Kahwin gantung 7 tahun

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 3:33 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum..

Saja nk mintak pendpat..

logik tak kahwin gantung / nikah khitbah selama 7 tahun??? :affraid:

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down


Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 3:28 pm

thtl wrote:Nabi kan dah pesan,
"wahai pemuda, barangsiapa yg MAMPU di kalangan kamu, bernikahlah, jika tidak mampu, puasalah, kerana puasa itu perisai..."

Mampu tu jangan kita paksakan atau takwil dgn nikah gantung, nanti merana badan

Syeikh, apa yg dimaksudkan dengan mampu dlam hdis tu? Kewangan ke?

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Join date : 02/05/2012

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 3:36 pm

thtl wrote:Nabi kan dah pesan,
"wahai pemuda, barangsiapa yg MAMPU di kalangan kamu, bernikahlah, jika tidak mampu, puasalah, kerana puasa itu perisai..."

Mampu tu jangan kita paksakan atau takwil dgn nikah gantung, nanti merana badan

Rasanya zaman sekarang ni ramai orang yang MAHU...tapi MAMPU tu entah lah...

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Join date : 24/11/2011

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 3:37 pm

ummuyaser wrote:
thtl wrote:Nabi kan dah pesan,
"wahai pemuda, barangsiapa yg MAMPU di kalangan kamu, bernikahlah, jika tidak mampu, puasalah, kerana puasa itu perisai..."

Mampu tu jangan kita paksakan atau takwil dgn nikah gantung, nanti merana badan

Rasanya zaman sekarang ni ramai orang yang MAHU...tapi MAMPU tu entah lah...

Mampu tu mcam mna ek? Duit ke?

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Join date : 02/05/2012

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by Ad-Dien on Fri Jun 08, 2012 3:47 pm

uzbmmzunp94 wrote:
thtl wrote:Nabi kan dah pesan,
"wahai pemuda, barangsiapa yg MAMPU di kalangan kamu, bernikahlah, jika tidak mampu, puasalah, kerana puasa itu perisai..."

Mampu tu jangan kita paksakan atau takwil dgn nikah gantung, nanti merana badan

Syeikh, apa yg dimaksudkan dengan mampu dlam hdis tu? Kewangan ke?

mampu dari sudut zahir, batin, fizikal, kewangan, masa dan sebagainya... sama seperti mampu dalam skop haji.. Allahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 3:55 pm

uzbmmzunp94 wrote:
ummuyaser wrote:
thtl wrote:Nabi kan dah pesan,
"wahai pemuda, barangsiapa yg MAMPU di kalangan kamu, bernikahlah, jika tidak mampu, puasalah, kerana puasa itu perisai..."

Mampu tu jangan kita paksakan atau takwil dgn nikah gantung, nanti merana badan

Rasanya zaman sekarang ni ramai orang yang MAHU...tapi MAMPU tu entah lah...

Mampu tu mcam mna ek? Duit ke?
Mampu yang dimaksudkan ialah:
1. Menyediakan makan, minum, pakaian, keperluan, dan tempat tinggal isteri yang sesuai dan terpelihara untuk isteri.
2. Memberikan perlindungan yang wajar.
4. Bertanggungjawab terhadap kesihatan isteri.
5. Memberi sepenuh kasih-sayang terhadap isteri.
6. Menjadi pemimpinkepada isteri.
7. Memelihara kehormatannya.
8. Memberi nafkah bathin.
9.Adil sekiranya berpoligami.

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 4:10 pm

Apa yg menunjukkan Saidina Ali mampu ketika ingin meminang Fatimah?

Mohon pencerahan

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 4:22 pm

itu special kes.
perkahwinan antara family terdekat.
Ali adalah sepupu Nabi saw.
ia sunnah yg khusus buat Nabi saw.
Nabi nak balas jasa ayah Ali, Abu Thalib yg membesarkan baginda selepas baginda kewafatan atuknya Abd Muttalib.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 4:23 pm

uzbmmzunp94 wrote:Apa yg menunjukkan Saidina Ali mampu ketika ingin meminang Fatimah?

Mohon pencerahan
Saidina Ali mungkin dalam kategori tidak berkemampuan dari segi material tetapi yang lainnya beliau amat excellent. Manakala Fatimah pula bukanlah anak sesiapa di kalangan kita orang kebanyakan. Ayahandanya seorang nabi.Yang mulia di langit dan di bumi.
Soalnya, kita mahu jadikan mereka contoh ikutan tetapi apakah kita mampu duduk di tempat fatimah ra?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 4:33 pm

sebab tu mereka adalah generasi terbaik yang pernah disaksikan dalam sejarah manusia...

apa yg dilakukan oleh nabi saw dan apa yg Fateemah telah lakukan adalah suatu contoh yang almost impossible kita nak saksikan di alam Melayu...

itulah cinta sejati yg berlaku dalam kehidupan salaf, lebih agung dari cinta lisa surihani dan yusri... Laughing atau norman hakim dan memey dgn resepsi kawin RM 12 juta.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 4:34 pm

ummuyaser wrote:Soalnya, kita mahu jadikan mereka contoh ikutan tetapi apakah kita mampu duduk di tempat fatimah ra?

Apa mksud ustzh?

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 4:38 pm

uzbmmzunp94 wrote:
ummuyaser wrote:Soalnya, kita mahu jadikan mereka contoh ikutan tetapi apakah kita mampu duduk di tempat fatimah ra?

Apa mksud ustzh?

Maksud saya, ramai orang yang tergesa-gesa untuk melakukan sunnah Rasulullah saw yang satu ni iaitu Nikah tetapi mereka tidak mampu untuk menghayati nya dengan sebenar-benar sehingga perkahwinan yang diharapkan bahagia jadi sebaliknya. Apa pun keputusan di tangan ukhti dan pasangan, tiada yang berhak menghalang.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 4:46 pm

Terima kasih kpd semua yg telah membantu.

Syukran jazilan terbaik

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 4:49 pm

thtl wrote:sebab tu mereka adalah generasi terbaik yang pernah disaksikan dalam sejarah manusia...

apa yg dilakukan oleh nabi saw dan apa yg Fateemah telah lakukan adalah suatu contoh yang almost impossible kita nak saksikan di alam Melayu...

itulah cinta sejati yg berlaku dalam kehidupan salaf, lebih agung dari cinta lisa surihani dan yusri... Laughing atau norman hakim dan memey dgn resepsi kawin RM 12 juta.

Kalau mcm tu bukankah lebih elok jika saya lakukan seperti Saidina Ali dan Fatimah?

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 4:53 pm

anda adalah sebaik-baik wanita

saya rasa macam nak kembali muda semula dan masih single macam dien kardawi...

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 4:57 pm

Kajian psikologi menyatakan, dua orang yang sedang dilamun cinta, akan bertindak lebih mengikut emosi berbanding kewarasan akal... Smile

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 5:04 pm

kebanyakannya berakhir di pejabat jurunikah di Yala, Golok dan narathiwat..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 5:12 pm

ummuyaser wrote:Kajian psikologi menyatakan, dua orang yang sedang dilamun cinta, akan bertindak lebih mengikut emosi berbanding kewarasan akal... Smile

Mksudnya ustzh sedang bckap ikot emosi ke? Ustzh dan suami sedang dilamun cinta kan?

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by ummuyaser on Fri Jun 08, 2012 5:26 pm

uzbmmzunp94 wrote:
ummuyaser wrote:Kajian psikologi menyatakan, dua orang yang sedang dilamun cinta, akan bertindak lebih mengikut emosi berbanding kewarasan akal... Smile

Mksudnya ustzh sedang bckap ikot emosi ke? Ustzh dan suami sedang dilamun cinta kan?

Bukan lah sayang..ustazah cuma nak share apa yang baik je...Semoga Allah permudahkan urusan mu ye

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by uzbmmzunp94 on Fri Jun 08, 2012 5:48 pm

ummuyaser wrote:Bukan lah sayang..ustazah cuma nak share apa yang baik je...Semoga Allah permudahkan urusan mu ye

Trime kasih ya ustzh. Dan syukran jazilan kpd suma yg laen. Best forum ni terbaik

uzbmmzunp94
AHLI
AHLI

Posts : 39
Points : 63
Join date : 02/05/2012
Age : 22
Location : Malaysia

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by Ad-Dien on Fri Jun 08, 2012 6:44 pm

thtl wrote:anda adalah sebaik-baik wanita

saya rasa macam nak kembali muda semula dan masih single macam dien kardawi...

Laughing

Aik?? Saya pulak? Wink

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by thtl on Fri Jun 08, 2012 6:50 pm

susah nak jumpa gadis yg nak jadi laksana Fateema ni dien...tambahan zaman sekarang, dia rela bersuamikan lelaki yg miskin yg tak ada apa melainkan ilmu..

sebab tu saya pun teringat jejaka kacak dari pahangji

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kahwin gantung 7 tahun

Post by Sponsored content Today at 9:08 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum