kerana anda fikir begitu. Kalau ajda xuba change mind.. Boleh jadi anda akan suka suatu perkara yg dibenci. Masakan itulah islam... Byk perkara kebaikan selalu dinaungi dgn perkara2 yg kita tak suka

Namu pendapat adalah pebdapat. Sebab itu saya sedang mencari nas yg mungkin menyokong teori saya atau menyangkal teori saya

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 07, 2012 4:55 pm

Sebab tu saya bertanya. Kerana allah maha merancang dan maha bijaksana. Setiap sesuatu yg terjadi pd kita adalah suatu hikmah utk masa depan. Saya melihat memilih kerjaya berdasarkan minat lebih kpd cuba melawan takdir yg telah disetkan pd peringkat awal

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 5:02 pm

kerjaya dan minat tak ada NAS doc..itu diserahkan kpd kita. Nas fokus kepada keperluan manusia secara umum, hidayah, fiqih dan perundangan. Kerjaya mmg diserahkan kpd kita 100% sebab kita ada akal.

ini semua hal keduniaan dan mengikut tiga tahap ni:

NEED
WANTS
DESIRE

apa yg Doc need
apa yg doc wants

apa yg doc desire in life.

Needs: kerjaya. everbody needs job
wants: kerjaya apa yg dia nak..yg sesuai dengan kelulusan, degree dan MA atau phDnya

desire: his dream job.

sebab tu, kat negara Barat, rakyat mereka ada 2 phD, 3 Masters, dan 4 BA...sebab depa igin mencari kerjaya apa yg betul2 memenuhi impiannya.

jadi, jika MD itu satu kesilapan bagi Doc, maka masuk semula ke IPTA/IPTS dan buat degree yg baru...

itu cara mat saleh dan Jepun buat. Kat Jazan, ramai lecturer asing dari Canada, USA, India...kebanyakan mereka ada banyak degree. ada lecturer India yg saya baru kenal, ada 2 phD, 3 Masters...dia cadang nak ambil satu lagi phD

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 07, 2012 5:07 pm

Ras mcm nak aju soalan kat dr maza tgk pandangan beliau. Tp tak tahi camne

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 5:25 pm

FB, tweeter dan beliau ada website


semuanya dihujung jari..doc nak hubungi Tun M dan DS Najib pun boleh kalau nak tanya apa career yg sesuai utk doc seiji

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 07, 2012 6:40 pm

tanya secara umum.... yak guarantee dpt

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 5:48 am

seijiseimura84 wrote:dlm islam mana lebih afdal dlm memilih kerjaya kita
Memilih kerjaya yg kita ada kelebihan walaupun tidak berminat
Atau memilih kerjaya yg kita ada kekurangan tp sgt berminat
Berikan saya hujah san dalil

Assalamualaikum, Dr Seijni, Islam ni kan agama fitrah, apa saja yang baik dan sejajar dengan fitrah serta matlamat kehidupan yang diredhai Allah maka itulah yang paling afdhal dilakukan.
Pendapat akak, daripada tidak bekerja lebih afdhal bekerja kerana hadith nabi saw bersabda " Tangan yang di atas itu adalah lebih baik dari tangan yang di bawah".
Untuk bekerja dengan baik kenalah ada minat. Sekiranya Dr tak berminat kena jugak datangkan minat tu. Melainkan Dr dah ada pilihan lain yang lebih baik dan lebih membahagiakan Dr kelak.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 7:29 am

beliau terkena sindrom keliru dalam membuat keputusan.
Bukan aje keliru dalam isu kerjaya, tapi keliru dan rabun dalam mencari calon bini....nak wanita local atau import, kalau import, wanita asia, eropah, latin atau arab?

sindrom keliru ni akan melanda semua aspek kehidupan, nama asalnya, WAS-WAS.

antara keliru yg berkaitan"

1. keliru nak makan kat restoren mana (KFC, MCDEE, Burger king atau ayam penyek)
2. keliru nak beli kereta jenis apa
3. keliru semasa shopping, jenis baju dan warna


punca?

kerana semasa dibesarkan dari bayi, seseorang terlalu dimanjakan dan semua keputusan ditentukan oleh parent...maka bila besar, dia tak pandai nak buat keputusan sendiri...sindrom ayam bela vs ayam kampung. ayam bela bila dilepaskan keluar dari sangkar, dia tak reti nak cari makanan sendiri...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ahmad Shamil on Fri Jun 08, 2012 7:55 am

doc seiji x minat jd doktor ke?
ada seorg teman sekampung..umur dua tahun lebih muda drp saya..
dia buat degree dlm bidang kedoktoran juga di indonesia..
saya difahamkan dia sudah berjaya menyelesaikan pengajiannya secara akademik dlm bidang tersebut..
tapi dia x mampu abiskan praktikal kedoktoran..dia dah cuba tp mmg x boleh buat..kata keluarganya dia x mampu berdepan dengan perkara2 dlm praktikal itu..
org kata pengajian kedoktoran ni kalau abis akademik saja, boleh jadi tenaga pengajar cuma x boleh jd doktor je..(saya x pasti pasal benda ni tp itu yg saya dgr)
jadi bila dia kembali ke tanah air, dia ambil kursus berkaitan mengajar ni..perguruan ke ape saya x pasti..
sekarang dia dah jd pensyarah (bahagian perubatan jugak la kot) kt sebuah ipt di lembah Kelang..

kalau doc seiji minat ngajar leh wat langkah mcm dia ni kot

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ahmad Shamil on Fri Jun 08, 2012 8:09 am

saya dulu masa mula2 masuk matriks uia, saya asalnya course law..
dlm setengah semester saya berpening kepala menghadap benda2 yg saya x minat langsung..saya rasakan saat itu adalah saat paling teruk dlm kehidupan akademik saya...antaranya hanya mendapat markah 0.4 atau 0.3 utk ujian dlm pelajaran..saya juga mula pandai ponteng kelas sebab x larat mengadap subjek law sivil..di uia, kalau nak ambil law syariah, kena abiskan law sivil dahulu..majoriti subjek adalah law sivil..

akhirnya saya membuat keputusan drastik tukar course- ilmu wahyu dan warisan Islam secara rahsia...saya pernah dimarahi ketua kuliah sains kemanusiaan di sana..dia kata org ramai2 berlumba2 nak tukar kpd LAW, kamu pula tiba2 nak tukar IRK..kakak2 saya juga menentang dan mempertikaikan saya...seorg bapa saudara saya mengugut tak nak tegur saya jika saya tukar course..

ketika itu hanya abg saya yg menyokong saya. dia kata- sekarang siapa yg nak belajar, awak atau mereka..yg pening dan tertekan nti awk bukan mereka..

mak ayah saya hanya tahu saya tukar course bila transkrip matriks sampai ke rumah..alhamdulillah ayah saya dengan selamba jawab: "dah memang jiwa awak, awak pun sekolah agama yang banyak subjeknya ilmu syariah"

yg penting kita berusaha membuktikan kita betul2 nak buat benda yg kita minat...bila kita ikhlas dan usaha betul2, Allah membantu kita..sy berusaha utk cemerlang di matirks..dan berusaha mengekalkannya ketika di main camp gombak..berusaha pula utk sambung pelajaran selepas habis degree..berusaha juga utk mempraktikkan apa yg sepatutnya dipraktikkan oleh seorg pelajar lulusan agama, terutamanya dlm masyarakat..

akhirnya org yg menentang saya satu ketika dulu menyokong saya...
satu ketika dahulu saya berasa berada dlm satu kesempitan yg seolah2 tiada jalan keluar..
hari ini, sedar2 Allah telah pun melepaskan saya dr kesempatan tersebut..
Alhamdulillah....

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 10:39 am

zaman sekarang, pertukaran kerjaya dan bidang pengajian semakin posssible..sebab success story dah banyak..
cth:
chef wan, asalnya akauntan bertauliah, tapi tukar bidang pengajian, ambil chef dan jadi chef selebriti

sudirman hj arshad, asal law lulusan LLB London, tukar career jadi penghibur no 1 Asia...
kemungkinan mmg ramai di antara kita yang mengetahui dia sebenarnya berbakat dalam bidang lain...maka sekarang memungkinkan anda membuat pertukaran tsb. di mana sistem pengajian IPTA/S sudah berubah...khususnya e-education dan distant learning

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ahmad Shamil on Fri Jun 08, 2012 10:41 am

yang penting berani membuat keputusan dengan yakin, berusaha sehabis baik untuk membuktikan kesungguhan, berdoa dengan yakin dan bertawakkal kpd Allah..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Sponsored content Today at 9:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum