Hukum muzik dan menjual alat muzik

Page 5 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

View previous topic View next topic Go down

Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sun Jun 10, 2012 12:20 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum Wr. Wb

Saya ada soalan tentang muzik, kerana ramai orang kata muzik tu haram dan ada juga yang kata muzik itu mubah, soalan saya:
1. apa hukum muzik yang sebenar?
2. Dan apa hukumnya orang yang buat perniagaan alat muzik? Kerana saya adalah orang yang pernah beli alat muzik.
3. soalan tambahan, benarkah haram menyengaja mendengar nyanyian wanita yang bukan mahram?, walaupun nyanyian tu tak ada unsur zina.

Syukran Jaziilan Smile



soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down


Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Sun Jun 17, 2012 1:53 pm

kalau camtu, musik semuanya harus buatmu...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Sun Jun 17, 2012 5:42 pm

Nizam wrote:Macam ni la akhi soni. Muzik ni benda khilaf. ana pegang muzik harus bersyarat. so selagi tak melampaui batasan maka ok.

muzik instrumental seperti paluan kompang, piano tanpa lirik dan bukan muzik keagamaan sesuatu kaum, it's ok.

muzik dengan lirik yang baik seperti dakwah, menyeru manusia kepada kebaikan ok.

muzik yang lagha, seperti lady gaga, lagu2 cinta yang mendorong kepada maksiat tak leh la walaupun untuk dengar skali pun. Tak kisah la jika ia datang dari britney spears, nike ardilla ka, hatta penyanyi nasyid jika dia wat lagu berunsur lagha skali pun tidak dibolehkan.

kemas!! terbaik

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Join date : 24/11/2011

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by ummuyaser on Mon Jun 18, 2012 6:16 am

Nizam wrote:
muzik yang lagha, seperti lady gaga, lagu2 cinta yang mendorong kepada maksiat tak leh la walaupun untuk dengar skali pun. Tak kisah la jika ia datang dari britney spears, nike ardilla ka, hatta penyanyi nasyid jika dia wat lagu berunsur lagha skali pun tidak dibolehkan.

Dengan itu, jika seandainya kita terlalai jugak, maka cepat lah beristighfar dan bertaubat.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Join date : 24/11/2011

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Mon Jun 18, 2012 11:22 am

thtl wrote:kalau camtu, musik semuanya harus buatmu...hehehe

Apa mungkin maksud ustadz, musik akan jadi tdk boleh jika akan membina maksiat contohnya, mengundang syahwat? Tapi jika tidak maka hukumnya harus? karena sebenarnya hampir tak pernah buat saya, mendengar musik yang penyanyinya wanita walau suaranya begitu merdu hingga sampai2 mengundang syahwat hehehe

soalan lain, sebenarnya ustadz biasa dipanggil dengan nama apa hehe? sepertinya cuma saya yang memanggil dengan nama ustadz hehe

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Mon Jun 18, 2012 12:20 pm

Maksudnya:

Kita sudah menjelaskan macam mana musik dan nyanyian ini hukum asalnya harus, tapi jika ada illat, maka ia bertukar menjadi makruh, bahkan haram kerana ada value added pada nyanyian dan musik tersebut..
salah satunya ia dinyanyikan oleh biduanita yang glamer dan cantik yang tidak menutup auratnya dengan baik. atau penyanyi wanita yang seksi dan bahkan menonjolkan kesalibannya (yakni menunjukkan imej kristiannya)

Maka anda tanya, apakah mungkin saya hanya mendengar suaranya sahaja, atau saya jadikan ia ringtone henfon sahaja?

maka sebab itu kalau anda masih tak faham dgn maksud illat, maka susahlah kita nak yakinkan kpd anda akan hukumnya.

sesuatu yg dilarang, maka semua adalah dilarang. itu kaedah dalam fiqh. Maka jika nyanyian itu dari biduanita yang glamer dan tidak menutup aurat, maka semua lagunya tidak harus diambil hatta utk dijadikan utk ringtone sekalipun.

nama saya dalam MYkad ialah Tuan Hassan. Tuan itu Sayyid dalam bahasa arab...hehehe
kat arab saudi pun depa susah nak sebut Tuan. maka saya suruh depa panggil Hassan sahaja.
Hassan itulah nama sebenar saya.

atau short form TH atau thtl sahaja pun OK maa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by ummuyaser on Mon Jun 18, 2012 7:06 pm

Versi dakwah AI...
[youtube][/youtube]

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by faisall on Tue Jun 19, 2012 6:31 am

abu_aisyah wrote:bila disentuh mengenai isu musik,ana hanya tahu ulama' terkini yg menyatakan harus adalah DYQ,selain Ibn Hazm ulama yg dahulu lah.siapa lagi selain DYQ?kerana yg menyatakn haram rasanya begitu ramai nama2.

Abu Aisyah...

Ramai atau tidak ramai sangat bergantung kepada persekitaran ~
Seperti juga pendapat haram dan harus ini sangat bergantung kepada persekitaran Ulama' yang terbabit ~

Nak tahu nama-nama Ulama' yang haruskan ramai ke tak, dapat buku Fiqh al-ghinaa' DYQ tu ~ banyak juga nama ~ Smile

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Tue Jun 19, 2012 8:04 am

faisall wrote:
abu_aisyah wrote:bila disentuh mengenai isu musik,ana hanya tahu ulama' terkini yg menyatakan harus adalah DYQ,selain Ibn Hazm ulama yg dahulu lah.siapa lagi selain DYQ?kerana yg menyatakn haram rasanya begitu ramai nama2.

Abu Aisyah...

Ramai atau tidak ramai sangat bergantung kepada persekitaran ~
Seperti juga pendapat haram dan harus ini sangat bergantung kepada persekitaran Ulama' yang terbabit ~

Nak tahu nama-nama Ulama' yang haruskan ramai ke tak, dapat buku Fiqh al-ghinaa' DYQ tu ~ banyak juga nama ~ Smile

insyallah,esok hambe naok gi carik.

p/s:pengantin baru sehat ka?gang2 kita masih hang up kat putrajaya lagi tak mlm jumaaat?

cube check ni bro:http://bicarathtl.forumms.net/t646-umcced?highlight=umcced

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 10:10 am

tiap2 malam, malam pertama


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Tue Jun 19, 2012 10:40 am

thtl wrote:tiap2 malam, malam pertama


ni tuju ke faisal ker?hehe.bil air meningkat ler.tp klu dok selangor,masih free la stakat 2 org. KohKohKoh

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by faisall on Tue Jun 19, 2012 12:16 pm

abu_aisyah wrote:
thtl wrote:tiap2 malam, malam pertama


ni tuju ke faisal ker?hehe.bil air meningkat ler.tp klu dok selangor,masih free la stakat 2 org. KohKohKoh

Tuan Hasan, lepas sahaja selesai akad + walimah, terus hadap minggu exam ~
tidak wujud istilah 'malam'.. Kehkehkeh ~ Smile


faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 12:25 pm

alamak. ini record.

malam pertama pun boleh delay....

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Tue Jun 19, 2012 12:40 pm

sheikh thtl kita slh phm.maksud faisal,bukan mlm shj...tp,klu ada masa pagi,pagilah...klu tak afternoon.mana yg dan.so,dats why 'tidak wujud istilah mlm'.mana tahu,petang lepas walimah ka.koh3.boleh ke gurau camni?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 12:43 pm

OK je, sebab pengantin baru mmg selalu kena kacau camtu...21SX punya gurauan...

kalau dien kawin lagi teruk kita kenakan dien pulak..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Nizam on Tue Jun 19, 2012 12:49 pm

Ot dah

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 1:06 pm

mana-mana MOD yg rajin kena buat cleansing thread hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Tue Jun 19, 2012 3:05 pm

hehe...mod,mood pengantin baru faisal belum habis tu.kasi chance sikit.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Sponsored content Today at 3:16 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum