memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 07, 2012 1:26 pm

First topic message reminder :

dlm islam mana lebih afdal dlm memilih kerjaya kita
Memilih kerjaya yg kita ada kelebihan walaupun tidak berminat
Atau memilih kerjaya yg kita ada kekurangan tp sgt berminat
Berikan saya hujah san dalil

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down


Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ahmad Shamil on Fri Jun 08, 2012 8:09 am

saya dulu masa mula2 masuk matriks uia, saya asalnya course law..
dlm setengah semester saya berpening kepala menghadap benda2 yg saya x minat langsung..saya rasakan saat itu adalah saat paling teruk dlm kehidupan akademik saya...antaranya hanya mendapat markah 0.4 atau 0.3 utk ujian dlm pelajaran..saya juga mula pandai ponteng kelas sebab x larat mengadap subjek law sivil..di uia, kalau nak ambil law syariah, kena abiskan law sivil dahulu..majoriti subjek adalah law sivil..

akhirnya saya membuat keputusan drastik tukar course- ilmu wahyu dan warisan Islam secara rahsia...saya pernah dimarahi ketua kuliah sains kemanusiaan di sana..dia kata org ramai2 berlumba2 nak tukar kpd LAW, kamu pula tiba2 nak tukar IRK..kakak2 saya juga menentang dan mempertikaikan saya...seorg bapa saudara saya mengugut tak nak tegur saya jika saya tukar course..

ketika itu hanya abg saya yg menyokong saya. dia kata- sekarang siapa yg nak belajar, awak atau mereka..yg pening dan tertekan nti awk bukan mereka..

mak ayah saya hanya tahu saya tukar course bila transkrip matriks sampai ke rumah..alhamdulillah ayah saya dengan selamba jawab: "dah memang jiwa awak, awak pun sekolah agama yang banyak subjeknya ilmu syariah"

yg penting kita berusaha membuktikan kita betul2 nak buat benda yg kita minat...bila kita ikhlas dan usaha betul2, Allah membantu kita..sy berusaha utk cemerlang di matirks..dan berusaha mengekalkannya ketika di main camp gombak..berusaha pula utk sambung pelajaran selepas habis degree..berusaha juga utk mempraktikkan apa yg sepatutnya dipraktikkan oleh seorg pelajar lulusan agama, terutamanya dlm masyarakat..

akhirnya org yg menentang saya satu ketika dulu menyokong saya...
satu ketika dahulu saya berasa berada dlm satu kesempitan yg seolah2 tiada jalan keluar..
hari ini, sedar2 Allah telah pun melepaskan saya dr kesempatan tersebut..
Alhamdulillah....

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Join date : 24/11/2011

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 10:39 am

zaman sekarang, pertukaran kerjaya dan bidang pengajian semakin posssible..sebab success story dah banyak..
cth:
chef wan, asalnya akauntan bertauliah, tapi tukar bidang pengajian, ambil chef dan jadi chef selebriti

sudirman hj arshad, asal law lulusan LLB London, tukar career jadi penghibur no 1 Asia...
kemungkinan mmg ramai di antara kita yang mengetahui dia sebenarnya berbakat dalam bidang lain...maka sekarang memungkinkan anda membuat pertukaran tsb. di mana sistem pengajian IPTA/S sudah berubah...khususnya e-education dan distant learning

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ahmad Shamil on Fri Jun 08, 2012 10:41 am

yang penting berani membuat keputusan dengan yakin, berusaha sehabis baik untuk membuktikan kesungguhan, berdoa dengan yakin dan bertawakkal kpd Allah..

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Join date : 24/11/2011

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ad-Dien on Fri Jun 08, 2012 10:43 am



terasa macam berkisar realiti hidup saya je.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 10:44 am

sebab tu, di awal thread, saya kata dien dan doc seiji ni banyak persamaan..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 10, 2012 7:27 pm

Saya ni tak suka buat kerja routine....
Saya suka pelbagai kerja.....
Saya terfikir nak jadi free lancer doctor
Means dlm 1 minggu tu at least buat 3 locumn
Than masa lain bekerja sebagai penulis bebas, penulis skrip drama, kerja NGO, bagi kuliah .etc..etc...
Tapi saya kurang pasti...samaada saya ada potensi atau tidak dlm bidang menulis...kerana saya belum cuba kerana sibuk kerja

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by NAZ on Sun Jun 10, 2012 7:30 pm

seijiseimura84 wrote:Saya ni tak suka buat kerja routine....
Saya suka pelbagai kerja.....
Saya terfikir nak jadi free lancer doctor
Means dlm 1 minggu tu at least buat 3 locumn
Than masa lain bekerja sebagai penulis bebas, penulis skrip drama, kerja NGO, bagi kuliah .etc..etc...
Tapi saya kurang pasti...samaada saya ada potensi atau tidak dlm bidang menulis...kerana saya belum cuba kerana sibuk kerja
Doc dah jadi JR MO ka belum?

Next posting kat mana?

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 10, 2012 7:34 pm

NAZ wrote:
seijiseimura84 wrote:Saya ni tak suka buat kerja routine....
Saya suka pelbagai kerja.....
Saya terfikir nak jadi free lancer doctor
Means dlm 1 minggu tu at least buat 3 locumn
Than masa lain bekerja sebagai penulis bebas, penulis skrip drama, kerja NGO, bagi kuliah .etc..etc...
Tapi saya kurang pasti...samaada saya ada potensi atau tidak dlm bidang menulis...kerana saya belum cuba kerana sibuk kerja
Doc dah jadi JR MO ka belum?

Next posting kat mana?
tinggal 3 posting....sekarang ortho, next surgical next a/e atau anast

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 8:05 pm

dari segi teori mmg semua org nak buat apa yg doc nak buat tu..saya antara yg sedang experiment. saya berhenti kerja sebab dah boring buat kerja rutin bertahun-tahun. Tapi sufferingla sebab bila kita tulis buku, penerbit amat lambat nak terbitkan karya kita

itu sebelum nak tulis skrip drama, kena acquire kemahiran dulu,at least kena kursus dgn Finas endorsed workshop utk scriptwriter..

sekarang saya cuba kerja oversea pulak, pun rasa tak sesuai juga sebab budaya kerja kat tempat orang ni mmg pressure.

jika masih muda macam doc, elok kena maintain dulu. hold on to yer job.

apa yg doc minat tu kena start slowly, jika minat menulis, kena curi masa attend the right course...dalam kursus dan workshop tu kita akan discover talent kita..dan kena menulis dari sekarang...jika audience minat tulisan kita, itu tanda ia marketable. jangan tulis macam stylo pD...itu mmg tak laku nak jual, penerbit pun reject..kohkoh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by kalepensel on Sun Jun 10, 2012 8:31 pm

thtl wrote:dari segi teori mmg semua org nak buat apa yg doc nak buat tu..saya antara yg sedang experiment. saya berhenti kerja sebab dah boring buat kerja rutin bertahun-tahun. Tapi sufferingla sebab bila kita tulis buku, penerbit amat lambat nak terbitkan karya kita

itu sebelum nak tulis skrip drama, kena acquire kemahiran dulu,at least kena kursus dgn Finas endorsed workshop utk scriptwriter..

sekarang saya cuba kerja oversea pulak, pun rasa tak sesuai juga sebab budaya kerja kat tempat orang ni mmg pressure.

jika masih muda macam doc, elok kena maintain dulu. hold on to yer job.

apa yg doc minat tu kena start slowly, jika minat menulis, kena curi masa attend the right course...dalam kursus dan workshop tu kita akan discover talent kita..dan kena menulis dari sekarang...jika audience minat tulisan kita, itu tanda ia marketable. jangan tulis macam stylo pD...itu mmg tak laku nak jual, penerbit pun reject..kohkoh

kalau dia baca, mengamuk rasanya Laughing

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 8:44 pm

sama kelate tak apa, kita tahu nak handle... Laughing

rasanya macam dah kena BAN kot dia kat sana...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 10, 2012 8:51 pm

sebab tu.....
saya dillema....
kalau minat saya pd bidang surgeri....tp saya ni cepat penat pulak...masa pun terhad nak develop skill
Kalau nak segi masa...byk pd bahagian medical....tp medical pening kepala pula....byk sgt kena fikir

anyway....pasal pok ding tu...aku tak suka bab ban2.ni...aku fhm ban ni ada tujuan baik. Tp bagilah temporarily suspended....utk tu dia boleh hilang redha perasaan marah...bila dah settle, dia kembali sebagai ahli biasa. Tp bila ban permarnently, tak sempat nak hilang marah...dah pergi selama2nya

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by nadzirah92 on Sun Jun 10, 2012 9:25 pm

seijiseimura84 wrote:sebab tu.....
saya dillema....
kalau minat saya pd bidang surgeri....tp saya ni cepat penat pulak...masa pun terhad nak develop skill
Kalau nak segi masa...byk pd bahagian medical....tp medical pening kepala pula....byk sgt kena fikir

anyway....pasal pok ding tu...aku tak suka bab ban2.ni...aku fhm ban ni ada tujuan baik. Tp bagilah temporarily suspended....utk tu dia boleh hilang redha perasaan marah...bila dah settle, dia kembali sebagai ahli biasa. Tp bila ban permarnently, tak sempat nak hilang marah...dah pergi selama2nya



Kesian Dr.saya paham.
Saya tengok Dr kt hospital mmg busy,
buat report memanjang,clerking..
kerja 12 jam...
nampak mcm best tapi hakikatnya tiada life..
pkerjaan ni memerlukan minat dan komitmen yg tinggi..

nadzirah92
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 5
Join date : 06/05/2012
Age : 24
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Ad-Dien on Sun Jun 10, 2012 9:30 pm

seijiseimura84 wrote:sebab tu.....
saya dillema....
kalau minat saya pd bidang surgeri....tp saya ni cepat penat pulak...masa pun terhad nak develop skill
Kalau nak segi masa...byk pd bahagian medical....tp medical pening kepala pula....byk sgt kena fikir

anyway....pasal pok ding tu...aku tak suka bab ban2.ni...aku fhm ban ni ada tujuan baik. Tp bagilah temporarily suspended....utk tu dia boleh hilang redha perasaan marah...bila dah settle, dia kembali sebagai ahli biasa. Tp bila ban permarnently, tak sempat nak hilang marah...dah pergi selama2nya

Doc...saya seperti amat memahami jeritan sanubari mu... huhu Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 9:43 pm

dia kan muda lagi, mana ada penat, lagipun doktor tu kerja paling mulia selepas ulama'...belajar pun susah dan memberi khidmat kpd manusia...

muda mmg kena penat dulu, lepas habis kontrek dgn Gomen, mulalah venture, kerja dgn swasta pulak, atau further study macam doc abul wafaa tu, kemudian ultimate bukan klinik sendiri...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by nadzirah92 on Sun Jun 10, 2012 9:48 pm

thtl wrote:dia kan muda lagi, mana ada penat, lagipun doktor tu kerja paling mulia selepas ulama'...belajar pun susah dan memberi khidmat kpd manusia...

muda mmg kena penat dulu, lepas habis kontrek dgn Gomen, mulalah venture, kerja dgn swasta pulak, atau further study macam doc abul wafaa tu, kemudian ultimate bukan klinik sendiri...
Dr ni ramai assistnt,staff nurse,jm,ppk,ho,mo

nadzirah92
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 5
Join date : 06/05/2012
Age : 24
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by ibnuabbas on Mon Jun 11, 2012 7:24 am

Sebenarnya balik pada diri kita sendiri sebenarnya, SAMADA kita pandai teliti dan hargai apa yang ada di tepi2 kita.

Kekadang kita pandang jauh sangat sampai lupa peluang yang ada di tepi2 kita.

Mentor saya dalam kerja2 kemanusiaan seorang doktor Misi Mavi Marmara. Saya belajar banyak tentang diri tnetang curi masa.

Sambil2 kerja boleh je sambil2 dakwah.

Yang masalahnya ialah orang yang kerja, balik rumah tak cara society kat luar. Tahu kerja balik makan tido dan tunggu gaji akhir bulan.

Kalau doc xlarat nak keje jadi doktor, pi la keje kat klinik. Kerja pun relax, kerja macam biasa, hujung minggu pun cuti.

_________________
Kebaikan terdapat di dalam sifat mengikuti kaum Salaf,

Keburukan itu terdapat dalam sikap mengada-adakan hal yang baru kaum Khalaf.

DYQ dalam Fiqh Siyam

-
إذا جاء العالمُ الموثوقُ الإيمانِ ، المتفتحُ العقلِ ، الصائنُ اللسانِ ، البالغُ البيانِ ،المسموعُ الكلامِ ، ورأيتَهُ متطلعاً الكتبَ ، متجنباً الجدلَ ، مراعياً الخلافَ ، ميسّراً الناسَ ، فلا تتحذْه عدواً ، فإنه لِلّه وليٌ ، وللناس سراجٌ منيرٌ .

Apabila datang seorang berilmu yang diyakini imannya, terbuka pemikirannya, terpelihara lidahnya, jelas penerangannya, didengari ucapannya, dan kamu melihat dia banyak mengkaji buku-buku, menjauhi perdebatan, meraikan khilaf @perbezaan, memudahkan manusia, maka janganlah kamu mengambilnya sebagai musuh, kerana sesungguhnya pemelihara baginya Allah, dan bagi manusia dialah cahaya yang menerangi.

ibnuabbas
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 54
Join date : 01/12/2011
Location : Klang

http://www.murabi6.wordpress.com

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by ummuyaser on Mon Jun 11, 2012 9:05 am

thtl wrote:dia kan muda lagi, mana ada penat, lagipun doktor tu kerja paling mulia selepas ulama'...belajar pun susah dan memberi khidmat kpd manusia...

muda mmg kena penat dulu, lepas habis kontrek dgn Gomen, mulalah venture, kerja dgn swasta pulak, atau further study macam doc abul wafaa tu, kemudian ultimate bukan klinik sendiri...

Doktor ni jika berkesedaran, boleh je sampaikan dakwah sebab diorang dah ada mad'u dari pelbagai bangsa dan agama. Selalunya penat kita akan hilang bila kita dapat sampaikan sesuatu yang bermenfaat dan dapat buat kebajikan pada hari itu.

Ada kawan saya yang jadi doktor kena marah dengan bos depan patient dia sebab buat pembedahan scope tanpa kebenaran.(Sebabnya bos dia tak pandai buat cara tu so tak nak orang bawah lebih dari dia. Tapi kawan tu tak jadi sedih pun sebab patient dia ucapkan syukur, pujian dan terima kasih pada dia sebab pembedahan tu tidak menyusahkannya. So imbal balik, ada orang marah, ramai pulak orang yang puji.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: memilih kerjaya kelebihan diri vs minat

Post by Sponsored content Today at 5:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum