Hukum muzik dan menjual alat muzik

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sun Jun 10, 2012 12:20 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum Wr. Wb

Saya ada soalan tentang muzik, kerana ramai orang kata muzik tu haram dan ada juga yang kata muzik itu mubah, soalan saya:
1. apa hukum muzik yang sebenar?
2. Dan apa hukumnya orang yang buat perniagaan alat muzik? Kerana saya adalah orang yang pernah beli alat muzik.
3. soalan tambahan, benarkah haram menyengaja mendengar nyanyian wanita yang bukan mahram?, walaupun nyanyian tu tak ada unsur zina.

Syukran Jaziilan Smile



soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down


Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 10, 2012 10:48 am

lol. kalau dah lama tahu....dah lama gua beli keyboard

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sun Jun 10, 2012 10:50 am

Saya sempat risau kerana banyak lagu yang saya suka ada biduan wanitanya (bukan Lady Gaga), dan kesemuanya tak pakai jilbab/kerudung. Jadi saya tetap tidak berdosa bila dengar nynyian mereka?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 10, 2012 10:51 am

saya pula suka dengar nyanyian suara amoi jepun....comel.....contoh yuki isoya

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 11:02 am

soni,
kena pastikan anda menyukai lagu ke atau kelunakan suara biduanita tsb..

kalau kerana kelunakan dan kemerduan suara itulah yg tak boleh tu...


doc,

suka apa?

1. melodi jepun
2. kecantikan penyanyi jepun tu
3. senikata lagu tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sun Jun 10, 2012 11:24 am

oo begitu ya, disitulah saya ada syak ni ustadz Neutral . maaf saya ada soalan lagi saya tengok di internet bahuwa mendengar nynyian (Sama’ Al-Ghina`) adalah perbuatan jibliliyyah yang hukum asalnya mubah/harus, dan menyimak nyanyian (Istima’ Al-Ghina`) bukanlah perbuatan jibliliyyah, contohnya pergi ke tempat sang penyanyi. saya fikir kebanyakan dari yang saya buat adalah sama’ Al-Ghina` kerana saya hanya mendengar lagu2 tu dari UFD atau PC. Jadi hukumnya tetap harus, silap ke? (dalam kes ini penynyi adalah wanita yang bukan mahram)

Syukran

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 10, 2012 12:03 pm

saya suka suara lantunannya ...... sgt m a n j a

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 12:04 pm

soni,

kami kasi kaedah dan hukum, pendetailan tu, kamu kena buat sendiri. kami tidak akan spoon feed kpd pendetailannya.
pendetailan, dikembalikan kpd niat2 masing atau objektif seseorang mendengar lagu dan musik.

saya tak boleh detail, sebab saya bukan penggemar musik. saya tidak pernah pergi ke mana-mana konserto. nak bersesak-sesak nak masuk stadium, nak beratur bilik tiket tu benda yg saya amat benci...kalau kasi tiket FREE nak lihat konsert Maher Zain di stadium Bukit Jalil pun saya tak nak, malas nak tempuhi kesesakan jalanraya, sulit mencari parkir, dan sulitnya nak solat dan sulitnya nak ke bilik air, makan dan minum...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sun Jun 10, 2012 12:22 pm

Syukran jaziilan atas semua jawapan dari ustadz yang telah menjawab semua soalan saya yang cetek ilmu ini, semoga tiada keraguan dalam hati saya lagi. amin Smile

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by yat on Sun Jun 10, 2012 2:03 pm

da lagi satu muzik untuk medium dakwah atau bermain muzik untuk dakwah seperti majlis ilmu atau dalam masjid, saya rasa dia merupai amalan nasrani yg memang diketahui ada church choair dan jugak christian rock band....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Sun Jun 10, 2012 3:06 pm

soni wrote:Syukran jaziilan atas semua jawapan dari ustadz yang telah menjawab semua soalan saya yang cetek ilmu ini, semoga tiada keraguan dalam hati saya lagi. amin Smile

tanya fatwa diri pulak soni. Smile Smile

inilah ujian utk soni.mcm tuan hasan ckp,amik musik sekadar amik garam.kdg2 mmg hukum kita dh tahu & paham..cuma diri meronta2 nak kan org kata harus supaya senang cerita/perbuatan kita tu dibenarkan (bukan saya kata kepada soni la).klu rasa ragu2,cube tinggalkan la.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Sun Jun 10, 2012 3:12 pm

thtl wrote:wsm,

1. harus. sebab ia dalam kawalan kita sendiri, bila benda harus berada di tangan org mukmin, maka dia akan menggunakannya dengan betul dan pada kadarnya sahaja. macam apa jua benda yg harus berada dalam milik org beriman, spt kereta, pisau, pedang, atau pistol sekalipun kalau berada pada org yg beriman, dia tidak akan salah guna..tapi kalau benda2 tu berada pada org tidak beriman, maka dia ada kereta tapi buat street racing atau ke clubbing, dia ada pedang, tapi dia menggunakannya utk perompak,. dia ada pisau, tapi dia menggunakannya utk membunuh..gitulah gitar yg berada di tangan rockers vs gitar yg disimpan oleh orang mukmin...cam ust azhar Idrus pegang gitar vs Jon Bon Jovi yg pegang gitar yg sama..

2. penghafal AQ tidak ada masalah mendengar musik yang indah, malah ia makin menghaluskan lagi jiwanya...cuma time menghafal AQ dan time musik ada situasi dan saat yg berbeda. jangan pulak memetik gitar sambil menghafaz AQ...hehehe

AQ dilebihkan, musik itu saatan saatan atau sekejap sahaja sebagai perencah hidup, ibarat garam dan belacan sahaja, ambil secukup rasa dalam hidup..jangan hari2 makan belacan dan hari2 makan garam, alamat kojol la awak...

....'saya' diatas tu bukan lah diri saya,sekadar soalan.huhu.
....klu pegi umah nenek,mmg setiap masuk waktu makan,mmg kene ade belacann.mungkin kene ubah kepada budu kot. Laughing

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Sun Jun 10, 2012 3:48 pm

yat wrote:da lagi satu muzik untuk medium dakwah atau bermain muzik untuk dakwah seperti majlis ilmu atau dalam masjid, saya rasa dia merupai amalan nasrani yg memang diketahui ada church choair dan jugak christian rock band....

ada sehingga wujud persamaan ke?tak nampak pun rasanya.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 4:10 pm

rasanya ada persamaan.
di Barat dinamakan Gospel Music, umat Islam menamakan industry Nasyid.
nasyid tu maksudnya musik Islami laa...

antaranya icon ialah Rabbani, Rayhan, far east dan latest international icon spt Maher Zain, sami yusof..

walaupun ada persamaan, tak ada masalah, sekurang-kurangnya umat islam ada alternatif utk menikmati konsert dsbnya..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 10, 2012 6:18 pm

bagaimana dgn dakwaan... kalau muzik tersebut dimain...jenazah penyanyi akan merana di kubur?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Sun Jun 10, 2012 6:26 pm

thtl wrote:soni,

kami kasi kaedah dan hukum, pendetailan tu, kamu kena buat sendiri. kami tidak akan spoon feed kpd pendetailannya.
pendetailan, dikembalikan kpd niat2 masing atau objektif seseorang mendengar lagu dan musik.

saya tak boleh detail, sebab saya bukan penggemar musik. saya tidak pernah pergi ke mana-mana konserto. nak bersesak-sesak nak masuk stadium, nak beratur bilik tiket tu benda yg saya amat benci...kalau kasi tiket FREE nak lihat konsert Maher Zain di stadium Bukit Jalil pun saya tak nak, malas nak tempuhi kesesakan jalanraya, sulit mencari parkir, dan sulitnya nak solat dan sulitnya nak ke bilik air, makan dan minum...

Betul tu, saya sendiri asalnya memang sukakan seni suara.. aktif nasyid dan tilawah dulu. Cuma sekarang tidak lagi, sebab bagi saya ada perkara lain yang lebih utama dari muzik ni.. jadi ia bukan perkara yang utama, sekadar sampingan dengan kadar yang sedikit sahaja memadai insyaAllah.

Dari sudut maqasid pun, muzik bukanlah suatu maqasid daruriyyat dan tahsiniyyat.. ia sekadar hajiyyat (tambahan) sahaja. Sekiranya tiada pun tidak mengapa, Allahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 6:45 pm

doc,

ia berdasarkan hadis,
"Dan sesiapa yang memulakan satu sunnah yang buruk di dalam Islam dia akan menanggung dosanya dan dosa orang yang melakukannya selepasnya dengan tidak kurang sedikitpun dosa-dosa mereka." ( Imam Muslim )

maka siapa yg ada meninggalkan legasi yg buruk, maka dia akan tanggunglah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by faisall on Mon Jun 11, 2012 4:53 am

Ad-Dien wrote:

Betul tu, saya sendiri asalnya memang sukakan seni suara.. aktif nasyid dan tilawah dulu. Cuma sekarang tidak lagi, sebab bagi saya ada perkara lain yang lebih utama dari muzik ni.. jadi ia bukan perkara yang utama, sekadar sampingan dengan kadar yang sedikit sahaja memadai insyaAllah.

Dari sudut maqasid pun, muzik bukanlah suatu maqasid daruriyyat dan tahsiniyyat.. ia sekadar hajiyyat (tambahan) sahaja. Sekiranya tiada pun tidak mengapa, Allahua'lam

Lain padang lain belalangnya Dien ~
Zaman pembinaan Mazhab, di 'padang' Hijaz dan di 'padang' Kufah & Basrah, 'belalang' nya lain.. Maka 'game' nya juga lain ~

Maqasid juga, ada syarat²nya, banyak sangat orang duk dakwa sekarang, sikit-sikit itu ada Maqasidnya, ini ada maqasidnya.. Nampak macam semudah A B C... Sedang ianya bukan demikian ~

Saya pernah di minta pensyarah untuk membuat assignment meninjau hukum Muzik ini, dalam penilaian saya, yang paling besar masalah dalam hal ini adalah dalam meletakkan Hukum Muzik itu dalam Qat'ie atau Zanni.. al-Thawabit atau al-Mutaghayyirat...

Dan saya cenderung kepada ungkapan : " Ahli Hadith itu pakar Farmasi, dan ahli Fiqh itu Doktornya "

Allahua'lam ~

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 11, 2012 7:38 am

faisall wrote:
Ad-Dien wrote:

Betul tu, saya sendiri asalnya memang sukakan seni suara.. aktif nasyid dan tilawah dulu. Cuma sekarang tidak lagi, sebab bagi saya ada perkara lain yang lebih utama dari muzik ni.. jadi ia bukan perkara yang utama, sekadar sampingan dengan kadar yang sedikit sahaja memadai insyaAllah.

Dari sudut maqasid pun, muzik bukanlah suatu maqasid daruriyyat dan tahsiniyyat.. ia sekadar hajiyyat (tambahan) sahaja. Sekiranya tiada pun tidak mengapa, Allahua'lam

Lain padang lain belalangnya Dien ~
Zaman pembinaan Mazhab, di 'padang' Hijaz dan di 'padang' Kufah & Basrah, 'belalang' nya lain.. Maka 'game' nya juga lain ~


Maqasid juga, ada syarat²nya, banyak sangat orang duk dakwa sekarang, sikit-sikit itu ada Maqasidnya, ini ada maqasidnya.. Nampak macam semudah A B C... Sedang ianya bukan demikian ~

Saya pernah di minta pensyarah untuk membuat assignment meninjau hukum Muzik ini, dalam penilaian saya, yang paling besar masalah dalam hal ini adalah dalam meletakkan Hukum Muzik itu dalam Qat'ie atau Zanni.. al-Thawabit atau al-Mutaghayyirat...

Dan saya cenderung kepada ungkapan : " Ahli Hadith itu pakar Farmasi, dan ahli Fiqh itu Doktornya "

Allahua'lam ~

Rasa baru lepas ulas yang dibold tu dalam tread lain.. Smile

Jadi stand akhi apa pada muzik? Ehh assigmnet apa? amik umcced ke?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by faisall on Mon Jun 11, 2012 7:45 am

Stand saya :

1) Mengharmonikan dua pandangan, ex : Pendapat Syaikh Al-Albani & DYQ ~
2) Sebagai masyarakat, saya bertaqlid dengan pandangan DYQ pada perspektif letak duduk hukum asal Muzik itu ~

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 11, 2012 7:57 am

faisall wrote:Stand saya :

1) Mengharmonikan dua pandangan, ex : Pendapat Syaikh Al-Albani & DYQ ~
2) Sebagai masyarakat, saya bertaqlid dengan pandangan DYQ pada perspektif letak duduk hukum asal Muzik itu ~

Alhamdulillah, Jazakallah ya akhi..

1. Ambil UMcced ke??

2. Boleh ulas detail menganai tajuk ini (muzik) dengan yang saya bold kan biru tadi tak?

3. Selamat Pengantin Baru, barakallah... makin berkurang syabab yang bujang..eheehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by faisall on Mon Jun 11, 2012 11:26 am

1) Yup, kat UM skg.

2) Tuan Hasan yang besar gudang fekahnya, ulasan beliau sudah sangat memadai berbanding hamba pentaklid ini ~

3) Semoga Mohd Dhiyauddin juga berkahwin dengan cepat ~ ameen Smile

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abuzaid65 on Mon Jun 11, 2012 11:43 am

faisall wrote:1) Yup, kat UM skg.

2) Tuan Hasan yang besar gudang fekahnya, ulasan beliau sudah sangat memadai berbanding hamba pentaklid ini ~

3) Semoga Mohd Dhiyauddin juga berkahwin dengan cepat ~ ameen Smile

Faisall,
di UM skrg buat kursus apa? Ana cuma ambil SPAQ.. every Saturday jam 9-11 pagi.. sijil aje.. enta buat Diploma ker??

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 11, 2012 12:09 pm

abuzaid65 wrote:
faisall wrote:1) Yup, kat UM skg.

2) Tuan Hasan yang besar gudang fekahnya, ulasan beliau sudah sangat memadai berbanding hamba pentaklid ini ~

3) Semoga Mohd Dhiyauddin juga berkahwin dengan cepat ~ ameen Smile

Faisall,
di UM skrg buat kursus apa? Ana cuma ambil SPAQ.. every Saturday jam 9-11 pagi.. sijil aje.. enta buat Diploma ker??

Soalan sama... mujur saya tak jadi daftar aritu.. kalau tak sudah saya senior akhi faisall..ehehe Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by faisall on Mon Jun 11, 2012 12:35 pm

Ad-Dien wrote:

Soalan sama... mujur saya tak jadi daftar aritu.. kalau tak sudah saya senior akhi faisall..ehehe Razz

Confirm ke saya jadi junior?? ~ Hehehe Mad

Rugi tak masuk, kalau masuk, baru tahu siapa junior siapa senior ~ KohKohKoh

Akhi Abuzaid, saya Dip.

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 11, 2012 9:05 pm

faisall wrote:
Ad-Dien wrote:

Soalan sama... mujur saya tak jadi daftar aritu.. kalau tak sudah saya senior akhi faisall..ehehe Razz

Confirm ke saya jadi junior?? ~ Hehehe Mad

Rugi tak masuk, kalau masuk, baru tahu siapa junior siapa senior ~ KohKohKoh

Akhi Abuzaid, saya Dip.

Cancel last minute sebab tengok dip tu tak boleh nak further stdy dan kerja... takpe junior senior saling menghormati..

Akhi ambik dip ape?? usul? syariah?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Tue Jun 12, 2012 8:33 am

uztaz thtl,di saudi..radio nya ade ke macam era.fm,hot.fm ke?macamana keadaan siaran radio dan television disina?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Tue Jun 12, 2012 11:55 am

abu_aisyah wrote:uztaz thtl,di saudi..radio nya ade ke macam era.fm,hot.fm ke?macamana keadaan siaran radio dan television disina?

Di saudi lagi banyak siaran.. beratu-ratus siaran, jauh lebih banyak sekalipun orang malaysia memiliki astro.. Smile

bercampur-campur.. ada ilmiah, ada program hiburan, berita, ...syiah pun ade..ehehe Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Tue Jun 12, 2012 9:33 pm

kat saudi, guna satelite dish, 1200 channels, mungkin lebih...bayar sekali dan tak ada bill seumur hidup...arab dah makin rosak daah
siaran langsung bola tu jangan ceritalaa..

radio pun dalam teksi saudi, macam2 lagu ada...tapi lagu2 pop arab la, dari lubnan, syria, morocco..


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Sponsored content Today at 9:14 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum