Kongsi kaedah dakwah

View previous topic View next topic Go down

Kongsi kaedah dakwah

Post by Nizam on Wed Jun 13, 2012 1:13 pm

salam

untuk menyampaikan dakwah bermacam2 method yg boleh dilakukan. Ana pernah join tabligh dan juga wat video dakwah, juga melalui fb dan twitter. Selain dari method2 ni ana pernah dengar kawan2 wat dakwah secara edar risalah, aproach orang awam di bukit bintang. so apa kata kita kongsi kaedah2 ni. mana tau satu ari boleh sama2 praktikkan.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 1:16 pm

dalam metod haraki, dakwah ada dua: 'ammah (umum) dan fardiah (personal dakwah)

'ammah=public speaking skills, orator
fardiah= personal contact,. macam buat MLM, instead of jual barang, tapi jual manhaj dan fikrah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 1:17 pm

Nizam wrote:salam

untuk menyampaikan dakwah bermacam2 method yg boleh dilakukan. Ana pernah join tabligh dan juga wat video dakwah, juga melalui fb dan twitter. Selain dari method2 ni ana pernah dengar kawan2 wat dakwah secara edar risalah, aproach orang awam di bukit bintang. so apa kata kita kongsi kaedah2 ni. mana tau satu ari boleh sama2 praktikkan.

ehehe Razz


Last edited by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 1:20 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Nizam on Wed Jun 13, 2012 1:19 pm

yang fardiah tu... macam edar risalah tu kan?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Nizam on Wed Jun 13, 2012 1:20 pm

Ad-Dien wrote:
Nizam wrote:salam

untuk menyampaikan dakwah bermacam2 method yg boleh dilakukan. Ana pernah join tabligh dan juga wat video dakwah, juga melalui fb dan twitter. Selain dari method2 ni ana pernah dengar kawan2 wat dakwah secara edar risalah, aproach orang awam di bukit bintang. so apa kata kita kongsi kaedah2 ni. mana tau satu ari boleh sama2 praktikkan.

macam kenal...

addien pernah joinkan? kongsi ler pengalaman di sini Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 1:22 pm

thtl wrote:dalam metod haraki, dakwah ada dua: 'ammah (umum) dan fardiah (personal dakwah)

'ammah=public speaking skills, orator
fardiah= personal contact,. macam buat MLM, instead of jual barang, tapi jual manhaj dan fikrah

ye...ye... dalam haraki biasanya begini...~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 1:22 pm

itu mmg efektif, Hasan al-Banna mulakan dakwah dia macam tu, edar risalah di kopitiam, atau kereta api...dia kasi pep-talk.

itu kena ada perancangan dan jentera NGO yg besar juga..kena kerjasama dgn Polis, kementerian berkaitan dan Jakim, supaya tindakan tsb tidak diajukan kpd kementerian pelancungan sebab mengganggu kawasan tumpuan pelancungan...agak rumit dan sensitif dgn situasi Malaysia..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 1:23 pm

abu al-Qays dari al-Fawatih grp ada buat joint venture dgn syabab afn 2.0
rasanya dien ada join sekaki..hehehe
sekali je buat...lepas tu x ader post-mortem

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 1:27 pm

Nizam wrote:
Ad-Dien wrote:
Nizam wrote:salam

untuk menyampaikan dakwah bermacam2 method yg boleh dilakukan. Ana pernah join tabligh dan juga wat video dakwah, juga melalui fb dan twitter. Selain dari method2 ni ana pernah dengar kawan2 wat dakwah secara edar risalah, aproach orang awam di bukit bintang. so apa kata kita kongsi kaedah2 ni. mana tau satu ari boleh sama2 praktikkan.

macam kenal...

addien pernah joinkan? kongsi ler pengalaman di sini Laughing

Rasa ada tulis kat AFN ..kat blog akhi fikri pun dia ada letakkan yang saya tulis diari sehari tu.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 2:12 pm

saya ada buat kecik2....order buku poket pasal aqidah dll letak kat masjid...download mp3 siri riadhus solihin dari radio rodja tu lepas tu burn kat cd buat cover cantik2. ..letak kat masjid terutamanya masjid mukah....jenguk2 licin...semoga jadi income berterusan utk bekalan di akhirat nanti insyaAllah.

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by thtl on Mon Apr 15, 2013 2:14 pm

Like
itu dinamakan dakwah cara senyap

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 2:17 pm

aaaa ada gak print out e book....low budget ckit Smile....nak xerox buku yg beli bro nawwi x brani hak cipta kikiki....e book dari abu salma yg saya printout....kalau tuan2 ada link ebook yg sesuai utk bahan edaran ini sila share ok Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 2:18 pm

i
thtl wrote: Like
itu dinamakan dakwah cara senyap

sesuai bagi org yg kurang ilmu mcm saya kikiki

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Mohamad hafiz on Mon Apr 15, 2013 2:51 pm

Klu ada kesempatan, boleh la tolong share kt sya jgak hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 3:36 pm

insyaAllah dah pasang niat pun Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by noorul khairy on Mon Apr 15, 2013 4:26 pm

Wah... Smile

noorul khairy
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 35
Join date : 13/04/2013

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by thtl on Mon Apr 15, 2013 10:03 pm

sekarang kita nak guna kaedah WhatsApps (WA)...30 orang boleh live 24 hours

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Mohamad hafiz on Tue Apr 16, 2013 1:03 am

Ustaz, WhatsApps ni gune internet connection jgak ke ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Ibnu Hisyam on Wed Apr 17, 2013 10:23 am

Mohamad hafiz wrote:Ustaz, WhatsApps ni gune internet connection jgak ke ?

ya guna internet

rasanya forum ni pun boleh mula produce pic2 dakwah utk share kat fb dan instagram....kalau ada admin or mod boleh sediakan tapak kita boleh mula projek kecil ni

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by thtl on Wed Apr 17, 2013 10:31 am

WA ni utk orang yg ada smartphones, macam IP5, samsung SIII, BB dan of course kena ada data plan (internet connection)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Ibnu Hisyam on Fri Jul 11, 2014 2:40 pm

up

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Kongsi kaedah dakwah

Post by Sponsored content Today at 6:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum