Hukum muzik dan menjual alat muzik

Page 3 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sun Jun 10, 2012 12:20 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum Wr. Wb

Saya ada soalan tentang muzik, kerana ramai orang kata muzik tu haram dan ada juga yang kata muzik itu mubah, soalan saya:
1. apa hukum muzik yang sebenar?
2. Dan apa hukumnya orang yang buat perniagaan alat muzik? Kerana saya adalah orang yang pernah beli alat muzik.
3. soalan tambahan, benarkah haram menyengaja mendengar nyanyian wanita yang bukan mahram?, walaupun nyanyian tu tak ada unsur zina.

Syukran Jaziilan Smile



soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down


Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Tue Jun 12, 2012 8:33 am

uztaz thtl,di saudi..radio nya ade ke macam era.fm,hot.fm ke?macamana keadaan siaran radio dan television disina?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Join date : 03/06/2012

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Tue Jun 12, 2012 11:55 am

abu_aisyah wrote:uztaz thtl,di saudi..radio nya ade ke macam era.fm,hot.fm ke?macamana keadaan siaran radio dan television disina?

Di saudi lagi banyak siaran.. beratu-ratus siaran, jauh lebih banyak sekalipun orang malaysia memiliki astro.. Smile

bercampur-campur.. ada ilmiah, ada program hiburan, berita, ...syiah pun ade..ehehe Razz

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Tue Jun 12, 2012 9:33 pm

kat saudi, guna satelite dish, 1200 channels, mungkin lebih...bayar sekali dan tak ada bill seumur hidup...arab dah makin rosak daah
siaran langsung bola tu jangan ceritalaa..

radio pun dalam teksi saudi, macam2 lagu ada...tapi lagu2 pop arab la, dari lubnan, syria, morocco..


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 8:01 am

thtl wrote:kat saudi, guna satelite dish, 1200 channels, mungkin lebih...bayar sekali dan tak ada bill seumur hidup...arab dah makin rosak daah
siaran langsung bola tu jangan ceritalaa..

radio pun dalam teksi saudi, macam2 lagu ada...tapi lagu2 pop arab la, dari lubnan, syria, morocco..


ish..ishh... tak jadilah nak pi arab.. ehehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Wed Jun 13, 2012 9:21 am

thtl wrote:kat saudi, guna satelite dish, 1200 channels, mungkin lebih...bayar sekali dan tak ada bill seumur hidup...arab dah makin rosak daah
siaran langsung bola tu jangan ceritalaa..

radio pun dalam teksi saudi, macam2 lagu ada...tapi lagu2 pop arab la, dari lubnan, syria, morocco..


kenapa dengan bola kat arab?

em,ulama' saudi mengharamkan musik keadaannya seperti fatwa selangor haramkan rokok ya?maksudnya,sekadar fatwa,tetapi tiada undang2 utk mendenda/hukuman utk mereka yg terlibat dengan musik.gitu?
rasa macam (diulangi-macam) pernah terbaca dulu ada seorang yg terlibat dengan musik/hiburan di saudi dikenakan hukuman mati.tak ingat pulak apa yg dia buat.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 10:33 am

maksudnya. depa boleh tengok siarang langsung bola dari mana-mana liga, liga eropah, amerika latin, liga arab, liga mesir, liga afrika...

ya.. fatwa musik, fatwa fotografi dan fatwa rokok hanya tinggal fatwa di saudi, tidak dikuatkuasakan...ia tidak ada secara terbuka, tapi dilakukan dalam premis peribadi, maka depa tak kisah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 10:56 am

bila ust thtl berada di saudi, baru kita tau apa yg sebenarnya berlaku di saudi..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 11:34 am



Ustaz AZ apa pendapat mengenai hukum muzik yang ustaz pegang?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 11:42 am

Ad-Dien wrote:

Ustaz AZ apa pendapat mengenai hukum muzik yang ustaz pegang?

ana mendengar muzik dan bermain alat percussion Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 12:09 pm

Ahmad Shamil wrote:
Ad-Dien wrote:

Ustaz AZ apa pendapat mengenai hukum muzik yang ustaz pegang?

ana mendengar muzik dan bermain alat percussion Smile

ohh.. tau dah tuu...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Wed Jun 13, 2012 12:33 pm

Ahmad Shamil wrote:
Ad-Dien wrote:

Ustaz AZ apa pendapat mengenai hukum muzik yang ustaz pegang?

ana mendengar muzik dan bermain alat percussion Smile

ustaz,jom jam! Smile Smile

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 12:47 pm

Ad-Dien wrote:
Ahmad Shamil wrote:
Ad-Dien wrote:

Ustaz AZ apa pendapat mengenai hukum muzik yang ustaz pegang?

ana mendengar muzik dan bermain alat percussion Smile

ohh.. tau dah tuu...

kalau ana berpegang pada pendapat yg melarang,tentu ana x mendengar muzik dan x bermain percussion

ana main kompang ajar budak2 utk berkompang di majlis perkahwinan


Last edited by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 12:49 pm; edited 1 time in total

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 12:48 pm

abu_aisyah wrote:
Ahmad Shamil wrote:
Ad-Dien wrote:

Ustaz AZ apa pendapat mengenai hukum muzik yang ustaz pegang?

ana mendengar muzik dan bermain alat percussion Smile

ustaz,jom jam! Smile Smile

Laughing enta main alat muzik ape ya aba aisyah

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 1:10 pm

org suka musik ni jiwanya halus dan romantis

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 1:12 pm

thtl wrote:org suka musik ni jiwanya halus dan romantis

Nak kata saya ni keras dan kasar ke.. ehehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 1:14 pm

mungkin juga sebab abang LONG
Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 1:23 pm

thtl wrote:mungkin juga sebab abang LONG
Laughing

mungkin lah kot...ade gak dengar nasyid.. dolu-dolu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 1:26 pm

dien, banyak lagi petanda kita halus jiwa..
org arab di sini, sapa yg paling banyak hafal sya`ir...itu org yg paling lembut dan bersantun..sebab dia mendapat kehalusan bahasa arab tu...
macam Imam Syafi`iy...amat banyak dia hafal bait sya`ir...dr Aidh al-Qarni hafal 10,000 bait sya`ir

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 1:31 pm

thtl wrote:dien, banyak lagi petanda kita halus jiwa..
org arab di sini, sapa yg paling banyak hafal sya`ir...itu org yg paling lembut dan bersantun..sebab dia mendapat kehalusan bahasa arab tu...
macam Imam Syafi`iy...amat banyak dia hafal bait sya`ir...dr Aidh al-Qarni hafal 10,000 bait sya`ir

terbaik

Saya suka melukis dulu.. sebelum kenal manhaj.. saya peminat komik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 1:53 pm

peminat komik ni petanda dia digital dan transparent...lurus orang nya

macam org jepun, depa semua peminat komik dan juga MFR
Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 4:42 pm

thtl wrote:org suka musik ni jiwanya halus dan romantis
"jiwa halus dan romantik"
namun hatiku masih belum dimiliki dan belum memiliki Embarassed

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 4:49 pm

Ad-Dien wrote:
thtl wrote:dien, banyak lagi petanda kita halus jiwa..
org arab di sini, sapa yg paling banyak hafal sya`ir...itu org yg paling lembut dan bersantun..sebab dia mendapat kehalusan bahasa arab tu...
macam Imam Syafi`iy...amat banyak dia hafal bait sya`ir...dr Aidh al-Qarni hafal 10,000 bait sya`ir

terbaik

Saya suka melukis dulu.. sebelum kenal manhaj.. saya peminat komik

saya pun suka melukis juga
skrg ni dien dah bersara ke dari dunia animasi manga dan anime

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 5:57 pm

sabran, ut ahmad shamil...yg halus dan mulus akan tiba satu hari nanti ke Raub...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by NAZ on Wed Jun 13, 2012 6:00 pm

Ahmad Shamil wrote:
"jiwa halus dan romantik"
namun hatiku masih belum dimiliki dan belum memiliki Embarassed
Ustaz Ahmad Shamil, berapa umur sekarang ni

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 7:10 pm

thtl wrote:sabran, ut ahmad shamil...yg halus dan mulus akan tiba satu hari nanti ke Raub...

mcm lagu M Nasir je

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 7:28 pm

NAZ wrote:
Ahmad Shamil wrote:
"jiwa halus dan romantik"
namun hatiku masih belum dimiliki dan belum memiliki Embarassed
Ustaz Ahmad Shamil, berapa umur sekarang ni

28 thn kak naz

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 8:33 pm

28 bg lelaki masih lagi lampu hijau
kalau 28 utk perempuan, dah lampu kuning...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 1:13 am

thtl wrote:peminat komik ni petanda dia digital dan transparent...lurus orang nya

macam org jepun, depa semua peminat komik dan juga MFR
Laughing

Amboi bukan main lagi yek... Digital dan transparent? ape makna transparent disisi ustaz? ehehe Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Sponsored content Today at 3:13 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum