Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

View previous topic View next topic Go down

Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by Ad-Dien on Mon Jun 11, 2012 9:56 am




_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by yat on Mon Jun 11, 2012 10:09 am

2 umno, 1 pas, 1 berkecuali

moderator ni sapa?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by Ad-Dien on Mon Jun 11, 2012 10:24 am

yat wrote:2 umno, 1 pas, 1 berkecuali

moderator ni sapa?

DR maza UMNO??

Moderator majhul (bagi saya sahaja...)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by yat on Mon Jun 11, 2012 10:27 am

UFB memang diaand Dr Ridhuan Tee pun adalah Alif Mim Nun Wau, tapi dalam forum ni dia boloeh dikatakan berkecuali

Dr MAZA berkecuali....

secara 'tak rasmi', 2 umno, 1 pas, 1 berkecuali

secara 'rasmi', 1 umno, 1 pas, 2 berkecuali

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by yat on Sun Jun 24, 2012 10:08 pm

http://www.ustream.tv/recorded/23532857

Mantap, semua soalan 90% pada UFB, semua dijawab dgn hujah mantap, syabas!!...akhlak penonton macam *&^%)*

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 5:47 am

kelantan kan kubu PAS...bila org amnu datang mmg akan kena asakla...hehehe

macam mana ana x perasan thread ni..dien UPkan sejak 11 Jun..


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by yat on Mon Jun 25, 2012 6:10 am

thtl wrote:kelantan kan kubu PAS...bila org amnu datang mmg akan kena asakla...hehehe

macam mana ana x perasan thread ni..dien UPkan sejak 11 Jun..


nak buat benda2 ni, kena limitkan audience, dan kena pilih audience, lpas tu buat siaran langsung, kena rtm atau tv3 broadcast... Laughing , tapi kena tunggu dato' saifuddin jadi menteri penerangan dahulu

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by Abu_Imran on Mon Jun 25, 2012 7:45 am

ana x tgk lagi... dari komen yg di baca...mengatakan Dr. Ridhuan tee gagal dan dikatakan mendatangkan perasaan meluat... mengapakah?

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by myzyruz on Mon Jun 25, 2012 7:50 am

hampir 3 jam ana tgk pagi tadi sampai la subuh, koh3..

memalukan betul audiens kelate ni..
sampai doc maza cakap, nak kebebasan bersuara, tapi bila tetamu yg dijemput nak bersuara kita pun sama.. (lebih kurang maksudnye..huhu)

memang respek UFB menjawab semua soalan.
betul kata akhi yat,
dh tau kubu kuat PAS, pilihlah audiens, terutama yg ade ilmu sikit.
Ia bukan setakat mencalarkan imej penganjur(kerajaan negeri kelantan) tp menunjukkan akhlak org kelantan. huhu

then, yg membicarakan pada forum tu panel PAS (memang ahli politik) tu dengan yg kurang arif bagi panel UMNO (kerana UFB bukan membuat dasar, lebih kepada membaiki kerosakan dlm UMNO je, bukan betul2 ahli politik). So mcmana nak jangka dorg boleh jawab soalan2 berkaitan politik dan dasar2 negara?

patut selain tajuk, perlunya guideline apa yg nak dibincangkan.
Moderator pon patut berada ditengah bukan ditepi, juga bukan bias terhadap mana-mana keadaan politik.

sekian sekadar komen ringkas..wallahualam..

myzyruz
Moderator
Moderator

Posts : 137
Points : 205
Join date : 25/11/2011
Age : 31
Location : Kelantan

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by myzyruz on Mon Jun 25, 2012 7:53 am

Abu_Imran wrote:ana x tgk lagi... dari komen yg di baca...mengatakan Dr. Ridhuan tee gagal dan dikatakan mendatangkan perasaan meluat... mengapakah?

beliau baru je nak cakap, or cakap sikit, ganguan daripada audien.. jadi dia pon mcm terkaku. Macam keanak-anakan la sikit.
Patutnya dia teruskan penghujahan dia.. Jadi dia byk mcm merajuk, ckp sekerat then xhabis poin.. penat bila panel mcm ni..

tapi mungkin salah audiens jugak (juga mod yg xberapa pandai kawal perasaan audiens dan panel)

myzyruz
Moderator
Moderator

Posts : 137
Points : 205
Join date : 25/11/2011
Age : 31
Location : Kelantan

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by yat on Mon Jun 25, 2012 9:00 am

Dr Maza ngan UFB as expected, penuh dalil dan hujah yang bernas....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 9:25 am

Kasilah rumusan sebab saya terlalu busy sedang siapkan masterplan training program utk JU ni...

apa harapan UFB dari PRU13...mahu UMNO kekal berkuasa

dan apa harapan Doc Maza pulak?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by abu_aisyah on Mon Jun 25, 2012 7:20 pm

Ulama Umno akui PAS konsisten, Ridhuan emosi

Ulama Muda Umno, Fathul Bari memberitahu PAS sangat konsisten di mana politik tidak boleh dipisah dengan agama.

“Saya setuju di mana PAS sangat kosisten dalam isu tersebut. Saya pertegaskan ketaatan di atas perkara yang makruf.

“Apabila timbul segala masalah hendaklah kita rujuk kepada al Quran dan Hadis,” katanya pada Wacana Perdana anjuran kerajaan negeri di Balai Islam malam tadi.

“Antara PAS dan Umno sebenarnya bukan berpecah sebaliknya hanya berselisih pandangan. Maka saya datang ke sini malam ini untuk mencari kaedah membincangkan Islam dan bukan untuk berpecah,” ujarnya.

Dr Ridhuan Tee pula meluahkan rasa bimbang kerana baginya kekuatan orang Islam dan bukan Islam sekarang 50-50.

Dr Asri pula meluahkan rasa hairan apa ancaman sebenarnya yang akan dihadapi orang Islam sekiranya ada perubahan pentadbiran negara selepas PRU-13 nanti.

“Adakah masjid akan diruntuhkan, orang Islam tidak boleh solat lagi, jadi kita hendak tahu apa yang terancamnya apabila orang Melayu membuat perubahan politik baru,” katanya.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by myzyruz on Mon Jun 25, 2012 7:30 pm

abu_aisyah wrote:Ulama Umno akui PAS konsisten, Ridhuan emosi

Ulama Muda Umno, Fathul Bari memberitahu PAS sangat konsisten di mana politik tidak boleh dipisah dengan agama.

“Saya setuju di mana PAS sangat kosisten dalam isu tersebut. Saya pertegaskan ketaatan di atas perkara yang makruf.

“Apabila timbul segala masalah hendaklah kita rujuk kepada al Quran dan Hadis,” katanya pada Wacana Perdana anjuran kerajaan negeri di Balai Islam malam tadi.

“Antara PAS dan Umno sebenarnya bukan berpecah sebaliknya hanya berselisih pandangan. Maka saya datang ke sini malam ini untuk mencari kaedah membincangkan Islam dan bukan untuk berpecah,” ujarnya.

Dr Ridhuan Tee pula meluahkan rasa bimbang kerana baginya kekuatan orang Islam dan bukan Islam sekarang 50-50.

Dr Asri pula meluahkan rasa hairan apa ancaman sebenarnya yang akan dihadapi orang Islam sekiranya ada perubahan pentadbiran negara selepas PRU-13 nanti.

“Adakah masjid akan diruntuhkan, orang Islam tidak boleh solat lagi, jadi kita hendak tahu apa yang terancamnya apabila orang Melayu membuat perubahan politik baru,” katanya.

macam ambik sekerat2 je.. huhu

THTL, panjang sgt nak ulas.. dekat 3 jam..
dan ade yg mencapah tajuk pon ade etc.. susah nak cerita kecuali kena dgr sendiri..

myzyruz
Moderator
Moderator

Posts : 137
Points : 205
Join date : 25/11/2011
Age : 31
Location : Kelantan

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by abu_aisyah on Mon Jun 25, 2012 8:08 pm

ana meringkaskan berita shj.sumber disediakan. Smile

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 10:21 pm

my,

it's OK, ana sebenarnya dah amat faham fiqh politik UFB vs dr maza.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by yat on Tue Jun 26, 2012 4:10 am

akhlak penmonton memang memalukan, berpa kali moderator and dr maza cuba tenangkan, dr ridhuan agak emo, UFB jawab dengan akhlak yg baik, puji pas dan umno, dan juga meneguir pas dan umno, ada gak jadi panas masa nak baca bab demonstrasi dgn dr maza, tapi ufb cakap lain masa kita buat benda tu di majlis yg lain....apa2 pun ufb jwb dgn hujah dan akhlak dengan soaln2 provokasi dan tak profesional dan juga buat bising, even masa hadis dibacakan....


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 6:23 am

sama juga di kompleks karangkraf..sebab tu forum yg panaz, karangkraf dah guna system "by invitation only" sebab nak kawal audience...

mana-mana forum kalau libatkan amnu-pas mmg panaz dan crowd mmg sukar di kawal..ia sama dgn game liverpool vs MU

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by Abu_Imran on Tue Jun 26, 2012 8:51 am

thtl wrote:sama juga di kompleks karangkraf..sebab tu forum yg panaz, karangkraf dah guna system "by invitation only" sebab nak kawal audience...

mana-mana forum kalau libatkan amnu-pas mmg panaz dan crowd mmg sukar di kawal..ia sama dgn game liverpool vs MU

sekarang kalau MU Vs MC heheheh .... liverpool tuk org2 lama jer....

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by Ahmad Shamil on Tue Jun 26, 2012 6:09 pm

sedikit info tambahan mengenai moderator

saudara amin idris sekarang adalah pengacara tv (al-hijrah ke tv 9 ana x ingat sbb x de astro hahaha)..beliau juga ada syarikat motivasi sendiri..

beliau ni aktivis gerakan Islam (jemaah under PAS) masa di kampus dahulu
ketika saya menyertai jemaah tersebut di matriks, beliau sudah berpindah ke kampus utama. saudara amin idris pernah jadi pengerusi lajnah yg menguruskan hal ehwal jemaah di matriks..

mula2 kemunculan beliau di kaca tv, beliau muncul di RTM..antarnya rancangan pertandingan tilawah al-quran..saya rasa terkejut jugak masa tu..org kuat jamaah masa kt kampus dulu join stesen kerajaan kohkohkoh tak lama lepas tu beliau pindah ke (tv9 atau al-hijrah)

sekian la serba sedikit tentang beliau

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by salmonella on Tue Jun 26, 2012 6:56 pm

UFB dan drMAZA saling menyebut nama dan lawan hujah sesama mereka. Mereka berdua punya kelas yang tersendiri...

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by yat on Tue Jun 26, 2012 8:41 pm

semasa UFB di sini, dia memang cakap moderator tu kawan lama dia, dan dia agak risau dgn forum tu sebab penontoin (memang terbukti pun), dia mula2 tak nak pegi, sebab ada janji dgn orang untuk travel tour umrah dia, cuma ada masalah visa, dan dia cakap depa pandaio2 guna nama dia untuk confirm wacana tu...saya nasihatkan dia pegi jek la, lagi banyak baiknya kalau pegi dari tak pegi....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by yat on Thu Jun 28, 2012 5:41 am

dan wakil PAS nanti nak cari cari la yg ok sikit, ni hentam umno sokmo, orang bosan nak dgr (kecuali geng sendiri la), baik buat forum tajuk 'hentam umno, semua salah umno sokmo'...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by Abu_Imran on Thu Jun 28, 2012 5:50 am

yat wrote:dan wakil PAS nanti nak cari cari la yg ok sikit, ni hentam umno sokmo, orang bosan nak dgr (kecuali geng sendiri la), baik buat forum tajuk 'hentam umno, semua salah umno sokmo'...

ini betul........

kalau nak letak wakil PAS yg sentiasa hentam UMNO letak la wacana tu di johor... himpunan penyokong kuat UMNO ... hehehhe

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Wacana Perdana- PRU 13: Masa Depan Islam?

Post by Sponsored content Today at 9:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum