[RESEPI] Leche Flan Recipe

View previous topic View next topic Go down

[RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by NAZ on Sun Jun 10, 2012 5:27 pm

Salam.

Sila share kan 1001 resepi untuk dirasai.

Recipe: Leche Flan Recipe

Ramuan

10 biji telur ayam
1 tin condensed milk
1 cawan susu segar (atau evaporated milk)
1 cawan gula
1 sudu teh vanilla

Cara menyediakan masakan

Asing kan telur kuning dan putih. Gunakan kuning telur sahaja
Pukul kuning telur hingga kembang
Masukkan susu, campurkan adunan hingga sebati
Masukkan susu segar
Panaskan acuan bakar terus dari dapur dengan api yang rendah
Masak gula dalam acuan sehingga ia menjadi cair dan berwarna coklat kekuningan
Ratakan caramel
Masukkan adunan telur dan susu kedalam Caramel
Kukus adunan.
Angkat
Sejukkan.

Makan sebagai dessert.

Selamat mencuba. Bon Apetite!!!





Last edited by Ad-Dien on Sun Jun 10, 2012 9:15 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : Tajuk Diedit Dengan Nama Resepi)
avatar
NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 6:53 pm

naz,
juadah buka Posa ke ni?

tiba2 teringat puasa la pulak
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by NAZ on Sun Jun 10, 2012 6:59 pm

Sesaja jer tu boss..

saya cari ada tak ruangan untuk resepi..bila tak ada buka lah satu.

boleh kongsi resepi.

kata orang mula lah dengan "pemanis mulut",,,sedap sikit kan.
avatar
NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by thtl on Sun Jun 10, 2012 7:05 pm

bila tengok resepi tu, 1o biji telor, 1 cawan gula, 1 tin susu pekat manis, mmg saya tak boleh makan daa...semua indikator dah borderline...tambahan pulak kat jizan, makanan mmg kolestrol tinggi...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by aniliaz on Sun Jun 10, 2012 7:07 pm

Resipi puding ke ni kak?
avatar
aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by NAZ on Sun Jun 10, 2012 7:10 pm

aniliaz wrote:Resipi puding ke ni kak?
Caramel.

Sorry tak letak nama resepi.
avatar
NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by aniliaz on Sun Jun 10, 2012 7:14 pm

NAZ wrote:
aniliaz wrote:Resipi puding ke ni kak?
Caramel.

Sorry tak letak nama resepi.

Sodap tapi manis semanis kak naz..hehe
avatar
aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by NAZ on Sun Jun 10, 2012 7:16 pm

aniliaz wrote:
NAZ wrote:
aniliaz wrote:Resipi puding ke ni kak?
Caramel.

Sorry tak letak nama resepi.

Sodap tapi manis semanis kak naz..hehe
Embarassed
avatar
NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by Ad-Dien on Sun Jun 10, 2012 9:47 pm



Assalamualaikum, ruangan resepi telah saya wujudkan dan tread ini dipindahkan ke ruangan resepi serta diedit tajuknya kepada nama resepi tersebut.

Selamat berkongsi resepi anda disini.

-Ad-Dien-

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by NAZ on Mon Jun 11, 2012 6:07 pm

Ni yang lagi teruja ni.....TQ ad-dien sebab buka topik cooking ni.

rabbit
avatar
NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by Ad-Dien on Mon Jun 11, 2012 9:17 pm

NAZ wrote:Ni yang lagi teruja ni.....TQ ad-dien sebab buka topik cooking ni.

rabbit

Sama-sama Kak, jemput lah share yer.. nak masakkan sekali pun boleh, anta kat rumah saya.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 13, 2012 7:28 am

mcm mudah je kan nak buat..
boleh jadi salah satu juadah utk bisnes di bazar Ramadhan ni

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by ummuyaser on Wed Jun 13, 2012 7:59 am

Ad-Dien wrote:
NAZ wrote:Ni yang lagi teruja ni.....TQ ad-dien sebab buka topik cooking ni.

rabbit

Sama-sama Kak, jemput lah share yer.. nak masakkan sekali pun boleh, anta kat rumah saya.. Razz

Ad Dien offer baik nampak...tak lama lagi mesti ada pos laju sampai tuu... Laughing
avatar
ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by NAZ on Wed Jun 13, 2012 5:31 pm

tak sempat makan pula kalau post.
InsyaAllah ada umur kita jumpa. boleh belanja makan.

avatar
NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 1:09 am

NAZ wrote:tak sempat makan pula kalau post.
InsyaAllah ada umur kita jumpa. boleh belanja makan.


Gurau je kak, jangan ambil hati ye. Barakallahufik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [RESEPI] Leche Flan Recipe

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum