Hukum muzik dan menjual alat muzik

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sun Jun 10, 2012 12:20 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum Wr. Wb

Saya ada soalan tentang muzik, kerana ramai orang kata muzik tu haram dan ada juga yang kata muzik itu mubah, soalan saya:
1. apa hukum muzik yang sebenar?
2. Dan apa hukumnya orang yang buat perniagaan alat muzik? Kerana saya adalah orang yang pernah beli alat muzik.
3. soalan tambahan, benarkah haram menyengaja mendengar nyanyian wanita yang bukan mahram?, walaupun nyanyian tu tak ada unsur zina.

Syukran Jaziilan Smile



soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down


Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 7:28 pm

NAZ wrote:
Ahmad Shamil wrote:
"jiwa halus dan romantik"
namun hatiku masih belum dimiliki dan belum memiliki Embarassed
Ustaz Ahmad Shamil, berapa umur sekarang ni

28 thn kak naz

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Join date : 24/11/2011

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 8:33 pm

28 bg lelaki masih lagi lampu hijau
kalau 28 utk perempuan, dah lampu kuning...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 1:13 am

thtl wrote:peminat komik ni petanda dia digital dan transparent...lurus orang nya

macam org jepun, depa semua peminat komik dan juga MFR
Laughing

Amboi bukan main lagi yek... Digital dan transparent? ape makna transparent disisi ustaz? ehehe Razz

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 1:17 am

Ahmad Shamil wrote:
Ad-Dien wrote:
thtl wrote:dien, banyak lagi petanda kita halus jiwa..
org arab di sini, sapa yg paling banyak hafal sya`ir...itu org yg paling lembut dan bersantun..sebab dia mendapat kehalusan bahasa arab tu...
macam Imam Syafi`iy...amat banyak dia hafal bait sya`ir...dr Aidh al-Qarni hafal 10,000 bait sya`ir

terbaik

Saya suka melukis dulu.. sebelum kenal manhaj.. saya peminat komik

saya pun suka melukis juga
skrg ni dien dah bersara ke dari dunia animasi manga dan anime

Ha'ah dah bersara.. boleh dikatakan begitu... ramai juga kawan-kawan minta kembali ke dunia lukisan komik ni.. ada team komik sebelum ni... sekarang dah tak melukis pun.. komik2 yang disimpan kebanyakannya sudah dibuang dan dibakar... rak komik digantikan dengan kitab-kitab, ia anjakan dan pengorbanan besar lah juga bagi saya.. lepas kenal manhaj ni.. tapi saya tak sedih pun.. sy yakin keadaan saya sekarang lebih baik, insyaAllah...


p/s- kadang-kadang tu teringin jugak nak kembali melukis dan berkomik...huhuhu :study: :study: :lol!: :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 7:01 am

melukis komik sebagai media atau kartun dan karikatur, tak apa.
DYQ dah kasi greenlight ia bukan jatuh dalam melukis yg dilaknat.

sebab kartun dan komik bukan utk ditakdis tapi utk menyalurkan mesej.

kalau buat komik macam MFR dok buat, ia adalah baik, sebab setengah org lebih suka menerima ilmu melalui komik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Thu Jun 14, 2012 8:53 am

dalam hal komik pun kita kena moderate, tak begitu tuan sheikh?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 8:56 am

sudah pasti kerana manhaj salaf ni mengajar kita moderat dalam serba serbi...
jangan jadi kartunis ZUNAR...

dia lukis komik dgn kebencian yg melampau...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Thu Jun 14, 2012 9:17 am

thtl wrote:sudah pasti kerana manhaj salaf ni mengajar kita moderat dalam serba serbi...
jangan jadi kartunis ZUNAR...

dia lukis komik dgn kebencian yg melampau...hehehe

zunar taksub kot...kartunnya memang memihak kepada pakatan pembangkang..masa zaman reformasi dulu saya suka juga ikut kartun2 zunar ni..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 9:26 am

rasanya dia pernah kena ISA


dia asalnya kartunis Berita harian

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Thu Jun 14, 2012 9:32 am

dia pernah lukis kartun kt majalah gila-gila juga ustaz..
tajuk kartun tu Liza.. cerita org jatuh cinta dgn ofis mate rasanya kohkohkoh
sebab tu saya lihat mcm drastik perubahan zunar..dlm gila2 lukis komik cinta..lepas reformasi berubah ke arah lain

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Thu Jun 14, 2012 1:29 pm

Ahmad Shamil wrote:
abu_aisyah wrote:
Ahmad Shamil wrote:
Ad-Dien wrote:

Ustaz AZ apa pendapat mengenai hukum muzik yang ustaz pegang?

ana mendengar muzik dan bermain alat percussion Smile

ustaz,jom jam! Smile Smile

Laughing enta main alat muzik ape ya aba aisyah
gitar boleh ,drum boleh..jom ustaz!

ps;ustaz check pm Wink

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 3:03 pm



Minat nak melukis tu dah takda sangat... jadi minat membaca dan menulis pulak... tak mengapalah... zaman muda-muda dulu oklah melukis kartun..hehe..

mcm lah tua sangat

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Thu Jun 14, 2012 5:50 pm

abu_aisyah wrote:
Ahmad Shamil wrote:
abu_aisyah wrote:
Ahmad Shamil wrote:
Ad-Dien wrote:

Ustaz AZ apa pendapat mengenai hukum muzik yang ustaz pegang?

ana mendengar muzik dan bermain alat percussion Smile

ustaz,jom jam! Smile Smile

Laughing enta main alat muzik ape ya aba aisyah
gitar boleh ,drum boleh..jom ustaz!

ps;ustaz check pm Wink

dah check dah pm Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Thu Jun 14, 2012 5:51 pm

Ad-Dien wrote:

Minat nak melukis tu dah takda sangat... jadi minat membaca dan menulis pulak... tak mengapalah... zaman muda-muda dulu oklah melukis kartun..hehe..

mcm lah tua sangat

Laughing


_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 5:53 pm

dia nak habaq dia tu masih muda teruna sebenarnya...
Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Thu Jun 14, 2012 5:59 pm

thtl wrote:dia nak habaq dia tu masih muda teruna sebenarnya...
Laughing

banyak menggunakan mafhum mukhalafah nampaknya

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 6:16 pm

Ahmad Shamil wrote:
thtl wrote:dia nak habaq dia tu masih muda teruna sebenarnya...
Laughing

banyak menggunakan mafhum mukhalafah nampaknya

cewah... pandai lah pulak tahu qias dengan usul.. hehe...

terbaik master usul fiqh Razz Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sat Jun 16, 2012 4:32 pm

saya nak tanya lagi, unsur2 musik yang dah diseranaikan oleh ustadz thtl apa tetap berlaku kalau kita hanya dengar muzik tu dari PC, telefon bimbit, dll. ? cth: dengar lagu yang biduannya wanita dari PC

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Sat Jun 16, 2012 4:52 pm

tak boleh sebab Allah larang...


AQS 23:03 [dan orang-orang yang menjauhkan diri dari benda yg laghaa (sia-sia)]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by NAZ on Sat Jun 16, 2012 5:33 pm

When you listen to music, the love songs make you feel lonely, make you yearn for love and crave affection. When you read Quran, you feel whole, you’re not seeking love because you’ve found it all around you, you’ve found it inside you, and you’re not craving anyone’s affection because you only want to be accepted by One. Don’t give into the worldly delusions.(Credit to Habibi Halaqas - FB)

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by abu_aisyah on Sun Jun 17, 2012 7:14 am

bila disentuh mengenai isu musik,ana hanya tahu ulama' terkini yg menyatakan harus adalah DYQ,selain Ibn Hazm ulama yg dahulu lah.siapa lagi selain DYQ?kerana yg menyatakn haram rasanya begitu ramai nama2.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sun Jun 17, 2012 10:13 am

thtl wrote:tak boleh sebab Allah larang...


AQS 23:03 [dan orang-orang yang menjauhkan diri dari benda yg laghaa (sia-sia)]

bererti haram ke?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Nizam on Sun Jun 17, 2012 10:19 am

Macam ni la akhi soni. Muzik ni benda khilaf. ana pegang muzik harus bersyarat. so selagi tak melampaui batasan maka ok.

muzik instrumental seperti paluan kompang, piano tanpa lirik dan bukan muzik keagamaan sesuatu kaum, it's ok.

muzik dengan lirik yang baik seperti dakwah, menyeru manusia kepada kebaikan ok.

muzik yang lagha, seperti lady gaga, lagu2 cinta yang mendorong kepada maksiat tak leh la walaupun untuk dengar skali pun. Tak kisah la jika ia datang dari britney spears, nike ardilla ka, hatta penyanyi nasyid jika dia wat lagu berunsur lagha skali pun tidak dibolehkan.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Sun Jun 17, 2012 10:37 am

soni,

kalau u dengar lagu Kris Dayanti atau Agnes Monica, apa yg u rasa??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by soni on Sun Jun 17, 2012 11:05 am

sebenarnya biasa sahaja ustadz, mungkin hanya kagum sikit hehe

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by thtl on Sun Jun 17, 2012 1:53 pm

kalau camtu, musik semuanya harus buatmu...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Ahmad Shamil on Sun Jun 17, 2012 5:42 pm

Nizam wrote:Macam ni la akhi soni. Muzik ni benda khilaf. ana pegang muzik harus bersyarat. so selagi tak melampaui batasan maka ok.

muzik instrumental seperti paluan kompang, piano tanpa lirik dan bukan muzik keagamaan sesuatu kaum, it's ok.

muzik dengan lirik yang baik seperti dakwah, menyeru manusia kepada kebaikan ok.

muzik yang lagha, seperti lady gaga, lagu2 cinta yang mendorong kepada maksiat tak leh la walaupun untuk dengar skali pun. Tak kisah la jika ia datang dari britney spears, nike ardilla ka, hatta penyanyi nasyid jika dia wat lagu berunsur lagha skali pun tidak dibolehkan.

kemas!! terbaik

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by ummuyaser on Mon Jun 18, 2012 6:16 am

Nizam wrote:
muzik yang lagha, seperti lady gaga, lagu2 cinta yang mendorong kepada maksiat tak leh la walaupun untuk dengar skali pun. Tak kisah la jika ia datang dari britney spears, nike ardilla ka, hatta penyanyi nasyid jika dia wat lagu berunsur lagha skali pun tidak dibolehkan.

Dengan itu, jika seandainya kita terlalai jugak, maka cepat lah beristighfar dan bertaubat.

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Hukum muzik dan menjual alat muzik

Post by Sponsored content Today at 9:13 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum