Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by zikrulmaut_sm on Wed Jun 13, 2012 1:50 pm

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum,

Alhamdulillah, saya mendapati adik-adik saya berminat dengan pengajian agama. Satu orang adik saya ni selalu ikut Jemaah Tabligh, sorang lagi pulak peminat style Ustaz Don Danial.

Saya nak tahu, macam mana cara nak memperkenalkan mereka dengan manhaj salaf? Saya rasa penting untuk mereka kenal dengan manhaj ini sebelum ada yang kelentong mereka dengan cerita bukan-bukan.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 1:54 pm

beli buku manhaj salaf yg nipis2 tu letak kat ruangan bacaan atau kat ruangan TV tu..biar depa baca sambil relaks

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by zikrulmaut_sm on Wed Jun 13, 2012 1:56 pm

susah jugak tu sebab saya boleh balik rumah untuk cuti semester setahun sekali je. sekali-sekala je dapat jumpa mereka. huhu Razz

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by salmonella on Wed Jun 13, 2012 2:44 pm

Hampir seluruh kawan terdekat dan ahli keluarga saya peminat / pendengar setia Ustaz Azhar Idrus. Dan saya hanya senyum sahaja melihat mereka... Hehehe. Mungkin tu satu cara mereka untuk mendekati agama.

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by zikrulmaut_sm on Wed Jun 13, 2012 2:50 pm

rasanya untuk permulaan, memang ada banyak sumber orang kenal agama. saya masa zaman lepas habis sekolah dulu berminat dengan pengajian agama setelah kenal manhaj HT. kagum dengan semangat nak bina khilafah Islam. kemudian lepas tu barulah kenal manhaj salaf. heheh

bahkan dulu, Salman al-Farisi mencari-cari kebenaran dengan mengenali agama Kristian, yang kemudiannya barulah beliau sampai kepada agama Islam.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by salmonella on Wed Jun 13, 2012 3:14 pm

Yup, setuju. Ianya hanya sebagai permulaan sahaja. Tanda kita dah mula berminat untuk mendekati agama. Kalau saya pula, mula2 dulu minat juga dengan kuliah Ustaz Azhar Idrus, tak pernah miss untuk siri kuliah bulanannya di area Lembah Klang. Oleh sebab kuliahnya mendatar, lama2 nanti akan rasa keinginan untuk tahu tentang agama secara lebih terperinci (yakni berdasarkan dalil).
Mungkin satu caranya adalah kita perlahan2 selitkan dalil untuk setiap perkara / hujah yang ustaz mereka ikuti itu, menyebabkan mereka rasa tertarik dan ingin tahu lanjut tentang isu2 lain. Insyaallah, mereka akan mula mengenali manhaj salaf. Ini berdasarkan pengalaman diri la.

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 3:35 pm

zsm,

enta ngaji kat mana, balik setahun sekali tu?
kalau setahun sekali jumpa payahlah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by zikrulmaut_sm on Wed Jun 13, 2012 3:41 pm

thtl wrote:zsm,

enta ngaji kat mana, balik setahun sekali tu?
kalau setahun sekali jumpa payahlah...

sekarang tengah praktikal medicine kat makassar, Indonesia. sini style dia pakai jadual kerja + shift hour siang-malam. so, memang susah nak dapat cuti.

actually boleh je balik banyak kali, cuma agak susah nak uruskan imigresen kat sini dan harga tiket balik pun selalu melonjak naik yang sangat tinggi kalau beli saat akhir(sini direct flight ke KL cuma ada airasia, yang lain kena transit Jakarta dulu).

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 8:56 pm


Tak mengapa... biar mereka rasa selesa dalam suasana beragama dahulu... disamping tu perlahan-lahan kenalkan manhaj salaf ni secara tak langsung sahaja.. secara majaz... insyaAllah lama-lama mereka akan dapat membezakan mana yang terbaik...

biiznillah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Abi khyra on Wed Jun 13, 2012 9:56 pm

thtl wrote:beli buku manhaj salaf yg nipis2 tu letak kat ruangan bacaan atau kat ruangan TV tu..biar depa baca sambil relaks

mana nak dapat buku manhaj yg nipis tu? ada contoh tak syeikh?

Abi khyra
AHLI
AHLI

Posts : 24
Points : 36
Join date : 06/06/2012

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 10:00 pm

nanti dien senaraikan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 10:05 pm

Abi khyra wrote:
thtl wrote:beli buku manhaj salaf yg nipis2 tu letak kat ruangan bacaan atau kat ruangan TV tu..biar depa baca sambil relaks

mana nak dapat buku manhaj yg nipis tu? ada contoh tak syeikh?

ada banyak.. nanti saya senaraikan edisi terjemahan insyaAllah..

saya listkan di tread koleksi buku ilmiah ye Akhi, biiznillah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by nur on Thu Jun 14, 2012 7:55 am

sy juga berminat dgn buku2 akidah salaf. boleh listkan yg dlm bhs arab juga? nak cri2 kat sini klu bleh

nur
AHLI
AHLI

Posts : 86
Points : 102
Join date : 17/02/2012

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Abu_Imran on Thu Jun 14, 2012 9:07 am

ana sendri maseh x tau gaya mana nak sampaikan pemahaman agama manhaj suci ni.... setakat ni bg faham yg asas... iaitu... bab akidah la....

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 9:24 am

saya pun menghadapi masalah, sebab kita bukan ustaz. saya nampak kalau di kelantan, family akan mudah terima nasihat anaknya yg ada tag USTAZ...

kalau protaz atau hotstaz, kena tunjukkan lebih banyak role-model atau icon.

kita kena jadi success story dulu...baru dapat respect depa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by abu_aisyah on Thu Jun 14, 2012 1:26 pm

salmonella wrote:Hampir seluruh kawan terdekat dan ahli keluarga saya peminat / pendengar setia Ustaz Azhar Idrus. Dan saya hanya senyum sahaja melihat mereka... Hehehe. Mungkin tu satu cara mereka untuk mendekati agama.

sama dengan lah.ana sendiri bermula engan ustaz azhar.pastu berjangkit kepada keluarga.skrang ana dah tak,keluarga masih lagi.

tp,cuba bawa mereka mengenali manhaj juga.
asalnya membawa ke 2 ibu bapa ke 1 mini seminar mengenai bidaah oleh ustz baharuddin ayudin (stelah agak lama menceritakan kepada mereka mengnai pengajian saya).dengan gaya yg slow n steady ustaz membuatkan ibu bapa ana dapat memahami seminar aritu dan berjaya mendaftarkan mereka belajar di sekolah ustaz.alhamdulillah,kini mereka sudah mengenali antara alqura,sunnah dan bidaah dan sering membincangkan dengan ana.cuma ana bukan ustaz,bak kata thtl..kene jadi role model.kdg2 kata2 ana mereka turut berhati2,tak ambil bulat2 .didalam kereta masih lagi memasang mp3 ustaz azhar dan kadang2 kala DAY or MAZA. Smile

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 3:05 pm

nur wrote:sy juga berminat dgn buku2 akidah salaf. boleh listkan yg dlm bhs arab juga? nak cri2 kat sini klu bleh

ukhti.. kat sana takda jual ke? mesti banyak kan??

Akidah thahawiyah, syarhus Sunnah, Lum'atul I'Tiqad, Aqidah as-Sunnah Ashabul hadith, usul As-Sunnah..etc..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 3:08 pm



Saya sekadar memperkenalkan kepada sahabat terdekat sahaja, keluarga belum lagi..

dan di blog juga.. Alhamdulillah ramai boleh terima...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 3:08 pm

saja dia nak tanya abg dien

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 3:16 pm

thtl wrote:saja dia nak tanya abg dien


HAA!!! Dah mula daahhh.... :cherry:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by zikrulmaut_sm on Thu Jun 14, 2012 4:32 pm

mungkin ada beza pendekatan untuk golongan muda dan tua.

kalau orang muda, mungkin boleh lebih banyak ditekankan perkara-perkara kritis dan terbuka. jadi, boleh guna medium internet dan media lain sebab mereka selalu ada kat situ. lagipun, usia muda sinonim dengan sifat "revolt".

saya tak pasti macam mana pendekatan untuk golongan yang lebih tua. mungkin lebih kepada pendekatan yang simple dan mudah dicerna sebab mereka tak banyak masa nak fikirkan hal-hal yang berat sebab ada banyak lagi urusan mereka yang lain.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 6:09 pm

zikrulmaut_sm wrote:mungkin ada beza pendekatan untuk golongan muda dan tua.

kalau orang muda, mungkin boleh lebih banyak ditekankan perkara-perkara kritis dan terbuka. jadi, boleh guna medium internet dan media lain sebab mereka selalu ada kat situ. lagipun, usia muda sinonim dengan sifat "revolt".

saya tak pasti macam mana pendekatan untuk golongan yang lebih tua. mungkin lebih kepada pendekatan yang simple dan mudah dicerna sebab mereka tak banyak masa nak fikirkan hal-hal yang berat sebab ada banyak lagi urusan mereka yang lain.

Kalau ikut pengalaman saya... dengan orang dewasa ni kena fikiran pun macam dewasa lah... sekalipun kita muda dari mereka, tapi mereka respect bila perangai atau cara kita berfikir ni macam orang dewasa.. di mall pun, kebanyakkannya saya bergaul dengan orang yang jauh dewasa dari saya....

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Jun 15, 2012 1:53 pm

Ad-Dien wrote:Kalau ikut pengalaman saya... dengan orang dewasa ni kena fikiran pun macam dewasa lah... sekalipun kita muda dari mereka, tapi mereka respect bila perangai atau cara kita berfikir ni macam orang dewasa.. di mall pun, kebanyakkannya saya bergaul dengan orang yang jauh dewasa dari saya....

sepanjang pengalaman enta, macam mana respon orang ramai (selain ahli keluarga) bila diceritakan tentang manhaj salaf? misalnya issue bid'ah, issue dalil, etc.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Ad-Dien on Fri Jun 15, 2012 3:36 pm

zikrulmaut_sm wrote:
Ad-Dien wrote:Kalau ikut pengalaman saya... dengan orang dewasa ni kena fikiran pun macam dewasa lah... sekalipun kita muda dari mereka, tapi mereka respect bila perangai atau cara kita berfikir ni macam orang dewasa.. di mall pun, kebanyakkannya saya bergaul dengan orang yang jauh dewasa dari saya....

sepanjang pengalaman enta, macam mana respon orang ramai (selain ahli keluarga) bila diceritakan tentang manhaj salaf? misalnya issue bid'ah, issue dalil, etc.

Metod saya.. saya tak pernah terus direct cerita tentang salaf, khalaf, bid'ah dan seumpamanya... melainkan kalau mereka memang sudah maklum perkara-perkara sedemikian. Tai kebanyakannya tak tahu pun atau tak biasa dengan aliran-aliran..firaq/ firqah dalam Islam ni... jadi saya tak mention berkaitan dengannya.

Saya biasanya mendengar dulu dan berkenalan dulu dengan mereka.. dan bila dah lama dalam sebulan dua.. saya banyak dengar mereka bercerita (berkaitan agama dan seumpamanya).. dari situ saya dapat tahu yang mereka ni pegangannya apa... tabligh ke..haraki ke.. sufi ke dan sebagainya...

kemudian dari situ baru saya perlahan-lahan berdiskusi.. kalau tabligh dengan cara tabligh.. haraki dengan haraki.. dan sebagainya...

biasanya memang saya hanya mendengar sahaja.. walaupun mereka cerita tentang ilmu makrifat dan hakikat.. saya tak terus "pangkah" sebab ia akan mematikan dakwah serta merta dan silap langkah boleh berbalah pulak... jadi kena ambil masa juga... dan sabar... tak boleh nak harapkan hasil dakwah tu segera...

dar situ baru saya kenalkan manhaj ni perlahan-lahan dan secara majaz sahaja... saya kenalkan ciri dan amalan dalam manhaj ini kebanyakkannya dan tak mention nama, gelara semisal salafi, khalaf, etc...


itu sekadar pengalaman saya... ringkasnya begitulah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by saifulnd43 on Sun Mar 02, 2014 7:08 am

Salam
tumpang tanya . Apa itu manhaj salaf ?

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Bagaimana hendak memperkenalkan manhaj salaf kepada ahli keluarga?

Post by Sponsored content Today at 3:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum