Nasihat dari al-Quran dan as-Sunnah untuk rakan-rakan di tempat kerja yang sambil lewa dan menggagalkan teamwork

View previous topic View next topic Go down

Nasihat dari al-Quran dan as-Sunnah untuk rakan-rakan di tempat kerja yang sambil lewa dan menggagalkan teamwork

Post by zikrulmaut_sm on Thu Jun 07, 2012 6:09 pm

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum,

Situasi di tempat kerja saya kadang-kadang menjadi berat bila kerja-kerja yang memerlukan teamwork, tapi rakan-rakan sekerja kadang kala lebih suka mementingkan diri dan suka tinggalkan tugas. ini menyebabkab gangguan pada flow kerja.

Ada tak apa-apa nasihat untuk condition seperti ini yang bersumberkan al-Quran dan as-Sunnah? biar kasi gegar sikit tempat kerja supaya terbuka sikit fikiran orang ramai. heheh KohKohKoh

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Nasihat dari al-Quran dan as-Sunnah untuk rakan-rakan di tempat kerja yang sambil lewa dan menggagalkan teamwork

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 6:15 pm

zsm,

kena sound HRD, segera buat kursus "Team Building"

kena engage consultant..samada profesional.

itu ayat AQ mmg tak jalan tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Nasihat dari al-Quran dan as-Sunnah untuk rakan-rakan di tempat kerja yang sambil lewa dan menggagalkan teamwork

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 6:43 pm

secara ringkas, cuba catat sedikit background pejabat anda..
cth:

Gomen/GLC/MNC/swasta/kilang
jumlah staff XXX orang
multiracial environment
sistem pengurusan: KPI based, strict supervision atau loose laisser fair control..
jawatan anda: top mgmt, middle mgmt atau staff biasa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Nasihat dari al-Quran dan as-Sunnah untuk rakan-rakan di tempat kerja yang sambil lewa dan menggagalkan teamwork

Post by Ad-Dien on Thu Jun 07, 2012 6:53 pm



Mau dalil jugak ke perkara ni akhi?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Nasihat dari al-Quran dan as-Sunnah untuk rakan-rakan di tempat kerja yang sambil lewa dan menggagalkan teamwork

Post by thtl on Thu Jun 07, 2012 7:21 pm

dalil utk kerja berpasukan atau amal jama`iy mmg kita boleh kasi dien, tapi sebelum tu kita nak tahu latarbelakang tempat kerja dan budaya kerja kat situ termasuk gaya kepimpinan kat kantor dia dulu, sebelum kita kasi ubatnya..

macam ta'bir Mimpilaa..kalau boleh kita nak tahu juga latarbelakang org yg bermimpi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Nasihat dari al-Quran dan as-Sunnah untuk rakan-rakan di tempat kerja yang sambil lewa dan menggagalkan teamwork

Post by Ad-Dien on Thu Jun 07, 2012 7:25 pm



betul-betul, kena tahu kondisi disana, latar belakang ahli kumpulan.. dan maklumat lain... baru baru boleh bagi pendekatan yang baik. Macam fuqaha yang nak berijtihad.. kena nilai perspektif semasa, keadaan setempat, uruf dan sebagainya. :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Nasihat dari al-Quran dan as-Sunnah untuk rakan-rakan di tempat kerja yang sambil lewa dan menggagalkan teamwork

Post by zikrulmaut_sm on Sun Jun 10, 2012 2:38 pm

maaf lambat reply. saya baru dapat online hari ni.

actually saya bukan nak minta fatwa atau hukum bekerjasama dalam bekerja. cuma nak nasihat supaya orang ramai lebih komited dalam kerja. mungkin lebih kepada pekerjaan yg umum, tak spesifik mana-mana type of job.

tapi saya baca post kat blog thtl rasanya dah ada banyak kot post yg berkenaan sikap seorang Muslim ketika bekerja.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Nasihat dari al-Quran dan as-Sunnah untuk rakan-rakan di tempat kerja yang sambil lewa dan menggagalkan teamwork

Post by Sponsored content Today at 6:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum