Dosa-dosa tinggal solat

View previous topic View next topic Go down

Dosa-dosa tinggal solat

Post by salmonella on Wed Jun 13, 2012 4:52 pm

Salam,

Terjumpa di facebook... Tentang dosa-dosa tinggal solat seperti ditunjukkan pada gambar di bawah. Adakah ianya bersumberkan dalil yang sahih? Jika ada, mohon kongsikan... Jzkk


salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by ZulQ on Wed Jun 13, 2012 5:09 pm

Pihak Al-Ahkam.net tidak menjumpai pernyataan ini dalam hadis.

http://www.al-ahkam.net/home/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=165&id=141519&Itemid=91

Dulu di rumah nenek saya digantung poster sebegini. Bayangkan sampai ada poster untuk benda agama yang sepatutnya dikaji kesahihannya untuk tidak mengelirukan umat, ini tidak; pakai cetak sahaja. Sudah tentu diri saya di masa lampau mempercayai kenyataan ini, maklumlah bersangka baik. Alhamdullilah saya diberi masa di dunia ini untuk mengetahui bahawa kenyataan ini tiada dalam hadis.


ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by salmonella on Wed Jun 13, 2012 5:22 pm

Jika palsu, amat berat juga ni... disiarkan di dalam sebuah page FB seorang ustaz popular (mungkin ada fan yang uruskan page itu), disebarkan merata2 pula di FB oleh ribuan orang. Harap siapa2 dapat menjawab balik poster tu secara terperinci dengan tulisan ilmiah. Mungkin boleh disebarkan tulisan tu untuk menjawab syubhah2 ini.

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by salmonella on Wed Jun 13, 2012 5:24 pm

Baru perasan. Tulisan asalnya adalah dari sebuah cawangan PAS. Aiya...

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 9:02 pm



ليس بعمدة

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 9:09 pm

ini web melayu la dien...
90% tak pandai arab...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 9:24 pm

thtl wrote:ini web melayu la dien...
90% tak pandai arab...

ليس بعمدة

Tidak dijadikan pegangan kepadanya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by alDayyan on Thu Jun 14, 2012 12:18 pm

jom kita debunked gambar ni ramai2.. pastu link ke forum ni..Smile
amacam? mcm serius sgt je pembohongan yg dilakukan.. saya dulu2 pun percaya sgt2 dgn jenis2 siksaan mcm ni..huhu

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 12:26 pm

pakar2 hackers mmg patut buat...

segala kepalsuan mesti dihapuskan...hanya yg sahih sahaja yg kekal..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by Abi khyra on Thu Jun 14, 2012 1:09 pm

banyak sgt teori-teori pelik mcm ni bertebaran dalam alam cyber. yg lama2 zaman tok kadok pun dh kluar balik kesan dari teknologi IT.

dulu pun percaya jgk bende-bende ni sampai bila tinggal solat jer dituduh berzina dgn mak sendiri.

Abi khyra
AHLI
AHLI

Posts : 24
Points : 36
Join date : 06/06/2012

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by abu_aisyah on Thu Jun 14, 2012 1:13 pm

ade dibuat baju jugak tulisan camtu.tp ditulis kat situ bukan hadis,tp kata2 ulama'.

baju tu baju seorg ustaz tersohor tanah air.peminat2 beliau lah yg buat.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Dosa-dosa tinggal solat

Post by Sponsored content Today at 3:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum