Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

View previous topic View next topic Go down

Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by Ad-Dien on Sat Jun 09, 2012 12:23 pm


Apakah perbezaan antara Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj?. Ini dalam bab Lafaz Takhyir wa Ibahah. Mohon pencerahan lanjutan, jazakallahukhair :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by Ad-Dien on Sat Jun 09, 2012 8:59 pm

:study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by abgbob on Sun Jun 10, 2012 6:46 pm

tiada ithm,tiada junah atau raful/adamul haraj..adalah bentuk ungkapan lafaz menunjukan mubah..mengikut kajian para usuliyun,bagaimana para usul mengetahui semua ini adalah mubah?.bagaimana pulak pembahagian nya,mubah bersifat juz`i dan kulli dll?silakan...

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 7:02 pm

dien tak ada sesi talaqqi dgn abagbob ke?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by Ad-Dien on Sun Jun 10, 2012 10:12 pm

thtl wrote:dien tak ada sesi talaqqi dgn abagbob ke?

maksud nye???

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 10:15 pm

dia tulah TG yg sebenarnya...orang pahang lagi...kalau dien dapat talaqqi dgn dia sekejap je dien jadi faqih.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by Ad-Dien on Sun Jun 10, 2012 10:18 pm

thtl wrote:dia tulah TG yg sebenarnya...orang pahang lagi...kalau dien dapat talaqqi dgn dia sekejap je dien jadi faqih.

TG?? ehh abang bob dah ada ta'aruf ke? saya tak sempat suai kenal lagi...

menurut saya tiada jalan singkat untuk menjadi faqih..sekalipun berguru dengan ulama Haramain ya syeikhuna..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 10:24 pm

bila kita dah buat web proper nanti, beliau akan taaruf ler..mungkin jadi panel ke..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by Ad-Dien on Sun Jun 10, 2012 10:31 pm

thtl wrote:bila kita dah buat web proper nanti, beliau akan taaruf ler..mungkin jadi panel ke..

bukan ke yang admin asal blog ustaz ke?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 10:33 pm

itu bob saja.

ni abgbob pulak..lain.

bob tu dah jadi militan salafi kat FB...hehehe

tu mmg junior, satu badge dgn daniel atau ibnzubair (sekarang kat saudi) grad IIC Bt Caves

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by Ad-Dien on Sun Jun 10, 2012 10:41 pm

thtl wrote:itu bob saja.

ni abgbob pulak..lain.

bob tu dah jadi militan salafi kat FB...hehehe

tu mmg junior, satu badge dgn daniel atau ibnzubair (sekarang kat saudi) grad IIC Bt Caves

ohh lain ke???ingat sama... minta tunjuk ajar ye abang bob... Ibn Zubair saya tak kenal... depa semua hebat..ex IIC.... i'm not one of them

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Lafaz Nafi: Nafi Ithm, Nafi Junah dan Nafi Haraj

Post by Sponsored content Today at 9:07 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum