dikira bersubahatkah?

View previous topic View next topic Go down

dikira bersubahatkah?

Post by abu_aisyah on Tue Jun 12, 2012 10:50 am

Assalamualaikum,

soalan:
saya meng'organize' pertandingan ibu dan baby comel (sbgi contoh).peserta dikehendaki mengupload gambar ibu bersama anak di laman facebook dan pemenang dikire melalui paling banyak yg 'like' gambar2 masing.sekiranya ibu yg mengupload gambarnya dalam keadaan tidak menutup aurat/berhias berlebih2an..adakah saya dikira berdosa kerana tindakan mereka?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by abuzaid65 on Tue Jun 12, 2012 11:11 am

wa'alaikumus salam..

rasanya elok akhi abu aisyah letak disclaimer.. gambar2 yg diupload sebaiknya menutup aurat yg lengkap.. dan tidak dibenarkan gambar2 yg sebaliknya.. pic2 yg tidak memenuhi syarat, maka pihak penganjur berhak utk padam/delete..

kalau akhi dah bagi peringatan camtu, dan masih ada yg berdegil nak upload jugak pic2 yg tak sepatutnya maka yg tu dikira diluar kemampuan akhi la..

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya"
(maksud al Baqarah ayat 286)..

wallahu a'lam..

p/s cuba2 menjawab berdasarkan pengetahuan yg cetek ini.. harap diperbaiki oleh panel/mode yg lebih berotoriti..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by thtl on Tue Jun 12, 2012 5:10 pm

nak elak syubhah, utk bayi ajela...kalau letak ibunya sekali, itu dah buka pintu2 fitnah la pulak...hehehe

mng anda bersyubhatlah, sebab kalau emaknya tak tutup aurat atau tabarruj (menghias yg berlebihan bukan utk suaminya)...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by Dodo Don on Tue Jun 12, 2012 6:22 pm

Pertandingan tu menilai anak saja ke atau dgn ibunya sekali. Comel atau tidak itukan ciptaan Allah. Boleh ke kita jadi juri menilai apa yang diciptakan Allah?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by Ad-Dien on Tue Jun 12, 2012 6:55 pm



عَنْ أَبِيْ مُحَمَّدٍ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ أَبِيْ طَالِبٍ سِبْطِ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَرَيْحَانَتِهِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ، حَفِظْتُ مِنْ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: دَعْ مَا يَرِيْبُكَ إِلَى مَا لَا يَرِيْبُكَ


Daripada Abu Muhammad al-Hassan bin ‘Ali bin Abi Thalib, cucu Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam dan kesayangan radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku telah menghafal sabda Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam ini: “Tinggalkan perkara yang meragukanmu kepada perkara yang tidak meragukanmu.” (Riwayat Al-Tirmizi dan An-Nasai)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by abu_aisyah on Tue Jun 12, 2012 7:49 pm

Dodo Don wrote:Pertandingan tu menilai anak saja ke atau dgn ibunya sekali. Comel atau tidak itukan ciptaan Allah. Boleh ke kita jadi juri menilai apa yang diciptakan Allah?
+pertandingan tu dinilai oleh org ramai atas gambar2 mesra ibu dan anaknya.takder markah ape pun,cuma tengok berapa ramai yg org like.ramai jugak org yg buat mcm ni sbgi strategi bisnes diorg.
+rasanya menilai tu bukan lah membezakan baik or cacat nye ciptaan allah.mungkin krn kecomelan bayi,kecomelan ibu,dan lainlain yg menyebabkan org tertarik dengan gambar tu..so org like lah.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by thtl on Tue Jun 12, 2012 9:47 pm

kalau yg posing tu bapak budak macam enta dok posing dgn aisyah OK lala...masalahnya kalau emak budak tu jenis free hair pulak...nanti ramai like emak drpada baby tu.. Laughing
tak ke haru ayahnya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 8:06 am

Ad-Dien wrote:

عَنْ أَبِيْ مُحَمَّدٍ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ أَبِيْ طَالِبٍ سِبْطِ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَرَيْحَانَتِهِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ، حَفِظْتُ مِنْ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: دَعْ مَا يَرِيْبُكَ إِلَى مَا لَا يَرِيْبُكَ


Daripada Abu Muhammad al-Hassan bin ‘Ali bin Abi Thalib, cucu Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam dan kesayangan radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku telah menghafal sabda Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam ini: “Tinggalkan perkara yang meragukanmu kepada perkara yang tidak meragukanmu.” (Riwayat Al-Tirmizi dan An-Nasai)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by abu_aisyah on Wed Jun 13, 2012 9:03 am

thtl wrote:kalau yg posing tu bapak budak macam enta dok posing dgn aisyah OK lala...masalahnya kalau emak budak tu jenis free hair pulak...nanti ramai like emak drpada baby tu.. Laughing
tak ke haru ayahnya

yah,tulah pasal. Smile Smile

satu lagi: pertandingan2 bayi comel adakah bercanggah dengan syarak?spt kata don don,kita menilai kecantikan yg allah cipta.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by abu_aisyah on Wed Jun 13, 2012 9:07 am

Ad-Dien wrote:
Ad-Dien wrote:

عَنْ أَبِيْ مُحَمَّدٍ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ أَبِيْ طَالِبٍ سِبْطِ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَرَيْحَانَتِهِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ، حَفِظْتُ مِنْ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: دَعْ مَا يَرِيْبُكَ إِلَى مَا لَا يَرِيْبُكَ


Daripada Abu Muhammad al-Hassan bin ‘Ali bin Abi Thalib, cucu Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam dan kesayangan radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku telah menghafal sabda Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam ini: “Tinggalkan perkara yang meragukanmu kepada perkara yang tidak meragukanmu.” (Riwayat Al-Tirmizi dan An-Nasai)

ya,jazakallahu khairan atas peringatan ini.alhamdulillah,ana tak buat lah pertandingan spt ini.sekadar soalan shj sbb ada kawan2 ana senddiri yg buat.jadi,jawapan2 yg ada ni...boleh lah ana smapaikan kepada mereka.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: dikira bersubahatkah?

Post by Sponsored content Today at 9:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum