Kahwin gantung 7 tahun

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 3:33 am

Assalamualaikum..

Saja nk mintak pendpat..

logik tak kahwin gantung / nikah khitbah selama 7 tahun??? :affraid:

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 5:25 am

uzbmmzunp94 wrote:Assalamualaikum..

Saja nk mintak pendpat..

logik tak kahwin gantung / nikah khitbah selama 7 tahun??? :affraid:
Apa alasannya untuk digantung selama 7 tahun itu ye? Sebab, Nikah Khitbah ni suami melepaskan tanggungjawab nafkah zahirnya kepada wali. Soalnya adakah wali bersetuju untuk itu? Dan perhubungan yang panjang tanpa bersama dengan suami mungkin akan tergugat sekiranya ada orang ke tiga datang nanti.WA

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 5:37 am

Saya akan mnyambung pelajaran ke United Kingdom dua tahun lg. jd sya rsa lbeh baek sya bernikah sebelum ke sana. Si dia juga akan ke UK. Sya hnya akn tmat belajar selepas 5 tahun di UK. Ada pndpat laen? :confused:

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 5:54 am

uzbmmzunp94 wrote:Saya akan mnyambung pelajaran ke United Kingdom dua tahun lg. jd sya rsa lbeh baek sya bernikah sebelum ke sana. Si dia juga akan ke UK. Sya hnya akn tmat belajar selepas 5 tahun di UK. Ada pndpat laen? :confused:

Maksudnya bernikah semata-mata untuk menghalalkan perhubungan atau untuk mengikat pasangan supaya tak cari lain?

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 6:02 am

Kedua-duanya

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 7:14 am

wsm,

1. pastikan nikah tsb sah menurut syarak

2. ia dapat didaftarkan dengan pihak berwajib dan sijil atau kad nikah dapat dikeluarkan
3. sebaiknya sunnah nikah diikuti, ada majlis walimah al-urs (kenduri)

itu saja, maka nikah itu sah dari syarak dan ia didaftarkan.

spa jua syarat yg lain, terpulang kpd anda dan pasangan anda. asalkan ada keredhaan. jika dirasakan perkahwinan jenis ini merumitkan, maka ada jalan keluar, talaq.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 7:32 am

ummuyaser wrote:
uzbmmzunp94 wrote:Saya akan mnyambung pelajaran ke United Kingdom dua tahun lg. jd sya rsa lbeh baek sya bernikah sebelum ke sana. Si dia juga akan ke UK. Sya hnya akn tmat belajar selepas 5 tahun di UK. Ada pndpat laen? :confused:

Maksudnya bernikah semata-mata untuk menghalalkan perhubungan atau untuk mengikat pasangan supaya tak cari lain?

Antara kelebihan Nikah gantung ialah:
1. Pasangan suami isteri sah mengikut hukum agama dan undang-undang negara.
2. Sekiranya dalam tempoh itu mereka bertemu, keluar makan, dating,study bersama atau terlanjur melakukan hubungan sex ia tidaklah salah atau haram.
3. Seandainya si isteri hamil, anak tersebut sah nasabnya(keturunan).

Soalnya, Nikah Khitbah atau 'Suspended Marriege Contract' ni berlaku apabila ke dua-dua pasangan dan keluarga bersetuju pihak suami tidak akan memberi nafkah zahirnya kepada isteri dalam tempoh tersebut.

Tetapi seandainya berlaku keadaan yang mana isteri menyerahkan diri kepada suami (berpindah ke tempat suami), boleh melakukan istimta'(mengambil keseronokan), jima'/bersetubuh, isteri tidak keluar rumah tanpa izin suami dan seumpamanya daripada hak-hak isteri terhadap suami maka nafkah zahir tersebut dikira wajib atas suami terhadap si isteri.

Pendapat saya , teruskan selagi ia bukan perkara maksiat.Logik atau tidak tempoh perkahwinan yang pselama 7 tahun tu boleh fikir sendiri dan ukur sendiri tahap mana kemampuan dan keinginan pasangan menahan hasrat untuk bersama dan menikmati antara satu sama lain. Smile

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by yat on Fri Jun 08, 2012 9:45 am

masih panjang lagi perjalanan, jgn tergopoh gapah...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 10:08 am

nikah zaman la ni macam2 nama...

nikah long distance, nikah Online, nikah skype, nikah hujung minggu= suami dok sabah, isteri dok KL...yg paling banyak, suami dok KL, isteri ada di kelantan...

nikah mis-yaar = suami dok KL, isteri no 3 dok di Bandung Indonesia

nikah khitbah=nikah 2012, seks pertama berlaku tahun 2019.

Ini semua akan menambah masalah bukan menyelesaikan masalah...tujuan asal kahwin nak selesai masalah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by yat on Fri Jun 08, 2012 10:28 am

kat oversea, terutamanya UK, ada 'skuad moral' yang akna pantau student2 ni, especially government scholar, kalau kena tangkap scholar pun depa boleh cabut...so tak yah tergopoh-gapah....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by Ad-Dien on Fri Jun 08, 2012 11:17 am

thtl wrote:nikah zaman la ni macam2 nama...

nikah long distance, nikah Online, nikah skype, nikah hujung minggu= suami dok sabah, isteri dok KL...yg paling banyak, suami dok KL, isteri ada di kelantan...

nikah mis-yaar = suami dok KL, isteri no 3 dok di Bandung Indonesia

nikah khitbah=nikah 2012, seks pertama berlaku tahun 2019.

Ini semua akan menambah masalah bukan menyelesaikan masalah...tujuan asal kahwin nak selesai masalah.

Nikah online? nikah skype????????? KohKohKoh KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 11:27 am

cam thtl sekarang ler dien oi...

suami kat Jizan, KSA, wife di USJ..
maka kena skype aje ler...tapi tak boleh tinggal melebihi 3-4 bulan...itu syaratnya...

kalau dien nak try nikah camni pun ok, isteri dien kat KL, dien kat kampung...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by aniliaz on Fri Jun 08, 2012 11:45 am

Tak menyiksa diri ke menikah gupe gitu...hehe just tanya jek..hihi

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 11:52 am

mmg menyiksa diri...kena try baru tau.. Laughing

sebab tu saya kontrek sekejap je di saudi..sebab terrrlalu jauh. inipun saya try supaya saya faham apa maksud kahwin tapi duk jauh-jauh, maka mudahlah saya nak mengeluarkan hukum fiqh dalam nikah jenis ni..
so, not recommended.

kalau dalam Malaysia, rasanya boleh tahan lagi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by Ad-Dien on Fri Jun 08, 2012 12:14 pm



Ohh... saya ingatkan majlis nikah/ akad nikah tu melalui online/ skype... haha.. tu yang tergelak tu Razz Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 1:42 pm

akad x der masalah dien...yg depa dok diskus kat sini ialah isu dok sekali dalam satu rumah, share satu katil dan nafkah zahir dan batinnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 2:19 pm

Satu soalan: Ada ke lelaki yang akan buat bodo je dengan kekasih hatinya yang dah halal baginya ye?

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by aniliaz on Fri Jun 08, 2012 2:22 pm

ummuyaser wrote:Satu soalan: Ada ke lelaki yang akan buat bodo je dengan kekasih hatinya yang dah halal baginya ye?

Tak ada ustazah.. Cool

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 2:29 pm

rasanya kucing yg 100% kucing tidak kan mensia-siakan ikan depan matanya..

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 2:30 pm

aniliaz wrote:
ummuyaser wrote:Satu soalan: Ada ke lelaki yang akan buat bodo je dengan kekasih hatinya yang dah halal baginya ye?

Tak ada ustazah.. Cool

Kalau dah tau kenapa berusaha nak gantung-gantung nikah, lebih baek dengar nasihat Sheikh TH tadi je atau nasihat akhi Yat agar menumpukan sepenuhnya pada pengajian dan lupakan bab berkasih-kasihan ni buat sementara. Jika tak sanggup rasa tersiksa..

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 2:32 pm

Nabi kan dah pesan,
"wahai pemuda, barangsiapa yg MAMPU di kalangan kamu, bernikahlah, jika tidak mampu, puasalah, kerana puasa itu perisai..."

Mampu tu jangan kita paksakan atau takwil dgn nikah gantung, nanti merana badan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by aniliaz on Fri Jun 08, 2012 2:35 pm

ummuyaser wrote:
aniliaz wrote:
ummuyaser wrote:Satu soalan: Ada ke lelaki yang akan buat bodo je dengan kekasih hatinya yang dah halal baginya ye?

Tak ada ustazah.. Cool

Kalau dah tau kenapa berusaha nak gantung-gantung nikah, lebih baek dengar nasihat Sheikh TH tadi je atau nasihat akhi Yat agar menumpukan sepenuhnya pada pengajian dan lupakan bab berkasih-kasihan ni buat sementara. Jika tak sanggup rasa tersiksa..

Mudah2an Allah permudahkan kehidupan tuan penanya soalan ek.. Smile

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 3:28 pm

thtl wrote:Nabi kan dah pesan,
"wahai pemuda, barangsiapa yg MAMPU di kalangan kamu, bernikahlah, jika tidak mampu, puasalah, kerana puasa itu perisai..."

Mampu tu jangan kita paksakan atau takwil dgn nikah gantung, nanti merana badan

Syeikh, apa yg dimaksudkan dengan mampu dlam hdis tu? Kewangan ke?

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 3:36 pm

thtl wrote:Nabi kan dah pesan,
"wahai pemuda, barangsiapa yg MAMPU di kalangan kamu, bernikahlah, jika tidak mampu, puasalah, kerana puasa itu perisai..."

Mampu tu jangan kita paksakan atau takwil dgn nikah gantung, nanti merana badan

Rasanya zaman sekarang ni ramai orang yang MAHU...tapi MAMPU tu entah lah...

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 3:37 pm

ummuyaser wrote:
thtl wrote:Nabi kan dah pesan,
"wahai pemuda, barangsiapa yg MAMPU di kalangan kamu, bernikahlah, jika tidak mampu, puasalah, kerana puasa itu perisai..."

Mampu tu jangan kita paksakan atau takwil dgn nikah gantung, nanti merana badan

Rasanya zaman sekarang ni ramai orang yang MAHU...tapi MAMPU tu entah lah...

Mampu tu mcam mna ek? Duit ke?

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by Sponsored content Today at 9:06 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum